Koskaan 800 000 vuoden aikana ei hiilidioksidi- määrät ole olleet niin korkeat kuin nyt.
Ihminen ne tekee. Paljon on ollut tulivuoren purkauksia tai muita (itsekin olen tutkiskellut kairausdataa ja vulkaanisetpiikit näkyy niissä tuhansien vuosien takaakin, mutta eivät pärjää ihmiselle.
Metaaniakin on nyt hirmuisesti 1800 ppm kun ennen oli 400-700 ppm.. (ehkä sekin on nyt kaikkein korkeimmillaan).
http://www.yleradio1.fi/tiede/tiedeuutiset/id15820.shtml
Etelämantereen jääkairauksista tiedot 800 000 vuoden ajanjaksolta
: Tiedeuutiset
14.05.2008, klo 20.02
Pisin yhtenäinen maapallon ilmastohistoriasta kertova jääkairaus, Etelämantereelta saatu 800 000 vuoden pituinen näyte on nyt analysoitu hiilidioksidin ja metaanin, kahden tärkeimmän kasvihuonekaasun osalta pohjiaan myöten
..
Tulokset tuovat uutta tietoa hiilidioksidin ja metaanin määristä 150 000 vuoden ajalta ja niihin sisältyy mm. matalin tunnettu hiilidioksidipitoisuus. Yksi asia on ilmeinen: maapallon ilmakehässä on nyt enemmän hiilidioksidia kuin kertaakaan viimeisten 800 000 vuoden aikana. Nykyisin maapallon ilmakehässä on hiilidioksidia 380 ppm (miljoonasosaa) ja metaania noin 1800 ppb (miljardisosaa). Suurimman osan ajasta viimeisten 800 000 vuoden aikana hiilidioksidia on ollut 200-300 ppm:n välillä ja metaania 400-700 ppb:n välillä.
Korkeimmillaan 800 000 vuoteen ilmastokaasut
15
785
Vastaukset
NYT:
Hiilidioksidia on 380 ppm. (=380 000 kuutiometriä kuutiokilometrissä ilmaa)
Metaania 1800 ppb (=1 800 kuutiometriä kuutiokilometrissä ilmaa).
ENNEN TEOLLISTA AIKAKAUTTA viim. 800 000 vuoden aikana:
Hiilidioksidia 200-300 ppm.
Metaania 400-700 ppb.- senkun
Eipä taida mennä yöunet.
- väitteesi
ettei pärjää ihmiselle on *hieman* yliampuva.
Tuo 800 000 vuotta on n. viidestuhannesosa maan
iästä (0,02%) eikä todista kyllä vielä yhtään mitään
maan koko historiasta. - J.-C.Aqfaq
väitteesi kirjoitti:
ettei pärjää ihmiselle on *hieman* yliampuva.
Tuo 800 000 vuotta on n. viidestuhannesosa maan
iästä (0,02%) eikä todista kyllä vielä yhtään mitään
maan koko historiasta."Tuo 800 000 vuotta on n. viidestuhannesosa maan
iästä (0,02%) eikä todista kyllä vielä yhtään mitään maan koko historiasta."
Todistaa lähihistoriasta, joka on kannaltamme (kaikki nykyiset eliöt Maassa) olennaisinta aikaa.
Maan historia on ajallisesti aika mielenkiintoinen. Esimerkiksi wikipediasta löytyy havainnollistava aikakuvaaja planeetan ja sen elämän historiasta. Samaa löytyy toki kaikista tietosanakirjoistakin, jos wikipedia aiheuttaa allergiaa.
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Geologic_clock.jpg
Maa on toki 4550 miljoonaa vuotta vanha. Vasta noin 380 miljoonaa vuotta sitten kuitenkin maalle ryömivät ensimmäiset selkärankaiset. Dinosaurukset kuolivat 65 miljoonaa vuotta sitten ja nykyistä muistuttavia ihmisiä on ollut olemassa noin 100-200 tuhannen vuoden ajan.
