Unihalvaus

pelottaa

Saan joskus ns. unihalvauskhtauksia ja ne ahdistaa mua vielä jälkeenkinpäin kovasti. Pelottaa ihan laittaa taas nukkuun. Tänään sain päiväunilla sellasen ja koko ilta on ollu yhtä pökkyrä oloa. Miten tällaista unihalvausta voi välttää ? Mistä tää johtuu ?

10

1375

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yksi syy

      ja tietynlainen herkkyys toinen. Tukiasema.netissä on mielenkiintoinen keskustelu unihalvauksesta Uni ja lepo -palstalla. Katsopa sieltä!

    • hyvinkin

      Itsekin unihalvauksia usein saaneena ei oikein voi muuta sanoa, kuin vältä tosiaan stressiä ja yritä pitää unirytmi säännöllisenä. Vuoden ajan olen asiasta kärsinyt muutaman kerran viikossa. Itse olen saanut unihalvauksen usein nimenomaan juuri päiväunilla.

      Yleensä huomaan jo nukahtamis- tai päinvastoin heräämisvaiheessa, koska on tulossa unihalvaus, ja osaan kamppailla sitä vastaan ajoissa ennenkuin se ehtii kunnolla alkamaankaan. Kamppailulla siis tarkoitan raivoisaa yrittämistä liikuttaa varvasta tai sormia. :)

      Ei niistä kannata ahdistua, vaikka se onkin helpommin sanottu kuin tehty. Pääasia että yrittää pitää itsensä rauhallisena, jos unihalvaus ottaa vallan.

      Sisältyykö halvauksiisi hallusinaatioita? Niitä on omalle kohdalle sattunut muutama, mutta ei enää nykyään, sillä saan itseni havahdutettua ennenkuin niitä ilmaantuu.

      Kuulemma iän myötä tämäkin "vaiva" helpottaa.

      • Unihalvauspotilas

        "Kuulemma iän myötä tämäkin "vaiva" helpottaa."

        Minullapa se alkoi kun olin ylittänyt jo 30v, kuinka kauan vielä pitää kärsiä. :D


    • vinkkipirkko

      googlaa "unihalvaus" ja käy lukees se tampereen yliopistossa julkaistu garadu aiheesta. Moni saanut siitä apua. En jaksa laittaa linkkiä, mut löydätte sen googlaamalla. Jos ei löydy niin voin heittää tänne parin päivän sisällä linkin.

      Mulla on ollut noita niin kauan kuin muistan..siis ihan lapsesta asti (nyt 25). ääniä ja näköharhoja. Paras on kun antaa periks siinä halvaus tilantees eikä yritä rimpuilla. Heittää vähän vitsiks koko tilanteen. Silleen mä pääsen niistä eroon. Ja ei kannata jäädä liiaks miettiin niitä harhoja...tai no kukin tyylillään mut mä en ainakaan jaksa, muutakin tekemistä :)

      • Unihalvauspotilas

        Kohtauksen aikana minulle iskee kova pelko tila, en tiedä miten käy kun tulee seuraavaksi.;)


    • Unihalvauspotilas

      Vallan tuttua minulle.

      Ennen minä sain unihalvauksia aika usein ja ne oli tosi kiusallisia. Kaikki tuo johtui stressistä ja paineista.

      Pääsin eroon kun lopetin sellaset seikat mitkä aiheutti stressiä ja paineita.

      Myös selällään nukkuminen aiheuttaa unihalvausta.

    • Jens

      Olen saanut unihalvauksia yläasteikäisestä asti, pahimmillaan kolme tai neljä kertaa viikossa, tällä hetkellä noin kerran viikossa. Tilannetta pahentavat yleensä valvominen ja alkoholin ottaminen, myöskin päiväunien ottamista ja pitkän yöunen jälkeen sängyssä makoilua vältän, koska nuo ovat itselleni niitä tilanteita joissa halvaus iskee.

      Olen myöskin oppinut ajan myötä taistelemaan niitä vastaan ja joskus tiedän jo ennen nukkumaan menoa, että halvaus tulee. Minulla on myös halvauksia usein kun olen selälläni, joskus pääsen kovalla työllä kierähtämään kyljelleni ja halvaus loppuu. Päiväunet otan nykyään sohvalla, joka on niin kapea, etten mahdu kierähtämään selälleni. Olen myös oppinut ääntelemään halvauksen aikana, joten jos en ole yksin, ystäväni tietävät ravistella minut tolkkuihini.

      Hallusinaatioita minulla on ollut vaikka minkälaisia, usein liittyen siihen että huoneessani on joku vieras mies joka tekee minulle pahaa. Onpa kerran avaruusoliot poranneet niskaanikin, joka pisti miettimään josko nuo tarinat ufosieppauksista liittyvät unihalvausten aikana tulleisiin hallusinaatioihin, niin todentuntuisia ne joskus ovat.

