kuntoutusraha/tuki

syksyllä opiskelemaan

Miokka ! Olen vakituisessa työsuhteessa ja nyt on työterveyshuollosta ohjattu uudelleen koulutukseen. Hain eläkeyhtiöltäni kuntoutuspäätöstä, mutta kielteinen tuli josta valitin ja nyt se on jossain lautakunnassa kuulemma kuukausia. Haluan lähteä syksyllä opiskelemaan (mikäli opiskelupaikan saan), joten olisiko hyviä neuvoja miten edetä ?
Työterveydestä neuvoivat, että yritetään kelan kautta, mutta eikö se ole rahallisesti paljon huonompi vaihtoehto. Olen nimittäin yksinhuoltaja ja sossun luukulle en alistu. Tosin asun vuokralla, että asumistukea tietty voin hakea. Kelassa sanottiin, että matkakulut korvataan, jos ne ylittää yli 54 €/kk. Sitä en voi vielä laskea, kun en tiedä tarkkoja lähiopiskelupäivien määrää koulussa joka sijaitsee kauempana (n.100 km/suuntaan kouluun matkaa). Uskon, etä tuo ehto täyttyy. Opiskelu osittain verkkoopiskelua, niin osittain korvataan joitain menoja kaiketi siitäkin, kun nyt minulla on käytössä reilu kahdeksan vuotta vanha kone ja tilttailee aika pahasti. No se selviää myöhemmin, mutta vastailkaa noihin muihin juttuihin, jos jollain viisautta ja tietoo löytyy. Kiitos etukäteen ja hyvää kesää kaikille kuntoutujille.

10

8936

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .................

      kuntoutusraha ovat kaksi aivan eri asiaa.
      Niin, jos se eläkeyht. on antanut kielteisen päätöksen niin KELA on sitten seuraava osoite.

      • kela

        Otin yhteyttä KELAan ja olivat siellä ystävällisiä toisin kuin edellisellä kertaa, kun soitin eri KELAn toimistoon, että nyt odottelen sieltä postia eri vaihtoehdoista miten edetä, sitä ei osannut heti sanoa, että voinko saada ennakkopäätöksen KELAsta kuntoutusrahan suuruudesta, mutta lupasi asian ilmoittaa sähköpostilla piakkoin. On kuulemma useampikin tapa miten koulutuksen rahoitus järjestyy minulle, kun työelämää takana ja vakituinen työ. Ei kannata jäädä odottelemaan eläkeyhtiön muutoksenhakulautakunnan päätöstä, jos sieltä joskus jokin päätös tulee, niin myönteisessä tapauksessa korvaukset tulevat taannehtivasti ja hyvitetään esim KELAlle tai muulle joka on minun koulutukseni maksanut.


      • SAP
        kela kirjoitti:

        Otin yhteyttä KELAan ja olivat siellä ystävällisiä toisin kuin edellisellä kertaa, kun soitin eri KELAn toimistoon, että nyt odottelen sieltä postia eri vaihtoehdoista miten edetä, sitä ei osannut heti sanoa, että voinko saada ennakkopäätöksen KELAsta kuntoutusrahan suuruudesta, mutta lupasi asian ilmoittaa sähköpostilla piakkoin. On kuulemma useampikin tapa miten koulutuksen rahoitus järjestyy minulle, kun työelämää takana ja vakituinen työ. Ei kannata jäädä odottelemaan eläkeyhtiön muutoksenhakulautakunnan päätöstä, jos sieltä joskus jokin päätös tulee, niin myönteisessä tapauksessa korvaukset tulevat taannehtivasti ja hyvitetään esim KELAlle tai muulle joka on minun koulutukseni maksanut.

        Tässä on ensiavuksi muutama vaihtoehto mistä voi hakea tukea opiskeluun. Toivottavasti saat myös virallista postia kotipaikkakuntasi Kelasta.
        Työvoimakoulutukseen pitää olla työtön, mutta muistaakseni myös työttömyysuhan alaiset voivat sitä hakea.
        Edullisin on yleensä työeläkelaitoksen rahoitus pitkän työhistorian omaavilla.
        Työeläkekuntoutuksen ja Kelan kuntoutuksen kriteerit ovat samat eli työkyvyttömyyden uhka lähimmän viiden vuoden aikana jos jatkaisi entisessä työssä.


        1. KOULUTUSTUKI
        Työssäoloehdon täyttäneelle työttömälle työnhakijalle, jonka työvoimatoimisto ohjaa työvoimakoulutukseen, voidaan maksaa koulutustukea. Koulutustukea maksetaan perustukena tai ansiotukena. Takautuva hakuaika on kolme kuukautta ja lomake on työministeriön lomake TM 604. Lomakkeita on saatavilla työvoimatoimistoista ja Kelan toimistoista. Myös em. laitosten nettisivuilta.

