Rotta vai gerbiili???

hiirulainen

Niin, olen nyt vaikean asian edessä, eli kumman noista otan? Tässä vähän kysymyksiä, eli jos vastaatte se helpottaisi valintaa...
1) Kumpi kesyyntyy helpommin
2) Purevatko rotat tai gerbiilit
3) Ovatko kalliita/vaikeita hoitaa
4) Montako tuntia pitää juoksuttaa päivässä
5) Mitä tyypillisä tauteja?
6) Elin ikä?
7) Minkälainen häkki rotalla tai gerbiilillä pitäis olla?
8) Mikä olisi hyvä rotan hoito opas? Luin Gisella Bullan kirjoittaman kirjan jossa sanottiin että rotat saavat vähän väliä kasvaimia. Pitääkö paikkansa?

18

1730

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hipsukka

      Kannatan ehdottomasti rottaa!!! Tai siis mieluummin kaksi rottaa. Sun kannattaa lainata kirjastosta Outi Pauliina Salosen Kesyrotat-kirja. Siinä on tosi paljon hyvää ja asiallista tietoa.

    • Merja Hosio

      1.yhtä helposti kesyyntyvät
      2. rotat ja gerbat eivät normaalisti pure, silloin jos ne ovat saiaraita (niihin koskee), ne pelkäävät tai ne eivät ole lkasvttajalla käsiteltyjä (ts. ovat villejä, eli pelkäävät ) ne saattavat purra- kuten muutkin eläimet.
      3) Hinta vaihtelee mistä ostat, aiankin pk-seudulla eläinkaupoiss aovat kalliimpia kuin SJL ry:n hyväksymillä kasvattajilla. Gerbiilit ovat todella helppohoitoisia, ja hajuttomia, eikä rottienkaan hoito ole vaikeaa. Tietysti kaikki riippuu siitä mitä pitää vaikeata, ja mihin on valmis eläintensä hyvinvoinnin eteen.
      4. Gerbiilein juoksuttamisesta ollaan montaa mieltä, omasta milestäni niille olisi ehkä parempi vaihto-ehtoi mahdollismman suuri 8joka tapauksessa mitä isompi sen parempi) terrarrio mihin niille laioatettaisi runsaasti virikkeitä. Juoksuttaessa gerbuja on vahdittava koko akjan, musiettava snostaa kaikki johdaot pois gerbujen luota, suljettava ovet etc.
      5) Gerbiilit ovat aika terveitä, yleisemmät saiarudet löytyvät SGY ry:n (eli gerba-yhdistyksen kotisivuilta)
      6. Gebrut elävät yleensä 3-4 vuotta, vanhempiakin on.
      7. Gerbiileillä tulisi olal verkkokannellinen akvaario (ei tarvitse pitää vettä), rotilla paras lienee isompi lintuhäkki johon saa oksia&tasoja.

      Ja vielä paras hoito-opas löytnee netistä:
      SKeY (rotat) http://personal.inet.fi/yhdistys/skey/
      ja SGY (gerbat) www.gerbiiliyhdistys.fi


      Ja kun en täysin puloueettomana voi pysyä niin suosittelen gerbuja! ;) ;) Ovat söpöjä, hajuttomia ja kertakakkaisen mukavaia (mukavia ovat myös gerbu-harrastajat, muutkin ominaisuudet pätevät myös harraastajiin aika hyvin ;) )

    • Leena Oksanen

      Käy Kesiksen sivujen lisäksi myös Mirjan Rottanurkassa, joka lyötyy Kesiksen sivuilta linkeistä. Siellä on PALJON erinomaista tietoa rottosista, noista ihanista & älykkäistä söpöläisistä. Muita linkkejä kuin edelliset en suosittele.

    • Gerbu-fani forever

      Kannatan ehdottomasti gerbuja!

      1.Gerbiilit kesyyntyvät paremmin kuin rotat(kokemuksesta)
      2.Luulisin että gerbiilit purevat vähemmän.Tietysti riippuu,miten käsittelet niitä.
      3.Suositushintahan olisi gerbiilille 50-90mk.Ruokiin ja puruihin muihin menee yleensä hyvin vähän rahaa.
      4.Minimi on kolme tuntia viikossa.
      5.Tyzzerin tauti,nokkatauti,naksutauti(poikasilla),ripuli ym.
      6.3-5v.
      7.En suosittele häkkiä gerbiileille.Osta mieluummin käytetty akvaario.
      8.Luin myös kirjan rotista(Gisella Bulla).Yleensä vanhoille rotille tulee herkästi kasvaimia.Niille tulee myös kasvaimia hyvin nuorena(1-2v.) senkin takia,koska niiden geenit eivät ole vielä parantuneet koe-eläiminä käytetystä ajassa sukupolvienkaan kuluttua siitä.

      • Mymmeli

        Gisela Bullan kirja "rotat" sisältää vähintäänkin epäilyttävää tietoa rotista, ei kannata uskoa sen sisältöä!! Lainatkaapa tuo yllä mainittu Outi Pauliina Salon kirja "kesyrotat", se on asiantuntevasti kirjoitettu ja sen sisältöön voi myös luottaa.


    • Jii

      Kun valitset lemmikkilajia, on sinun ennen kaikkea mietittävä, mikä laji sopii juuri sinulle. Olet valinnut vaihtoehdoiksi kaksi varsin erilaista eläinlajia! Näistä kahdesta kesyrotta on huomattavasti vaativampi lemmikki kaikin puolin. Rotta tarvitsee omistajaansa paljon enemmän kuin gerbiili ja sen päivittäiseen hoitoon ja seurusteluun on varattava aikaa monin verroin gerbiiliin verrattuna. Toisaalta asian voi ajatella niinkin päin, että olet gerbiilin omistajana paljon vapaampi kuin rotan omistajana: et ole "sidottu" seurustelemaan lemmikkisi kanssa monta tuntia päivässä. Kumpikin lajeista kesyyntyy, mutta rotasta tulee enemmän kuin kesy, sitä voisi verrata vaikkapa koiraan. Rotta on enemmän kuin lemmikki, rotta on perheenjäsen! Sekä rotta että gerbiili voi purra ihmistä. Useimmiten syynä on vääränlainen käsittely: eläin joko pelkää tai sitä satutetaan. Kumpikaan lajeista ei ole aggressiivinen, tosin erilaisia luonteita esiintyy lajissa kuin lajissa. Hoidossa on eroa sitäkin enemmän. Gerbiili on varsin hajuton ja helppohoitoinen jyrsijä, jonka ruokintaankaan ei paljon rahaa kulu. Sen sijaan rotta on paljon "sottaisempi" lemmikki, sen häkki pitää siivota useamman kerran viikossa (riippuu rottien lukumäärästä häkissä) ja se syö enemmän ja kalliimpaa ruokaa kuin gerbiili. Sen lisäksi rotat ovat usein kroonisesti sairaita. Kesyrottia vaivaa mycoplasma, jota ei ikävä kyllä voida parantaa. Mycoplasman oireita voidaan toki hoitaa antibiooteilla ja käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kroonikkorotta on läpi elämänsä toistuvilla antibioottikuureilla. Häkkiin joudut sijoittamaan monta sataa markkaa riippumatta siitä kumman eläinlajin valitset; kumpikin niistä tarvitsevat runsaasti tilaa. Ja edelleen, valitset sitten rotan tai gerbiilin, on sinun otettava samalla kertaa ainakin kaksi lemmikkiä, kumpikin lajeista on lauma/ryhmäeläin, joka tarvitsee lajikumppanin seuraa. Mieti tarkkaan ja käy kasvattajien luona tutustumassa sekä gerbiileihin että rottiin, jotta voit päättää kumpaan lajiin miellyt itse enemmän. Jos sinulla on tarjota lemmikillesi runsaasti aikaa ja haluat vuorovaikutteisen lemmikki-omistajasuhteen, suosittelen mitä lämpimimmin kesyrottaa!

      • Sentinel

        ..voivat sukeutua perheenjäseniksi nekin! Kirjoituksestasi saa kuvan, että gerbiilit olisivat jotain helposti heitteille jätettäviä haahuilevia, ihmisistä piittaamattomia möllisköjä. Häpeä! Ja puhu vain siitä eläinlajista, josta tiedät!


      • Gerbu-fani
        Sentinel kirjoitti:

        ..voivat sukeutua perheenjäseniksi nekin! Kirjoituksestasi saa kuvan, että gerbiilit olisivat jotain helposti heitteille jätettäviä haahuilevia, ihmisistä piittaamattomia möllisköjä. Häpeä! Ja puhu vain siitä eläinlajista, josta tiedät!

        Mun gerbut on ainakin perheenjäseniä!!!!!!!!! Ne on useesti vapaana ja on aina siellä missä tapahtuu esim. kun äiti laittaa ruokaa gerbut häärää jaloissa ja kerjää makupaloja.


      • Jii
        Sentinel kirjoitti:

        ..voivat sukeutua perheenjäseniksi nekin! Kirjoituksestasi saa kuvan, että gerbiilit olisivat jotain helposti heitteille jätettäviä haahuilevia, ihmisistä piittaamattomia möllisköjä. Häpeä! Ja puhu vain siitä eläinlajista, josta tiedät!

        Ihmettelen, miksi olet saanut kirjoituksestani sellaisen kuvan, että pitäisin gerbiilejä "helposti heitteillejätettävinä, haahuilevina ja ihmisistä piittaamattomina möllisköinä"! Se, että totean gerbiilin olevan helppohoitoisempi lemmikki kuin rotta, ei tee gerbiilistä huonompaa lemmikkiä. Puhun sekä gerbiileistä ja rotista 20 vuoden kokemuksella. Luulen, että hermostut nyt vain siitä harmista, että vertaan gerbiiliä ja rottaa lemmikkeinä. Ne todella ovat kovasti erilaisia ja juuri tästä syystä sopivat erilaisille ihmisille lemmikeiksi: se, joka haluaa käyttää lemmikkiensä kanssa puuhailuun monta tuntia päivässä, ottakoon rotan, ja se, joka ei halua olla niin sidottu lemmikkiinsä voi ottaa gerbiilin, esimerkiksi. Se nyt on vaan tosiasia, että rotta on sosiaalisempi ja älykkäämpi eläin kuin gerbiili. Tätä sinun ei kuitenkaan pidä ymmärtää niin, että sosiaalisuus tai älykkyys tekisi toisesta eläimestä paremman tai tärkeämmän kuin toisesta. Gerbiili on ihan yhtä arvokas ja hyvä eläin kuin rotta, mutta hoitovaatimuksiltaan ja muiltakin ominaisuuksiltaan poikkeaa siitä. Se sitten on kiinni ihmisestä, minkälaisen lemmikin itselleen haluaa!
        Toivon kaikilta kykyä asioiden objektiiviseen arviointiin :-)


    • Hanna L

      Itse kallistun kovin rotan kannalle, omistettuani molempia.tälläkin hetkellä 9rottaa.
      Sen on aivan "tapaus" kohtaista, toinen rakastaa rottia enemmän ja toinen tas enemmän gerbiilejä, itselläni oli ensin gerbiilejä jonka jälkeen otin rottia, ja sen jälkeen minulla on niitä aina ollut!

      Tässä_omat_näkemykseini_kysymyksiisi:

      1) Rotta kesyyntyi helpommin, ja sen on myös paljon sosiaalisempi.
      2) Eivät ilman syytä kummatkaan!ellei ole agressiivisia yksilöitä tms..
      3)Rotat ovat kalliimpia ja vaikeampi hoitosia,mutta sen arvoisia:)mm.rottien häkki maksaa paljon.
      4)Gerbiilejä ei varmaan tarvitse jouksuttaa lattialla ollenkaan, mutta rottia vaikka joka päivä 15min eteenpäin..mielummin tietysti enemmän, jotkut pitävät rottiaan vapaana ympärivuorokauden.
      6)rotilla erilaiset kasvaimet ja Mycoplasma. Gerbiilien poikasten tauteja mm.naksutauti
      7)rotta n.2-3,5vuotta gerbiili vuosi-kaksi enemmän
      8)Älä usko Gisella Bullan kirjoittamaa kirjaa kesyrotat!siinä on erittäin paljon virheitä.
      Käyppä lainaamassa Outi-Pauliina Salon kirjoittama kirja Kesyrotat siinä on erittäin paljon hyvää ja oikeaa tietoa kesyrotista! ja mene käymään Suomen kesyrotta yhdistyksen sivuilla..siellä paljon juttua, sieltä voit vielä suunnistaa sivulle linkit ja sieltä Mirjan rotta-nurkkaus, siellä yhden kasvattajn kotisivut mistä löytyy myös hyvää asiatietoa!:)