      Unihalvaukset muistini mukaan johtuvat vaarattomasta häiriöstä aivoissa, joka voi sattua kenelle tahansa. REM unen aikana aivot lamaannuttavat ihmisen, jotta tämä ei lähtisi toimimaan unten mukaan ja satuttaisi itseään, toisin sanoen lähtisi unissa kävelemään. Unihalvauksen aikana aivot siis lamaannuttavat sinut, eivätkä tunnista sitä, että olet itseasiassa hereillä. Joillakin on enemmän taipuvuutta tähän häiriöön. Joillakin se on oire unihäiriöstä.

      Unihalvauksiin on olemassa helpottavia lääkkeitä, mutta oma kokemukseni on, että niistä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Halvaukset eivät juuri vähentyneet, sen sijaan paino lähti nousuun. Lääkärille kannattaa kuitenkin hakeutua jos on muita unihäiriöön viittaavia oireita, kuten päiväväsymystä, nukahtelua tai katapleksiaa.

      Itse olin aikoinaan todella ahdistunut halvauksista enkä alussa edes tiennyt mistä kärsin. Niitä on kuitenkin ollut niin paljon ja niin monenlaisia, etten usko että mikään minua enää yllättäisi.

      Älkää lannistuko halvauksista, vaan etsikää omat selviytymiskeinonne. Niitä ei myöskään kannata hävetä tai piilotella, omassa kaveripiirissä jo naureskellaan erikoiselle taipumukselleni.

    • Pjai

      Itsellä tuli ensimmäinen unihalvaus eilen. Olen lukenut tilasta ennenkin, ja siitä asti kun siitä sain tietää eka kertaa, olen toivonut etten koskaan joudu kokemaan sitä. Turha toivo. Noh, nyt toivon ettei tila palaa enää koskaan.

      Itselläni halvaus sattui sohvalla nukkuessa, kyljellään ollessa, ihan normaalien yöunien jälkeen. Ei stressiä eikä mitään, häiritsee kamalasti kun en löydä mitään ilmiötä laukaissutta tekijää. Jännä sinäänsä että tila kuulemma tulee yleensä eka kertaa nuorena, itse olen kuitenkin jo 27-vuotias. Veli ja isä ovat kärsineet samasta aiemminkin, he eivät vain tienneet mikä homman nimi oli, ennenkuin veli avasi asiasta suunsa minulle ja pääsin kertomaan lukeneeni tilasta.

      En oikein osaa sanoa mikä voisi auttaa tilaan, kun en ole joutunut (*koputtaa puuta*) kokeilemaan unihalvauksen kanssa elämistä... Mutta tuo jo ennenkin ketjussa mainittu gradu oli erittäin hyvä luettava. Jotenkin helpotti oloa. Pitää vielä pakottaa mies lukemaan se, ja ehkä äitikin. Kumpikin on niin skeptisiä että ihan ärsyttää. Mutta vaikeahan tuota on uskoa/ymmärtää, kun ei ole itse kokenut. Ja toivottavasti ei koekaan, en toivoisi moista edes pahimmalle vihamiehelleni (joka on kylläkin nainen).

      Itse sain tilanteen purettua keskittymällä jalan liikuttamiseen. En tiedä kuinka kauan halvaus kesti, sillä vaikka näinkin kaiken muun, en kyennyt näkemään kelloa. Siis se oli kyllä ihan siinä nenän edessä, mutta oli oudosti hämärtynyt ja vääntynyt. Kuulin kahden miehen keskustelevan ja tiesin tajuntani takarajoilla että tämä on nyt unihalvaus ja se ei kestä kauaa ja pystyn kyllä liikkumaan kohta. Huonompi homma ettei tieto lievittänyt tuskaa. Jälkeenpäin olin ERITTÄIN huojentunut että juttu on ohi ja kiitollinen etten joutunut kestämään näköön liittyviä pahansuopia hallusinaatioita, mutta en nukkunut hyvin. Ja mikäs sen "kivempaa" että tunnetusti se lisää halvauksen todennäköisyyttä... Toivottavasti nukkumisen pelko ei kestä kauaa.

    • GHsankari

      Must ainaki sitä voi välttää jos ei kato kauhu leffoi tai ainaki pitäis käydä aikasemmi nukkuu ettei jok kerta käy myöhää mun yks kaveri näkee tommosii se nääs kaiken näkösii kauhu leffoi kerra sille muka kävi niin et joku kääpiö tuli hakkaa sen kirveel ja se yritti potkii sitä mut ei pystyny

    • Unihalvauspelko

      Itseäni pelottaa tämmöinen tilanne onko apua jos nukkuu esim peiton alla ettei nää näitä hallusinaatioita

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      63
      2669
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      344
      2521
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      96
      2168
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      66
      1846
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1753
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1734
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1583
    8. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      65
      1564
    9. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      121
      1533
    10. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1389
    Aihe