Ikea -huonekalujen käsittely

naisen logiikka

Hei vaan ja hyvää huomenta!

Olen muuttamassa poikaystäväni kanssa yhteen, ja koska poikaystäväni kotona ei ole minkäänlaista säilytystilaa vaatekaappia lukuunottamatta, osa huonekaluistani seuraa mukana.

Kaikki huonekaluni ovat täydellisiä kämppään, ne ovat vain väärän värisiä. Yhteiseen asuntoon on valittu joka huoneeseen paljon tummaa ja keskiruskeaa puuta ja lattiatkin ovat tummat, joten KOIVUVIILU on ehdoton no-no :(

Ongelma on siinä, että.. eh :D opiskelijasyistä huonekaluni eivät ole mitään laadun ja tason huipentumia vaan sitä perus ikea-lastulevyä.

Onko näille mitään tehtävissä: http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/90053918

Vastustan turhaa kulutusta, sekä luonnon että omien rahojeni (:D) joten tuntuisi turhalta ostaa uudet, kun tykkään yöpöydistäni ja poikaystäväni on hulluna kaikkeen näpertelyyn.

Voiko näille tehdä mitään? Toiveena on keskiruskea sävy siten että "puun syyt" jäisivät näkyviin. Maalaus ei kai tällöin tule kyseeseen.. Mutta entäs petsaus, lakkaus.. vai kaatopaikka?

Olen kyllä etsinyt tietoa tikkurilan sivuilta ja googlesta, mutta kun minulta puuttuu kaikki perustietämys ja poikaystävältäni vastaavasti kiinnostus näille foorumeille kirjoittamiseen.

Joten tässä ollaan siis amatöörinä asialla ja tunnen kyllä siitä syystä suurta häpeää jo valmiiksi, joten jos ei oo fiksua sanottavaa niin neuvokaa edes paikka josta niitä yöpöytiä saisi sitten edullisesti.

Tuotteen materiaalit:
Pääosat: lastulevy, koivuviilu, kirkas akrylaattilakka
Laatikon sivu/ Laatikon takaosa: lastulevy, kalvo
Laatikon pohja: puukuitulevy, akrylaattimaali
Väliseinä/ Tukilista, selkä: lastulevy
Tausta: puukuitulevy

14

15554

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • riittää

      ensiksi täytyy poistaa pinta eli tuo akryylilakka,se lähtee hiomalla,tosin vaarana on se että viilu menee puhki ja se vaatiikin uutta viilua päälle,tai sitten siklillä kaapimalla(terävä teräslevy),kun pinta on saatu puhtaaksi siihen voidaan laittaa vaikkapa petsiä öljyä tai vahaa,helpoin on vaha tai öljy,sävyjä löytyy varmasti jokaiseen makuun.http://www.pintanikkarit.fi/kauppa/index.php?lk=1 esimerkiksi täältä

    • paikalle

      Nykykäytännön mukaan kaikki vanha vaan kaatopaikalle, uudet sitten taas ikeasta tilalle.

      Aika heikosti noita pystyy hiomaan, menee viilusta läpi samantien, joku värillinen lakka saattaisi tässätilanteessa käydä?

    • naisen logiikka

      Kiitos vastauksista, näin nopeista vielä!

      Ainakin vastaavaa tv-tasoa äsken purkaessani tuli todettua että siinä ei ole edes mitään kunnon pintaa vaan pelkkä "valokuva" liimattu lastun päälle, joten pinnan hiominen ei taida tulla kyseeseen. Mutta jos käsittelisi sen vain tuolla jo mainitulla värillisellä lakalla ilman sen kummempia hiomistoimenpiteitä..?

      Kokeilemallahan se selviäisi heti, mutta vastustan juuri tuota turhaa kaatopaikkojen kuormitusta. Siksi kiinnostaakin, olenko vaan pilaamassa huonekaluja käyttökelvottomaksi. Tällaisinaan, koivun värisinä, kun ne löytäisivät kodin varmaan jonkun toisen opiskelijan luota.


      Toisaalta itse tekeminen, korjaaminen ja nostaa huonekalun arvoa omissa silmissä. Siinä toinen syy sille, miksi en vaan hanki uusia ja laadukkaampia.

      Joten jos joltain löytyy kokemuksen syvää rintaääntä, hyviä ideoita tai ihan mitä vaan niin kertokaa ihmeessä :P

      Ja PS. ei moni halua hankkia ikeasta, mutta kun iskun ruokapöydän 4 tuolin hinnalla saa ruotsista kaikki huonekalut, kodintekstiilit ja astiatkin, niin opiskelijan valinta on selvä. Ja nyt myöhemmin se sitten kaduttaa, että tuli venytettyä penniä :/

      • entinen entisöijä.

        sulla on siis pari vaihtoehtoa, eli joko myyt vanhat pois kirpparilla tai huuto.netissä tms, ja hankit uutta/vanhaa sopivampaa tilalle esim huuto.netistä. Tai sitten hiot hieman noita nykyisiä mööpeleitäsi (syysuuntaan esim 240-karkeuksisella hiomapaperilla) ihan vain pintaa karhentaaksesi, ja sitten vedät päälle jonkun petsilakan, todennnäköisesti jonkun alkydipohjaisen, ottaa paremmin kiinni. eli se on sellainen värillinen lakka jonka läpi tavallaan puu kuultaa ja jonka siveltimen jäljistä osaltaan tulee sellainen puumainen kuvio kun tasasesti vedät. kannattaa huomioida että toinen kerros tummentaa lopputulosta melkoisesti, eli kerralla siistiä. itse vaihtaisin huonekalut toisiin, vaikka pikku hiljaa sopivan osuessa kohdalle, siinähän olisi sitä keräilyharrastustakin.


      • puupää2009
        entinen entisöijä. kirjoitti:

        sulla on siis pari vaihtoehtoa, eli joko myyt vanhat pois kirpparilla tai huuto.netissä tms, ja hankit uutta/vanhaa sopivampaa tilalle esim huuto.netistä. Tai sitten hiot hieman noita nykyisiä mööpeleitäsi (syysuuntaan esim 240-karkeuksisella hiomapaperilla) ihan vain pintaa karhentaaksesi, ja sitten vedät päälle jonkun petsilakan, todennnäköisesti jonkun alkydipohjaisen, ottaa paremmin kiinni. eli se on sellainen värillinen lakka jonka läpi tavallaan puu kuultaa ja jonka siveltimen jäljistä osaltaan tulee sellainen puumainen kuvio kun tasasesti vedät. kannattaa huomioida että toinen kerros tummentaa lopputulosta melkoisesti, eli kerralla siistiä. itse vaihtaisin huonekalut toisiin, vaikka pikku hiljaa sopivan osuessa kohdalle, siinähän olisi sitä keräilyharrastustakin.

        Näissä linkeissä olisi kanssa vinkkejä huonekalujen piristämisestä:

        http://kirppis.yle.fi/node/656

        http://www.uusio.fi/galleria.html

        Ostin itse Ikeasta akrylaattilakatun yöpöydän, joka oli halpa, mutta aika ruman värinen. Tarkoitus olisi nyt kokeilla tuota kuvittamista siihen. Saa nähdä kuinka käy.


    • onnistua

      noiden värin vaihto muuten kuin maalilla... Mutta himosisustajan näkökulma: tumma puu ja koivu sopivat hyvin yhteen ja yleensä tulee kovin tylsän näköistä jos kaikki lattiasta lähtien on samaa sävyä. Eli mallaa ja harkitse kuitenkin, jos osan huonekaluista antaisit olla yksityiskohtina eri värisiä! Tai sitten vaan huuto.nettiin vaihtamaan sopivimpia tilalle.

    • löysin sattumalta

      Löysin sattumalta blogin Ikea-huonekalujen tuunauksesta. En tiedä onko siitä apua (tai kuuluuko edes tälle foorumille), mutta ideoita sieltä ainakin löytyy.

      http://ikeahacker.blogspot.com/

    • jouni vaan...

      itse tekisin noille semmosen käsittelyn että puhdistaisin ne perusteellisesti, hioisin kevyesti ja poistaisin hiontapölyn. Mahdollisten kolhujen kittaus tässä välissä vaikkapa Lakkakitillä -> http://www.tikkurila.fi/kotimaalarit/tuotteet/tuotetiedot_aakkosjarjestyksessa?C=363&product_id=252
      Sitten pohjamaalaisin valkoisella OTEX -tartuntapohjamaalilla -> http://www.tikkurila.fi/kotimaalarit/tuotteet/tuotetiedot_aakkosjarjestyksessa?C=363&product_id=75
      (kertakäyttöinen superlonitela on helpoin ja ei tarvitse ostaa liuotetta/pensselipesua puhdistukseen), sitten maalaisin samanmoisella telalla halutunvärisen pintamaalin pariin-kolmeen kertaan väliin siklillä liipaten rosot pois, vaikkapa EMPIRE -kalustemaalilla -> http://www.tikkurila.fi/kotimaalarit/tuotteet/tuotetiedot_aakkosjarjestyksessa?C=363&product_id=169
      Tuohon koivuviilupintaan puusyiden jättäminen on minun mielestäni aika vaikeaa ja menee liikaa aikaa ja resursseja lakanpoistoon ja mahdolliseen viilun korjaukseen...

      • Voda

        Onnistuuko lakattujen koivutuolien kittaus, sekä pohja- ja pintamaalaus vesiohenteisilla tuotteilla?

        "Jouni vaan" antoi asiantuntevan oloisia vinkkejä huonekalumaalaamiseen Tikkurilan liuotinohenteisilla aineilla, mutta mahtaako vastaavia löytyä vesiliukoisina?


    • sama tilanne

      Kertoisitko miten kävi ikean kalusteiden tuunauksessa? Itse olen aikalailla samanlaisessa elämäntilanteessa kuin sinä ja utelias kuulemaan onnistuiko projekti... :)

    • KaisaMu
    • Voda

      Onnistuuko kolhiintuneiden lakattujen Artekin koivutuolien maalaaminen (kittaus, sekä pohja- ja pintamaalaus) vesiohenteisilla tuotteilla?

      "Jouni vaan" antoi täällä asiantuntevan oloisia vinkkejä huonekalumaalaamiseen liuotinohenteisilla aineilla, mutta mahtaako vastaavia löytyä vesiliukoisina?

    • no-body
    • Vastausta vailla

      En kyllä edelleenkään saanut tästä keskustelusta tolkkua siihen, voiko esim. Ikean Lack-pöydän päälle vetää petsilakan? Pinta tuntuu ei edes viilulta, vaan tarramaiselta... eikö kukaan tosiaan ole kokeillut mitä tapahtuu, jos Lack-pöytään vetää petsin?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      168
      2891
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2051
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2024
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1835
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1211
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe