Ruokailu sairaalassa

-sairaanhoitaja-

Hei!

Olen sairaanhoitajaopiskelija ja minulla ei ole juurikaan tietoa buddhalaisuudesta tai teidän ruokailutottumuksistanne.

Minua kiinnostaisi tietää, onko jotain asioita, mitä toivoisitte otettavan huomioon, jos joudutte sairaalahoitoon? Tässä tapauksessa tarkoitan nimenomaan ruokailua.
Onko jotain ruokia, mitä buddhalaiset eivät saa syödä?
Tarjotaanko eri uskontokunnille ja nimenomaan buddhalaisille riittävää mahdollisuutta vaikuttaa omaan ruokailuunsa sairaalahoidon aikana?
Onko teidän mielestänne hoitajilla riittävää tietoa eri uskonnoista ja osaavatko hoitajat ottaa eri uskontokunnat huomioon?
Oletteko koskaan kokeneet hoitajien tai sairaalan henkilökunnan puolelta loukkaavaa käytöstä johtuen erilaisesta uskonnosta ja elämäntavoista?

Kiitos kovasti etukäteen!

11

2718

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • vaan.

   Eli ei hätää. Buddhalaiset vetävät napaansa kaikea rehuista punaiseen lihaan asti. Munkit esimerkiksi eivät kieltäydy jos heille lahjoitetaan lihaa ja näin tapahtuu monesti.

   • SGO

    Ilmeisesti Gautamakin söi piffin, mikäli se hänelle oli valmistettu. Kaikki käy.


  • Buddhisti

   Useimmat buddhalaiset noudattavat kasvisruokavaliota, mutta syövät siis maitotaloustuotteita.
   Osa on vegaaneja, eivätkä siis syö mitään eläinperäistä, mutta he varmaankin osaavat ilmoittaa ruokavaliostaan sairaalassa ihan itse.
   Jos erikoisruokavalio ei ole mahdollinen, buddhalainen jättää luultavasti lihan koskematta ja syö perunat/riisin ja kasvikset,
   mutta pidemmässä hoidossa proteiiniksi tarvittaisiin kyllä esim. papuja, soijaa ja linssejä.

   Tämä ei liene mitään kovin kummallista näinä aikoina, kun kasvissyönti ja jopa vegaanius on muutenkin suht yleistä.

   Huom! Kala siis EI ole kasvis, ainakaan buddhalaisten mielestä, jotka kunnioittavat kaikkia eläviä olentoja.

   Normaalissa sairaalahoidossa ei liene mitään erikoistoiveita, ei ainakaan minulla, mutta kuolemaa lähestyttäessä niitä varmasti on. Mutta nämäkin ovat aika henkilökohtaisia ja buddhalaisesta koulukunnasta riippuvia. Itse olen tehnyt hoitotestamentin enkä halua turhaa tehohoitoa, kivunlievitystä kyllä. Kuoleman jälkeen toivon ruumiini saavan levätä vuoteessa muutaman tunnin rauhassa ennen siirtoa.

   Mutta, pontevat buddhalaiset osaavat kyllä kertoa omat toiveensa. Sillä pärjää jo pitkälle, että kuuntelee ne toiveet ja toimii niiden mukaan, mitään vaikeita ne eivät ole - korkeintaan kummallisia kristityn mielestä.

   Olen ollut sairaalassa vain ystävääni saattohoitamassa, eikä ainakaan silloin mitään loukkaavaa käytöstä esiintynyt, päin vastoin, ystäväni sai iloista ja huumorintajuista saattohoitoa niin kuin hän toivoikin. Lähti valoisin mielin.

   • Kasvissyöjä 2014

    Kasvissyöjät eroavat paljonkin vegetaristeista. Ei pitäisi sanoa, että kasvissyöjä "jättää lautaselta lihan syömättä" sillä asia ei todellakaan ole noin yksinkertainen. Olisi järkevää perehtyä kasvissyöjien ja vegetaristien toisistaan eroaviin ruokavalioihin ja sisäistää, että vahingot voivat aiheuttaa eri ihmisille vakavia sairastumisia. Kyse on myös bakteerikannan muodosta! Kirjallisuutta on kaikilla mahdollisilla kielillä. Kasvissyöjä ei esimerkiksi syö koskaan lihamausteita, juo mielellään mustaa teetä jne. Onnea yrityksille oppia uutta.


  • entinen hoitsu

   Tämä buddhisti on lakto-vegetaristi monine allergioineen eikä koskaan ole ollut ongelmia sairaalakeittiöllä loihtia minulle ruokaa. Saatika hoitajilla niiden ylöskirjaamisessa.

