schroderus

tietääkö kukaan kainuulaisesta sukunimestä schroderus?mitä nimi tarkoittaa ja mistä se on alunperin lähtöisin?vain asialliset vastaukset,kiitos!
Ilmianna
Jaa

18 Vastausta


Sursillin suvun haaroista, löytyy kyllä tietoa netistäkin pilvin pimein. Tässä esimerkkejä:

Ks. http://www.genealogia.fi/nimet/nimi98s.htm

"Joissakin tapauksissa suomalaiset nimet tulivat Sursillianaan sukujen "talonpoikaistumisen" vuoksi tai avioliittojen kautta. Sotkamon nimismiehestä Johan Schroderuksesta (k. 1742) polveutuu Schroderusten lisäksi esim. Swahneja, Elfvingejä ja Durchmaneja, mutta Sotkamoon jääneen suvun haaran kautta myös esim. Haapalaisia, Karppasia, Komulaisia, Okkosia ja Rusasia."

Lähteessä
http://www.genealogia.fi/genos/25/25_106.htm#T3
kerrotaan Johan Schroderuksen syntyneen n. 1678 Sotkamossa:

II. Isaacus Isaaci Sinius (Iisak Hannunpojan poika, taulu 1) s. Salon pitäjän Siniluodon talossa. Sotkamoon kuuluvan Kuhmon kappalainen 1.5.1690 - 30.4.1714. Sotkamon kirkkoherra Kaarle XII:n 10.2.1714 valtuuttamana. Pysyi seurakunnassaan isonvihan aikana. K. 1727. - Puoliso Margareta Cajanus k. luultavasti Sotkamossa n. 1734, Paltamon kirkkoherran, lääninrovasti Johannes Cajanuksen ja tämän 2. vaimon Anna Mathesiuksen tytär. 1731 anotaan kirkkoherra Siniuksen vanhalle leskelle eläkettä valtion varoista hänen kurjan asemansa helpottamiseksi, koska hän useita vuosia vuoteenomana sairastaneen tyttärensä kanssa on »vihollisen armottomuuden tähden joutunut sanoin kuvaamattoman kovaan köyhyyteen ja kurjuuteen». Anottua eläkettä ei kuitenkaan voitu myöntää.
III. Lapsia:
Johan, Sotkamon nimismies. Taulu 3.
Erik k. 1726. Sotkamon kappalainen. Taulu 4.
Anna s. 1689 k. 1764. - Puoliso jo 1722 oululainen kauppias Johan Heikinpoika Niska haud. Oulussa 13.10.1754.
Magdalena s. 16.11.1697 k. Sotkamossa 20.9.1753. - Puoliso jo 1730 Sotkamon nimismies Johan Schroderus. s. n. 1678 haud. Sotkamossa 20.12.1741.
? Elisabet. s.1699 haud. Oulussa 9.1.1763. - Puoliso jo 1724 oululainen porvari Simon Uhlgreen s. 1692 (1699?) haud. Oulussa 15.6.1765. Gabriel Sinius, taulu 16, tuli edellisten alaikäisen tyttären holhoojaksi.
Susanna s. n. 1706 haud. Sotkamossa 29.4.1744. - Puoliso jo 1735 tämän 1. aviossa sittemmin oululainen porvari Johan Arftman haud. Oulussa 8.3.1755. (2. vaimo Oulussa 5.4.1745 Elsa Matintytär).
Sedergrenien suvusta löytyy tietoja osoitteesta:
http://www.mv.helsinki.fi/home/sedergre/zuku4.html

Laaja esitys Sursillien suvusta löytyy osoitteesta:
http://www.vilppula.com/images/sursill/ksgenealogy.htm

Mainitusta lähteestä löytyy Johan Schroderukselle mm. tarkka syntymäaika:
8.168Magdalena Sinius; syntynyt 16.11.1697, kuollut 20.9.1753 Sotkamo.
Hänen puolisokseen vihittiin 1730 Johan Schroderus, syntynyt 16.11.1679, Sotkamon nimismies, kuollut 20.12.1741 Sotkamo, vanhemmat - Petter Schroderus ja Beata Remahl.
Lapset:
1723:
Iisak Schroderus [9.285]

Eipä nyt muuta

sukuselvitys@gmail.com
Ilmianna
Jaa
Jos et vielä ole keinoa käyttänyt niin tutkittavaa löytyy googlettamalla, joista kannattaa itse jatkaa. Sukunimi äkkiseltään viittaa Sotkamon Schroderus-sukuun. Mutta ei kun lukemaan ja onnea jatkotutkimuksiin!