        Jos työssäoloehto täyttyy, mutta ei ole kassan jäsen, maksaa koulutustuen Kela ns. perustukena. Määrät ovat perusmäärä, ei lapsia 24,51 €/pv,
        lapsikorotus 1 lapsi 4,64 €/pv, 2 lasta 6,82 €/pv ja
        3 lasta 8,79 €/pv. Enempi lapsiluku ei korota määrää.
        Lisäksi maksetaan ylläpitokorvaus 8 €/pv tai korotettu ylläpitokorvaus 16 €/pv.

        Jos työssäoloehto täyttyy / on kassan jäsen, niin tuen maksaa ansiotukena työttömyyskassa. Määrä on yllä mainittu perustuki lapsikorotuksineen sekä tuloista laskettu ansio-osa.
        Lisäksi maksetaan ylläpitokorvausta tai korotettua ylläpitokorvausta.

        Jos työssäoloehto ei täyty, niin työvoimakoulutuksen ajalta maksetaan työmarkkinatukea. Tuen maksaa Kela ja sitä haetaan lomakkeella TT1. Määrät ovat samat kuin kohdassa 1. Tähänkin maksetaan ylläpitokorvaus tai korotettu ylläpitokorvaus.

        2. KOULUTUSPÄIVÄRAHA
        Tämä on ns. työttömän omaehtoisen opiskelun tuki.
        Tämänkin maksaa joko Kela tai työttömyyskassa ja määrä on samansuuruinen kuin työttömyyspäiväraha olisi. Seuraavien ehtojen pitää täyttyä
        -on työtön työnhakija työvoimatoimistossa
        -on viimeisen 12 kuukauden aikana saanut työttömyyspäivärahaa tai työmarkkinatukea vähintään 65 päivää
        -omaa pitkän työhistorian, eli on kertynyt 10 vuotta palkkatyötä tai yrittäjätoimintaa. Työhistoria pitää selvittää Eläketurvakeskuksen, Valtionkonttorin tai Kuntien eläkevakuutuksen antamalla rekisteriotteella. Ote tulee hankkia itse.
        -on aloittanut vähintään 20 opintoviikon laajuisen ammatillisia valmiuksia edistävän koulutuksen. Maksetaan enintään 500 pv.
        Etuutta haetaan lomakkeella TYJ32s. Lomakkeita on saatavissa työvoimatoimistosta ja Kelalta.

        3. OPINTOTUKILAIN MUKAINEN OPINTOTUKI
        Opintotuki on määrältään kaikkein pienin. Määrät ovat lukioissa ja ammattillisissa kouluissa
        213,60 €/kk ja korkeakouluissa ja yliopistoissa 259,01 €/kk. Lisäksi voi hakea lainantakausta, jonka määrät ovat 18 täyttäneelle 220,00 €/kk lukioissa ja ammattikouluissa. Korkeakouluissa ja yliopistossa
        opiskeleville määrä on 300,00 €/kk. Joissakin tapauksissa tulee kysymykseen asumislisä. Lomakkeita OT1 jaOT2 saa Kelalta sekä kelan nettisivuilta.

        4. AIKUISKOULUTUSTUKI ( 1.8.2006 alkaen voimassaolevat ohjeet)
        Tätä etuutta hoitaa Koulutusrahasto. Tuen voi saada ammatilliseen koulutukseen osallistuva aikuisopiskelija, joka
        -on ollut nykyisen työnantajan palveluksessa tai toiminut yrittäjänä vähintään vuoden ennen tuettavan opiskelun alkua
        -on ollut työelämässä yhteensä vähintään 5 vuotta.
        -jää palkattomalle opintovapaalle vähintään kahdeksi kuukaudeksi
        -ei saa muuta tukea opiskeluun
        Tukea voidaan myöntää tutkintoon johtavaan opiskeluun sekä ammatilliseen lisä- ja täydennyskoulutukseen julkisen valvonnan alaisessa oppilaitoksessa.
        Tuen perusosa on 500 €/kk, jonka lisäksi maksetaan 20 % kuukausiansiosta 2700 euroon asti, 15 % sen ylittävältä osalta. Aikuiskoulutustukeen oikeutettu voi saada lisäksi opintolainan valtiontakauksen, jonka myöntää hakemuksesta Kela.
        Yhteystiedot Koulutusrahastoon ovat, josta kannattaa asiaa tarkemmin kysyä
        Maksuton numero työpäivisin klo 9-12 on 0800-94949
        sähköposti:[email protected]
        (Sivuilla www.koulutusrahsto.fi on paljon tietoa asiasta).