   Vanhemmat ja kokeneemmat hoitajat tietävät jo paljonkin eri ruokavalioista uudet "virheänokat", juuri itsenäistyneet nuoret hoitajat, ovat usein hukassa eivätkä osaa hyödyntää vähäistä kokemustaan ja usein unohtavat, että voivat aivan hyvin kysyä potilaalta itseltään.

   Buddhalainen tekee itse omat valintansa. Myös syömisensä suhteen. Sairaanhoitajan ei siis pidä olettaa, että jokainen buddhalainen on tiukasti kasvissyöjä. Buddhalaisuuden esille tulo saattaa vihjata kasvissyönnistä (buddhalaisten ei pitäisi tappaa ja näin ei pitäisi syödä eläinkunnan tuotteita, mutta se on enemmän ihanne kuin käytäntö. Osa budhisteista on kasvissyöjiä, osa ei, osa syö sen mitä eteen annetaan). Eli taidamme syödä samalla tavoin kuin muutkin suomalaiset :)

   Varmasti asia selviää niillä normikysymyksillä, jotka kysytään aina sairaalahoidon alussa: "millaista ruokaa syöt kotona?", "onko sinulla erityisruokavalioita tai allergioita?" Tärkeät kysymykset...

   En ole koskaan mitään negatiivista kohdannut hoitohenkilökunnan puolelta suhtautumisessani omaan ruokavaliooni. Tosin en ole koskaan kertonut olevani buddhalainen, kun ei ole kysytty eikä buddhalaisuuteni olisi koskaan vaikuttanut hoitooni muutenkaan. Ei se näy edes satunnaisille tuttaville. Kerran olen pidemminkin keskustellut hoitajan kanssa erityisruokavalioista ja hän kertoi hämmästyvänsä enemmän jos potilaalla ei ole mitään erikoisruokavalioita tai allergioita. Nämä kaksi viimeksimainittua kun ovat niin arkisia sairaaloissa.

   Tsemppiä opintoihin! (Samaa alaa olen opiskellut!)

  • NightQueenScent

   esimerkiksi dalai lama vetää lihaa napaansa, niinkuin kaikki tiibetiläiset, thaimaalaiset, laoslaiset syövät jopa rottia ja mädätettyjä lepakoita, voi olla että vietnamilaiset ovat kasvissyöjiä, japanilaiset syö lihaa.

   On siis aivan naurettavaa väittää että buddhalainen ruokavalio olisi kasvisruokaa tai vegaani. Kasvisruoka ja vegaanius on new age hörhöilyä.

   • Lakto-ovo-vegaani

    Itselläni on kyllä ollut vähän eri näkemys. Tuo on varmaan toinen ääripää, joka syö lihaa. Kyllä buddhalaisuudessa tuo kasvissyönti on aivan normaalia. Toinen juttu on esim. munkit, jotka kerjäävät ruokansa ja silloin ei voi lihasta kieltäytyä. Ja syökö Dalailama lihaa sen vuoksi, että on vähän kielteistä karmaa, jotta voi syntyä uudelleen tänne maapallolle?


   • oma valinta
    Lakto-ovo-vegaani kirjoitti:

    Itselläni on kyllä ollut vähän eri näkemys. Tuo on varmaan toinen ääripää, joka syö lihaa. Kyllä buddhalaisuudessa tuo kasvissyönti on aivan normaalia. Toinen juttu on esim. munkit, jotka kerjäävät ruokansa ja silloin ei voi lihasta kieltäytyä. Ja syökö Dalailama lihaa sen vuoksi, että on vähän kielteistä karmaa, jotta voi syntyä uudelleen tänne maapallolle?

    Syödäkkö lihaa vai ei on varmaan jokaisen buddhalaisen oma valinta. Ehkäpä lihaa syövät asettavat jotkin asiat vegetarismin edelle: Esimerkiksi itse koskisin ennemmin lihaan kuin alkoholiin. En minäkään ole kasvissyöjä, mutta välttelen lihan syöntiä.


   • kokija
    Lakto-ovo-vegaani kirjoitti:

    Itselläni on kyllä ollut vähän eri näkemys. Tuo on varmaan toinen ääripää, joka syö lihaa. Kyllä buddhalaisuudessa tuo kasvissyönti on aivan normaalia. Toinen juttu on esim. munkit, jotka kerjäävät ruokansa ja silloin ei voi lihasta kieltäytyä. Ja syökö Dalailama lihaa sen vuoksi, että on vähän kielteistä karmaa, jotta voi syntyä uudelleen tänne maapallolle?

