miltä maistuu telkän liha?

toivo

Onko kukaan maistanut telkän lihaa? Miltä se mahtaa maistua, onko syötävää? Entä koskeloiden liha, mahtaa olla kalan makuinen? Telkkiä ja koskeloita on aikoinaan ainakin munitettu pönttöihin, mutta onkohan niitä sitten syöty, sitä mietiskelen..

32

13937

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • laikaman

      Se maistuu. Muistaakseni vähän tummempaa ja voimakkaamman makuista kuin sorsa. Koskeloita olen syönyt kermakastikkeessa. Edelleen astetta voimakkaamman makuista kuin telkkä.

    • Pahaa on

      On joskus tullut syötyä mutta ei kyllä enää ikinä. Vanha kengänpohjakin parempaa.

    • syö

      mutta koskelo on kertakaikkisen järkyttävän
      makuinen, ei kannata ampua riistana
      eikä ampumisen ilosta.

      • Ari

        ihan hyvää. Eli älä roikuta, vaan nylje heti, liúota maidossa vrk ja valmista sitten kuten normaalistikin sorsalinnut. Joka huonoksi haukkuu osoittaa vain oman vajavaisuutensa kokkina.


      • laikaman
        Ari kirjoitti:

        ihan hyvää. Eli älä roikuta, vaan nylje heti, liúota maidossa vrk ja valmista sitten kuten normaalistikin sorsalinnut. Joka huonoksi haukkuu osoittaa vain oman vajavaisuutensa kokkina.

        Jotkut syö kanaakin.


      • Ei telkkää
        Ari kirjoitti:

        ihan hyvää. Eli älä roikuta, vaan nylje heti, liúota maidossa vrk ja valmista sitten kuten normaalistikin sorsalinnut. Joka huonoksi haukkuu osoittaa vain oman vajavaisuutensa kokkina.

        Eihän telkästä saa nahkaa irti millään. Kokeiltu on ja lopputulos että koko lintu heitettävä takavasemmalle.


      • telkät ampumatta
        Ei telkkää kirjoitti:

        Eihän telkästä saa nahkaa irti millään. Kokeiltu on ja lopputulos että koko lintu heitettävä takavasemmalle.

        jos touhu on noin avutonta.


      • Voissa paistaa
        Ari kirjoitti:

        ihan hyvää. Eli älä roikuta, vaan nylje heti, liúota maidossa vrk ja valmista sitten kuten normaalistikin sorsalinnut. Joka huonoksi haukkuu osoittaa vain oman vajavaisuutensa kokkina.

        Et oo häävi kokki sinäkään. Miksi käytät lihaa josta tarvii liottaa sen maku pois. Käytä ennemmin mautonta lihaa. Vajavaisen kokin tunnistaa kirjoituksesi lisäksi myös siitä, että käytätte marinointia ja pilaatte maut voilla ja kermalla. Peuran pilaatte viemällä kinkut palviin ja loput makkaraksi. tuollaiseen tarkoitukseen kannattaa ennemmin tappaa nauta ja jättää peura sellaiselle joka sitä arvostaa ja osaa laittaa sen arvon mukaisesti.


    • mr.hunter

      Telkkä on herkkuruokaa, jos osaa valmistaa lintupaisteja.

    • savikiekkokeitto

      Kyllähän sorsiakin syö mutta kanalintujen liha on kyllä 400% maukkaampaa!

      • Dompa

        Sorsa on huomattavasti parempaa, kuin teeri tai metso. Parhaat lihat löytyy pyystä ja tavista. Telkkä on myös hyvää jos ei ole niin avuton, ettei saa tiukahkoa nahkaa irti.

        Ruokavinkki: Keitä lintuja, kunnes liha irtoaa luista. Erottele lihat pannulle, paista runsaassa voissa ja suolaa liha. Kyytipojaksi perunaa ja ruskea- tai kermakastike


    • Pöntinen

      Olen aina ihmetellyt, mistä johtuu se ihmeellinen "telkkäkammo"? Itse metsästän telkkää, siinä kuin muitakin vesilintuja. Tämän tavan opin edesmenneeltä isältäni, joka usein oikein jahtaamalla jahtasi nimenomaan telkkiä.