        5. TYÖELÄKELAKIEN MUKAINEN KUNTOUTUS JA KUNTOUTUSRAHA

        1.1.2004 lukien ammatillisesta kuntoutuksesta tuli lakisääteinen työeläke-etuus. Keskeinen kriteeri on työkyvyttömyyseläkkeen uhka, joka asiantuntijalääkärin arvion mukaan toteutuisi ilman kuntoutustoimenpiteitä lähivuosina(n.viiden vuoden sisällä). Kuntoutuksesta vastaa se työeläkelaitos, jossa työntekijä on työeläkevakuutettu. Ensin tutkitaan täyttyykö ns. tulevan ajan oikeus eläkkeessä. Yleensä täyttyy, jos työsuhteen päättymisestä ei ole vuotta pitempää aikaa. Työeläkekuntoutusta haetaan lomakkeella ETK/Kela7009, jonka saa tulostettua Eläketurvakeskuksen tai Kelan nettisivuilta. Koulutusta tuetaan kuntoutusrahalla, jonka määrä on sama kuin henkilö saisi jos jäisi eläkkeelle. Lisäksi siihen tulee 33 %:n korotus. Kuntoutujille maksetaan lisäksi matkakuluja ja tarvikemaksuja.
        Kesäloman ajalta yleensä maksetaan kuntoutusraha kuukaudelta. Tästä tietää oma työeläkelaitos tarkemmin.

        6. KELAN KUSTANTAMA AMMATILLINEN KOULUTUS

        Kelalla kuntoutusraha voi määräytyä monin perustein. Ammatillisen kuntoutuksen ajalla se on
        17,47 €/pv vähintään, mutta voi olla isompikin ja määräytyä seuraavasti.
        -voidaan laskea viimeisen puolen vuoden tulojen mukaan eli puolen vuoden tulo kerrotaan kahdella, lisätään lomakorvaus ja näin saadusta tulosta tehdään samat vähennykset kuin verottajakin tekee
        - viimeksi vahvistetun verotuksen mukaan. Vuonna 2008 aloitetussa koulutuksessa käytetään vuoden 2006 tuloa.
        -jos kuntoutuja on saanut neljän kuukauden aikana ennen kuntoutusrahan alkamista työttömyysetuutta, koulutustukea tai työllistämistukea työelämänvalmennuksena tai opintorahaa, kuntoutusrahan määrä on 86 % edeltävän etuuden määrästä korotettuna 10 %: lla.
        -jos kuntoutujalla on maksussa määräaikainen kuntoutustuki, määrä on 10 % myönnettyjen kuntoutustukien yhteismäärästä.
        Kesäajalla määrässä on 20 % vähennys. Haetaan samalla lomakkeella kuin työeläkekuntoutus eli ETK/Kela7009.

        Lisäksi maksetaan koulutarvikemääräraha sekä matkakuluja vähintään kerran kuukaudessa koulupaikkakunnalta kotiin.
        Tietoa löytyy lisää Kelan nettisivuilta www.kela.fi

        Lisäksi on vielä olemassa vuorottelukorvaus, jonka aikana voi opiskella. Määrä on 70 % siitä työttömyyspäivärahasta, jonka saisi ollessaan työttömänä.

        KOULUMATKATUKI
        Jos asut yli 10 km päässä ja käyt päivittäin
        kotoa koulua, voi hakea koulumatkatukilain mukaista koulumatkatukea . Hakemus jätetään koululle, joka antaa siihen kommenttinsa oikeudesta ja lähettää Kelalle päätöksentekoa varten.

        Koulumatkatukea ei makseta työvoimakoulutuksen ajalta. Jos opiskelupaikka on työssäkäyntialueen ulkopuolella ja siitä on työvoimatoimiston lausunto, maksetaan korotettua ylläpitokorvausta.


      • vaihtoehtoja etsivä
        SAP kirjoitti:

        Tässä on ensiavuksi muutama vaihtoehto mistä voi hakea tukea opiskeluun. Toivottavasti saat myös virallista postia kotipaikkakuntasi Kelasta.
        Työvoimakoulutukseen pitää olla työtön, mutta muistaakseni myös työttömyysuhan alaiset voivat sitä hakea.
        Edullisin on yleensä työeläkelaitoksen rahoitus pitkän työhistorian omaavilla.
        Työeläkekuntoutuksen ja Kelan kuntoutuksen kriteerit ovat samat eli työkyvyttömyyden uhka lähimmän viiden vuoden aikana jos jatkaisi entisessä työssä.


        1. KOULUTUSTUKI
        Työssäoloehdon täyttäneelle työttömälle työnhakijalle, jonka työvoimatoimisto ohjaa työvoimakoulutukseen, voidaan maksaa koulutustukea. Koulutustukea maksetaan perustukena tai ansiotukena. Takautuva hakuaika on kolme kuukautta ja lomake on työministeriön lomake TM 604. Lomakkeita on saatavilla työvoimatoimistoista ja Kelan toimistoista. Myös em. laitosten nettisivuilta.

