Kani kysymyksiä hankintaa harkitsevalta..:)

Kaisa

Muih kaikki! Mun marsu kuoli marraskuussa ja nyt haluisin taas oman kaverin jonka kanssa jutustella.
Ja kani vaikuttaa hyvin kivalta elikolta, seuraavat kysymykset vain pyörii mielessä:
1)miten kanin hoito eroaa marsun hoidosta?
2)Mikä kanirotu olisi sellainen rauhallinen, kiltti ja alottelijalle sopiva?
3)100cm pitkä, 50 levee, 45 korkee häkki sopiva kääpiölupalle ym. pienelle rodulle?
4)Tarvitseeko kani rokotuksia ym. lääkärikäyntejä muuta kuin sairauden yllättäessä? mitä?
5)Sairastuvatko kanit helposti/ennaltaehkäisy?
6)Oppivatko kanit ns. sisäsiistiksi eli käymään samassa paikassa tarpeillaan?
7)Haisevatko paljon?
KIITOS kaikille jotka on NIIN ihania että VASTAA mulle näihin KAIKKIIN kysymyksiin!!!

11

3561

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • domino

      Moi!!
      Otan osaa marsusi kuolemaan=(
      Kani on the best!!!!
      1.Kanin hoito ei eroa mielestäni mitenkään marsun hoidosta. Ruokinta, liikunta ja omistajan hellyyttelyt ja seura ovat varmasti ne joita kani ja myös marsu tarvitsevat!

      2.Suosittelen kääpiöluppakorvaa tai hermeliiniä. Molemmat pieniä kanirotuja, luppiksella lupat korvat, hermeliinillä pystyt.

      3.Häkin pitäisi mielestäni olla hieman suurempi, mutta jos annat pupusi olla vapaana huoneessasi yli 2 tuntia päivässä, niin eiköhan se riitä.

      4.Ei tarvitse mitään rokotuksia..paitsi jos raahaat pupusi ulkomaille=) Jos sairastuu, niin sitten vaan eläinlääkäriin. Ota ehdottomasti kanien sairauksista selvää ennen kanin ostoa! Pieni nuhakin voi olla kohtalokas pupulle!
      Ja älä ihmettele, jos pupusi syö papanoitansa. Ne ovat välttämättömiä pupulle! Niissä on tosi tärkeetä vitamiinia, jota pupun on saatava!!

      5.Kyllä sairastuvat helposti esim. nuha, ummetus ja ripuli! Kuten mainitsin, ota selvää kirjoista kaikista kanin sairauksista! Kanin häkki ei saa olla vetoisessa paikassa, kuten ihan lattian pinnassa. Laita häkin alle ainakin 10cm koroke!! mieluiten 20cm.

      6.Kyllä kanit oppivat sisäsiistiksi! älä kuitenkaan suutu pupullesi, jos löydät silloin tällöin papanoita esim sängystäsi! Siirrä vaan pupusi hiekkalaatikkoon tai missä sitten pupusi käykin tarpeillaan!

      7.Eivät haise! Ainoa on mikä haisee on papanat, jos et ole siivonnut kanisi häkkiä! SIivoa joka päivä siten, että poistat papanat ja pissaiset purut ja 1-2 kertaa viikossa vaihda purut kokonaan!
      Muista että kanit ovat TOSI siistejä!!

      Siis ei muuta kuin pupua ostamaan! Lue kuitenkin kanikirjoja ja etenkin sairauksista!!
      KAnit ja Marsut ovat aika samanlaisia...Kuitenkin ne eroavat jollain tavalla...siis kirjastoon=)

      T:domino

    • ent. kasvattaja

      En tiedä sinänsä miten se eroo marsun hoidosta kun en marsua ole ikinä omistanut... Kania ei tarvitse rokottaa, eikä tarkistuttaa eläinlääkärillä ellei se ole kipeä ja suosittelisin melkein kääpiöluppaa, koska ne on helppoja ja herttaisia otuksia. Olen kasvattanut niitä, hermeliinejä ja taneja. Hermeliinit on usein äkäisiä sen enempää yleistämättä... Häkki saa tietenkin olla mahdollisimman iso, mutta tärkeintä on että kani saa jaloitella tarpeeksi usein, monipuolisesti ja paljon. Ikävä kyllä puput sairastuu melko helposti ja esim. nuha on niille kohtalokas. Kani kannattaa pitää suht. lämpimässä tilassa, jossa ei ole liian kosteaa, syöttää monipuolisesti ja vahtia sen kuntoa kokoajan. Kannattaa myös tarkkailla ettei kotikani lihoa liikaa ja menetä kaikkia lihaksia. Onnea tulevan pupun kanssa, minkä rodun sitten valitsetkin.

    • Kanien Kotikolo

      Hei!

      Täälä on sivut kanien ystäville, kanin harkitsijoille, kanin omistajalle .....

