Lienenkö tirkistelyn haluinen :) Olen ihmetellyt pidemmän aikaa, että "millaisella kattilalla" todellisessa suurperheessä tehdään ruokaa :)
Meillä on kolme lasta, ja neljäs tulossa, ja tuntuu että ruokaa saa laittaa koko ajan. Kun on edellisen ruokailun jäljet siivottu niin pitää jo olla hämmentämässä kattilaa :)
Leipää menee mielestäni mahdoton määrä, puhumattakaan maidosta. Oma lehmä olisi ihan paikallaan :) Varsinkin nyt viimeisillään raskaana ollessani olen kerran jos toisenkin toivonut että meillemuuttaisi Mansikki ja vaikkapa mieheni leipomistaitoinen äiti joka pitäisi meidän perheen leivässä :)
Jo aamupuuroa pitää keittää isolla kattilalla, puhumattakaan lounaasta tai päivällisestä..
Te, joilla on suurperhe, miten selviätte?
Ison perheen ruokahuolto
25
5424
Vastaukset
- satu40
kokkaajaakin eli kukaan ei yksin joudu alvariinsa köökittään.
- pieni suursyömäri..
Ei viitti edes laskea kuinka monta litraa kuluukaan sitä maitoa, no leipää meni aamupalalla kaks pakettia, ku lapset söi hätäsesti- oltiin taas viimetingassa koulussa, mutta ehdittiimpäs :) Keittoa keitetään seittemän litran kattilassa, synttäreitä vietetään 8 kertaa vuodessa, eikä valmista osteta vaan tehhään ite. Isommat ja joskus pienemmätkin osallistuu leipomisiin ja ruuan laittoon. Joskus leivon kyllä "salaa" ettei tarvi siivota niitä sotkuja niin hirmu paljon.. Ei se ruokahuolto niinkään rasita vaan pyykit ja lasten sairastelut, siivotahan aina saa olipa lapsia 1 tai 6. Vähän kyllä mietin että pitäiskös tilata armeijan soppatykki sitte ku kakrut tosta kasvaa ( eikä oikeesti) ruokahalu on meijän lapsilla ainakin tosi hyvä ja kukaan ei ole turhan ronkeli ruuan suhteen. Että näin meillä.
- Irinja
vaan lähinnä ruoka-aine.
Itselläni oli aikoinaan 7-henkinen perhe ja silloin meillä meni 3-4 litraa maitoa päivässä. Nyt on enää 4 henkeä ja maitoa menee enää yksi litra päivässä. Emme juo maitoa ruokapöydässä, joten maitoa menee vain nuorimman lapsen iltakaakaoon, puuron sekaan joskus ja hiukan ruoan valmistukseen. Juomme ruokapöydässä vain jäävettä tai joskus myös itse tehtyä kotikaljaa.
Maidon tarve on 1/2litraa/lapsi. Aikuiset eivät meillä juo maitoa, joten maitoa juo lähinnä vain 12-vuotias kuopuksemme. Toiseksi nuorin lapsemme on jo 19 v, eikä hän enää juo maitoa. Paljon säästää, jos rajoittaa lasten maitoannoksen tuohon 1/2 litraan per nuppi. - Ruah
vaan lähinnä ruoka-aine.
Itselläni oli aikoinaan 7-henkinen perhe ja silloin meillä meni 3-4 litraa maitoa päivässä. Nyt on enää 4 henkeä ja maitoa menee enää yksi litra päivässä. Emme juo maitoa ruokapöydässä, joten maitoa menee vain nuorimman lapsen iltakaakaoon, puuron sekaan joskus ja hiukan ruoan valmistukseen. Juomme ruokapöydässä vain jäävettä tai joskus myös itse tehtyä kotikaljaa.
Maidon tarve on 1/2litraa/lapsi. Aikuiset eivät meillä juo maitoa, joten maitoa juo lähinnä vain 12-vuotias kuopuksemme. Toiseksi nuorin lapsemme on jo 19 v, eikä hän enää juo maitoa. Paljon säästää, jos rajoittaa lasten maitoannoksen tuohon 1/2 litraan per nuppi. - Mitä???
Ruah kirjoitti:
vaan lähinnä ruoka-aine.
Itselläni oli aikoinaan 7-henkinen perhe ja silloin meillä meni 3-4 litraa maitoa päivässä. Nyt on enää 4 henkeä ja maitoa menee enää yksi litra päivässä. Emme juo maitoa ruokapöydässä, joten maitoa menee vain nuorimman lapsen iltakaakaoon, puuron sekaan joskus ja hiukan ruoan valmistukseen. Juomme ruokapöydässä vain jäävettä tai joskus myös itse tehtyä kotikaljaa.
Maidon tarve on 1/2litraa/lapsi. Aikuiset eivät meillä juo maitoa, joten maitoa juo lähinnä vain 12-vuotias kuopuksemme. Toiseksi nuorin lapsemme on jo 19 v, eikä hän enää juo maitoa. Paljon säästää, jos rajoittaa lasten maitoannoksen tuohon 1/2 litraan per nuppi.Rajoitatte lastenne maidon juontia?
Onko oikeesti mitään järkeä..
On se parempi että juo maitoa kuin litkisi mehuja ja
limsoja päivästä toiseen..
- mapee
meillä neljä lasta ja aika usein ruokailijoita on yli oman perheen nuppiluvun syystä tai toisesta.
Meillä peruskattila on 5l. Pieniin keitoksiin riittää tuo 3l ja joskus muistan käyttäneeni litraistakin.. Paistinpannu on isoin mitä kaupasta löytyy ja lisäksi korkeareunainen kasari noin 2.5l on ehdoton suosikkini. Uuniin menee yleensä vuoka kooltaan 3,5l.
Meillä on tuttavaperhe, jossa elämä oli pelkkää ruuan laittoa jne. Ehdotin, että perunoita voi keittää pariksi kerta asamaan aikaan, mutta ei mahdu kuulemma kattilaan! No, hankkii sitten isomman!
Tuo kattilallinen pottuja riittää meillä kahteen ruokaan. Kymmenlitraisesta joskus haaveilen, mutta ostamatta on jäänyt, sillä käyttö olisi todella harvoin. Soppaakin syö kahdesti tuosta satsista..
Meillä siis ruoka atehdään usein niin että sitä riittää toiseenkin kertaan. Kun lapset söi kaksi ruoka apäivässä niin se toinen oli kevyempi ruoka eli vähän salaattityyppinen tms. kasvispitoinen ateria illalla. Muutenkin suosin helppoja tai nopeita ruokia jotta itse ruuan laittamiseen ei mene aikaa paljoakaan. Jatkaminen on myös taitolaji eli jos ruokaa jää, mutta se ei riitä kaikille niin sitä voi jatkaa eri aineita lisäämällä jolloin siitä tulee jopa eri ruoka.
Leivän kulutus on suoraan verrannollinen ruuan kulutukseen. Eli jos ruoka asyödään kunnolla menee leipää vähemmän ja jos taas huonosti menee leipää täytteeksi enemmän. Leipäkone on yksi ratkaisu tai sitten leipominen muuten. Pakkasta voi käyttää apuna. Mutta säästön kannalta voi kokeilla sitä, että aterioilla pöydässä on näkkäriä.
Maidon juonnistahan ollaan monta amieltä. Omasta mielestäni se on lapsille helppo tapa saada kalsiumit täyteen. Maito janojuomana ja muuten juomana sitten ei ole meidän juttu. On siis opeteltu juomaan maitoa kukin tavallaan. Mie sjuo meillä piimää pari lasillista ja kahvimaidon siihen päälle, lapset osa juo maitoa muroissaan ja osa ruuan kanssa kukin tavallaan, itse käyn pilleripurkilla varmuuden vuoksi. Pointtihan on, että se kolme lasillista riittää päivässä, mutta meillä se on osalla ylittynyt ja osalla jäänyt vajaaksi. Ruokajuomana vesi on ihan passeli. Yksi suurperhe osti mehukattimehua koska se tuli päivässä halvemmaksi kuin maito. Toki maitoa kulutettiin silti tarvittava määrä myös..
Puurosta; onhan sulla haudekattila? Se on huolettomampi homma ja toisaalta pysyy siinä pitkään lämpimänä jos ei kaikki syö samaan aikaan.- +++
"Leivän kulutus on suoraan verrannollinen ruuan kulutukseen. Eli jos ruoka asyödään kunnolla menee leipää vähemmän ja jos taas huonosti menee leipää täytteeksi enemmän."
Eipäs vaan leivän kulutus on KÄÄNTÄEN verrannollinen ruoan menekkiin. Eli silloin kunruokaa syödään hyvin, menee leipää vähemmän ja kun ruoka ei maistu, menee leipää enemmän.
Tuohon ruoan menekkiin vaikuttaa muuten aika yllättävän paljon sekin, onko perheessä tyttöjä vai poikia. Meillä on kolme tyttöä, ja yksi poika. Poika syö yksin sen mitä tytöt yhteensä. Ja poika on sentään vasta juuri täyttänyt 2v, ja tytöt ovat 5-9v. Eli ruoan kulutukseen on luvassa huimaa kasvua kunhan tuo kasvava nuori mies tuosta vähän saa ikää lisää.
Meillä ei keittoja tehdä, koska perheessä on yksi, joka on allerginen kaikelle mikä on kasvanut mullan alla, ja kaikelle mikä on väriltään vihreää. Makaroneille riittää vielä toistaiseksi 2 litran kattila, mutta kastikkeelle 1 litran kattila alkaa käydä pieneksi. Puurot ja kiisselit keitetään 4-5 litran kattiloissa. On meillä 10 litran kattilakin, mutta sitä ei ole vielä toistaiseksi tarvittu ruoanlaitossa, mutta esim. syksyllä marja-aikaan sillekin löytyy käyttöä.
- minäkin ihmettelen
Meillä myös neljäs lapsi tulossa. Eilen esimerkiksi keitin kaksi kiloa perunoita ruuan kanssa, kaikki meni ja lisääkin ois tarvittu. Pojat valitti, ettei koskaan saa tarpeeksi ruokaa...
Normaalisti tehdään ruoka 10 litran kattilaan. Aamupuuroon menee kaksi litraa nestettä ja hiutaleet. Ja siltikään ei aina riitä. - kleipää äkkiä!
tässä sulle leipäresepti jossa ei tartte juuri taitoa olla, riittää, kun osaat sekoittaa ainekset. Ei haittaa vaikka jäisi löysäksi, ja sinne voit upottaa puuronjämätkin.
Tätä voi muunnella, voit raastaa sinne porkkanaa, tai sen pikkuisen juustopalan josta ei ole kenellekään yksin mitään. Tai sitten se kinkkusilpunloppu...mielikuvituksesi rajana:
Pyydä sitä leipuritaituria näyttämään jos et ihan heti ite uskalla! Mutta helppo on, koska minäkin sen osaan tehä!
PELTILEIPÄ
5 dl vettä
25 g hiivaa
(2 rkl siirappia tai sokeria) EN ole laittanut jos ei ole ollut!
2 tl suolaa
noin 10 dl hiivaleipä- tai sämpyläjauhoja
1/2 dl öljyä
Voiteluun
kylmää vettä tai muna
Pinnalle
JOTAIN TAI EI MITÄÄN
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
(Lisää joukkoon siirappi ja suola.)
Sekoita osa jauhoista joukkoon voimakkaasti vatkaten.
Alusta taikinaan loput jauhot ja lopuksi öljy. Taikina saa olla löysää. Anna taikinan kohota noin 15 minuuttia.
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle ja taputtele se tasaiseksi jauhojen avulla. Voit halutessasi ruuduttaa taikinan taikinapyörällä neliöiksi. Anna leivän kohota liinan alla noin puoli tuntia.
Voitele leipä vedellä tai maidolla.
Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.
***********************************************
Mun "hienompi versio on tästä tämmöinen:
Perusohje on samanlainen muuten, mutta lisään hiivan ja jauhon määrää. 50gr hiivaa ja 12-13dl jauhoja
ja tekotapa sama.
Sitten:
Jauhotetulle pöydälle kaadan sen kohonneen taikinan, liiskaan siitä ilmat pois, kääntelen ja vääntelen.
Sitten otan ja kaulin sen pitkäksi levyksi.
Taitan kuten voitaikina taitetaan,molemmista päädyistä keskelle. Sitten kaulin taas ja taas päät sinne keskelle.
Sitten laitan sen siihen uunipellille ja annan kohota vielä kerran, sitten uuniin ja noin 20min 220astetta.
Nam! - joku äiti
vinkkejä;leivän haemme leipomon myymälästä;ns,eilisleipää.Valion myymälästä juustot,jugurtit ja jäätelöt.Puurot ja kiisselit ovat suosittuja,ja kiisseliin laitan jugurttisilmän jugurtin säästöksi.Maitoa yksi lasi aterialla ja tuoremehua toinen(tuoremehu halvempaa kuin maito).Leikkeleitä emme juurikaan käytä lenkkimakkara siivuja,munavoileviä ja salaatteja yms.leivän päällä.Siinä pieniä vinkkejä.Kattila on kokoa 3litraa kastike,5litraa perunat ja 8litraa keitto,pottumuussi.
- suurperheessä
Sen verran on meillä kasassa tähän mennessä,lisääkin mahtuisi; )..aika pieniruokaisia ovat koko porukka.Aika pitkälle on omavaraista meillä-lähes kaikki liha,maito,juusto,mehut,munat ja leipä tuotetaan/tehdään itse.Kesällä kasvimaa ja pottumaa on ehdottomat.Teoriassa meillä menis kauppaan joku 25e vkossa mutta menee kyllä enemmän kun tulee ostettua paljon tarpeetontakin.
Nyt on mulle ekaa kertaa tulossa separaattori joten pääsee kokeilemaan voin tekoa jossai vaiheessa: ) - jugurttipurkista jämät ulos...
suurperheessä kirjoitti:
Sen verran on meillä kasassa tähän mennessä,lisääkin mahtuisi; )..aika pieniruokaisia ovat koko porukka.Aika pitkälle on omavaraista meillä-lähes kaikki liha,maito,juusto,mehut,munat ja leipä tuotetaan/tehdään itse.Kesällä kasvimaa ja pottumaa on ehdottomat.Teoriassa meillä menis kauppaan joku 25e vkossa mutta menee kyllä enemmän kun tulee ostettua paljon tarpeetontakin.
Nyt on mulle ekaa kertaa tulossa separaattori joten pääsee kokeilemaan voin tekoa jossai vaiheessa: )tuli vaan mieleen vanhan naapurin konsti...kaadoin lorauksen tuoremehua purkkiin, ravistelin rivakasti...ja kas, mulla oli jugurttijuomaa!
Oli ihan hyvää.
Ja entinen keittäjä teki piimäjuomaa>laittoi piimän joukkoon hilloa ja sekoitti...hyvvää... - ---
jugurttipurkista jämät ulos... kirjoitti:
tuli vaan mieleen vanhan naapurin konsti...kaadoin lorauksen tuoremehua purkkiin, ravistelin rivakasti...ja kas, mulla oli jugurttijuomaa!
Oli ihan hyvää.
Ja entinen keittäjä teki piimäjuomaa>laittoi piimän joukkoon hilloa ja sekoitti...hyvvää...Litran jugurttipurkki puristella ruttuun siten, että suuaukko on alaspäin, kulhon tms päällä, ja se luttaaminen aloitetaan pohjasta. Eli ne viimeiset tipat puristellaan ulos sieltä purkista. Jäähän siitä siltikin aina pikkuisen purkin reunoille, mutta kyllä tuolla tyylillä aina sellainen 0,5-1 dl tulee ulos.
- silti siellä
--- kirjoitti:
Litran jugurttipurkki puristella ruttuun siten, että suuaukko on alaspäin, kulhon tms päällä, ja se luttaaminen aloitetaan pohjasta. Eli ne viimeiset tipat puristellaan ulos sieltä purkista. Jäähän siitä siltikin aina pikkuisen purkin reunoille, mutta kyllä tuolla tyylillä aina sellainen 0,5-1 dl tulee ulos.
reunoilla on ne paksut osat ja niistäkin saa vielä suun makeaksi...no, tosin yksi, mutta se joka viitsii...
- suurperheessä
silti siellä kirjoitti:
reunoilla on ne paksut osat ja niistäkin saa vielä suun makeaksi...no, tosin yksi, mutta se joka viitsii...
Juuri miten piimää saa tehtyä kotona,nyt on sitäkin kaappi täynnä: ))
- ei tartte irviä!
suurperheessä kirjoitti:
Juuri miten piimää saa tehtyä kotona,nyt on sitäkin kaappi täynnä: ))
oletpa huonosti kasvatettu!
- ei tartte irviä
suurperheessä kirjoitti:
Juuri miten piimää saa tehtyä kotona,nyt on sitäkin kaappi täynnä: ))
jos toiset vaihtelee vinkkejään!
Häpeä, toivottavasti ei äitis näe! - jokupastaruoka
Toi oli uusi idea, laittaa margariinirasiaan lopulta silputtua keitettyy kanamunaa, tulee munavoi ! Tosi pirtsakka idea, kokeilen heti !
Mita muuten siihen sopisi mausteeksi ? Ei varmaan tarvii ku suolaa ? Vai ?
Kertokaa joku toinenkin levite idea - suurperheessä
ei tartte irviä kirjoitti:
jos toiset vaihtelee vinkkejään!
Häpeä, toivottavasti ei äitis näe!Mitään irviny,olin vaan iloinen kun saan sen tehtyä nyt kotona.
- jämät
jugurttipurkista jämät ulos... kirjoitti:
tuli vaan mieleen vanhan naapurin konsti...kaadoin lorauksen tuoremehua purkkiin, ravistelin rivakasti...ja kas, mulla oli jugurttijuomaa!
Oli ihan hyvää.
Ja entinen keittäjä teki piimäjuomaa>laittoi piimän joukkoon hilloa ja sekoitti...hyvvää...saa helposti syötyä kun katkaisee purkin saksilla. Näin pohjalta voi syödä lusikalla loput jukurtit.
- maitoa,
jämät kirjoitti:
saa helposti syötyä kun katkaisee purkin saksilla. Näin pohjalta voi syödä lusikalla loput jukurtit.
ravistus ja saa juotavaa jugurttia ja taatusti helposti kaiken jugurtin käytettyä ilman kaapimisia tai leikkelyitä.
- pöndelä
maitoa, kirjoitti:
ravistus ja saa juotavaa jugurttia ja taatusti helposti kaiken jugurtin käytettyä ilman kaapimisia tai leikkelyitä.
on täynnä sokereita,väriaineita ja julmalla tavalla tuotettua maitoa.Tehkää oma jukurttinne niin ette tue länsimaista kulutushysteriaa.Älkääkä ostako sitä paholaisenmaitoa vaan luomua.
- kymmenen ruokapöydässä
maitoa, kirjoitti:
ravistus ja saa juotavaa jugurttia ja taatusti helposti kaiken jugurtin käytettyä ilman kaapimisia tai leikkelyitä.
Teen viikon ruokalistan (koulujen ruokalista) ja sen mukaan suunnittelen kauppaostokset. Muokkaan sitä myös sen mukaan mitä pakkasessa on esim. kanaa tms. jota on ollut tarjouksessa. Leipomosta ostan eilistä leipää pakkaseen joskus leivon 3 litran sämpylätaikinan mutta ne kuluvat seuraavaan iltaan mennessä. Maitoa ostan 15 litraa kerralla ja sitä joutuu ostamaan loppuviikosta lisää. Teen päiväruoasta niin ison annoksen alle kouluikäisille että ruoka riittää myös iltaruuaksi.
- pojatsyoeniten
En tieda montako litraa toi kattila vetaa, siina lukee Hackman 18/10 pohjassa. Se on siis isoin kattila mika mahtuu tiskikoneeseen siten etta haarukka-veitsi-koria ei tarvii ottaa pois. Valilla kaytan isomaakin kattilaa mut tiskikoneeseen se ei mahdu ellei poista haarukkakoria. Perunoita keitan aina 2 kg kerralla. Pikkukattila (joka varmaan yleisin yhden hengen taloudessa) ei kay kuin kaakaon tekemiseen tai kun 1-2 keittaa nuudeleita. Ruuanvalmistuksessa aina toi isoin mika mahtuu tiskikoneeseen. Keita useammin puuroa niin leipaa ei kulu niin paljon. Kaurahiutaleet kiehuvaan veteen, sekoita, lisaa suola ja nosta osittain tai kokonaan pois liedelta, anna imeytya, ala silloin kovin sekoittele. Sit on jo valmis. Jos sita kovin sekoittelee niin tulee limaista. Pastaruuat hyvia. Laitan aina paljon pastaa, peruspussista ainakin 1/2 siis tagliatelle tai penne tai makarooni. Paistamiseen iso korkeareunainen paistinpannu. Uusi paistinpannu n 3 vuoden valein. Ne astiat joita kaytin kun asuin yksin ( esim pikku paistinpannu) ei juuri kayttoa enaa.
- pojatsyoeniten
Uuniin laitan isoimman mahdollisen vuuan eli ikeasta ostettu. Siihen mahtuu yli kilon lohipala nahka alaspain. Yleensa ostan sen 1200g lohta ja mielellaan paksu pala, se on uunissa joku n 45 min. Tulee lapikotaisin kypsaksi. Kaikki tulee syotya.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik124430MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar862270Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5591744Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin1011471Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja671167- 71121
Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s331108Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt218971Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o60913Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3908