http://www.google.com/search?q=schroderus suku&hl=fi&rls=com.microsoft:fi

http://mooses.free.fr/suku/html/idxs.htm

http://baanaweb.fi/samiheim/cajanus_jp.htm

Jos tieto tyssää johonkin tiettyyn henkilöön, kannattaa tietenkin hakea www.genealogia.fi ja sieltä Hiskin kirkonkirjoista lisää.
Ilmianna
Jaa
Schroderus on ns latinalaistettu versio alkuperäisestä saksalaisesta nimestä Schröder. Kun 1600 luvulla ja myöhemminkin lähdettiin opintielle tehtiin nimestä latinalaistettu versio, joka saattoi usein lähteä pitäjän tai talon nimestä, varsinkin jos ei varsinaista sukunimeä ollut. Esimerkkejä, Halicoensis=Halikkolainen, Carlander=Hailuotolainen (ruotsiksi Carlö), Laminius (Lamina=Pelti) lähtöisin Pellin talosta.
Schröder on Hampurilaisen porvarisuvun nimi 1200 luvulta. Tarkoitti silloin kangaskauppiasta=Wandschneider, sitä ennen sellaista kangaskauppiasta joka kulki talosta taloon kangaspakka selässä. 1400-luvulla merkitsi räätäliä, (latinaksi Sartori) jolloin sukunimi yleistyi vaikka ei ole enää kysymys samasta suvusta. Saksa on siitä kiitollinen että siellä on ollut n. 500 vuotta laki joka kieltää muuttamasta nimestään yhtään kirjainta.
Oletan että tämä Schroderus suku on jonkin Ruotsiin muuttaneen ammattimiehen tai 30-vuotisen sodan palkkasotilaan nimi.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
3 VASTAUSTA:
Äitini isoäiti oli tyttönimeltään Schroderus. Suku on Saksasta. Sieltä on joskus aikoinaan tullut kolme veljestä Suomeen ammattiaan harjoittamaan. Yksi oli muistaakseni pappi.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
vannas kirjoitti:
Äitini isoäiti oli tyttönimeltään Schroderus. Suku on Saksasta. Sieltä on joskus aikoinaan tullut kolme veljestä Suomeen ammattiaan harjoittamaan. Yksi oli muistaakseni pappi.
minne päin suomea nämä 3 veljestä muuttivat,olen kuullut että sotkamoon?
Kommentoi
Ilmianna
Jaa

Tästä on poistettu viesti sääntöjen vastaisena.

Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Näitä perimätiedon mukaan Saksasta tulleita kolmia veljeksiä on pilvin pimein muitakin. Yhtään vain ei taida olla saatu todistettua todeksi.
Äkkiseltään nyt tulee mieleen vain Sassi. Esimerkiksi Iin Olhavassa oli vanha Sassin talo ja asukkaat tottakai Sasseja. Sitten talo joutui uudelle suvulle, joista taas tuli Sasseja Sassin taloon. Tapahtui joskus 1700 luvun alussa. Ei ole tietoa, että kummatkaan olisivat olleet mitenkään sukua valtakunnan muille Sasseille, mutta tarina kolmesta saksalaisveljeksestä elää...
Muutenkin, ne harvat perimätiedot, jotka olen onnistunut tutkimaan asiakirjoista, ovat osoittautuneet saduiksi. Ei sitten vähääkään todellisuuspohjaa! Jotkut sukututkijatkaan eivät anna faktojen pilata hyvää tarinaa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Isomummoni on myös jostain Kainuusta ja saman sukunimen omaava. Olisi todella hyvä tietää onko samaa sukua ja onko sukututkimuksia tehty. Ehkä olemme kadonneita sukulaisia?
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
0 VASTAUS:

Kirjoittaja on poistanut tästä viestin

Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
mainitaan myös että,
edesmennyt kenraali Lauri Sutela oli Schroderuksen sukua.
syntyi Äänekoskella.

Tietääkö kukaan hänen vanhempiaan?
Ilmianna
Jaa
Miksi huomautat haluavasi vain asiallisia vastauksia?
Mitä ne mielestäsi ovat?
Ei tällä palstalla juuri ole turhia provoja kirjoiteltu.

