Onko kukaan maistanut telkän lihaa? Miltä se mahtaa maistua, onko syötävää? Entä koskeloiden liha, mahtaa olla kalan makuinen? Telkkiä ja koskeloita on aikoinaan ainakin munitettu pönttöihin, mutta onkohan niitä sitten syöty, sitä mietiskelen..
miltä maistuu telkän liha?
38
15564
Vastaukset
- laikaman
Se maistuu. Muistaakseni vähän tummempaa ja voimakkaamman makuista kuin sorsa. Koskeloita olen syönyt kermakastikkeessa. Edelleen astetta voimakkaamman makuista kuin telkkä.
- Pahaa on
On joskus tullut syötyä mutta ei kyllä enää ikinä. Vanha kengänpohjakin parempaa.
- Anonyymi
Huono kokki
- syö
mutta koskelo on kertakaikkisen järkyttävän
makuinen, ei kannata ampua riistana
eikä ampumisen ilosta.- Ari
ihan hyvää. Eli älä roikuta, vaan nylje heti, liúota maidossa vrk ja valmista sitten kuten normaalistikin sorsalinnut. Joka huonoksi haukkuu osoittaa vain oman vajavaisuutensa kokkina.
- laikaman
Ari kirjoitti:
ihan hyvää. Eli älä roikuta, vaan nylje heti, liúota maidossa vrk ja valmista sitten kuten normaalistikin sorsalinnut. Joka huonoksi haukkuu osoittaa vain oman vajavaisuutensa kokkina.
Jotkut syö kanaakin.
- Ei telkkää
Ari kirjoitti:
ihan hyvää. Eli älä roikuta, vaan nylje heti, liúota maidossa vrk ja valmista sitten kuten normaalistikin sorsalinnut. Joka huonoksi haukkuu osoittaa vain oman vajavaisuutensa kokkina.
Eihän telkästä saa nahkaa irti millään. Kokeiltu on ja lopputulos että koko lintu heitettävä takavasemmalle.
- telkät ampumatta
Ei telkkää kirjoitti:
Eihän telkästä saa nahkaa irti millään. Kokeiltu on ja lopputulos että koko lintu heitettävä takavasemmalle.
jos touhu on noin avutonta.
- Voissa paistaa
Ari kirjoitti:
ihan hyvää. Eli älä roikuta, vaan nylje heti, liúota maidossa vrk ja valmista sitten kuten normaalistikin sorsalinnut. Joka huonoksi haukkuu osoittaa vain oman vajavaisuutensa kokkina.
Et oo häävi kokki sinäkään. Miksi käytät lihaa josta tarvii liottaa sen maku pois. Käytä ennemmin mautonta lihaa. Vajavaisen kokin tunnistaa kirjoituksesi lisäksi myös siitä, että käytätte marinointia ja pilaatte maut voilla ja kermalla. Peuran pilaatte viemällä kinkut palviin ja loput makkaraksi. tuollaiseen tarkoitukseen kannattaa ennemmin tappaa nauta ja jättää peura sellaiselle joka sitä arvostaa ja osaa laittaa sen arvon mukaisesti.
- mr.hunter
Telkkä on herkkuruokaa, jos osaa valmistaa lintupaisteja.
- savikiekkokeitto
Kyllähän sorsiakin syö mutta kanalintujen liha on kyllä 400% maukkaampaa!
- Dompa
Sorsa on huomattavasti parempaa, kuin teeri tai metso. Parhaat lihat löytyy pyystä ja tavista. Telkkä on myös hyvää jos ei ole niin avuton, ettei saa tiukahkoa nahkaa irti.
Ruokavinkki: Keitä lintuja, kunnes liha irtoaa luista. Erottele lihat pannulle, paista runsaassa voissa ja suolaa liha. Kyytipojaksi perunaa ja ruskea- tai kermakastike
- Pöntinen
Olen aina ihmetellyt, mistä johtuu se ihmeellinen "telkkäkammo"? Itse metsästän telkkää, siinä kuin muitakin vesilintuja. Tämän tavan opin edesmenneeltä isältäni, joka usein oikein jahtaamalla jahtasi nimenomaan telkkiä.
Laitan usein telkän ja sorsan yms. lihat samaan soppaan tai kermakastikkeeseen hautumaan ja ihan yhtä hyvälle maistuu aina. Olen tehnyt myös "ihmiskokeita" ystävilläni ja vaimollani. Kukaan ei ole sanonut, että jokin lihapala maistuisi jotenkin oudolle. Näissä syöjissä on ollut mukana myös näitä ns. "en ikinä ammu telkkää miehiä" ja hyväksi ovat kehuneet, kun olen jälkikäteen paljastanut menun sisällön. Tarkkasilmäinen erottaa kyllä telkän rintapalan värin perusteella soosin seasta.