    Dalai Lama lihansyöjänä ei ole mahdottomuus, se on itseasiassa normaalia ottaen huomioon sen mistä hän on lähtöisin. Liha tosiaan "maadoittaa" ja tulee ymmärrystä tavallisena ihmisenä olosta. Ymmärtää lihansyöjäihmisiä, paremmin, kun syö samaa ruokaa kuin he ja varsinkin jos elää heidän joukossaan. Sen vuoksi lihansyönti on joissain tapauksissa hyödyllistä. Kasvissyönti herkistää. Sekaruokavalio lienee pohjoisilla leveysasteilla talvella ulkona liikkuville varsin hyödyllistä.


  • -sairaanhoitaja-

   Kiitos kaikille vastauksista, sain niistä paljon irti.Ihanaa kevätää kaikille!

  • buddhalainen(::

   vietnamissahan syödään liha, dalai lamasta en tiedä mutta uskon että on vegetaristi. itse olin Sri Lankassa ja siellä syötiin vain kanaa ja kalaa, ei muuta lihaa, munkkiystäväni ei syönyt lihaa ja facebookin välityksellä kysyin häneltä asiasta: ''Buddhist can not eat meat''.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. 260
   2421
  2. Ensitreffit alttarilla: Kouvolan komistus Miikka yllättää Henni-vaimon: "Sie oot toivonut sitä..."

   Miikka ja Henni on kyllä söpö pari. Onhan siinä romantiikkaa, kun Miikka hurauttaa "valkealla ratsullaan", valkealla pakettiautolla, hakemaan tuoretta
   Ensitreffit alttarilla
   8
   1824
  3. Esko Eerikäinen sai karvaan muiston Martina Aitolehden kanssa tosi-tv:stä: "Pureskelen vieläkin..."

   Esko Eerikäinen ja Martina Aitolehti olivat kyllä aikamoinen pari, totta tosiaan. Räväkät persoonat ovat kumpikin monilahjakkuuksia. Eerikäinen on
   Kotimaiset julkkisjuorut
   25
   1382
  4. Ketkä räjäyttivät Nord Stream I ja II kaasuputket?

   Suomessa jo "tiedetään" syyllinen, jos kuuntelemme hurjimpia syytöksiä - jopa 'Mainilan laukaukset' |1 ovat nousseet esille --- .. muualla EU-Euroopa
   Maailman menoa
   306
   1339
  5. Kenellä on suurin motiivi sabotoida Nord Streamin kaasuputkea..

   Muistin virkistämiseksi..... https://www.savonsanomat.fi/uutissuomalainen/3180533
   Maailman menoa
   231
   1251
  6. Maajussi Arho lähti tv-sarjaan hälläväliä asenteella - Mieli muuttui: "Oli aika yllätyksellinen..."

   Arho on tainnut sulattaa monen tv-katsojan sydämen... Ja ehkä se maajussin sydänkin on sulanut jollekin tietylle morsiolle. Lue Arhon haastattelu: h
   Maajussille morsian
   12
   1049
  7. Anna Puu, 40, julkaisi ennen-jälkeen -kuvat happopistoshoidosta: "Ei ihan hirveesti tee mieli..."

   Anna Puu on kertonut Instassa käyneensä kauneusklinikalla. Hän kertoo kärsineensä kaulan juonteista ja paljastaa googlanneensa "kaulan kiristys" -hak
   Kotimaiset julkkisjuorut
   10
   970
  8. Päivän Zieppi

   Mikä on Sara-tytön some-vastaisku, kun 7eiska on julkaissut mimmistä kuvan, jossa kaksoisleuka näkyy selvästi? Itkupotkuraivari tulollaan. Jeejee. Onn
   Kotimaiset julkkisjuorut
   96
   905
  9. Uudet Eränkävijät yllättävät: Ex-ammattisotilas, YouTube-tähti, 11-vuotias eräjorma, nuoripari...

   Harmi, ettei Äijä-koira ja Aki Huhtanen ainakaan ohjelmatietojen mukaan ole enää mukana ohjelmassa. Mutta onhan tuossa toki ihan hyvä kattaus ja katso
   Tv-sarjat
   8
   702
  10. Mitä Alfatv:lle todella kuuluu?

   Tämän klo 18.00 Uutisplus AlfaTV:n päätoimittaja Hannu Haukka ja hallituksen puheenjohtaja Andreas Wirth vastaavat kysymyksiin koskien AlfaTV:n tilann
   Luterilaisuus
   198
   654
  Aihe