        Jos työssäoloehto täyttyy, mutta ei ole kassan jäsen, maksaa koulutustuen Kela ns. perustukena. Määrät ovat perusmäärä, ei lapsia 24,51 €/pv,
        lapsikorotus 1 lapsi 4,64 €/pv, 2 lasta 6,82 €/pv ja
        3 lasta 8,79 €/pv. Enempi lapsiluku ei korota määrää.
        Lisäksi maksetaan ylläpitokorvaus 8 €/pv tai korotettu ylläpitokorvaus 16 €/pv.

        Jos työssäoloehto täyttyy / on kassan jäsen, niin tuen maksaa ansiotukena työttömyyskassa. Määrä on yllä mainittu perustuki lapsikorotuksineen sekä tuloista laskettu ansio-osa.
        Lisäksi maksetaan ylläpitokorvausta tai korotettua ylläpitokorvausta.

        Jos työssäoloehto ei täyty, niin työvoimakoulutuksen ajalta maksetaan työmarkkinatukea. Tuen maksaa Kela ja sitä haetaan lomakkeella TT1. Määrät ovat samat kuin kohdassa 1. Tähänkin maksetaan ylläpitokorvaus tai korotettu ylläpitokorvaus.

        2. KOULUTUSPÄIVÄRAHA
        Tämä on ns. työttömän omaehtoisen opiskelun tuki.
        Tämänkin maksaa joko Kela tai työttömyyskassa ja määrä on samansuuruinen kuin työttömyyspäiväraha olisi. Seuraavien ehtojen pitää täyttyä
        -on työtön työnhakija työvoimatoimistossa
        -on viimeisen 12 kuukauden aikana saanut työttömyyspäivärahaa tai työmarkkinatukea vähintään 65 päivää
        -omaa pitkän työhistorian, eli on kertynyt 10 vuotta palkkatyötä tai yrittäjätoimintaa. Työhistoria pitää selvittää Eläketurvakeskuksen, Valtionkonttorin tai Kuntien eläkevakuutuksen antamalla rekisteriotteella. Ote tulee hankkia itse.
        -on aloittanut vähintään 20 opintoviikon laajuisen ammatillisia valmiuksia edistävän koulutuksen. Maksetaan enintään 500 pv.
        Etuutta haetaan lomakkeella TYJ32s. Lomakkeita on saatavissa työvoimatoimistosta ja Kelalta.

        3. OPINTOTUKILAIN MUKAINEN OPINTOTUKI
        Opintotuki on määrältään kaikkein pienin. Määrät ovat lukioissa ja ammattillisissa kouluissa
        213,60 €/kk ja korkeakouluissa ja yliopistoissa 259,01 €/kk. Lisäksi voi hakea lainantakausta, jonka määrät ovat 18 täyttäneelle 220,00 €/kk lukioissa ja ammattikouluissa. Korkeakouluissa ja yliopistossa
        opiskeleville määrä on 300,00 €/kk. Joissakin tapauksissa tulee kysymykseen asumislisä. Lomakkeita OT1 jaOT2 saa Kelalta sekä kelan nettisivuilta.

        4. AIKUISKOULUTUSTUKI ( 1.8.2006 alkaen voimassaolevat ohjeet)
        Tätä etuutta hoitaa Koulutusrahasto. Tuen voi saada ammatilliseen koulutukseen osallistuva aikuisopiskelija, joka
        -on ollut nykyisen työnantajan palveluksessa tai toiminut yrittäjänä vähintään vuoden ennen tuettavan opiskelun alkua
        -on ollut työelämässä yhteensä vähintään 5 vuotta.
        -jää palkattomalle opintovapaalle vähintään kahdeksi kuukaudeksi
        -ei saa muuta tukea opiskeluun
        Tukea voidaan myöntää tutkintoon johtavaan opiskeluun sekä ammatilliseen lisä- ja täydennyskoulutukseen julkisen valvonnan alaisessa oppilaitoksessa.
        Tuen perusosa on 500 €/kk, jonka lisäksi maksetaan 20 % kuukausiansiosta 2700 euroon asti, 15 % sen ylittävältä osalta. Aikuiskoulutustukeen oikeutettu voi saada lisäksi opintolainan valtiontakauksen, jonka myöntää hakemuksesta Kela.
        Yhteystiedot Koulutusrahastoon ovat, josta kannattaa asiaa tarkemmin kysyä
        Maksuton numero työpäivisin klo 9-12 on 0800-94949
        sähköposti:[email protected]
        (Sivuilla www.koulutusrahsto.fi on paljon tietoa asiasta).



