Itsetehty ruoka

....

Mitinpä vain, että kuinka laadukasta tämä meidän tekemä ruoka on. n. 50% lihaa riisiä porkkanaa kananmunaa öljyä suolaa.
Kuulostaako siltä että koira pärjää, jos saa pääasiassa tällaistä ruokaa? Uskaltaako jättää tehdasruuan periaatteessa kokonaan pois?
Jossain alan kirjassa kehoitettiin lisäämään ruokaan luujauhoa, mutta ei kerrottu miksi. Kuulostaa kummalta...
Keskikokoisesta kotikoirasta kyse.

20

9891

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • niitä tarvitaan aina itsete...

      ohjeita löytyy paljon eläinkaupoistakin jotain.

    • eli se ehdottomasti pois

      ja kuten edellinen muista vitamiinit.

    • luujauho

      Koirasi tarvitsee kalkkia. Se saa ruoastaan liikaa fosforia suhteessa kalkin määrään. Joko sitä luujauhoa, oikeita luita tai kalkkilisää.
      Kanamunaa ei ihan joka pv kannata antaa. Kolme viikossa riittää. Lisäksi voit monipuolistaa eläinvalkuaista; kalaa ja maksaa (kerran viikossa) mahaa, kalkkunaa, kanaa jne. Ryyneissäkin on varaa valita. Sekaan kauraa, ohraa, hirssiä neljän viljan jne.
      Kotiruoan tähteet, raejuusto, hedelmät ja marjat voit myös lisätä. Piimää tai viiliä, hylavalmiste.
      Jos monipuolistat tämän verran ruokintaa, koirasi ei tarvitse kuin lyhyen b-vitamiinikuurin silloin tällöin. Tietenkin voit antaa myös monivitamiinia, mutta älä annostele liikaa. Ruoasta koira saa paljon itamiinia ja kivennäisiä

    • Vastaillen...

      Minä jättäisin tuosta ruuasta kokonaan suolan pois.

      Lisäksi kananttasin, että annat monipuolisesti erikasviksia tm. Annan linkin, mistä saat apua ainakin :)

      Luujauhoa pyydetään lisäämään, että kalsium fosforisuhde olisi oikea. Siitä ei tarvitse huolehtia, jos annat esimerkiksi kerran apri viikossa kananmunankoknaisena ja munankuoren murskattuna ruuan sekaan. Lisäksi jos anant rustoluita kerran viikossa niin pitäisi olla tarpeeksi.

      Itse ehdottaisin, että lisäsit tuohon kotiruokaa merilevää. Voi tuntua tyyriltä ostaa purkillinen sitä, mutta sitä riittää antaa kerran viikossa teelusikallinen ruuan sekaan. MErilevässä on paljon mineraaleja ja hivenaineita, mitä koira tarvitsee. Vitamiineja ei tarvi, jos annat monipuolisesti eri kasviksia, marjoja ja juureksia.

      Tutustu tähän:
      http://www.laaninen.net/evrk/mosso.htm

      • mössönkeittäjä

        Voiko antaa ihan oikeaa merilevää, jos liottaa vähän, että suola lähtee? Sitähän on kaikki rannat täynnä, eikä maksa mitään. Heittää vaikka kourallisen aina kun keittelee rakille mössöä.


    • HETI POIS

      samalla tavalla se on myrkkyä koiralle kuin ihmisellekin...., enemmänkin siis. Luonnossakaan mikään eläin saa mitään maustetta, saati jotain suolaa. Mineraalikivi on eri juttu, sitä saa antaa pieniä määriä elukoille.
      Ja niitä vihanneksia voi antaa kaikkia, ei sen tarvitse olla yhtä ja samaa ruokaa joka ikinen päivä. Vaihtelu virkistää meitä ihmisiäkin, niin miksei sitten sitä koiraakin. Maistuu paremmin.
      Ja jätä ihmeessä se teollinen paska sinne kauppaan, sitä koirasi ei tarvitse. CitroOskaa saa apteekista tai elukka tohtorilta sitä voi lisänä antaa. Ja kalkkia purkista.


      Mikset ostaisi vaikka luitakin sille koiralle ja anna ne raakana, vaikka kerta viikkoon.

      • nevahöörd

        Missä luonnossa on oikeasti saatavilla mineraalikiviä, niin että koiraeläimet niitä nuolemalla saisi jotai etua.