      Laitan usein telkän ja sorsan yms. lihat samaan soppaan tai kermakastikkeeseen hautumaan ja ihan yhtä hyvälle maistuu aina. Olen tehnyt myös "ihmiskokeita" ystävilläni ja vaimollani. Kukaan ei ole sanonut, että jokin lihapala maistuisi jotenkin oudolle. Näissä syöjissä on ollut mukana myös näitä ns. "en ikinä ammu telkkää miehiä" ja hyväksi ovat kehuneet, kun olen jälkikäteen paljastanut menun sisällön. Tarkkasilmäinen erottaa kyllä telkän rintapalan värin perusteella soosin seasta.

      Se täytyy myöntää, että nahka on telkässä tiukemmassa. Yksi erittäin hyvä apuväline on fileerausveitsi. Leikkaan täkkälihat irti rintalastasta nahkoineen ja sipaisen nahkan irti rintapalasta fileerausveitsellä.

      • laikaman

        Vinkki tuo fileerausveitsijuttu.


    • hirvinainen

      kuten myös telkän munat... Joskus on tullut maistettua vanhan kansan miehen munituksia...
      Koseklo on hyvää, ei kannata liottaa maidossa, etikassa tms. Nylje mahdollisimman tarkkaan rasva pois, jos et saa kaikkea pois nylkemällä, keitä, niin rasva nousee nesteen pintaan. Sitten vaan laitat ruuaksi haluamallasi tavalla.
      Molemmat siis oikein hyvälihaisia, pöhköt haukkuvat. Taitavat olla tottuneet sianlihaan...

    • maukasta kuin

      Mikä... Minä en erottele riistalintuja metsästystilanteessa. kaikki käy.. käsittelen myös samalla tavalla kaikki vesilinnut eli nylkemällä nahka pois ja sitten pataan.

      Kokeilin viimeksi uutta tapaa valmistaa sorsaa (käy niin koskelolle kuin telkällekkin) nyljetty lintu jossa ei ole rasvaa keitetään n. 1,5-2h (älä laita liikaa suolaa keitin veteen) jäähdytetään ja puhdistetaan lihat luista, samalla saat mahdolliset haulit poistettua. Sitten voita pannulle reilusti ja kuumalla pannulla ruskistat luista puhdistetut lihat. Siivilöi keitin liemi ja ruskista jauhoja sopiva määrä, suurusta keitin liemi ja laita lihat sekaan. Kiehauta hiljalleen n. 1/2 h samalla keitä potut.. vie muuten kielen mennessään

    • mutta meneehän se

      Ja heti kun lintu ammuttu niin "lämpimänä" takki pois päältä. Muuten et saa nahkaa repimättä irti..

      • toope

        Telkän makua voisin kuvailla seuraavalla tavalla:

        Liharuoka joka maistuu kalalle.


    • R2_

      Telkkä on aivan loistava lintu ruokapöytään. Nylje lämpimänä, lintu vuorokaudeksi kylmään veteen jääkaappiin vettä 4-5 kertaa välillä vaihdelleen. Lintu kuivataan, paloitellaan halutulla tavalla (luineen valmistettaessa isommiksi ja mikäli leikataan luuttomaksi niin sitten luut talteen ja ehdottomasti niistä keitetään liemi) palaset (tässä tapauksessa luineen) paistetaan padassa, mukaan sipulia, porkkanaa tms ja pari ruokalusikallista vehnäjauhoja ja vettä siten osittaiseksi peitoksi. Mausteet tietysti myös, itse laitan vain suolaa ja mustapippuria. Padassa uunissa hauduttaen pari tuntia, voi olla pidempäänkin. Lopuksi sekaan purkki kermaa ja vielä puoli tuntia haudutusta. Takuulla tulee mainiota!