Se täytyy myöntää, että nahka on telkässä tiukemmassa. Yksi erittäin hyvä apuväline on fileerausveitsi. Leikkaan täkkälihat irti rintalastasta nahkoineen ja sipaisen nahkan irti rintapalasta fileerausveitsellä.- laikaman
Vinkki tuo fileerausveitsijuttu.
- hirvinainen
kuten myös telkän munat... Joskus on tullut maistettua vanhan kansan miehen munituksia...
Koseklo on hyvää, ei kannata liottaa maidossa, etikassa tms. Nylje mahdollisimman tarkkaan rasva pois, jos et saa kaikkea pois nylkemällä, keitä, niin rasva nousee nesteen pintaan. Sitten vaan laitat ruuaksi haluamallasi tavalla.
Molemmat siis oikein hyvälihaisia, pöhköt haukkuvat. Taitavat olla tottuneet sianlihaan... - maukasta kuin
Mikä... Minä en erottele riistalintuja metsästystilanteessa. kaikki käy.. käsittelen myös samalla tavalla kaikki vesilinnut eli nylkemällä nahka pois ja sitten pataan.
Kokeilin viimeksi uutta tapaa valmistaa sorsaa (käy niin koskelolle kuin telkällekkin) nyljetty lintu jossa ei ole rasvaa keitetään n. 1,5-2h (älä laita liikaa suolaa keitin veteen) jäähdytetään ja puhdistetaan lihat luista, samalla saat mahdolliset haulit poistettua. Sitten voita pannulle reilusti ja kuumalla pannulla ruskistat luista puhdistetut lihat. Siivilöi keitin liemi ja ruskista jauhoja sopiva määrä, suurusta keitin liemi ja laita lihat sekaan. Kiehauta hiljalleen n. 1/2 h samalla keitä potut.. vie muuten kielen mennessään- Anonyymi
2h kun keittää lihaa kun lihaa niin se on sama mitä siellä padassa on :D suu on kun sahara pelkästä lukemisesta. Lopuksi sitten 100g voita pannulle ja sitten närästysröyhtäyksien kera pitämään miesmäisiä AAAAH ääniä kun oli niin vitun hyvää.
Ei näin
- mutta meneehän se
Ja heti kun lintu ammuttu niin "lämpimänä" takki pois päältä. Muuten et saa nahkaa repimättä irti..
- toope
Telkän makua voisin kuvailla seuraavalla tavalla:
Liharuoka joka maistuu kalalle.
- R2_
Telkkä on aivan loistava lintu ruokapöytään. Nylje lämpimänä, lintu vuorokaudeksi kylmään veteen jääkaappiin vettä 4-5 kertaa välillä vaihdelleen. Lintu kuivataan, paloitellaan halutulla tavalla (luineen valmistettaessa isommiksi ja mikäli leikataan luuttomaksi niin sitten luut talteen ja ehdottomasti niistä keitetään liemi) palaset (tässä tapauksessa luineen) paistetaan padassa, mukaan sipulia, porkkanaa tms ja pari ruokalusikallista vehnäjauhoja ja vettä siten osittaiseksi peitoksi. Mausteet tietysti myös, itse laitan vain suolaa ja mustapippuria. Padassa uunissa hauduttaen pari tuntia, voi olla pidempäänkin. Lopuksi sekaan purkki kermaa ja vielä puoli tuntia haudutusta. Takuulla tulee mainiota!
- telkän liha
Telkältä. :)
Ei kuitenkaan kalalta, eihän se syö kalaa. Ei sen nokalla varmaan edes saa kaloja kiinni. Koskelolla on sentään kalojen syöntiin sopiva nokka.
Koskelon, kun nylkee ja keittää, niin hyvää tulee. - vbcxjnhxmgfdj
Kyllä telkkä joskus pienen kalankin syö. Olen kerran ampunut telkän, jolla oli pieni kala kurkussa. Luulen kyllä tämän olevan aika harvinaista.
Makeassa vedessä telkän ravintoa ovat hyönteiset ja niiden toukat, madot, näkinkengät ja simpukat. Suolaisessa vedessä telkkä syö yllä olevien lisäksi varsinkin erilaisia rapueläimiä, katkoja ja kilkkejä. - taitoa ni toimii
Väärin valmistettuna mikä tahansa liha on pahaa. Ei raaka rokkakan ole hyvää, herneet kovia ym. Telkkä ja koskelo mainioita riistaruoan aineksia taitavalle kokille ja lopputulos paljon parempi kun perus sorsan väkertäjän sapuska. Ihan kokemuksesta kerron.