      • Ruokkija
        nevahöörd kirjoitti:

        Missä luonnossa on oikeasti saatavilla mineraalikiviä, niin että koiraeläimet niitä nuolemalla saisi jotai etua.

        Niinpä. Luulen, että ne mineraalit koirat ottavat luista ja munankuorista. Niitähän koiraeläimet luonnossa syövät. Kesäisin syövät myös tuoreita kasvinosia luonnossa. Eivät osaa niitä keitellä.
        Meidän koira ainakin kantaa metsästä kotipihalle kaikenlaisia haaskoja ja popsii ne sitten hiljakseen menemään. Joskus luut ovat liian kovia, silloin se antaa niiden aikansa pehmetä auringossa, niin sitten saa ne syötyä.
        Jostain syystä se ei syö rakoja kaloja edes niiden auringossa aikansa muhittuaan. Liha menee vaikka olisi ihan tummunut. Supit kyllä himoitsevat kalan perheitä ja rannalle jääneitä raakoja kaloja. Kypsätkin niille kelpaa. Tosin niille kelpaa kaikki orgaaninen.
        Kesäisin herkkuna on haavaheinä. Kasvimaalta se rosvoaa kurkut ja tomaatit, mutta ei niiden varsia. Omenapuiden alle pudonneita omenoita se järsii joskus, mutta ei kovin innokkaasti, samoin maistelee erilaisten marjapensaiden marjoja. Niitäkään ei erityisesti himoitse, mutta nappaa muutaman silloin tällöin.
        Linnun pesät se rosvoaa kaikki mitkä löytää, jos päästetään pesimäaikana vapaaksi.
        Ei se syö siksi, ettei saa riittävästi ruokaa vaan varmaan ihan koiran vaistolla: kun on ruokaa tarjolla kannattaa aina syödä, eihän seuraavasta ateriasta ole varmuutta.
        Minusta tuosta voi päätellä aika paljon koiran luontaisesta ravinnosta.
        Koiramme on nyt 11 vuotias. Elinikäennuste on 8-12. Vielä se ei ole sairastellut ja on vetreä kuin nuorena koirana. Olen tehnyt sille itse ruokaa koko sen eliniän. Reseptini on ollut: 2/3 padallista kaikenlaista lihaksi laskettavaa. Siinä onnmennyt fileointijämät, paisteista peratut läskit ja jänteet ja joskus ihan ostettua, milloinmitäkin halpaa lihaa. Loput padasta täytän erilaisilla koiralle sopivalla sesonki kasviksilla ja hedelmillä.
        Laitan ruuan sekaan myös kaikki omat ruuan jämät, mm. perunan- ja porkkanan kuoret, vihannesten näivettyneet varret, jne. Myös kaikki vanhentuneet ruuan tähteet. Lisään mukaan myös kuvettuneet leivän kannikat, jos niitä sattuu keittämisen hetkellä olemaan. En kuitenkaan voi käyttää niitä kovin paljon, koska koiramme alkaa piereskellä, jos vehnää on runsaaati ruuan seassa. Kaura tai ruis ei tunnu haittaavan ollenkaan, ohrasta en tiedä, viljat eivät kuitenkaan runsaina määrinä vastaa koiran tarpeita.
        Lisäksi jauhan kaikki kananmunankuoret, jotka on kerääntyneet edellisen keittokerran jälkeen. Niitä tulee yleensä n. 3dl jauhettuna. Tilavuus riippuu siitä jauhanko käsin morttelissa vai tehosekoittimella. Koiran jätöksistä päätellen ei ole oikeastaan väliä miten jauhaa, kuori kulkeutuu läpi suunnilleen saman verran murskaamisesta riippumatta.
        Pidän huolen, että raaka-aineiden hinta olisi lähellä, mielummin alle, 2€/kg. Tuo hinta onnistuu melkein aina, mutta joskus en löydä riittävän monipuolista lihaa. Maksasta olen aina joutunut maksamaan enemmän. Lisään sitä kuitenkin ruokaan ajoittain, ehkä kerran kuussa. Näin ruuan hinta itse tehtynä on n. 2€/kg, ehkä vähemmänkin.
        Kun sörsseli on kiehunut kypsäksi katselen, kuinka paljon siinä on lientä ja lisään kauraryynejä tai riisiä tai molempia niin, että massasta tulee hiukan maksamakkaraa jäykempää tahnaa. Sitten annostelen sen sopiviin eriin.
        Teen talvella isompia eriä, koska silloin voin säilyttää ruokaa verannalla. Kesällä teen vain 10 l. kattilallisen kerrallaan.


