Ruokailu sairaalassa

-sairaanhoitaja-

Hei!

Olen sairaanhoitajaopiskelija ja minulla ei ole juurikaan tietoa buddhalaisuudesta tai teidän ruokailutottumuksistanne.

Minua kiinnostaisi tietää, onko jotain asioita, mitä toivoisitte otettavan huomioon, jos joudutte sairaalahoitoon? Tässä tapauksessa tarkoitan nimenomaan ruokailua.
Onko jotain ruokia, mitä buddhalaiset eivät saa syödä?
Tarjotaanko eri uskontokunnille ja nimenomaan buddhalaisille riittävää mahdollisuutta vaikuttaa omaan ruokailuunsa sairaalahoidon aikana?
Onko teidän mielestänne hoitajilla riittävää tietoa eri uskonnoista ja osaavatko hoitajat ottaa eri uskontokunnat huomioon?
Oletteko koskaan kokeneet hoitajien tai sairaalan henkilökunnan puolelta loukkaavaa käytöstä johtuen erilaisesta uskonnosta ja elämäntavoista?

Kiitos kovasti etukäteen!

11

2471

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vaan.

      Eli ei hätää. Buddhalaiset vetävät napaansa kaikea rehuista punaiseen lihaan asti. Munkit esimerkiksi eivät kieltäydy jos heille lahjoitetaan lihaa ja näin tapahtuu monesti.

      • SGO

        Ilmeisesti Gautamakin söi piffin, mikäli se hänelle oli valmistettu. Kaikki käy.


    • Buddhisti

      Useimmat buddhalaiset noudattavat kasvisruokavaliota, mutta syövät siis maitotaloustuotteita.
      Osa on vegaaneja, eivätkä siis syö mitään eläinperäistä, mutta he varmaankin osaavat ilmoittaa ruokavaliostaan sairaalassa ihan itse.
      Jos erikoisruokavalio ei ole mahdollinen, buddhalainen jättää luultavasti lihan koskematta ja syö perunat/riisin ja kasvikset,
      mutta pidemmässä hoidossa proteiiniksi tarvittaisiin kyllä esim. papuja, soijaa ja linssejä.

      Tämä ei liene mitään kovin kummallista näinä aikoina, kun kasvissyönti ja jopa vegaanius on muutenkin suht yleistä.

      Huom! Kala siis EI ole kasvis, ainakaan buddhalaisten mielestä, jotka kunnioittavat kaikkia eläviä olentoja.

      Normaalissa sairaalahoidossa ei liene mitään erikoistoiveita, ei ainakaan minulla, mutta kuolemaa lähestyttäessä niitä varmasti on. Mutta nämäkin ovat aika henkilökohtaisia ja buddhalaisesta koulukunnasta riippuvia. Itse olen tehnyt hoitotestamentin enkä halua turhaa tehohoitoa, kivunlievitystä kyllä. Kuoleman jälkeen toivon ruumiini saavan levätä vuoteessa muutaman tunnin rauhassa ennen siirtoa.

      Mutta, pontevat buddhalaiset osaavat kyllä kertoa omat toiveensa. Sillä pärjää jo pitkälle, että kuuntelee ne toiveet ja toimii niiden mukaan, mitään vaikeita ne eivät ole - korkeintaan kummallisia kristityn mielestä.

      Olen ollut sairaalassa vain ystävääni saattohoitamassa, eikä ainakaan silloin mitään loukkaavaa käytöstä esiintynyt, päin vastoin, ystäväni sai iloista ja huumorintajuista saattohoitoa niin kuin hän toivoikin. Lähti valoisin mielin.

      • Kasvissyöjä 2014

        Kasvissyöjät eroavat paljonkin vegetaristeista. Ei pitäisi sanoa, että kasvissyöjä "jättää lautaselta lihan syömättä" sillä asia ei todellakaan ole noin yksinkertainen. Olisi järkevää perehtyä kasvissyöjien ja vegetaristien toisistaan eroaviin ruokavalioihin ja sisäistää, että vahingot voivat aiheuttaa eri ihmisille vakavia sairastumisia. Kyse on myös bakteerikannan muodosta! Kirjallisuutta on kaikilla mahdollisilla kielillä. Kasvissyöjä ei esimerkiksi syö koskaan lihamausteita, juo mielellään mustaa teetä jne. Onnea yrityksille oppia uutta.


    • entinen hoitsu

      Tämä buddhisti on lakto-vegetaristi monine allergioineen eikä koskaan ole ollut ongelmia sairaalakeittiöllä loihtia minulle ruokaa. Saatika hoitajilla niiden ylöskirjaamisessa.

      Vanhemmat ja kokeneemmat hoitajat tietävät jo paljonkin eri ruokavalioista uudet "virheänokat", juuri itsenäistyneet nuoret hoitajat, ovat usein hukassa eivätkä osaa hyödyntää vähäistä kokemustaan ja usein unohtavat, että voivat aivan hyvin kysyä potilaalta itseltään.