- telkän liha
Telkkä ei kuitenkaan vaadi mitään erityisiä kokkaustoimia, toisin kuin koskelot, jotka ovat ainoat riistalintumme joiden pääasiallista ravintoa on kalat.
- haaskuuta
Telkkä on hyvää, koskeloa en ole maistanut.
Minä en ole ikinä nylkenyt telkkiä vaan paistan uunissa nahkoineen. Ampumisen jälkeen kynitään enimmät höyhenet pois (päätä ja siipiä ei tarvitse kyniä), katkaistaan siivet kyynärtaipeesta ja jalat polvista. Tehdään pienet risutulet, ripustetaan telkkä kaulasta haarakeppiin ja pyöritellään tulen päällä niin, että kaikki höyhenet palavat nahkasta (päähän saa jäädä höyhenet). Suolistetaan ja katkaistaan pää kaulasta irti.
Mun mielestä on turhaa haaskuuta jos saalislinnuista ottaa talteen pelkät täkkälihat, kolmasosa lihoista menee hukkaan (otan sydämen ja maksankin talteen jos ovat ehjät, joskus kivipiirankin). Itse paistan tai keitän kaikki linnut kokonaisina, lihat erottelen luista vasta ypsennyksen jälkeen. - Eräjorma
No, siis telkkä on parasta kunse on ammuttu.. muutenhan sittä ei palaa saa, sitten repästään turhat roippeet poikkeen ja laitetaan tulille kypsymään tietty maustettuna
asiaankuluvalla suolalla ja mitänyt salakytällä sattuu olemaan, pyöritellään nuotion lämmössä että on rapsakka, välillä voideltu entinen lentäjä, nautitaan kossulla maustetulla ruudilla terästetyllä kolomen tähen jallulla. siiinä samalla sihataan että vieläkö iltalennolla tulis muutaki.. kappas mikäse pum.. kolome sorsaa yhellä laakilla säästy pateja ;) - Perseidiotismia
ketkä spedet täällä nylkee vesilintuja? Metsästettyä lintua ei nyljetä vaan höyhenet nypitään pois. Kun linnun sitten valmistaa niin paikoilleen jätetystä nahasta tulee herkullisen rapea. Jos ette osaa valmistaa saaliitanne niin olkaa hyvä ja jättäkää linnut ampumatta.... huhuh kaikenlaisia juntteja sitä metsällä pyörii :S
- kakara kouluun
jos ei ole mitään järkevää sanottavaa niin tuki turpasi.
- PerseidenTähdenlento
Kuka hemmetin urpo kynii sorsat?!
Sorsalinnuissa hanhia lukuunottamatta ei ole muuta syötävää kun rintalihat. Paremmin mahtuu pakkaseenkin kun useamman ampuu syksyssä. Pöljä luineen päivineen pakastaa ja usein pussit vielä rikkoutuu kun joku siiven tynkä puhkoo reijän.
Rinta nahka auki ja puukolla sekä peukalolla nätisti luita myötäillen liha kimpaleet irti. Mahtuu nätisti perus pieneen riptiisi pussiin tai mikä minigrip pussi onkaan ja pakkaseen. Muutakun talvella suoraan pannulle sen kummempia säätämättä mutta ei liikaa paistamalla ettei saa suotta maksan makua lihaan.
Onhan näitä pelleilijöitä jotka imeskelee tavin siivet ja jänteiset jalatkin ja grillaa vissiin aivot myös samalla sekä tekee kymmenen litran liemen pakkaseen mutta terveen järjen kanssa laitellen rintalihat ja ääntä kohden. Hyvvee on!!
Yhtä tiukka vastaus sitten sinulle tyyliin "minä ja minun ainoa oikea tapa käsitellä sorsa" - PerseidenTähdenlento
PerseidenTähdenlento kirjoitti:
Kuka hemmetin urpo kynii sorsat?!
Sorsalinnuissa hanhia lukuunottamatta ei ole muuta syötävää kun rintalihat. Paremmin mahtuu pakkaseenkin kun useamman ampuu syksyssä. Pöljä luineen päivineen pakastaa ja usein pussit vielä rikkoutuu kun joku siiven tynkä puhkoo reijän.
Rinta nahka auki ja puukolla sekä peukalolla nätisti luita myötäillen liha kimpaleet irti. Mahtuu nätisti perus pieneen riptiisi pussiin tai mikä minigrip pussi onkaan ja pakkaseen. Muutakun talvella suoraan pannulle sen kummempia säätämättä mutta ei liikaa paistamalla ettei saa suotta maksan makua lihaan.
Onhan näitä pelleilijöitä jotka imeskelee tavin siivet ja jänteiset jalatkin ja grillaa vissiin aivot myös samalla sekä tekee kymmenen litran liemen pakkaseen mutta terveen järjen kanssa laitellen rintalihat ja ääntä kohden. Hyvvee on!!
Yhtä tiukka vastaus sitten sinulle tyyliin "minä ja minun ainoa oikea tapa käsitellä sorsa"Ennen kun joku pilkun viilaaja tarttuu "sorsalinnuissa hanhia" kohtaan niin tarkoitin vesilinnuissa!
- 17+15
telkkä on hyvää kun sekoittaa siihen sianlihaa 1:1
eli yksi telkkä ja yksi sika......- 17+19
Juu ja se kun liottaa pirtussa pari vuorokautta. Heitetään telkkä pois ja nautitaan juoma sekoittaen sekaan vaikkapa kourallinen karpaloita!
- telkkäbroileri
Muistaa täytyy että koskelon metsästys ei ala samaan aikaan kuin muut vesilinnut!!
Jossain viestissä joku sanoi että telkän nahka ei lähde irti..ei kai sitä nahkaa ole pakko ottaa irti jos se ei lähde, paistetaanhan kanatkin nahkoineen..broilerit..kynii vaan telkän ja sillä siisti.- Anonyymi
Kanat ja esim. kalkkunat myydään nakkeina nahkoineen ja hyvää on, ja makkarat sitten, elimineen kaikkineen, ja taas hyvää on.
Muistan Haanpään novelleista tällä kertaa jutun jossa Suomen ja Saksan hellästi yhdessä toimiessa suomalaiset huomasivat että sakuilla on suuret alkoholivarastot, että miten aukenisivat portit niihin. He keksivät ampua variksia, vähän nyhtää niistä sulkia pois jne. ja sitten myydä niitä pitkään vaihtokaupassa viinaksiin sakuille teerinä ja hyvältä maistuivat kai.
Vähän samaa sarjaa on Tummelijuttu myöhemmältä ajalta. Niin ikään erään maan nuukat kansalaiset jotka pyrkivät vohkimaan laivojen ja hotellien aamupalapöydistä ruokatarvikkeet kasseihinsa koko päiväksi, löysivät myös maaseudulla liikkuessaan silloin vielä käytössä olleet maatilojen maitolavat. Tapana oli että maitokuskille saattoi jättää toivomuksen jos viljelijä halusi palautteena valmista voita, juustoa tms. ja myös tuo lypsyvoide Tummeli tuli noihin tarvikkeisiin. Tummeli oli sellaisissa isoissa puristettavissa tuubeissa kuten tuotteita yhä on ja niitä eräät turistit sitten vohkivat ja kerrotaan heidän kotonaan myöhemmin noituneen suomalaisen sulatejuuston outoa makua...
- Koskelo-Pena
Koskelon rintafile oli varsin syötävän makuinen. Ammuin järveltä, otin vain rintalihat talteen. Jääkaapissa kolme vrk. Sitten nahat ja kaikki oranssi rasvat tarkoin irti. Suolaus ja pippuri pintaan. Pannulle sipulin kanssa, nopea ruskitus ja purkki kuohukermaa perään. Tilkka riistafondia ja portviiniä, miedolla lämmöllä 10 min. ja valmista tuli. Oli yksi pienempi ja yksi iso lintu ja molemmista tuli hyvä. Lievä maksan maku, mutta ei häiritsevä. Lapsetkin söi hyvällä ruokahalulla.
Ammun toistekin. - Anonyymi
En suosittele.
- Anonyymi
Metsästyksen vastustajana et ole edes maistanut.😂
- Anonyymi
Luulen notta jotta kyseenen telekkä on märäänny. Eivät ny vuasia säily!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille
Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?1631463Heikki Silvennoinen ( Kummeli)
Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on681274Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä261271Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?2151144- 1271086
Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?
Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk3171009Hyvää huomenta 18. luukku
Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️2241002- 42949
- 72915
Nyt kun Pride on ohi 3.0
Edelliset kaksi ketjua tuli täyteen. Pidetään siis edelleen tämä asia esillä. Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että272913