      Onnea vaan valinnallesi kumpi se nyt ikinä onkaan!

    • Viivi

      Rotta on ehdottomasti parempi valinta lemmikiksi, jos haluat lemmikin, joka tekee muutakin kuin syö ja nukkuu, oppii uusia asioita ja temppuja jne.! Itselläni on kokemusta molemmista, enkä gerbiiliä enää rottien jälkeen voisi harkitakaan, onhan niissä eroa kuin yöllä ja päivällä! Rotassa viehättää ennen kaikkea sen älykkyys ja seurallisuus, Grrbu taas ei juuri älyllä loista eikä se niinkään ihmisestäkään välitä, vaan viihtyy parhaiten oman lajinsa seurassa.Muuta en raapustele, muut ovat jo vastailleet kysymyksiisi. mutta loppujen lopuksi, jokaisellahan on omat mieltymyksensä! Zemppiä!

    • jonne

      kummatkin on ihania mulla on 1rotta 2gerbua ne ei vaan tule keskenään yhtään toimeen.rotta on hyvä kaveri mun koiran kanssa ja viettävät aikaa keskenään paljon.

    • Santtu

      Ehdottomasti rotta! Mulla on ollut molemmat, ja rotta on huomattavasti seurallisempi ja kesyyntyy paremmin. Maailman suloisin otus!! En vaihtaisi mistään hinnasta!

    • gerba fani

      gerbiilit on erittäin sosiaalisia ja kivoja katsella olen gerbiilin kannalla ehdottomasti.
      Gerbiilin häkki pitää siivota vain yhdenkerran kuukaudessa ja gerbiilit on paljon ihanempia kuin jotku vitun rotat

      • Kyllä rotan sosiaalisuus ja älykkyys on aika eri maailmasta kuin neuroottisena nurkkia kaivelevan gerbiilin ;) Hauskoja katsella kyllä varmasti silti.


    • Rotattttt

      Juu, en edes jaksais tulla tappelemaan asiasta, mutta jos haluat viisaan lemmikin, ota rotta (tai siis tietenkin kaksi) Gerbiileistä tuskin ikinä tulee kovin kilttejä (oma kokemus on niistäkin).
      Eli ota kaksi kesyrottaa, paljon mukavempia lemmikkejä. Ainut miinuspuoli on haju, mutta ei se todellakaan paha ole!
      Omat rottani ovat nukkuneet sylissäni ja tulevat heti ulos häkistä kun avaan luukun, gerbuni lähtivät äkkiä pakoon. Oot tainnut jo valintasi tehdä, toivottavasti teit sen oikein:D

    • rottarakass

      Se on vaan tosiasia että rotat paljon älykkäämpiä ja sosiaalisempia kuin gerbiilit. tosiasioista on turha kiistellä. Itsellä ollut molempia ja kallistun ehdottomasti rottien puoleen

    • Söpöt

      Mä aion ainakn hankkia ihan lähiaikoina 2 gerbiiliä sillä niistä tulee yleensä vähemmän allergiaoireita ,ne on hurjan söpöjä ja helppohoitosii

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14836
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3049
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3045
    4. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3044
    5. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3040
    6. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3035
    7. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3035
    8. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3034
    9. Jennifer Mitchell

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 🔞 ­­N­y­­m­­­f­o­­m­­­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl08490246#JenniferMitchell 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Joensuu
      0
      3029
    10. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3026
    Aihe