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Humanevolutionchart.png
Minusta tuollainen 800 tuhatta vuotta on kuitenkin ihan kohtuullisen pitkä aika. Sen voi ihmisenä sanoa, koska aika on suruudeltaan samaa tasoa kuin meidän varhainen kehityshistoriamme lajina.
Kun nyt planeetan olosuhteet ovat varmuudella sellaiset, mitä lajimme ei ole koskaan kokenut historiansa aikana, niin KYLLÄ. Siitä voi oikein hyvällä syyllä olla vähintäänkin huolestunut.
Tokihan mikään aikaskaala tai todiste ei denialistille riitä, se on tuttua jo monista aiemmista keskusteluista. Niin kauan kun koti lämpiää fossiililla ja toimeentulo riippuu fossiilista, niin denialistien mielipiteet pitävät. Se on ymmärrettävää, mutta myös vähän säälittävää. Pitäisi kyetä näkemään omasta umpiosta ulos.
- Horst S.
Tuohon odottaisi jatkoksi väitettä:
"Lämpötila korkeimmillaan 800 000 vuoteen"
Näin ei kuitenkaan taida ihan olla.
Siihenkin varmaan löytyisi sitä kairausnäytetietoa maailmalta. Miten esimerkiksi olisi Grönlannin tilanne joskus vuosina 800-1300 verrattuna nykyaikaan - kiinnostaisi kovasti tietää, miten hyvin korreloi CO2/lämpötilat. CO2 oli tietenkin nykyistä huomattavasti alempi kaikkialla, myös Grönlannissa, entä lämpötilat?
Tällä viikolla näyttää olevan hyvin samanlaista sää Grönlannin Nuukissa kuin siellä teillä Oulussa, eikä ihme, Nuuk on vain aavistuksen verran Oulua etelämpänä.
Mutta eikös nyt olekin juuri oikeat olosuhteet huippulämpötiloille, jos kerran lämpeneminen johtuu vain ja ainoastaan ilmastokaasujen määrästä (korrelaatio 1,000000)?
Nyt kehiin tieteellisiä selityksiä!- J.-C.Aqfaq
"Tuohon odottaisi jatkoksi väitettä:
Lämpötila korkeimmillaan 800 000 vuoteen
Näin ei kuitenkaan taida ihan olla."
Horst, planeetta on aika iso ja hidas systeemi meidän silmissämme.
Ajattelepa tarkkavaista kärpästä ja nuppineulaa, joka lähestyy tukevan suomalaisen mersumiehen takalistoa. Kärpäsella aikakäsitys on toisenlainen kuin meillä hitailla eläimillä. Niinpä kärpänen ehtii havaitsemaan 'hidastettuna' kuinka nuppineula ehtii upota havaittavasti mersumiehen makuuhaavaiseen persukseen ennen kuin mitään reaktiota tapahtuu. Miksi? Koska mersumies on hidas (paitsi kaupunkiliikenteessä, niin myös) reaktioissaan. Ja kärpänen on nopea havainnoissaan.
Sama pätee meihin ihmisiin ja planeettaamme Maahan. Me olemme kärpäsiä, kasvihuonekaasu on se "nuppineula" ja "takalisto" on Maan ilmakehä. "Nuppineula" on jo tekemässä tehtäväänsä, mutta reaktio on vasta hitaasti alkanut meidän mielestämme. Lämpötila siis seuraa herätettä viiveellä. Geologisessa aikaskaalassa tapahtumat ovat todella nopeita. - Horst S.
J.-C.Aqfaq kirjoitti:
"Tuohon odottaisi jatkoksi väitettä:
Lämpötila korkeimmillaan 800 000 vuoteen
Näin ei kuitenkaan taida ihan olla."
Horst, planeetta on aika iso ja hidas systeemi meidän silmissämme.
Ajattelepa tarkkavaista kärpästä ja nuppineulaa, joka lähestyy tukevan suomalaisen mersumiehen takalistoa. Kärpäsella aikakäsitys on toisenlainen kuin meillä hitailla eläimillä. Niinpä kärpänen ehtii havaitsemaan 'hidastettuna' kuinka nuppineula ehtii upota havaittavasti mersumiehen makuuhaavaiseen persukseen ennen kuin mitään reaktiota tapahtuu. Miksi? Koska mersumies on hidas (paitsi kaupunkiliikenteessä, niin myös) reaktioissaan. Ja kärpänen on nopea havainnoissaan.