      Osote:

      www.expage.com/page/kanitietoa1

    • n.s

      Totta, kani on ihanteellinen juttukaveri ja tässä sulle vähän vastauksia.
      1) Kani on hiukan ehkä vaativampi ja tarvitsee enemmän liikuntaa. Mitään suuria eroja näillä eläimillä ei kuitenkaan ole.
      2) Minulla ensimmäinen kani oli luppakorva. Suosittelisin kuitenkin hermeliiniä koska ne ovat rauhallisempia ja ehkä hiukan helpompia käsitellä
      3) Kääpiö kanille tuon kokoinen häkki on ihan hyvä, jos se vain saa juosta vapaana tarpeeksi.
      4)Kani olisi hyvä madottaa. Jos kani on ulkona olisi hyvä kysyä lääkäriltä mitä rokotuksia pitäisi ottaa. Rokotukset olisivat kannattavia, siis jos kani on ulkona, koska rusakot ja jänikset jaa muut pihalla käyvät eläimet saattavat levittää tauteja
      5)Kanit saavat herkästi nuhan. Siksi kanin häkki ei saisi olla lattialla, koska lattialla usein vetää. Toinen tauti, jonka kanit sekä myös marsut saavat hyvin herkästi on ripuli. Kanille ei siksi tulisi antaa liikaa tuoretta ruokaa ja uusiin ruokiin on totuteltava varovasti. Kanit saavat myös herkästi ripulin jos ne stressaantuvat, joten ylimääräistä hälyä ja älämölää tulisi kanin lähettyvillä välttää. Myös muutto uuteen kotiin saattaa stressata kania.
      6) Kani voi oppia sisäsiistiksi jos sille antaa pissalaatikon kun se on vielä nuori. Vanhempi kani ei välttämättä enää tajua mihin tarkoitukseen hiekka laatikko on annettu.
      7) kani ei sinällänsä haise, jos sillä on oikea ruokavaljo ja maha kunnossa. Uros pupujen virtsa haisee usein pistävältä. Siksi naaraskani on hyvä vaihtoehto jos ei kestä virtsan hajua

      Paljon onnea pupun kanssa!

    • Heli

      1)tähän en oikeastaan osa vastata...luulen että kani on seurallisempi?

      2)kääpiörodut hermeliini ja kääpiöluppa ovat ehkä sopivimmat aloittelijalle, ainakin omasta mielestäni. Koon mukana kasvaa myös tilantarve, joten kannattaa ottaa huomioon sekin kuinka suuren häkin olet valmis hankkimaan. Kääpiölupilla tosin riittää itsepäisyyttä, ne ovat todella omatahtoisia mutta silti aivan mielettömän rakastettavia, hermeliinit saattavat joskus olla hieman äkäisiä, mutta eivät kaikki tietenkään. Suosittelen ensimmäiseksi kaniksi urosta, eivät yleensä ole niin äkäisiä reviiristään ja muutenkin yleisestiottaen ovat luonteeltaan naaraita rauhallisempia.

      3)Tuon kokoinen häkki käy kyllä hyvin kääpiölupalle tai hermeliinille. Kunhan pupu saa juosta vapaanakin mahd.paljon. :)

      4) Ei tarvitse rokotuksia tmv. jos on terve. Mutta madotus on tarpeellinen kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä.

      5) Kanit vilustuvat melko herkästi; ei saa pitää kosteassa, varottava vetoa eikä suuria lämpötilanvaihteluita. Hampaat kasvavat kokoajan joten kovaa jyrsittävää on syytä olla tarjolla kokoajan.

      6) kanit oppivat kyllä sisäsiistiksi melko helposti (poikkeuksiakin löytyy...), hieman kun näkee vaivaa asian kanssa niin yleensä onnistuu helposti.

      7) Kanit eivät haise, mutta märät ja likaiset purut haisevat melko voimakkaasti. Veikkaisinpa että jos häkin siivoaa 1/2 päivän välein nin ehkä purut eivät ehdi alkaa haisemaan?? Toinen vaihtoehto on pistää kanille häkin toiseen päähän vessalaatikko jossa on esim. kissojen vessalaatikkoon tarkoitettua puupuristetta tms. ja muualla häkissä olisi matto. Jos kani oppii tekemään tarpeensa vessalaatikkoon, on tämä ihan hyvä järjestely, ja haju on huomattavasti pienempi (niin kunhan sen vessalaatikon muistaa sitten siivota melko usein ;)).


      Vielä pari yleisohjetta: kynsiä leikatessa muistakaa peukalonkynnet jotka usein saattavat unohtua!
      Ja kanilla on oltava jatkuvasti hyvää heinää tarjolla.

    • Petra

      Hoito on suurinpiirtein samanlaista, kaneille ei kuitenkaan tarvitse antaa C-vitamiinia.

    • tuuli

      Kanit kaipaavat liikuntaa enemmän kuin marsut, ne voi pitää lattialla koiran tapaan vaikka aina, kunhan hoidat sähköjohdot uloittumattomiin. Myöhemmin huomaat, onko kanisi edes kiinnostunut niistä. Jotkut ovat, toiset eivät. Kanit oppivat lähes poikkeuksetta sisäsiisteiksi helposti, kissanhiekkalaatikko riittää,
      jos muuten annat pupun juosta vapaana.
      Rokotuksia ei tarvita, sairastumisista ollaan eri mieltä, tai se riippuu yksilöstä, itselläni on ollut jo useampi kani ja ovat olleet terveitä. Hampaiden ylikasvu 0n teettänyt lääkärikäyntejä, esim. hermeliinien pyöreämmäksi jalostettu
      päänmuoto aiheuttaa monesti sen, että hampaat eivät kulu normaalisti. Roduista sen verran, että luppikset monesti kasvavat isommiksi, vaikka
      olisivat kuinkä kääpiörotuisia. Muutoinkin eläinkaupat yrittävät joskus myydä vaikka mitä jumbopupuja
      kääpiöinä. Esim. hermellinin, joka on pieni, tunnistaa kyllä helposti lyhyistä korvista ja pyöreähköstä
      päästä, risteytyspupujen pääon enemmänkin kolmiomallinen. Muista, etä puput ovat seurallisia, kaksi kannattaisi ottaa samasta kaupanhäkistä, niin pääsisi itse liiasta stressistä seuran suhteen.
      Valjaisiin kanit ovat tottunet hyvin ja juoksevat ulkona innokkaasti, ainoana haittana naapurin kissojen kyttääminen, etteivät pääse yllättämään. Poikakanit haisevat enemmän kuin typsyt, mutta haju ei mielestäni ole sietämätön, kun häkin siivouksesta huolehditaan. Kastroidut puput lihovat valitettavan helposti, itse en hajuhaitan takia tekisi sitä kanilleni. Onnea matkaan, toivottavasti oli edes vähän apua!

      • vaikkuli

        1)miten kanin hoito eroaa marsun hoidosta? Kani tarvitsee enmmän huomiota, ei välttämättä tarvitse toista kania kaverikseen, syö enemmän.

        2)Mikä kanirotu olisi sellainen rauhallinen, kiltti ja alottelijalle sopiva? kääpiöluppa, tai joku lyhytkarvainen pieni risteytys, koska pitkässä karvassa on paljon työtä.

        3)100cm pitkä, 50 levee, 45 korkee häkki sopiva kääpiölupalle ym. pienelle rodulle? ihan ok. EI AINAKAA PIENEMPI! jos olis ton kokonen niin pitäis pitää väh. 3 tuntia sisällä/kesällä ulkona juoksemassa ! mieluiten 120x50x50 tai oma huone!

        4)Tarvitseeko kani rokotuksia ym. lääkärikäyntejä muuta kuin sairauden yllättäessä? mitä? rokotuksia ei suomessa anneta kaneille, kerran vuodessa olisi hyvä eläinlääkärin tarkastuksessa käyttää !

        5)Sairastuvatko kanit helposti/ennaltaehkäisy? ruuansulatus ongelmia lemmikkikaneilla on paljon.

        6)Oppivatko kanit ns. sisäsiistiksi eli käymään samassa paikassa tarpeillaan? kylä jos ihan pienestä asti opettaa ! papanoita saattaa löytyä välillä vessan ulkoåuoleltakin mutta pisut sinne ylseensä pääsee
        7)Haisevatko paljon?


      • JS from FL

        "Roduista sen verran, että luppikset monesti kasvavat isommiksi, vaikka olisivat kuinkä kääpiörotuisia."

        --> No eipä se kääpiöluppa (joka siis on ihan kääpiörotu) yleensä yli 3 kiloseksi kasva, harvoin edes sen kokoiseksi vaan jää yleensä 2 kiloiseksi.

        "Muutoinkin eläinkaupat yrittävät joskus myydä vaikka mitä jumbopupuja kääpiöinä. Esim. hermellinin, joka on pieni, tunnistaa kyllä helposti lyhyistä korvista ja pyöreähköstä päästä, risteytyspupujen pääon enemmänkin kolmiomallinen."

        ---> Tuohon taas voi sanoa että risteyksiä on _kaikenlaisia_. Varsinkin kun vaikka kani olisi kahdesta puhdasrotuisesta teetetty, mutta sillä ei ole Suomen Kaniyhdistyksen virallisia papereita, se kuuluu luetella risteytykseksi. Mikään kolmionmallinen pää ei ole tae että kani on risteytys ;) Vaikka kani olisi "pieni jolla lyhyet korvat ja pyöreähkö pää", se ei välttämättä ole hermeliini.

        MIKÄLI SINULLE MYYDÄÄN ELÄINKAUPASSA KANIA JOTA VÄITETÄÄN ROTUKANIKSI, VAADI SAADA MUKAAN 2X SUOMEN KANIYHDISTYKSEN ELI SKY:N SUKUPAPEREITA! SE ON AINOA TAE SIITÄ ETTÄ KANI ON PUHDASROTUINEN!


    • haen3

      mähalun kanin

      • Anonyymi

        Oliko toi muka vastaus?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      66
      1632
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      162
      1369
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1212
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      120
      1194
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      48
      1076
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      67
      828
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      815
    8. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      184
      713
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      92
      707
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      644
    Aihe