FreeBSD vai Linux?

Masse

Onko FreeBSD:llä ja Linuxilla käytännössä mitään suuria eroja? Eräs kaveri on aivan innoissaan siitä FreeBSD:stä enkä ole koskaan sitä käyttänyt. Linuxia käytän ajoittain ja siihen olen suht. tyytyväinen vaikka se onkin hankala verrattuna Windowsiin.

6

2239

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Per Saukko

      Paremmuus riippuu täysin siitä, mitä masiinallasi teet. En voi sanoa olevani tässä asiantuntija, mutta kuulopuheiden mukaan *BSD:den (Free-, Open-, Net-, ..) etuina olisi ainakin äärimmäinen vakaus. Palvelinkäytössä käsittääkseni ainakin ykköslaatua. Työpöytäkäyttöön varmaan moni valitsisi Linuxin.

      Käy tutustumassa BSD-versioiden sivuihin, varmaankin siellä perustellaan tarkemmin, miksi juuri heidän järjestelmänsä olisi hyvä käytössä.

    • Anony427

      "...vaikka se onkin hankala verrattuna Windowsiin."

      MacOS X perustuu pitkälti FreeBSD:hen ja NetBSD:hen, joten se siitä puheista etteikö Unix järjestelmiin voida portata / tehdä oikeasti käyttäjäystävällistä, tyylikästä, vakaata ja modernia GUI:ta jos vain tahtoa riittäisi (Linux yhteisöltä ei näemmä riitä). Saa nähdä tehdäänkö x86 pohjaisiin mikroihin FreeBSD pohjainen MacOS joskus tulevaisuudessa?

      Ja asiaan! Eli onko FreeBSD Linuxia parempi.

      Erityisesti palvelin puolella Linux jää FreeBSD:stä selvästi jälkeen, johtuen Linuxin teknisistä heikkouksista (joista ei paljon kymppiuutisissa puhuta), jotka pahenevat sitä mukaa mitä suurempia vaatimuksia nopeammat verkot ja palvelimet tuovat peliin. Ongelmat juontuvat Linux kehitystyön luonteesta. Työpöytä koneena taas Linux on liian amatöörimäinen ja liian rönsyilevä tekele verrattuna Windowseihin. (miljoonine jakelupaketteineen ja erilaisine ikkunointi järjestelmineen).

      Sovellusohjelmissa Linux ja FreeBSD ovat suunnilleen tasoissa, mutta Linuxin hajanaisuus vaikuttaa hieman Linux ohjelmien toimivuuteen ja laatuun. Tosin FreeBSD:ssä käytetään nykyisin monia Linuxin ohjelmia.

      FreeBSD:n kehitys on ammattimaisempaa ja keskittyneempää kuin Linuxin. Linuxiin hyväksytään paljon sellaista koodia mikä ei menisi koskaan läpi ammattiohjelmoijilta. Koska FreeBSD:n johdossa ei ole suoraan yksittäistä henkilöä (A la Linus) vaan n.200 hengen ammattimainen ryhmä, ominaisuuksien, päivitysten korjauksien laittaminen jakeluversioon on joustavampaa. Linuxissa joskus tärkeätkin korjaukset saattavat pysähtyä kuukausiksi koska Linus ei yksinkertaisesti ehdi (ja ongelma on näemmä kokoajan muuttumassa pahemmaksi, kiitos Linux yhteisön huonon organisaation). Johtuen näistä eroista on Linux väistämättä bugisempi.

      Kustannuksissa ei ole eroa vaan kummankin voi ladata netistä ilmaiseksi. CD-ROMmina ostettuna Linux on kalliimpi, mutta FreeBSD:tä ei juuri myydä suomessa. Myös Suomenkielistä softaa ja tukea voi on vaikeampi saada FreeBSD:hen.

      Tekniseltä kannalta katsoen FreeBSD on selvästi parempi kuin Linux, mutta toisaalta tällä seikalla ei ole paljoa merkitystä kotikoneessa, koska suurimmat erot ovat raskaassa palvelinkäytössä. FreeBSD käyttää useimmiten Linuxin xikkunointi järjestelmiä (Gnome ja KDE) ja softaa joten niiden heikkoudet ovat siirtyneet FreeBSD:hen. Ilmeisesti FreeBSD yhteisö ei ole kiinnostunut tekemään kunnollista ikkunointijärjestelmää (A la MacOS X) lähitulevaisuudessa (ilmeisesti FreeBSD ei halua tunkea kotikone markkinoille) ja Linuxin ikkunointi järjestelmät pysyvät epäyhtenäisinä, amatöörimäisinä, hitaina, bugisina ja epäkäyttäjäystävällisinä vielä pitkään, kiitos Linux kehittäjien asenteiden (samaa asennetta tosin löytyy myös Mozillan puolelta).

      Tässä vertailutaulukko (tekijän puoluellisuus jää omaan harkintaasi):

      http://prioris.mini.pw.edu.pl/~gregory/FreeBSD/freebsd.pdf

      • Nisu

        Selkeä selostus.


      • Masse

        Mandraken Linux-versiota olen muutamaan otteeseen itse kokeillut ja siinä ikkunajärjestelmä vaikutti hieman paremmalta kuin muissa versioissa. Siinä ei myöskään tarvitse kikkailla asennuksen yhteydessä kun graafinen liittymä on apuna siinä. Tosin joitakin bugeja siinäkin oli mistä syystä en nyt ole sitä käyttänyt aikoihin mutta luulen että Mandrakesta tulee vielä aikojen saatossa parempi. Sitä en vain käsitä että miksi niiden ikkunajärjestelmien pitää olla niin kauhean monimutkaisia Linuxissa. Pitää ladata kaiken maailman ajuria ja sitten se ei kuitenkaan lähde käyntiin kun ei löydä sopivaa näyttötilaa. Mandraken lisäksi oli muistaakseni joku toinen hieman käyttäjäystävällisempi versio mutta en nyt tarkkaan muista mistä ohjelmasta oli kyse.


    • ps_____

      Jos sinulla ei ole tietoa (lue kokemusta)
      käyttäjärjestelmien eroista on ihan sama kumpaa käytät.

      • macman

        mainostaa itseään turvallisena käyttiksenä. Eli, kyllä BSD-pohjaisia vaihtoehtoja löytyy ja itse kallistuisin kyllä BSD-pohjaiseen Linuxin sijaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      92
      1733
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      175
      1350
    3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1148
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      105
      1128
    5. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      52
      969
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      956
    7. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      77
      937
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      65
      870
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      783
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      758
    Aihe