        5. TYÖELÄKELAKIEN MUKAINEN KUNTOUTUS JA KUNTOUTUSRAHA

        1.1.2004 lukien ammatillisesta kuntoutuksesta tuli lakisääteinen työeläke-etuus. Keskeinen kriteeri on työkyvyttömyyseläkkeen uhka, joka asiantuntijalääkärin arvion mukaan toteutuisi ilman kuntoutustoimenpiteitä lähivuosina(n.viiden vuoden sisällä). Kuntoutuksesta vastaa se työeläkelaitos, jossa työntekijä on työeläkevakuutettu. Ensin tutkitaan täyttyykö ns. tulevan ajan oikeus eläkkeessä. Yleensä täyttyy, jos työsuhteen päättymisestä ei ole vuotta pitempää aikaa. Työeläkekuntoutusta haetaan lomakkeella ETK/Kela7009, jonka saa tulostettua Eläketurvakeskuksen tai Kelan nettisivuilta. Koulutusta tuetaan kuntoutusrahalla, jonka määrä on sama kuin henkilö saisi jos jäisi eläkkeelle. Lisäksi siihen tulee 33 %:n korotus. Kuntoutujille maksetaan lisäksi matkakuluja ja tarvikemaksuja.
        Kesäloman ajalta yleensä maksetaan kuntoutusraha kuukaudelta. Tästä tietää oma työeläkelaitos tarkemmin.

        6. KELAN KUSTANTAMA AMMATILLINEN KOULUTUS

        Kelalla kuntoutusraha voi määräytyä monin perustein. Ammatillisen kuntoutuksen ajalla se on
        17,47 €/pv vähintään, mutta voi olla isompikin ja määräytyä seuraavasti.
        -voidaan laskea viimeisen puolen vuoden tulojen mukaan eli puolen vuoden tulo kerrotaan kahdella, lisätään lomakorvaus ja näin saadusta tulosta tehdään samat vähennykset kuin verottajakin tekee
        - viimeksi vahvistetun verotuksen mukaan. Vuonna 2008 aloitetussa koulutuksessa käytetään vuoden 2006 tuloa.
        -jos kuntoutuja on saanut neljän kuukauden aikana ennen kuntoutusrahan alkamista työttömyysetuutta, koulutustukea tai työllistämistukea työelämänvalmennuksena tai opintorahaa, kuntoutusrahan määrä on 86 % edeltävän etuuden määrästä korotettuna 10 %: lla.
        -jos kuntoutujalla on maksussa määräaikainen kuntoutustuki, määrä on 10 % myönnettyjen kuntoutustukien yhteismäärästä.
        Kesäajalla määrässä on 20 % vähennys. Haetaan samalla lomakkeella kuin työeläkekuntoutus eli ETK/Kela7009.

        Lisäksi maksetaan koulutarvikemääräraha sekä matkakuluja vähintään kerran kuukaudessa koulupaikkakunnalta kotiin.
        Tietoa löytyy lisää Kelan nettisivuilta www.kela.fi

        Lisäksi on vielä olemassa vuorottelukorvaus, jonka aikana voi opiskella. Määrä on 70 % siitä työttömyyspäivärahasta, jonka saisi ollessaan työttömänä.

        KOULUMATKATUKI
        Jos asut yli 10 km päässä ja käyt päivittäin
        kotoa koulua, voi hakea koulumatkatukilain mukaista koulumatkatukea . Hakemus jätetään koululle, joka antaa siihen kommenttinsa oikeudesta ja lähettää Kelalle päätöksentekoa varten.

        Koulumatkatukea ei makseta työvoimakoulutuksen ajalta. Jos opiskelupaikka on työssäkäyntialueen ulkopuolella ja siitä on työvoimatoimiston lausunto, maksetaan korotettua ylläpitokorvausta.

        En ole alkuperäinen kysyjä, mutta saiallinen vastauksesi tuli kuin tilauksesta.
        En ole koskaan kuullutkaan aikuiskoulutustuesta.
        Ohjeesi mukaan selvitin asiani ja tulen saamaan riittävän tuen opiskeluni ajalle.


      • SAP kirjoitti:

        Tässä on ensiavuksi muutama vaihtoehto mistä voi hakea tukea opiskeluun. Toivottavasti saat myös virallista postia kotipaikkakuntasi Kelasta.
        Työvoimakoulutukseen pitää olla työtön, mutta muistaakseni myös työttömyysuhan alaiset voivat sitä hakea.
        Edullisin on yleensä työeläkelaitoksen rahoitus pitkän työhistorian omaavilla.
        Työeläkekuntoutuksen ja Kelan kuntoutuksen kriteerit ovat samat eli työkyvyttömyyden uhka lähimmän viiden vuoden aikana jos jatkaisi entisessä työssä.


        1. KOULUTUSTUKI
        Työssäoloehdon täyttäneelle työttömälle työnhakijalle, jonka työvoimatoimisto ohjaa työvoimakoulutukseen, voidaan maksaa koulutustukea. Koulutustukea maksetaan perustukena tai ansiotukena. Takautuva hakuaika on kolme kuukautta ja lomake on työministeriön lomake TM 604. Lomakkeita on saatavilla työvoimatoimistoista ja Kelan toimistoista. Myös em. laitosten nettisivuilta.

        Jos työssäoloehto täyttyy, mutta ei ole kassan jäsen, maksaa koulutustuen Kela ns. perustukena. Määrät ovat perusmäärä, ei lapsia 24,51 €/pv,
        lapsikorotus 1 lapsi 4,64 €/pv, 2 lasta 6,82 €/pv ja
        3 lasta 8,79 €/pv. Enempi lapsiluku ei korota määrää.
        Lisäksi maksetaan ylläpitokorvaus 8 €/pv tai korotettu ylläpitokorvaus 16 €/pv.

        Jos työssäoloehto täyttyy / on kassan jäsen, niin tuen maksaa ansiotukena työttömyyskassa. Määrä on yllä mainittu perustuki lapsikorotuksineen sekä tuloista laskettu ansio-osa.
        Lisäksi maksetaan ylläpitokorvausta tai korotettua ylläpitokorvausta.

        Jos työssäoloehto ei täyty, niin työvoimakoulutuksen ajalta maksetaan työmarkkinatukea. Tuen maksaa Kela ja sitä haetaan lomakkeella TT1. Määrät ovat samat kuin kohdassa 1. Tähänkin maksetaan ylläpitokorvaus tai korotettu ylläpitokorvaus.

        2. KOULUTUSPÄIVÄRAHA
        Tämä on ns. työttömän omaehtoisen opiskelun tuki.
        Tämänkin maksaa joko Kela tai työttömyyskassa ja määrä on samansuuruinen kuin työttömyyspäiväraha olisi. Seuraavien ehtojen pitää täyttyä
        -on työtön työnhakija työvoimatoimistossa
        -on viimeisen 12 kuukauden aikana saanut työttömyyspäivärahaa tai työmarkkinatukea vähintään 65 päivää
        -omaa pitkän työhistorian, eli on kertynyt 10 vuotta palkkatyötä tai yrittäjätoimintaa. Työhistoria pitää selvittää Eläketurvakeskuksen, Valtionkonttorin tai Kuntien eläkevakuutuksen antamalla rekisteriotteella. Ote tulee hankkia itse.
        -on aloittanut vähintään 20 opintoviikon laajuisen ammatillisia valmiuksia edistävän koulutuksen. Maksetaan enintään 500 pv.
        Etuutta haetaan lomakkeella TYJ32s. Lomakkeita on saatavissa työvoimatoimistosta ja Kelalta.

        3. OPINTOTUKILAIN MUKAINEN OPINTOTUKI
        Opintotuki on määrältään kaikkein pienin. Määrät ovat lukioissa ja ammattillisissa kouluissa
        213,60 €/kk ja korkeakouluissa ja yliopistoissa 259,01 €/kk. Lisäksi voi hakea lainantakausta, jonka määrät ovat 18 täyttäneelle 220,00 €/kk lukioissa ja ammattikouluissa. Korkeakouluissa ja yliopistossa
        opiskeleville määrä on 300,00 €/kk. Joissakin tapauksissa tulee kysymykseen asumislisä. Lomakkeita OT1 jaOT2 saa Kelalta sekä kelan nettisivuilta.

        4. AIKUISKOULUTUSTUKI ( 1.8.2006 alkaen voimassaolevat ohjeet)
        Tätä etuutta hoitaa Koulutusrahasto. Tuen voi saada ammatilliseen koulutukseen osallistuva aikuisopiskelija, joka
        -on ollut nykyisen työnantajan palveluksessa tai toiminut yrittäjänä vähintään vuoden ennen tuettavan opiskelun alkua
        -on ollut työelämässä yhteensä vähintään 5 vuotta.
        -jää palkattomalle opintovapaalle vähintään kahdeksi kuukaudeksi
        -ei saa muuta tukea opiskeluun
        Tukea voidaan myöntää tutkintoon johtavaan opiskeluun sekä ammatilliseen lisä- ja täydennyskoulutukseen julkisen valvonnan alaisessa oppilaitoksessa.
        Tuen perusosa on 500 €/kk, jonka lisäksi maksetaan 20 % kuukausiansiosta 2700 euroon asti, 15 % sen ylittävältä osalta. Aikuiskoulutustukeen oikeutettu voi saada lisäksi opintolainan valtiontakauksen, jonka myöntää hakemuksesta Kela.
        Yhteystiedot Koulutusrahastoon ovat, josta kannattaa asiaa tarkemmin kysyä
        Maksuton numero työpäivisin klo 9-12 on 0800-94949
        sähköposti:[email protected]
        (Sivuilla www.koulutusrahsto.fi on paljon tietoa asiasta).