    • -HETI POIS-

      samalla tavalla se on myrkkyä koiralle kuin ihmisellekin...., enemmänkin siis. Luonnossakaan mikään eläin saa mitään maustetta, saati jotain suolaa. Mineraalikivi on eri juttu, sitä saa antaa pieniä määriä elukoille.
      Ja niitä vihanneksia voi antaa kaikkia, ei sen tarvitse olla yhtä ja samaa ruokaa joka ikinen päivä. Vaihtelu virkistää meitä ihmisiäkin, niin miksei sitten sitä koiraakin. Maistuu paremmin.
      Ja jätä ihmeessä se teollinen paska sinne kauppaan, sitä koirasi ei tarvitse. CitroOskaa saa apteekista tai elukka tohtorilta sitä voi lisänä antaa. Ja kalkkia purkista.

    • ja luita

      Raakoja lihaisia luita tuohon ja ei pelkkää porkkanaa tai koira muuttuu keltaiseksi! Onhan niitä muitakin vihanneksia. Koirat pitävät erityisesti vihreistä vihanneksista eli vaikkapa parsakaalista.

      Riisiä en antaisi vaan yrjölänpuuroa (googleta ohje, on ohraa, hirssiä, tattaria ja riisiä sekaisin)

      Toivottavasti se öljysi on kylmäpuristettua.

      • koirankokki

        Jos ruuan keittää tai paistaa/kuumentaa ei kylmäpuristuksella ole enää mitään arvoa.


    • tehdä itse ruuat

      koiralle! Tulee pitemmän päälle halvemmaksi ja se teollisesti tuotettu paska mitä monet ihmiset koirallensa syöttää on oikeasti pelkkää jätettä. Vaikka kuinka jossain Royal Caninin kyljessä lukee "parasta mitä koirasi voi saada" niin ei se todellakaan ole. Eihän koira ole syöny ku noin 100 vuotta nappulaa - koira on lihan syöjä. Eli ota vaan rohkeesti Yrjölänpuuro käyttöön, hapanmaitotuotteet, raa´at lihaisat luut, rustoluut, kanaa (!), kananmunasta vain keltuainen koska koiran elimistö ei sulata valkuaista, raakaa lohta - järvikalatkin raakana kunhan ne ovat olleen ainakin kaksi viikkoa pakastimessa. Ja moni vielä BARFfauksesta tietämätön ihmettelee etteikö koira saa mitään tautia raaoista lihoista, kanasta yms. ei se saa. Koiran mahan ph laskee 2 joka tuhoaa salmonellan täysin, eli ei hätää. Laitan pari loistavaa linkkiä BARFfaukseen liittyen, itse sytyin ihan totaalisesti BARFaukseen luettuani kirjan Koiran raakaruokinnasta - suosittelen.

      Linkkejä:
      http://www.flagstones.info/bt/fin/artikkelit/luonnonmukainenruoka.htm

      http://koti.mbnet.fi/baranef/

      http://www.kennelrehu.fi/index.html

      Ei muuta ku rohkeesti kokeilemaan ja jos koirasi on puhdarotuinen, eli kasvattajalta hommattu niin ota yhteyttä kasvattajaan ja kysy neuvoja ja ohjeita oikea oppisesta BARFauksesta.
      ONNEA koetukseen :)

      • kanastaja

        Suomalaisessa kanassa ei ole koskaan todettu salmonellaa! Joten huoli pois.


      • Eijuku

        Niin huuhaa juttuja, että :D Kaikkihan saa uskoa mitä haluaa. Kertoo jo ymmärryksestä paljon, että samassa lauseessa on lihansyöjä ja yrjölänpuuro :D Sekä nappulat on kauheita.. Muotissa kuumennettua "paskaa", mitä itse teet vaivalla ja luultavasti ymmärtämättömänä ihan väärinki xd


