Lakattujen kalusteiden kunnostus

Puuhimaan

Pitäisi tuollainen kolhuuntunut massiivipuinen keittiön pöytä ja tuolit lakata uudestaan. Kalusteet ovat 30 vuotta vanhat (lakattu) ja pinta on sen mukainen. Yhden tuolin tuossa jo melkein hionut puhtaaksi ja pitäisi käydä ostamassa lakka, millä nuo pinnoittas.

Kysymys kuuluukin, että millainen lakka kannattaa pintaan laittaa? Kiinnostus olisi tummemmalle pinnalle.

Mielessä oli petsilakka, mutta tiedä sitten onko tuo järkevä vaihtoehto?

Toisena kysymyksenä olis, että jotkin liitokset ovat irronneet, että kuinka korjata? Jossain ohjelmassa näin, että kaveri porasi reiän liitoskohtaan ja injektioruiskulla liimat väliin. Onkos tuo ainut vaihtoehto, jos ei halua hajottaa koko tuolia?

Kiitoksia järkevistä vastauksista!

4

6655

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • joskus entisöinyt

      Ensimmäinen sääntö on, että kannattaa harkita useampaan kertaan ennen kuin tekee mitään. Aika monta todella hienosti lakattua vanhaa huonekalua on pilattu vetämällä jotakin Miranolia pintaan.

      Jos vanha lakka on saatu kokonaan pois, niin sitten on tietysti enemmän vapausasteita lakan valinnassa. Muuten pitäisi tietää mitä se vanha on ja mitä sen päälle voi laittaa.

      Sävytetyn lakan kanssa olettaisin, että vaikeutena on saada niin tasainen kerros, että näyttää joka paikasta yhtä tummalta.

      Mitä kiiltävämmäksi haluaa, sitä varmemmin lakatessa paljastuu että se omasta mielestä hyvin tehty pohjahionta olikin aivan onneton. Hyvän kiiltävän pinnan aikaansaaminen on kotioloissa jokseenkin työlästä. Perusperiaate on se, että lakataan, hiotaan, taas lakataan, taas hiotaan. Viiteen kertaan ehkä, riippuu siitä miten hyvin pohjahionta on tehty, kolmea vähemmällä tuskin selviää. Viimeisen lakkakerroksen jälkeen hiotaan niin hienolla kuin mahdollista ja lopuksi kiillotetaan esim. automaaleille tarkoitetuilla kiilloitusaineilla. Niissäkin aloitetaan karkeammalla laadulla ja loppukiilloitus hienommalla.

      Hyvä kiiltävä lakkapinta ei siis synny ensi sijaisesti sen takia että lakataan kiiltävällä lakalla. Se onnistuisi vain ruiskulevityksenä täysin pölyttömässä tilassa.


      Irronneiden liitoskohtien korjaaminen mainitulla menetelmällä voi jollakin tavalla onnistuakin. Luultavasti liitos on kuitenkin jollakin lailla löystynyt joten liiman pitäisi olla sellaista, että se ei kuivuessaan kutistu, muuten se ei täytä koloja. Tavallisista liimoista epoksi on sellaista mutta kun sitä työntää ruiskulla sisään, on hyvin mahdollista, että sitä tulee jostakin muualta uloskin. Sitten kun pursunnutta liimaa yrittää puhdistaa pois, epoksi leviää ties minne ja taas pitää hioa, ettei siitä lakatessa jää jälkeä. Parasta olisi purkaa liitokset, sovittaa ne uudestaan täsmälleen toisiinsa käyviksi ja sitten liimata sopivalla puuliimalla, kovahko PVAc -liima kai olisi sopiva vaihtoehto, tai jos oikein entisajan malliin entistää, niin sitten nahkaliima.

    • v-j 75

      Joo, en suosittele petsilakkaa oikein mihinkään..pinta on vaikea saada tasaiseksi ja myöskin helposti kotioloissa kaikki karvat ym. laskeutuu lakkapinnalle. Petsilakka on vain "laihaa" maalia,( ei siis petsiä ollenkaan,) se kun ei imeydy puunsyihin.

      Jos haluaa tummemman puupinnan niin ennemmin sitten petsaa esim. herdinin vesipetsillä (vanha lakkapinta pitää olla todella hyvin pois) tai tikkurilalla on myös spriipetsi, joka imeytyy nopeasti pintaan. Sitten vain lakka pintaan, jos tarvitsee kostealla pyyhkiä en suosittele vesiohenteista lakkaa vaan mielummin tärpättiohenteista lakkaa.
      Puolikiiltävä tai puolihimmeä on parempi kuin täykiiltävä se kun tuppaa näyttämään kaikki virheet.

    • restaurointiannuliina

      Tuo liitosten liimaus kannattaa tehdä perusteellisesti, mikäli osat todellakin irtoavat toisistaan. Muista puhdistaa liitosten osat vanhasta liimasta, puu saa jäädä karkeahkoksi, jotta liima tartuttaa pinnat paremmin yhteen.
      Jos haluat kalusteistasi tummemmat, suosittelen petsausta, jonka jälkeen tulee lakka. Kerroit että kalusteet ovat 30 vuotta vanhoja,silloin niissä on alkuperäisestikin ollut teollinen lakka. Vesipetsin päälle tulevan lakan on oltava liuotinohenteista.
      Onnea urakkaan, toivottavasti pian pääset nauttimaan työn tuloksista! ;)

    • entinen entisöijä

      liitosta voisi korjata poraamalla liitoskohtaan poralla reikä ja liimata siihen puutappi.Jos päädyt petsaamaan niin kaikki vanha lakka on tosiaan poistettava ennen petsausta,muuten lopputulos ei ole hyvä.Kun olet hionut pinnat,kostuta puupinta vedellä sienellä,anna kuivua ja hio nousseet puutikut pois ja sitten petsaus.Vesipetsi tahtoo tosiaan liueta vesiohenteisen lakan alla, eräs vaihtoehto olisi selluloosalakka,joka kuivuu nopeasti ja vaatii siten juohevaa lakkaustekniikkaa...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      140
      10142
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      53
      2934
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      192
      2747
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2097
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1858
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1679
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1577
    8. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1556
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1533
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1348
    Aihe