Hedelmäinen kysymys

Namskista

Lomailimme elämämme ensimmäistä kertaa Sisiliassa - Taorminassa - viikko sitten ja viikon verran. Viihdyimme enemmän kuin hyvin - kaunis, kaunis kaupunki; ystävällisiä ihmisiä; paljon nähtävää; hyvää ruokaa.... ainoa negatiivisuus oli hintataso eli aivan kuin Suomessa ellei välillä enemmänkin. No, tämä vain 'alustukseksi', varsinainen 'avunpyyntöni' koskee hedelmää nimelta NESPOLE. Tietäisiköhän joku teistä, mitä hedelmää tarkoitan ja mikä on sen suomenkielinen nimi?? Lienenkö kuullut/kirjoittanut tuon italialaisnimen väärin, sillä googlettaminenkaan ei tuonut tulosta eikä italia-suomi -sanakirja?! On nimittäin TOSI maukas, keltainen ja 'luumun kokoinen' hedelmä (sisällä yksi tai vaikkapa kuusi isoa siementä) ja puita kasvoi sitruunapuiden seassa viljelmillä tai ihan 'itsekseen' kaupungillakin. Laitoin siemenet multaan, jos vaikka saisin joskus ihan oman puun :) mutta olisipa kiva tietää, mitä puuta kasvatan ja kastelen....

12

3142

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • La Romana

      Japanin mispeli

      • Namskista

        Kiitos, kiitos, kiitos :)


      • matkailija1
        Namskista kirjoitti:

        Kiitos, kiitos, kiitos :)

        Ahaa nyt selvisi minullekin mikä se hedelmä suomeksi on! onkohan ihan Japanista asti sinne tuotu? hei käypäs lukemassa nuo keskustelut Naxos ja Taorminasta.. Siellä Naxosfani kirjoitti myös maistaneensa tuota hedelmää ja hänen sisilialainen kaverinsa kertoi, että niitä hedelmiä on vain Sisiliassa ei muualla Italiassa! Lieneeköhän sitten jotkut valloittajat tuoneet ne mukanaan sinne kuten esim. arabit toivat sitruuna ja appelsiinipuut mausteita. Ja norjalaiset toivat suolakalat.

        Taorminassa on tosiaan kallista syödä ravintoloissa! mutta jos hotellissa olisi keittiö, niin voisi ostaa marketeista ruokaa ja kokata itse. Taorminassa on myös vähän edullisempia ruokapaikkoja sivulla esim. sellainen pieni "pikaruokala" josta saa pizzapaloja. Suosittelen myös matkaamaan alas Taorminasta Naxokseen, johan on heti halvempia ravintoloita! etenkin sivukujilla on halvempaa kuin rannassa... Taorminasta voi vaikka joka päivä lähteä bussilla tai kävellen alas Naxokseen, niin lähellä on. Naxoksessa oli esim. spaghetti rantakadun ravintoloissa 5-10 euroon, näinkin paljon hinta vaihtelee!


      • La Romana
        matkailija1 kirjoitti:

        Ahaa nyt selvisi minullekin mikä se hedelmä suomeksi on! onkohan ihan Japanista asti sinne tuotu? hei käypäs lukemassa nuo keskustelut Naxos ja Taorminasta.. Siellä Naxosfani kirjoitti myös maistaneensa tuota hedelmää ja hänen sisilialainen kaverinsa kertoi, että niitä hedelmiä on vain Sisiliassa ei muualla Italiassa! Lieneeköhän sitten jotkut valloittajat tuoneet ne mukanaan sinne kuten esim. arabit toivat sitruuna ja appelsiinipuut mausteita. Ja norjalaiset toivat suolakalat.