        5. TYÖELÄKELAKIEN MUKAINEN KUNTOUTUS JA KUNTOUTUSRAHA

        1.1.2004 lukien ammatillisesta kuntoutuksesta tuli lakisääteinen työeläke-etuus. Keskeinen kriteeri on työkyvyttömyyseläkkeen uhka, joka asiantuntijalääkärin arvion mukaan toteutuisi ilman kuntoutustoimenpiteitä lähivuosina(n.viiden vuoden sisällä). Kuntoutuksesta vastaa se työeläkelaitos, jossa työntekijä on työeläkevakuutettu. Ensin tutkitaan täyttyykö ns. tulevan ajan oikeus eläkkeessä. Yleensä täyttyy, jos työsuhteen päättymisestä ei ole vuotta pitempää aikaa. Työeläkekuntoutusta haetaan lomakkeella ETK/Kela7009, jonka saa tulostettua Eläketurvakeskuksen tai Kelan nettisivuilta. Koulutusta tuetaan kuntoutusrahalla, jonka määrä on sama kuin henkilö saisi jos jäisi eläkkeelle. Lisäksi siihen tulee 33 %:n korotus. Kuntoutujille maksetaan lisäksi matkakuluja ja tarvikemaksuja.
        Kesäloman ajalta yleensä maksetaan kuntoutusraha kuukaudelta. Tästä tietää oma työeläkelaitos tarkemmin.

        6. KELAN KUSTANTAMA AMMATILLINEN KOULUTUS

        Kelalla kuntoutusraha voi määräytyä monin perustein. Ammatillisen kuntoutuksen ajalla se on
        17,47 €/pv vähintään, mutta voi olla isompikin ja määräytyä seuraavasti.
        -voidaan laskea viimeisen puolen vuoden tulojen mukaan eli puolen vuoden tulo kerrotaan kahdella, lisätään lomakorvaus ja näin saadusta tulosta tehdään samat vähennykset kuin verottajakin tekee
        - viimeksi vahvistetun verotuksen mukaan. Vuonna 2008 aloitetussa koulutuksessa käytetään vuoden 2006 tuloa.
        -jos kuntoutuja on saanut neljän kuukauden aikana ennen kuntoutusrahan alkamista työttömyysetuutta, koulutustukea tai työllistämistukea työelämänvalmennuksena tai opintorahaa, kuntoutusrahan määrä on 86 % edeltävän etuuden määrästä korotettuna 10 %: lla.
        -jos kuntoutujalla on maksussa määräaikainen kuntoutustuki, määrä on 10 % myönnettyjen kuntoutustukien yhteismäärästä.
        Kesäajalla määrässä on 20 % vähennys. Haetaan samalla lomakkeella kuin työeläkekuntoutus eli ETK/Kela7009.

        Lisäksi maksetaan koulutarvikemääräraha sekä matkakuluja vähintään kerran kuukaudessa koulupaikkakunnalta kotiin.
        Tietoa löytyy lisää Kelan nettisivuilta www.kela.fi

        Lisäksi on vielä olemassa vuorottelukorvaus, jonka aikana voi opiskella. Määrä on 70 % siitä työttömyyspäivärahasta, jonka saisi ollessaan työttömänä.

        KOULUMATKATUKI
        Jos asut yli 10 km päässä ja käyt päivittäin
        kotoa koulua, voi hakea koulumatkatukilain mukaista koulumatkatukea . Hakemus jätetään koululle, joka antaa siihen kommenttinsa oikeudesta ja lähettää Kelalle päätöksentekoa varten.

        Koulumatkatukea ei makseta työvoimakoulutuksen ajalta. Jos opiskelupaikka on työssäkäyntialueen ulkopuolella ja siitä on työvoimatoimiston lausunto, maksetaan korotettua ylläpitokorvausta.

        Mistä tietää millä perusteella itse saisi tuen
        6. KELAN KUSTANTAMA AMMATILLINEN KOULUTUS

        Kelalla kuntoutusraha voi määräytyä monin perustein. Ammatillisen kuntoutuksen ajalla se on
        17,47 €/pv vähintään, mutta voi olla isompikin ja määräytyä seuraavasti.
        -voidaan laskea viimeisen puolen vuoden tulojen mukaan eli puolen vuoden tulo kerrotaan kahdella, lisätään lomakorvaus ja näin saadusta tulosta tehdään samat vähennykset kuin verottajakin tekee
        - viimeksi vahvistetun verotuksen mukaan. Vuonna 2008 aloitetussa koulutuksessa käytetään vuoden 2006 tuloa.
        -jos kuntoutuja on saanut neljän kuukauden aikana ennen kuntoutusrahan alkamista työttömyysetuutta, koulutustukea tai työllistämistukea työelämänvalmennuksena tai opintorahaa, kuntoutusrahan määrä on 86 % edeltävän etuuden määrästä korotettuna 10 %: lla.
        -jos kuntoutujalla on maksussa määräaikainen kuntoutustuki, määrä on 10 % myönnettyjen kuntoutustukien yhteismäärästä.
        Kesäajalla määrässä on 20 % vähennys. Haetaan samalla lomakkeella kuin työeläkekuntoutus eli ETK/Kela7009.