    • koiranpalvelijatar

      Unohda se luunauho ja heitä rekulle pihamaalle pureskeltavaksi sillointällöin kanan koipireisi. Siinä on luuta, nahkaa, rustoa, ja lihaa luonnollisessa muodossa. Suomessa ei edes ole salmonellaa niin kanan kappaleet voi huoletta syöttää raakana, ja luutkin on sillä lailla kelvollisia. Osta paketti koipireisiä ja syöttele pitkin viikkoa. Paketissa on kolme yksikköä, joka mielestäni riittää aika hyvin viikon tarpeisiin. Koiran massu tosin kestaa hyvin päivittäisenkin koipireiden, jos toinen ateria on sitten kasvista. Riippuu tietty myös koiran koosta. Pikkurekuille riittää varmaan pelkät koivet. Koipireidet on halvempia kuin keskimääräinen koiran nappularuoka ja varmasti terveellisempää. Pelkät koipireidet kovettaa koiran massun niin, että joutuu ponnistelemaan kakatessa. Annat sitten muuten sitä keittämääsi mössöä niin koira on onnellinen ja voi hyvin. Turkki kiiltää ja tassu vilkkaa.

      • älkäänostakonäitävanhoja

        Suomessa saatava ''kana'' on usein broileria ja koska broilerit teurastetaan niin nuorina, että niiden luut on aikalailla ruston kaltaista ainesta vielä. Eivät ole siis kunnolla luutuneet vielä. En luottaisi siis pelkkiin broilerinkoipiin kalsiumina.


    • jkfjfjfjfjf

      Resepti:
      - kalsiumia (1g/epkg/vrk tai kalsiumjauhe tai luinen jauheliha - laske tarve 130mg/mekg - annetaan joka päivä)
      - lihaa (annetaan joka päivä, kypsänä tai raakana )
      - sinkkiä (2mg/epkg, annetaan joka päivä)
      - D-vitamiinia (0,7ug/kg/vrk, voidaan antaa kerran viikossa könttänä tai päivittäin)
      - E-vitamiinia (1-3mg/kg/vrk lihan rasvaisuudesta riippuen, annetaan joka päivä)
      - kuitu (esim. pellavansiemenrouhe)
      - merilevä / jodioitu suola
      - kalaöljy

      • raakasyöttelijä

        Miksi kypsentää liha?


      • monipuolinenruokavalio
        raakasyöttelijä kirjoitti:

        Miksi kypsentää liha?

        Kaikki koirat eivät kestä raakaa lihaa. Esimerkkinä oma koira, jota raaka liha närästää, mutta kypsä ei. Siksi kypsennys.
        Muutenkaan kypsennys ei lihasta tee sen kummempaa ravintoarvoiltaan. Ainoa ero raa'an ja kypsän lihan välillä on se että toinen on raakaa ja toinen kypsää.


      • tapojamonia
        monipuolinenruokavalio kirjoitti:

        Kaikki koirat eivät kestä raakaa lihaa. Esimerkkinä oma koira, jota raaka liha närästää, mutta kypsä ei. Siksi kypsennys.
        Muutenkaan kypsennys ei lihasta tee sen kummempaa ravintoarvoiltaan. Ainoa ero raa'an ja kypsän lihan välillä on se että toinen on raakaa ja toinen kypsää.

        miten kokeilit raakaa lihaa koirallesi?
        onko antamasi liha kovin rasvaista,ja siksi närästää?
        lihoissa on paljon vaihtoehtoja,pullissa,ja pötköissä.itse annan myös paljon ihan ihmisille tarkoitettuja lihoja,ja broikun maustamattomia koipia tai siipiä.
        alkuun lihaa annetaan ihan pikkusen vaan.jotkut antaa liikaa,koiralle tulee isosta muutoksesta ripuli,ja luullaan ettei liha käy.sama rustojen kanssa,alkuun vaan vähän,niin ongelmia ei tule.meillä neljäs,joka syö napuskan lisäksi raakatuotteita ongelmitta.ja tuttavapiirissä on myös useita samoin tekeviä,ongelmitta.meidän koiralle voi kesällä laittaa lihan sekaan kasiksia ,ja kesällä ihan ne itse kasvattaen. tehosekoittimeen kurkkua,salaattia,persiljaa,kesäkurpitsaa ja sekaan jauhettua broikkua tai vaikka lihaa raakapötköstä .ja hyvin maistuu,ei mitään ruuansulatusongelmia.
        kaikki pitää vaan alkuun antaa varoen.meillä koira saa jokapäivä jotain raakana, riittää hampaille purtavaa,eikä ole hammaskiveä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2681
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1155
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      91
      1129
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1084
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      940
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      933
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      906
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      842
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      809
    Aihe