    • telkän liha

      Telkältä. :)

      Ei kuitenkaan kalalta, eihän se syö kalaa. Ei sen nokalla varmaan edes saa kaloja kiinni. Koskelolla on sentään kalojen syöntiin sopiva nokka.

      Koskelon, kun nylkee ja keittää, niin hyvää tulee.

    • vbcxjnhxmgfdj

      Kyllä telkkä joskus pienen kalankin syö. Olen kerran ampunut telkän, jolla oli pieni kala kurkussa. Luulen kyllä tämän olevan aika harvinaista.
      Makeassa vedessä telkän ravintoa ovat hyönteiset ja niiden toukat, madot, näkinkengät ja simpukat. Suolaisessa vedessä telkkä syö yllä olevien lisäksi varsinkin erilaisia rapueläimiä, katkoja ja kilkkejä.

    • taitoa ni toimii

      Väärin valmistettuna mikä tahansa liha on pahaa. Ei raaka rokkakan ole hyvää, herneet kovia ym. Telkkä ja koskelo mainioita riistaruoan aineksia taitavalle kokille ja lopputulos paljon parempi kun perus sorsan väkertäjän sapuska. Ihan kokemuksesta kerron.

    • telkän liha

      Telkkä ei kuitenkaan vaadi mitään erityisiä kokkaustoimia, toisin kuin koskelot, jotka ovat ainoat riistalintumme joiden pääasiallista ravintoa on kalat.

    • haaskuuta

      Telkkä on hyvää, koskeloa en ole maistanut.

      Minä en ole ikinä nylkenyt telkkiä vaan paistan uunissa nahkoineen. Ampumisen jälkeen kynitään enimmät höyhenet pois (päätä ja siipiä ei tarvitse kyniä), katkaistaan siivet kyynärtaipeesta ja jalat polvista. Tehdään pienet risutulet, ripustetaan telkkä kaulasta haarakeppiin ja pyöritellään tulen päällä niin, että kaikki höyhenet palavat nahkasta (päähän saa jäädä höyhenet). Suolistetaan ja katkaistaan pää kaulasta irti.

      Mun mielestä on turhaa haaskuuta jos saalislinnuista ottaa talteen pelkät täkkälihat, kolmasosa lihoista menee hukkaan (otan sydämen ja maksankin talteen jos ovat ehjät, joskus kivipiirankin). Itse paistan tai keitän kaikki linnut kokonaisina, lihat erottelen luista vasta ypsennyksen jälkeen.

    • Eräjorma

      No, siis telkkä on parasta kunse on ammuttu.. muutenhan sittä ei palaa saa, sitten repästään turhat roippeet poikkeen ja laitetaan tulille kypsymään tietty maustettuna
      asiaankuluvalla suolalla ja mitänyt salakytällä sattuu olemaan, pyöritellään nuotion lämmössä että on rapsakka, välillä voideltu entinen lentäjä, nautitaan kossulla maustetulla ruudilla terästetyllä kolomen tähen jallulla. siiinä samalla sihataan että vieläkö iltalennolla tulis muutaki.. kappas mikäse pum.. kolome sorsaa yhellä laakilla säästy pateja ;)

    • Perseidiotismia

      ketkä spedet täällä nylkee vesilintuja? Metsästettyä lintua ei nyljetä vaan höyhenet nypitään pois. Kun linnun sitten valmistaa niin paikoilleen jätetystä nahasta tulee herkullisen rapea. Jos ette osaa valmistaa saaliitanne niin olkaa hyvä ja jättäkää linnut ampumatta.... huhuh kaikenlaisia juntteja sitä metsällä pyörii :S

      • kakara kouluun

        jos ei ole mitään järkevää sanottavaa niin tuki turpasi.