Ylenkatsotko meitä palstan seuraajia?
Ilmianna
Jaa
Lauri Sutelan vanhemmat ovat vahvistamattoman tiedon mukaan:

Väinö Jakob Schroderus, vuodesta < 1929 Sutela s.28.6.1882 Teuva k.11.1.1953 Kaipiainen, asematarkastaja ja Alma Suntela s.23.3.1888 Padasjoki k.21.10.1970 Heinola, sairaanhoitaja,

ii: Jacob Schroderus s.12.10.1850 Ilmajoki k.24.12.1917 Padasjoki
iä:Sofia Maria Donner s.17.7.1845 Kokkola k.1931 Keuruu

iii:Jakob Schroderus s.17.5.1814 Oulu k.2.6.1868 Kokkola
iiä:Loviisa Charlotta Kekoni s.22.11.1816 Liperi k.22.10.1898 Kokkola

iiii: Matts Sutela s.1700-luku
iiiä: Maria Schroderus s.1700-luku
Ilmianna
Jaa
Minä oon Rotti-Antti, Sotkamosta
Ilmianna
Jaa
Tämä viestiketju on jo vanha, mutta pisti silmään sillä olen menossa naimisiin Schroderus suvun yhden naimattoman lapsen, eli nykyään 38 vuotiaan miehen kanssa. Tiedän vain että mieheni biologinen isä on luultavasti omistanut grillin Kajaanissa ja isä on joko menehtynyt tai elää ruotsissa. Mieheni "isällä" on myös muita lapsia jotka ovat saaneet elää normaalia perhe-elämään ja mieheni tietää että joku vanha tuttu on joskun lapsuudessa erehtynyt ja luullut häntä yhdeksi näistä toisista lapsista. Suvun miehillä on melko erikoisen kauniit silmät. Kaikki on niin hurjan kaukaista meidän elämästämme emmekä ehkä ikinä saa tietää menneisyydetä, eikä mieheni ei ole kiinnostunut isänsä juurista ja uskoo että tämä on paha ihminen. Minä taas olen erityisen kiinnostunut niistä juurista, suvun geeneistä ja mahdollisista rairauksista sillä olemme saamassa myös lapsen. Jos jollain herää mielenkiito tai tietää tästä henkilöstä tai hänen lähisuvusta saa mielellään vastata minulle
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
3 VASTAUSTA:
hei.muuta en tiedä,mutta veljelläni oli grilli kajaanissa.tästä lapsesta en ainakaan ole koskaan kuullut mitään,mutta jos saisin tään miehesi äidin etunimen tietää voisin vähän etsiä tietoa.terv.ent.rotta minäkin.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Meidän naapurissa (1985) asui Schroderuksen perhe Göteborgissa Badvädersgatanilla. Olivat lähtöisin Kajaanin seudulta. Heillä oli kaksi tytärtä. Katso google.se Schroderus Göteborg
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
jäänkuulolle kirjoitti:
hei.muuta en tiedä,mutta veljelläni oli grilli kajaanissa.tästä lapsesta en ainakaan ole koskaan kuullut mitään,mutta jos saisin tään miehesi äidin etunimen tietää voisin vähän etsiä tietoa.terv.ent.rotta minäkin.
No sillä ex-grillerillä ei kyllä oo kauniit silmät.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Saksassa on vanha senniminen suku, jonka lähtö on Hamputista 1250 luvulta. Itse olie tutkinut haaraa Clawes Schröder, oli 1400 luvun lopussa Deichsgraf in Wilster. Jos hallitsee saksan voi kirjoittss Googleen sanat Deichsgraf Hauke. Se ei ole saman suvun tarina muttaa kertoo hyvin mitä Deicsgraf teki. Sieltä löytyy romaani joka kertoo minkälainen oli Oli tämän henkilön elämä.

Yleensä nuo 1400 luvun suvut eri sukuja ja useita.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Tuon yllämainitun kirjan nimi on Der Schimmelsreiter.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Tuo Schimmel on valkoinen hevonen, Reiter ratsastaja. Muuta yhdistävää sukuuni ei ole kuin että ovat hoitaneet 1400 ja 1500 virkaa jonka nimi oli Deichgraf joka suojasi. patojärjestelmästä joka suojasi marskimaa mereltä. Tehtävään valittiin yleensä jolla oli eniten marskimaata.
Tiedän oman sukuni vuoteen 1643 ja sen että suku on lähtöisin 1250 luvun Hampurista, ensimmäinen maininta vuodelta 1333. Marskimaalta löytyy useita etunimiä, Claus, Johan ja Dietrich, Joku Diertrich se on saattanut olla koska ensimmäisen nimeltä tunnettu on ollut Peter Pietrich

Tuosta Schroderuksesta olen nähnyt maininnan "Schroderus, tuo herran palvelija ja latinalaistettu nimi viittaavat pappiin."
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

schroderus

tietääkö kukaan kainuulaisesta sukunimestä schroderus?mitä nimi tarkoittaa ja mistä se on alunperin lähtöisin?vain asialliset vastaukset,kiitos!

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta