Vauvan affekti-kohtaus

Iskä

Kuinka monella on kokemuksia vauvan (yli 6kk) voimakkaista affektikohtauksista?

Meillä on kolme lasta ja kaikilla on ollut affektikohtauksia pieninä. - Nyt nuorimmaisemme, 1v2kk, on ollut jo neljä tavallista rajumpaa affektikohtausta.
Tavallinen affektikohtaus, jonka hän saa useita kertoja kuukaudessa, on se kun hän joko pahoittaa mielensä tai satuttaa itsensä, ja siitä itkee keuhkonsa tyhjäksi ilman että vetäisi välillä happea. Kun keuhkot ovat tyhjät, itku jatkuu ilman ääntä kunnes menee taju. Tavallisesti heti tajunnan mentyä lapsi veltostuu ja hengitysrefleksi palautuu. Lapsi on tämän jälkeen jonkin aikaa ihan muissa maailmoissa.
Niinä neljänä kertana kun on ollut rajumpi kohtaus, hengitys ei olekkaan palautunut tajunnan mentyä. Lapsi on muutaman kerran kouristellut voimakkaasti ja huulet sinisinä ja silmät tuijottaen tyhjyyteen jäänyt kuin kuolleeksi. - Olemme hälyttäneet kolme kertaa ambulanssin, mutta noin 3-4 minutin sisällä on hengitys palannut itsestään.
Poikaa on tutkittu sairaalassa ja mitään outoa tai huolestuttavaa ei ole löytynyt. Muuten poika on ikäisekseen varsin energinen ja oppivainen.

Onko siis teillä muilla kokemuksia vastaavista kohtauksista?

11

10375

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Äiti

      on keskimmäisellä lapsella ollut affektikohtauksia. Ne olivat juuri sellaisia kuin kuvailit tuon pahemman kohtauksen olevan. Lapsi on muutenkin hyvin tempperamenttinen ja nämä kohtauksetkin olivat rajuja. Erään jälkeen oli melko pitkäkin aika ennenkuin hengitys palautui. Hänetkin todettiin lääkärissä täysin terveeksi. Epilepsia-tutkimukset yms. tehtiin yliopistollisessa sairaalassa eikä ruumiillista vikaa löytynyt. Tämä vaiva on jokseenkin perinnöllistä -käsittääkseni se periytyy kahden sukupolven takaa. Sisareni edesmenneen appiukon sisarella taisi olla tälläinen vaiva.

      Kun lapselle tulee ikää kohtauksetkin loppuvat. Tyttö täyttää nyt jouluna 4 vuotta ja pian on varmaan vuosi mennyt siitä kun viimeisimmän kohtauksen on saanut.

    • mari

      kokemuksia affektista...
      meillä on 1,4kk vanha poika jolla on myös voimakkaita affektikohtauksia...eli mielipahan tai kun on satuttanut itsensä seurauksena huutaa itsensä tajuttomaksi...käytiin lääkärissä sen takia(lastenlääkäri)ja hän totes että lapsi on vaan niin tempperamenttinen et huutaa noin...siitä ei ole mitään haittaa ja se menee jossakin vaiheessa ohi itsestään.meille lääkäri sanoi´että tämän "kohtauksen" ei saisi antaa vaikuttaa(siis jos esim poika ei saa jotain hauluaamaansa asiaa ei pidä antaa sitä "lohdutukseksi" kohtauksen jälkeen...)vanhemmille aika rankaa kun pitää olla niin "tiukkana" tämän suhteen...voimia muillekkin tällaisten lasten vanhemmille!!!
      kyllä se loppuu aikanaan!
      nii ja p.s.jos haluaa joku tälläsen samanlaisen lapsen vanhempi kirjottaa niin osote on mukana!

    • äippä

      tänään viimeksi sattui pojalleni. poikani on 1v 9 kk ja nuita kohtauksia on ollut nyt neljä. minulle neuvottiin että kun puhaltaa lapsen kasvoihin tai vie nopeasti lapsen ulos, niin lapsi "säikähtää" äkkiä tulevaa ilmaa ja vetäsee henkeä, jolloin lapsi alkaa taas hengittämään.

      • ....

        Poika yhdeksän kuukautta sai tämän tyyppisen kohtauksen tänään. Tämä oli laatuaan ensimmäinen, joten tutkimukset epilepsiaan tai muihin liittyen ovat vielä edessä. Vein pojan ulos. Hän ei alkanut sielläkään hengittää, kasvojen väri muuttui sinertäväksi ja silmissä tajuton ilme. Poika oli jäykkänä sylissä, eikä edelleenkään hengittänyt. Puhalsin nenään ja suuhun ja heti alkoi hengitys kulkea. Poika oli muutaman minuutin sekavan oloinen, eikä häneen saanut katsekontaktia. Sen jälkeen normaali...

        Säikäytti.


    • affektikohtaus

      meidän 1v 4kk vanha tyttö saa myös noita kohtauksia aina kun loukkaa itsensä. Mutta aina ei oo mikää keino "tehonnu". Ei reakoi mitään vaikka puhaltaa tai ottaa syliin.

    • mariamarina

      Moikka. Meillä on tältä päivältä täysin samanlainen kohtaus. Lapsi hermostui, itki keuhkot tyhjäksi, sitten itku jatkui äänettömänä, taju meni, huulet sinisinä, katse kaukaisuuteen. Ihan kuin kuolleena. Tämä oli vasta toinen kerta, ensimmäinen oli hiukan lievempi. Aika karmaiseva kokemus.

    • Kummanen

      Onko kenelläkään kokemusta sellaisesta että lapsi saa tällaisen kohtauksen, mutta siihen ei liity millään tavoin sitä laukaisevaa itkua. Laspi vain lakkaa hengittämästä, tuijottaa tyhjyyteen ja muuttuu siniseksi, sitten menee taju. Hengitys palautuu hetken päästä itsestään.
      Meillä on tällainen tapaus. Epilepsiaa ei ole löydetty testeissä eikä mitään muutakaan.
      Olis ihan kiva jo kohta tietää mitä on tekeillä. Ambulanssilla on ajeltu ja unettomia öitä vietetty.

    • Tänään viimeksi

      Meillä esikoisella, nyt 3 v. oli pari vuotta sitten kohtaus joka ensin luokiteltiin affektikohtaukseksi. Asiaa kuitenkin tutkittiin, koska ambulanssi oli soitettu paikalle ja kohtaukseen liittyi kouristuksia. Tutkimusten mukaan oli aivoperäinen kohtaus muttaei löytynyt mitään fyysistä syytä. Saimme silloin stesolid-peräruiskeita kotiin uuden kohtauksen varalta, ei ole tarvittu onneksi. Nyt kuopus on vajaa 1v. ja affektikohtauksia on tullut pari, viimeksi tänään. Ei ole taju lähtenyt vaan hengitys on jatkunut hetken päästä eikä myöskään ole ollut kohtauksen jälkeen mitenkään poissaoleva. Ulos vienti auttaa, kylmä ilma laukaisee hengityksen. Mutta on se karmivan näköistä ja kyllä ne stesolid-ruiskeet ovat tietopaikassa koko ajan kaiken varalta. Tsemppiä teille!

    • ...

      Nostan tämän, jospa uusia kokemuksia kohtauksista olisi.

      Itseäni (ihmisenä, jota tilapäinen hapenpuutteesta johtuva tajuttomuus ei niinkään säikäytä, koska se on jotenkin luonnollisen tuntuinen jatkumo temperamenttisen lapsen kanssa elämisessä) pohdituttaa ennekaikkea se ja toivon muilta kokemuksia, että olettko miten alkaneet välttämään?

      Meillä kun noita edellyttää aina raivostuminen kielloista ja tiedän, en saisi pelätä ja lopettaa kieltämisiä, mutta kun aina miettii... Ei ole kaunsita katsottavaa kun oma lapsi menee tajuttomaksi, eikä mikään saa sitä hengittämään...

      Palsta on meidän osalta väärä, lapsi on 15 kk, mutta täältä löytyi kokemuksia vanhalta ajalta, antanette siksi anteeksi.

      Ei ole vaarallisia, mutta on niin pysäyttäviä kokemuksia, että ei niitä toivoisikaan, siksi olisi pirun luontevaa välttää tuottamasta pettymyksiä lapselle. Mutta miten se oppii sietämään pettymyksiä, jos niitä kartetaan kuin ruttoa kohtausten pelossa?

      Ja miten ihmeessä päiväkotiin? Ohjeistaa ja kertoo mikä kohtaus on ja miten toimia -> kylkiasennossa jalat koholla menee meillä nopeitten ohi ja sitten joutuu kertomaan myös sen, että tulee kun lapsi raivostuu kielloista... Eikö ne kuvittele siellä, että olen joku piiperö, joka yrittää kieltää lastaan kieltämisestä. Noh, kunhan ensimmäisen kohtauksen näkevät, ymmärtävät ehkä mitä haen...

      päiväkotia varten haluaisin tulostaa jonkun artikkelin kohtauksista... Olen löytänyt vain terveysnetin suppean artikkelin, muuten kaikki googlella menee näihin keskusteluihin. Mistä muut vanhemmat ovat löytäneet tietonsa?

    • mummun tyttö

      Kiitos näistä tiedoista.Luulin olevani ainoa,joka on todennut lapsella olevan "veltto-hetki-kohtauksia".Siis,olen mummu,jonka tyttärenlapsella olen huomannut näitä kohtauksia.Kysyin tyttäreltäni onko hän huomannut lapsessa olevan jotain "erikoista".Kerroin mitä olen nähnyt ja tyttäreni siihen:Olen huomannut,tyttö varmaankin näyttelee.Sehän ei ole totta.Näitä kohtauksia on ollut pienestä pitäen.Tyttö täytti 3 v.ja taas tuli kohtaus.Se alkaa yllättäen ja menee ohi nopeasti.Hän on silloin hiukan tokkurassa.Kohtausta ei ennakoi mitkään oireet,eikä itke tms.Menee vaan veltoksi ja katsoo "jonnekin"kaukaisuuteen.Äidilläni on ollut koko ikänsä tuollaisia.Varmaankin "tik-kohtauksia".Kait se liittyy jotenkin tähän lapsen juttuun(perinnöllistä?)Kun äidilleni tuli kohtaus,minä heilutin kättäni hänen kasvojensa edessä.Äiti ei reagoinut mitenkään.

      • Kahden äiti

        Meillä tytär nyt kohta 5v ja affektikohtauksia on ollut ja mennyt koko elämänsä ajan. Ei niihin äitinä koskaan totu. Edelleen on rinnassa hätä (sydän takoo lujaa), kun kohtaus menossa. Tuntuu, että pian itse pyörryn. Nuoremmalla lapsellamme, poika nyt 4kk on ehkäpä myös tätä samaa. En haluaisi myöntää sitä tosiasiaa. Hän viimeksi tänään itki rattaissa yliväsyneenä ja äänetöntä itkua, joka laukesi sitten kyllä. Huoli on asiasta kova, vaikka "harmittomia" onkin. Emme pysty jättämään häntä edes iäkkäille isovanhemmille hoitoon, jos asia on tosi hänenkin kohdallaan. En tiennyt niiden olevan perinnöllisiä. En tiedä että kummankaan suvussa affektia olisi. Pitää tutkia asiaa. Tsemppiä kaikille, niin lapsille, kuin aikuisillekin jaksamisen suhteen (itsellä ottaa kyllä koville ja tuntuu, ettei jaksa kohtauksia).


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      52
      1769
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      42
      1568
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      46
      1527
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1477
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1457
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      4
      1375
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      6
      1294
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      9
      1253
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      2
      1122
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      2
      1102
    Aihe