        Taorminassa on tosiaan kallista syödä ravintoloissa! mutta jos hotellissa olisi keittiö, niin voisi ostaa marketeista ruokaa ja kokata itse. Taorminassa on myös vähän edullisempia ruokapaikkoja sivulla esim. sellainen pieni "pikaruokala" josta saa pizzapaloja. Suosittelen myös matkaamaan alas Taorminasta Naxokseen, johan on heti halvempia ravintoloita! etenkin sivukujilla on halvempaa kuin rannassa... Taorminasta voi vaikka joka päivä lähteä bussilla tai kävellen alas Naxokseen, niin lähellä on. Naxoksessa oli esim. spaghetti rantakadun ravintoloissa 5-10 euroon, näinkin paljon hinta vaihtelee!

        Olen kyllä minäkin syönyt nespoleja muuallakin kuin Sisiliassa.

        Japanin mispeli on kotoisin Kiinasta, mutta sitä on kasvatettu Japanissa jo n. 1000 vuotta. Siitä siis nimi Japanin mispeli. Britanniaan ja Etelä-Eurooppaan puu tuotiin 1700-luvulla. Välimeren alueelle puu saapui vasta 1800-luvulla. Nykyään kasvatetaan Espanjassa, Italiassa ja Portugalissa.


      • bellamina
        matkailija1 kirjoitti:

        Ahaa nyt selvisi minullekin mikä se hedelmä suomeksi on! onkohan ihan Japanista asti sinne tuotu? hei käypäs lukemassa nuo keskustelut Naxos ja Taorminasta.. Siellä Naxosfani kirjoitti myös maistaneensa tuota hedelmää ja hänen sisilialainen kaverinsa kertoi, että niitä hedelmiä on vain Sisiliassa ei muualla Italiassa! Lieneeköhän sitten jotkut valloittajat tuoneet ne mukanaan sinne kuten esim. arabit toivat sitruuna ja appelsiinipuut mausteita. Ja norjalaiset toivat suolakalat.

        Taorminassa on tosiaan kallista syödä ravintoloissa! mutta jos hotellissa olisi keittiö, niin voisi ostaa marketeista ruokaa ja kokata itse. Taorminassa on myös vähän edullisempia ruokapaikkoja sivulla esim. sellainen pieni "pikaruokala" josta saa pizzapaloja. Suosittelen myös matkaamaan alas Taorminasta Naxokseen, johan on heti halvempia ravintoloita! etenkin sivukujilla on halvempaa kuin rannassa... Taorminasta voi vaikka joka päivä lähteä bussilla tai kävellen alas Naxokseen, niin lähellä on. Naxoksessa oli esim. spaghetti rantakadun ravintoloissa 5-10 euroon, näinkin paljon hinta vaihtelee!

        Itse lähden sillä periaatteella matkaan että syön nk ulkona. En ala kokkailemaan. Söin Taorminassa kerran, Cataniassa, Messina ja Naxos. Oli todella hyvää ruokaa ja hintataso Suomen luokkaa. En käynyt halvoissa paikoissa.


    • matkailija1

      tiesitkö että Sisiliassa kasvaa myös kirsikkapuita, pähkinäpuita ja jopa bambuja??
      varmasti tulivuoren ansiota että "kaikki kasvaa" siellä niin hyvin.

    • Golosona

      Äitini laittoi monta vuotta sitten Siciliasta tuomani mispelinsiemenen kukkaruukkuun. Siitä kasvoi muutamassa vuodessa kaunis, suurilehtinen pensas. Talvisin se ihme kyllä viihtyi lämpimässä kerrostalossa, jossa oli hyvin kuiva ilma. Kesäisin se otettiin mukaan mökin terassille (Pirkanmaalla). Kunnes se tuli liian isoksi rahdattavaksi edestakaisin autossa. Isäni piti kastella sitä kesän aikana parvekkeella. Mutta, yllätys yllätys, hän unohti sen ja nyt meillä ei enää ole Suomessa mispeliä.

      Sen sijaan meillä on mispelipuu Espanjan Aurinkorannikolta ostamamme rivitalon pihassa.

    • naxos -fani sempre

      Hei!
      Tutustuin itse nespoleen ensimmäisen kerran 3 viikkoa sitten.
      Silloin Sisilialainen ystäväni kiipesi puuhun, kuori hedelmän ja antoi sen minulle syötäväksi.
      Se oli makea ja samalla kirpeä.
      Kaksi viikkoa tuon matkani jälkeen lähdin Naxosiin uudestaan.
      Ja tietysti myös nyt söin nespoleita.
      Maku oli paljon parempi, kuin 3 viikkoa sitten!
      Eivät olleet enää niin kirpeitä vaan paljon makeampia.
      Nespole puita kasvoi ainakin 3 meidän hotellin pihassa.
      Ja tutustutin myös muille suomalaisille tuon hedelmän.
      Kaikki pitivät sen mausta ja niinpä Sant Antonion nespole puut kärsivätkin pientä katoa...
      Yhdelle parvekkeelle nespole ylettää ja siellä onkin hyvät apajat :).
      Ei Antonion omistaja mitään sanonut vaikka suomalaiset nespoleita vähän maistelikin.
      Kaupasta kävin itse ostamassa niitä pari kertaa.
      N. 10 hedelmää maksoi 1e.
      Toin niitä myös kotiin, että muutkin voivat niitä maistella.
      Ja nyt sitten laitan niitä myös kasvamaan.
      Sisilialainen ystäväni pyysi Sant Antonion omistajalta minulle yhden nespolen taimen mukaan suomeen ja hän lupasi sen minulle kaivaa maasta, kun lähden.
      Mutta en sitten mennyt sitä pyytämään lähtiessä.
      Toinen jännä hedelmä on kaktuksen hedelmä.
      Se on kuin vesimeloni jossa on paljon siemeniä.
      Kannattaa kokeilla myös sitä.
      Ehkä ensi kerralla sitten?
      T. Naxos -fani sempre

    • naxos -fani sempre

      Hei!
      Kirjoitin aiemmin tänne, että toin nespoleita kotiin Naxosista ja laitoin siemeniä niistä purkkiin kasvamaan.
      Nyt on kulunut noin kuukausi siitä, kun istutin ne ja eilen huomasin ensimmäisen taimen pilkistävän purkista!! :)
      Että nopeasti ne sitten alkavat kasvaa, kiva.
      T. Naxos -fani sempre

      • naxos- fani sempre

        Hei!
        Vein nespolen taimia ulos "aurinkoa ottamaan" ja yhden viilipurkkiin istuttamani siemenen.
        Seuraavana päivänä ihmettelin, kun viilipurkista multaa oli pitkin pöytää.
        Joku pirun lintu oli käynyt viemässä koko "siemenen" paremminkin kivihän se on (sen verran iso).
        Että sinne meni :(.
        Muut taimet on kuukaudessa,
        (tosin istutuksesta kulunut 2kk)
        kasvaneet n. 10cm.
        T. Naxos -fani sempre


    • donasirkka

      Hei,
      täällä Espanjassa sama mistelipuun hedelmä tunnetaan nimellä NISTERO. Vietämme
      Belekissä Turkissa muutaman kuukauden syömme sielä näitä samoja hedelmiä. Nimeä en juuri nyt muista, mutta Välimeren alueella näita kasvaa.

      • Kivi

        Portugalissa nimi on NESPERA


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      47
      7725
    2. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      33
      4283
    3. Ei tämä etene ikinä

      Kun kumpikaan ei enää ota yhteyttä. Mä en ainakaan uskalla.
      Ikävä
      57
      3755
    4. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      50
      3220
    5. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      17
      2906
    6. Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...

      Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons
      Suomalaiset julkkikset
      69
      2636
    7. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      64
      2508
    8. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      58
      2459
    9. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      40
      2349
    10. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      16
      2306
    Aihe