    • tilanteessa

      olen aivan samassa tilanteessa kanssasi. työeläkelaitos hylkäsi uudelleen koulutuksen ja sain liian myöhään tietää että koulupaikka olisi oltava jo tiedossa vaikka päätöstä ei ole tehty ja nyt en ehtinyt hakea kouluun. vuoden alussa käskettiin vain odotta työeläkelaitoksen päätöstä. Eli tässä menee nyt vuosi elämästä hukkaan kun pääsen hakemaan vasta ensi tammikuussa alkaviin kouluihin , tai pahimmassa tapauksessa koulutus alkaa seuraavan kerran vasta vuoden päästä. Koulutus kun on ollut tiedossa jo puoli vuotta, mutta kunnon neuvontaa miten ja missä järjestyksessä tämä etenee en ole saanut missään vaiheessa vasta kuin nyt kun spv raha oikeuteni oli mennyt umpeen ja sanoin että koska saan tietää mistään mitään etten enää voi odottaa vaan pitäisi jo toimia.

      Nyt seuraavaksi hakemaan kelan rahoitusta uudelleen koulutukseen. nimikkeellä TYÖELÄKELAKIEN MUKAINEN KUNTOUTUS JA KUNTOUTUSRAHA - jos oikein olen ymmärtänyt.

      tsemppiä, ei se olekkaan vielä täysin pois suljettu se uudeleen koulutus vaikka työeläkelaitos hylkäisikin. kelasta kuulin itse tämän pari päivää sitten. Toivotan paljon onnea ja jaksamista näihin byrokratian rattaisiin sinulle. ei anneta periksi vaan jatketaan taistelua.

      t: ammattinsa sairauden vuoksi menettänyt

      • minkä ikäisiä

        oletta,kun minä 55v,niin eläkelaitos aikoo kouluttaa vielä toiseen ammattiin,jos nyt keksin ,mitä haluaisin tehdä(tai mitä pystyn tekemään)työpaikka minulla on vielä,mutta tuskin pystyn sitä työtä tekemään,eläkettä haettu,mutta hylkynä tuli,nyt käsittely muutoksenhaku lautakunnassa,käsittely kestää monta kuukautta,nyt olen kelan kuntoutuksessa...s-päiväraha on käytetty,nyt liiton rahat ollut kuukauden.


    • yksi monista

      Kyllä se on hirveetä että kun sairastut/loukkaat itsesi. sairastat monta vuotta, sua pallotellaan paikasta toiseen. Joku lekuri uskoo ja hoitaa, osa luokittelee sut luuseriksi...

      Itselläni sellainen juttu et loukkasin itseni 3 vuotta sitten. siitä asti sairaslomalla. Kuntoutustutkimuksissa suositeltiin kevyempiin töihin ja sitä ennen koulutusta. Eläkelaitos hyväksyi koulutusrahat kun uhka että menetän täysin työkyvyn jos entiseen työhöni menen. Mut kuiteskin hylkäsi odotusajan tuen vaik olen kokoaika sairaslomalla.

      No nyt on mennyt jo vuosi liiton rahoilla/sairasloma päällä kokoajan.

      Koulutusta olen hakenut 3 kertaa, kaksi kertaa jäin varasijalle. Yhden kerran pääsin jo sisään Amk-n iltalinjalle jonka jouduin hylkäämään koskapa eläkelaitos kieltäytyi maksamasta iltaopetusta...vaikka olisin varmasti haalinut tunteja kasaan enemmän kuin ne jotka itse maksaa koulutuksensa. Tottakai olisin halunnut nopeasti uuden ammatin ja ottanut opintopisteitä myös sen mukaan...

      No , nyt on se tilanne et liitto vielä maksaa tästä sairaslomasta koska olen työkyvytön. Mutta nyt sieltä ehdotettiin et siirryn uudelleen kelan päiville. Kela vaatii uudet B-lausunnot vaikka mulla erikoislääkärin lausunto lokakuulta et olen kiistatta työkyvytön ja saikkuli kirj toistaiseksi kunne olen koulutettu kevyempiin töihin.
      Nyt menen taas lääkärille hakeen uutta todistusta vaikka se jo olemassa,iso pinohan niitä jo on...

      Aikaa on mennyt 3 vuotta, mulla tulevaisuus auki. Entisiin hommiin en kykene.

      miten etenen nyt?

    • Suosittelentätä

      Www.ammatillinenkuntoutus.fi tätä kautta mä sain idean siitä että pyysim itsellelleni työhönvalmentajan. Ei maksanu mitään mulle ja siitä oli iso apu.

      • 9889898

        Oisko ollut hyvä yhdeksän vuotta sitten ehdotella.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1876
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1517
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe