Parveke etelään vai pohjoiseen?

-ensiasunnon ostaja

Jos saa valita, niin kannattaako ostaa asunto jossa on parveke etelään(puoliksi kaakko)vai pohjoiseen (puoliksi luode)? Kumpaan paistaa paremmin aurinko? Onko esim. pohjoisparveke aina varjossa? Pohjoispuolen asunto on halvempi kuin etelä puolen... tosin ero ei ole kuin 1000 €. Asunnon osto on iso asia ja kaikki pitää mietttiä huolella. :)

-Kiitos vastauksista-

21

21828

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • myös huonejärjestyksestä

      Jos asunto on läpi talon eli ikkunoita on sitten myös toiseen suuntaan ja pitää auringonpaisteesta, silloin itse ottaisin eteläparvekkeen. Tosin se on kyllä keskipäivällä paahtava, mutta aamulla ja illalla mukavan lämmin. Riippuu myös parvekkeen muodosta, onko se sisäänvedetty tai ulostuleva, jolloin tuulenvire tekee oleskelustakin keskipäivällä miellyttävän.
      Mikäli koko asunto on etelään ja ei pidä 28 asteen lämmöstä sisällä kesäaikaan, valitsisin pohjoispuolen.

    • asuntokohtaista

      Aurinko on myös haitta jos makuuhuone samalle puolelle kuin aurinko.Olohuoneen kannalta samoin jos kunnon helteet.Ei siinä parvekkeella silloin halua olla.Itse valitsisin kyllä parvekkeen sisäpihälle varjopuolelle mikäli vaihtoehtona on ruuhkainen katu missä aurinko paistaa parvekkeelle.
      Itsellä nykyään rivitalo missä sekä pihalle että yläkerran parvekkeelle paistaa hellepäivinä aurinko aamu 9:stä ilta 9:sään. Se on suojainen puoli ja iellä ei todellakaan pysty olemaan kesähelteissä,Siirryn silloin varjoisalle etupihalle lehteni kanssa.

    • ratkaisisi

      Valitsisin sen asunnon, jossa makuuhuone on aamun puolella. Parvekkeella ei niin väliä, koska suoraa aurinkoa halutessani menen ulos. Jos haluan istuksia parvekkeella, menen sinne, kun on riittävän lämmintä ja mukavaa. Kesällä on usein niin tukahduttavan kuuma, että ilta-aurinko makuuhuoneessa ei ajatuksena viehätä. Jos kesähelteellä laitan makuuhuoneen verhot jo aamupäivällä kiinni, on se jo nukkumaan mennessä miellyttävän viileä. Jos parveke on tärkein kriteeri, tietysti eteläpuoli on parempi, sieltähän se arska talvellakin kurkkii, jos on kurkkiakseen.

    • minä.

      Parveke oli entisessä asunnossa etelään, eikä siellä päiväsaikaan pystynyt olemaan. Oli liian kuuma. Ja illalla, kun oli aikaa grillata tms., aurinko ei sinne enää paistanut.

      Nykyisessä asunnossa (rivitalo) piha ja terassi on itään. Aurinko tulee esiin päädystä ehkä puolen päivän aikoihin ja kun se on kuumimmillaan, se ei paista tänne suoraan. Lisäksi metsä suojaa pahimmalta helteeltä. Makuuhuoneet ovat toisella puolen (vähän aikaa aamulla lämmin), mutta onneksi kuisti suojaa pahimmalta porotukselta eikä nykytalot pahasti lämpene sisältä. Auringon näkee takapihan oleskeluterassilta koko päivän siihen asti, että se laskee. Tosin edessä ei ole muita rakennuksia. Itse valitsisin sen pohjoisen, eihän työssäkäyvällä ole aikaa parvekkeella oleiluun päivällä ja illalla taas pohjoisparvekkeelle paistaa.

    • Zorro-68

      Pohjoisen parvekkeelle ei paista aurinko ikinä, iltaaurinko paistaa länteen ja luode on lännen ja pohjoisen välissä, eli luode parvekkeelle voi paistaa aurinko puoli tuntia juuri auringonlaskun aikaan. Eteläparveke tai länsi se pitää olla.

    • Mirri.

      Mihin kellonaikaan eteläparvekkeelle paistaa aurinko,noin 11-15/16 välilläkö? Haen asuntoa etelä/lounaiisparvekkeella ja asia kiinnostaa.