      Buddhalainen tekee itse omat valintansa. Myös syömisensä suhteen. Sairaanhoitajan ei siis pidä olettaa, että jokainen buddhalainen on tiukasti kasvissyöjä. Buddhalaisuuden esille tulo saattaa vihjata kasvissyönnistä (buddhalaisten ei pitäisi tappaa ja näin ei pitäisi syödä eläinkunnan tuotteita, mutta se on enemmän ihanne kuin käytäntö. Osa budhisteista on kasvissyöjiä, osa ei, osa syö sen mitä eteen annetaan). Eli taidamme syödä samalla tavoin kuin muutkin suomalaiset :)

      Varmasti asia selviää niillä normikysymyksillä, jotka kysytään aina sairaalahoidon alussa: "millaista ruokaa syöt kotona?", "onko sinulla erityisruokavalioita tai allergioita?" Tärkeät kysymykset...

      En ole koskaan mitään negatiivista kohdannut hoitohenkilökunnan puolelta suhtautumisessani omaan ruokavaliooni. Tosin en ole koskaan kertonut olevani buddhalainen, kun ei ole kysytty eikä buddhalaisuuteni olisi koskaan vaikuttanut hoitooni muutenkaan. Ei se näy edes satunnaisille tuttaville. Kerran olen pidemminkin keskustellut hoitajan kanssa erityisruokavalioista ja hän kertoi hämmästyvänsä enemmän jos potilaalla ei ole mitään erikoisruokavalioita tai allergioita. Nämä kaksi viimeksimainittua kun ovat niin arkisia sairaaloissa.

      Tsemppiä opintoihin! (Samaa alaa olen opiskellut!)

    • NightQueenScent

      esimerkiksi dalai lama vetää lihaa napaansa, niinkuin kaikki tiibetiläiset, thaimaalaiset, laoslaiset syövät jopa rottia ja mädätettyjä lepakoita, voi olla että vietnamilaiset ovat kasvissyöjiä, japanilaiset syö lihaa.

      On siis aivan naurettavaa väittää että buddhalainen ruokavalio olisi kasvisruokaa tai vegaani. Kasvisruoka ja vegaanius on new age hörhöilyä.

      • Lakto-ovo-vegaani

        Itselläni on kyllä ollut vähän eri näkemys. Tuo on varmaan toinen ääripää, joka syö lihaa. Kyllä buddhalaisuudessa tuo kasvissyönti on aivan normaalia. Toinen juttu on esim. munkit, jotka kerjäävät ruokansa ja silloin ei voi lihasta kieltäytyä. Ja syökö Dalailama lihaa sen vuoksi, että on vähän kielteistä karmaa, jotta voi syntyä uudelleen tänne maapallolle?


      • oma valinta
        Lakto-ovo-vegaani kirjoitti:

        Itselläni on kyllä ollut vähän eri näkemys. Tuo on varmaan toinen ääripää, joka syö lihaa. Kyllä buddhalaisuudessa tuo kasvissyönti on aivan normaalia. Toinen juttu on esim. munkit, jotka kerjäävät ruokansa ja silloin ei voi lihasta kieltäytyä. Ja syökö Dalailama lihaa sen vuoksi, että on vähän kielteistä karmaa, jotta voi syntyä uudelleen tänne maapallolle?

        Syödäkkö lihaa vai ei on varmaan jokaisen buddhalaisen oma valinta. Ehkäpä lihaa syövät asettavat jotkin asiat vegetarismin edelle: Esimerkiksi itse koskisin ennemmin lihaan kuin alkoholiin. En minäkään ole kasvissyöjä, mutta välttelen lihan syöntiä.


      • kokija
        Lakto-ovo-vegaani kirjoitti:

        Itselläni on kyllä ollut vähän eri näkemys. Tuo on varmaan toinen ääripää, joka syö lihaa. Kyllä buddhalaisuudessa tuo kasvissyönti on aivan normaalia. Toinen juttu on esim. munkit, jotka kerjäävät ruokansa ja silloin ei voi lihasta kieltäytyä. Ja syökö Dalailama lihaa sen vuoksi, että on vähän kielteistä karmaa, jotta voi syntyä uudelleen tänne maapallolle?

        Dalai Lama lihansyöjänä ei ole mahdottomuus, se on itseasiassa normaalia ottaen huomioon sen mistä hän on lähtöisin. Liha tosiaan "maadoittaa" ja tulee ymmärrystä tavallisena ihmisenä olosta. Ymmärtää lihansyöjäihmisiä, paremmin, kun syö samaa ruokaa kuin he ja varsinkin jos elää heidän joukossaan. Sen vuoksi lihansyönti on joissain tapauksissa hyödyllistä. Kasvissyönti herkistää. Sekaruokavalio lienee pohjoisilla leveysasteilla talvella ulkona liikkuville varsin hyödyllistä.


    • -sairaanhoitaja-

      Kiitos kaikille vastauksista, sain niistä paljon irti.Ihanaa kevätää kaikille!

    • buddhalainen(::

      vietnamissahan syödään liha, dalai lamasta en tiedä mutta uskon että on vegetaristi. itse olin Sri Lankassa ja siellä syötiin vain kanaa ja kalaa, ei muuta lihaa, munkkiystäväni ei syönyt lihaa ja facebookin välityksellä kysyin häneltä asiasta: ''Buddhist can not eat meat''.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      51
      3417
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      155
      2057
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      200
      1722
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      131
      1633
    5. 80
      1145
    6. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      234
      1104
    7. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      267
      1010
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      125
      959
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      52
      919
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      72
      875
    Aihe