kulttuuri shokki?

Muukala1nen

Miten teillä on sujunut uuteen kulttuuriin sulautuminen?
Tunnetteko että ette enää ole vain suomalaisia, vaan että toisen kulttuurin tavat ovat myos omianne, vai tunnetteko olonne vielä 'muukalaiseksi'?

Suurin osa tällä palstalla näyttää olevan suomessa asuvia, ja toisen uskonnon kanssa menneet naimisiin. Onhan meitä muitakin, kuten suomalaisia eri kulttuurissa eläviä.

Eli koetteko että olette kotiutuneet? Vai tuottaako uusi kulttuuri vielä yllätyksiä?

3

1242

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • terve vaan

      Moi!
      Alussa olin tietenkin shokissa mut sitten totuin uuteen asuinympäristöön.. Elämä ulkomailla on mahtavaa suomi on vaan maa missä kasvoin :) Kun ymmärtää toisen kulttuurin ihmeet ja suhtautuu niihin positiivisesti niin ei tuu hankaluuksia eteen ja varsinkin kun vaimo/mies opettaa ja neuvoo niissä.

    • sovussa

      Muutaman vuoden olen nyt asunut poissa Suomesta, mutta silti tunnen kyllä olevani suomalainen ja aina niin haluankin tuntea.

      Toisen kulttuurin tavat ja tavarat menevät sulassa sovussa suomalaisten kanssa meillä kotona, kodin ulkopuolella tietysti elän sitten paikallisten tapojen mukaan, maassa maan tavalla tai maasta pois -periaatteella. Oman pihan ulkopuolella en oleta ihmisten käyttäytyvän 'minun' tavallani ja kunnoitan sitä ja samalla oletan ihmisten kunnoittavan sitä, että meidän portista sisään astuessa on puolisuomalaisella maaperällä, jossa mennään ainakin osittain suomalaisilla tavoilla. Esim. kengät jätetään eteiseen.

      Tietysti on päiviä, jolloin kiroan tämän koko maan alimpaan helvettiin ja muistutan kaikille, miten meillä Suomessa kyllä tämäkin asia toimii.. Alkuhuuman mentyä muutaman kuukauden jälkeen noita päiviä oli useamminkin, kai se siinä se kulttuurishokki tavallaan iski arjen myötä. Mutta yleisesti ottaen hyvin on mennyt.

      Kaikkiin tapoihin en ole tottunut, eikä kukaan onneksi pakotakaan, kunhan edes yritän ymmärtää niitäkin tapoja. En minäkään oleta mieheni Suomessa ja suomalaisessa kulttuurissa kaikkea ymmärtävän ja tekevän (vaikkei Suomessa asutakaan), mutta oletan hänen edes yrittävän.

      En tiedä sitten miten olisi sopeutuminen onnistunut ihan yksin, jos olisin vaikka töiden vuoksi muuttanut eikä olisi paikallisen miehen ja hänen perheensä tukea. Ihan mielenkiintoista olisi sellaisenkin henkilön mielipide kuulla.

      Uusi kulttuuri tuottaa kyllä yllätyksiä vielä, varmaan niin tulee hyvin pitkään tekemäänkin. Mutta sehän osa muualla olemisen viehätystä. :)

    • Alice

      ...ja yhteensa 4 eri maata asuinpaikkana, aina noin -nelisen vuotta kerrallaan. Aviomies yhdesta naista maista, mutta emme ole koskaan asuneet yhdessa hanen kotimaassaan. Itsella kulttuurishokki aina pahin ekana vuonna, sitten lievenee ja lopulta kotoudun aina melkoisen hyvin. Nyt viimeisimmassa maassa v:sta 2003 ja viihdyn niin hyvin etten halua pois. En tosiaan tunne itseani enaa juurikaan perussuomalaiseksi, enka myoskaan juuri hae suomalaisten seuraa; meilla on suhteellisen vahan yhteista kansalaisuuden lisaksi. En tosin tunne itseani tamanmaalaiseksikaan, olemme vieraita taalla, mutta minusta on hyva ja tavallaan jopa vapauttavaa olla "ulkomaalainen".

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1837
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1699
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1534
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1233
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1202
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1166
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1141
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      8
      1139
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1124
    Aihe