    • Kiinnostunut myös

      Jotkut kehuu, että eteläparvekkeella paistaa koko päivän, mutta illalla ei paista eteläaurinko, vaan länsi, en tiedä sitten mikä on se kellonaika tarkkaan, riippuu parvekkeen muodosta ja , mutta jos luotisuoraan etelään, niin mikähän aikaraja on?

    • Ilmansuunta tärkeä

      Kaakko on idän ja etelän välissä, eli ei paista yhtä pitkään, kuin suora etelä, eteläparveke on hyvä, vielä parempi lounaisparveke, myöskin länsi hyvä, tuommoinen luode on täysin mitätön, miltei pohjoinen, eli ei paista juuri koskaan ja parveke on kylmä.

    • Auringon valo/voima

      Etelä/Länsiparveke on paras, Suomen kesä lyhyt, Aurinkoa tarvitsee miltei jokainen, ja esim. psoriaatikot tarvitsevat sitä ehdottomasti.
      Asunto johon ei aurinko koskaan paista voi olla jopa kesälläkin kylmä ja parveke täysin käyttämätön, kummallista, että nykyään rakennetaan paljon pohjois/itäparvekkeita tai joku luode, mikä miltei sama, kuin pohjoinen.
      Vanhat neuvoivat aina rakentamaan auringon suuntaan, etelä, lounas, länsi.

      • ei niin helppoa

        Ei niin helppoa...

        Ex ex asunnossani oli sisäänvedetty länsiparveke, jolle aurinko paistoi jotakuinkin klo 12-21 haarukassa.

        Aamusumppeja siellä ei tarvinnut nauttia, koska aamuisin parveke oli liian kylmä. Keskikesälläkin. Lasituksesta huolimatta.

        Illalla, työpäivän jälkeen, siellä pystyi istuskelemaan. Huhti- ja toukokuun aurinkoisina päivinä. Sekä myös syyskuussa. Kesällä parveke oli iltaisin sietämättömän kuuma, lämpötila oli pahimmillaan 35°C, vaikka kaikki lasitukset avasi.

        Ex kämpässä oli iso itään & etelään avautuva parveke. Tätä pystyi hyödyntämään aamusumppien nauttimiseen arkiaamuina (klo 7 maissa) ~huhtikuusta alkaen. Viikonloppuisin ei "tarvinnut", kun pian klo 8 jälkeen lämpötila nousi jo sietämättömäksi. Auringonpaiste loppui jo klo 16 maissa, joten työpäivän päätteeksi ei päässyt paistattelemaan (lue: siellä ei tarjennut istua, ellei sää ollut lämmin).

        Tuolle parvekkeelle tuli hankittua aurinkosuojaverhotkin. Ei niistä suunnatonta apua ollut kuumuuteen & näkymät ulos katosivat.

        Johtopäätös: eteläparvekkeesta ei ole iloa kuin viikonloppuina, arkipäivinä se on aamulla liian kylmä eikä aurinko paista sinne enää työpäivän jälkeenkään.

        Länsiparveke on taas helvetillisen kuuma iltaisin. Siis keskikesällä. Toki viileämmillä keleillä (huhtikuu & syyskyy tjsp) ihan kiva. Hlökohtaisesti pidän kuitenkin parhaana itäparveketta. Sitä pystyy varsin usein hyödyntämään aamusumppien nauttimiseen *arkiaamuina*. Illalla & viikonloppuisin, jos haluaa aurinkoa, voi lähteä ulkoilemaankin.

        BTW, noita lasituksia pitäisi mielellään kiinni, jos a) tuuli tuo muuten parvekkeelle runsaasti pölyä ja roskaa (etenkin kevään tuulisina päivinä) b) liikennemelun takia (lasitus vähentää mökää hieman).


    • Q-paistaa

      Itäparveke on tosi huono, itsellä itäparveke, aurinko alkaa paistamaan kello 6.00 ja loppuu jo aamu kello 10.00 jälkeen, mitä tuolla tekee, keskikesän helteitä lukuunottamatta ei parvekkeella tarkene olla, eli itäparveke täysin mitätön, Etelä/länsi parvekkeella on käyttöäkin.

      • helppo korjaus

        Laita lasitus ja lopeta narina.