      • PerseidenTähdenlento

        Kuka hemmetin urpo kynii sorsat?!
        Sorsalinnuissa hanhia lukuunottamatta ei ole muuta syötävää kun rintalihat. Paremmin mahtuu pakkaseenkin kun useamman ampuu syksyssä. Pöljä luineen päivineen pakastaa ja usein pussit vielä rikkoutuu kun joku siiven tynkä puhkoo reijän.
        Rinta nahka auki ja puukolla sekä peukalolla nätisti luita myötäillen liha kimpaleet irti. Mahtuu nätisti perus pieneen riptiisi pussiin tai mikä minigrip pussi onkaan ja pakkaseen. Muutakun talvella suoraan pannulle sen kummempia säätämättä mutta ei liikaa paistamalla ettei saa suotta maksan makua lihaan.
        Onhan näitä pelleilijöitä jotka imeskelee tavin siivet ja jänteiset jalatkin ja grillaa vissiin aivot myös samalla sekä tekee kymmenen litran liemen pakkaseen mutta terveen järjen kanssa laitellen rintalihat ja ääntä kohden. Hyvvee on!!
        Yhtä tiukka vastaus sitten sinulle tyyliin "minä ja minun ainoa oikea tapa käsitellä sorsa"


      • PerseidenTähdenlento
        PerseidenTähdenlento kirjoitti:

        Kuka hemmetin urpo kynii sorsat?!
        Sorsalinnuissa hanhia lukuunottamatta ei ole muuta syötävää kun rintalihat. Paremmin mahtuu pakkaseenkin kun useamman ampuu syksyssä. Pöljä luineen päivineen pakastaa ja usein pussit vielä rikkoutuu kun joku siiven tynkä puhkoo reijän.
        Rinta nahka auki ja puukolla sekä peukalolla nätisti luita myötäillen liha kimpaleet irti. Mahtuu nätisti perus pieneen riptiisi pussiin tai mikä minigrip pussi onkaan ja pakkaseen. Muutakun talvella suoraan pannulle sen kummempia säätämättä mutta ei liikaa paistamalla ettei saa suotta maksan makua lihaan.
        Onhan näitä pelleilijöitä jotka imeskelee tavin siivet ja jänteiset jalatkin ja grillaa vissiin aivot myös samalla sekä tekee kymmenen litran liemen pakkaseen mutta terveen järjen kanssa laitellen rintalihat ja ääntä kohden. Hyvvee on!!
        Yhtä tiukka vastaus sitten sinulle tyyliin "minä ja minun ainoa oikea tapa käsitellä sorsa"

        Ennen kun joku pilkun viilaaja tarttuu "sorsalinnuissa hanhia" kohtaan niin tarkoitin vesilinnuissa!


    • 17+15

      telkkä on hyvää kun sekoittaa siihen sianlihaa 1:1

      eli yksi telkkä ja yksi sika......

      • 17+19

        Juu ja se kun liottaa pirtussa pari vuorokautta. Heitetään telkkä pois ja nautitaan juoma sekoittaen sekaan vaikkapa kourallinen karpaloita!


    • telkkäbroileri

      Muistaa täytyy että koskelon metsästys ei ala samaan aikaan kuin muut vesilinnut!!

      Jossain viestissä joku sanoi että telkän nahka ei lähde irti..ei kai sitä nahkaa ole pakko ottaa irti jos se ei lähde, paistetaanhan kanatkin nahkoineen..broilerit..kynii vaan telkän ja sillä siisti.

    • Koskelo-Pena

      Koskelon rintafile oli varsin syötävän makuinen. Ammuin järveltä, otin vain rintalihat talteen. Jääkaapissa kolme vrk. Sitten nahat ja kaikki oranssi rasvat tarkoin irti. Suolaus ja pippuri pintaan. Pannulle sipulin kanssa, nopea ruskitus ja purkki kuohukermaa perään. Tilkka riistafondia ja portviiniä, miedolla lämmöllä 10 min. ja valmista tuli. Oli yksi pienempi ja yksi iso lintu ja molemmista tuli hyvä. Lievä maksan maku, mutta ei häiritsevä. Lapsetkin söi hyvällä ruokahalulla.

      Ammun toistekin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      243
      3789
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      27
      2284
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2111
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      2015
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      92
      1685
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1301
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1287
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1218
    Aihe