    • Q-pasistaa

      Minulla on lasitus itäparvekkeella, ei se mitään auta, lasitus ei tuo lisää aurinkoa itään ja pohjoiseen aukeavalle parvekkeelle, jossa ei tarkene olla, kun aurinko paistaa vain aamu 6-10 väillä.

    • ilta-aurinko

      Minusta itäparveke on kaikista huonoin, auringosta saa nauttia tuskin koskaan ja illalla kun olisi mukava istua ja grillailla niin on viileä. Paras on lännen ja pohjoisen välissä, jossa ilta-aurinko paistaa mukavasti eikä ole liian kuuma. Koko päivän on silti mukavan valoisaa ja valo iltaa kohden vaan lisääntyy. Lisäksi voi ihailla auringonlaskua.

    • Grande.

      Ota huomioon, että pohjoisen puolen parvekkeelle ei paista koskaan aurinko, eli todella kylmä parveke, ei ole käyttöä, etelä tai länsiparveke on aurinkotuntejakin, jota arvostaa Suomen lyhyessä kesässä.

    • Jppi

      Riippuu asunnon pohjasta ja tietty siitä mihin parvekettaan haluaa käyttää. Jos suurimmat/ainoat ikkunat ovat parvekkeen suuntaan, niin ehdottomasti etelä - saa kaiken mahdollisen valon Suomen pitkässä ja pimeässä talvessa. Lasitetulla pystyy myös istumaan iltaa pitkälle syys-lokakuuhun kun aurinko laskee etelämmäs kuin kesällä.

      Jos parveke on avoin monelta sivulta, niin länsi ilta-aurinkoineen kiva kesällä, mutta kesä tietenkin täällä lyhyt. Jos taas upotettu ja lasitettu parveke, niin helposti helvetillisen kuuma niinä lämpiminä kesäpäivinä. Tätä kirjoitan avonaiselta länsiparvekkeelta ja hiki virtaa vaikka lämpötila ulkona pari astetta alle hellerajan.

      Pohjoisparveke voi olla paras keskikesällä jos lämmin ja ilta-aurinko sille osuu.

    • kaipaanaurinkoakin

      Itä-pohjoinen parveke ja täysin mitätön, aurinkoa ei saa juuri koskaan , ehdottomasti jos pitää auringosta jota suomessa ei saa koskaan liikaa niin etelä-länsi parveke on paras.

      • Anonyymi

        Helvetillinen sauna koko asunto, jos parveke on etelään tai länteen ja koko asunto on parvekkeen takana eli ikkunat vain yhteen ilmansuuntaan. Pahimmillaan parvekkeella 30-40 °C, niin sitten onkin kiva ikkunatuuletusta harrastaa ;-D

        Ja tämähän on se uusissa taloissa yleisin huoneistotyyppi...

        Lisäbonuksena kämppä on ylipäätään "kapea tunneli" eli syvyyttä piisaa 7-8 m, mutta leveyttä asunnon koosta riippuen 3-7 m ja ikkunoiden päällä vielä 2 m lippa (ylemmän krs parveke).


    • Etelänasukki

      Nykyisessä asunnossa parvekkeen suuntana on etelä ja aurinko paistaa siihen noin klo 13-18 erittäin tukalasti. Ei siellä pysty olemaan. Asuntoon ei myöskään saa läpivetoa, joten tosi mukavat oltavat näin helteillä.. Iltaisin kun olis kiva istuskella partsilla, ni aurinko ei siihen paista. Eli ihan hukkaan menee. En suosittele.

    • Anonyymi

      Parvekkeeni on 220 astetta lounaaseen. Milloin paistaa sinne aurinko?

      • Anonyymi

        Ilman kesäaikaperseilyä auringon pitäisi mollottaa kohtisuoraan parveketta päin 14-15 maissa, kesäajasta 1h. Varmaan jo klo 9 jälkeen alkaa paistamaan parvekkeelle ja loppu tulee samoihin aikoihin kun aurinko laskee. Varsin hyvä suunta, tosin keskikesällä varmaan aivan liian kuuma.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      575
      15281
    2. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      44
      12378
    3. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      362
      8995
    4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      10
      3917
    5. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      36
      3827
    6. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      359
      2657
    7. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      9
      2157
    8. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      130
      1928
    9. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      95
      1753
    10. Keski-ikäinen nainen raiskasi miehen

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010451173.html Ei olisi varmasti kymmenen vuotta nuorempana tarvinnut pakottaa.
      Sinkut
      194
      1633
    Aihe