Sama pätee meihin ihmisiin ja planeettaamme Maahan. Me olemme kärpäsiä, kasvihuonekaasu on se "nuppineula" ja "takalisto" on Maan ilmakehä. "Nuppineula" on jo tekemässä tehtäväänsä, mutta reaktio on vasta hitaasti alkanut meidän mielestämme. Lämpötila siis seuraa herätettä viiveellä. Geologisessa aikaskaalassa tapahtumat ovat todella nopeita.Tarkoitako, että meillä on nyt ilmastotalkoot, että estäisimme mahdollisen lämpenemiskatastrofin joskus 100 000 vuoden kuluttua?
Eikös maailmanlopun ennustajat odota katastrofin tulevan muutamassa vuodessa tai jo alkaneen.
Aivan niin, esimerkiksi 6000 vuotta on tosi lyhyt aika geologisesti. Kyllä Mooseksen ja Egyptin faaraoidenkin olisi pitänyt aikoinaan osata ennakoida meidän aikamme ilmastokatastrofia. Silloin asialle olisi voinut vielä tehdä jotain, vaikka unohtamalla aktiivisesti sellaiset keksinnöt kuin pyörä ja tuli. - J.-C.Aqfaq
Horst S. kirjoitti:
Tarkoitako, että meillä on nyt ilmastotalkoot, että estäisimme mahdollisen lämpenemiskatastrofin joskus 100 000 vuoden kuluttua?
Eikös maailmanlopun ennustajat odota katastrofin tulevan muutamassa vuodessa tai jo alkaneen.
Aivan niin, esimerkiksi 6000 vuotta on tosi lyhyt aika geologisesti. Kyllä Mooseksen ja Egyptin faaraoidenkin olisi pitänyt aikoinaan osata ennakoida meidän aikamme ilmastokatastrofia. Silloin asialle olisi voinut vielä tehdä jotain, vaikka unohtamalla aktiivisesti sellaiset keksinnöt kuin pyörä ja tuli...aikuinen mies puhua tuollaista soopaa. Olet tätä palstaa seurannut jo sen aikaa, että tiedät hyvin jääkausiin liittyvien lämpötilamuutosten tapahtuvan nopeammin kuin joku silinterihatusta vedetty lukema 100 000 vuotta.
Tässä ihan muistin virkistykseksi yksi kuvaaja:
http://www.kiertorata.net/Muutos/400000vuottaCO2_temp.png
"..6000 vuotta on tosi lyhyt aika geologisesti. Kyllä Mooseksen ja Egyptin faaraoidenkin olisi pitänyt aikoinaan osata ennakoida meidän aikamme ilmastokatastrofia. Silloin asialle olisi voinut vielä tehdä jotain, vaikka unohtamalla aktiivisesti sellaiset keksinnöt kuin pyörä ja tuli."
Jahah. Mooses ja egyptin faaraot oletettavasti elelivät suunnilleen 3000 vuotta sitten, tuli on kuitenkin ollut varmasti "keksittynä" jo paljon pitemmän aikaa, veikkaisin kymmeniä tuhansia vuosia. En ihan ymmärrä, että miten nämä asiat liittyvät ilmastonmuutokseen? Pyörän keksiminen ei varsinkaan ole vaikuttanut ilmastonmuutokseen enempää kuin esimerkiksi juuri syömäni ruisleivän suolapitoisuus.
Sehän oli vasta tuolla keskiajalla Britanniassa kun "keksittiin" ensimmäistä kertaa fossiiliset polttoaineet, eli ensin kivihiili. Myöhemmin amerikan öljyvillitys ja siitä alkanut teollistuminen ja ikuisen talouskasvun evankeliumi lopullisesti käänsivät kelkan kohti hetkellistä materiaalisen hyvinvoinnin huippua ja sitä seuraavaa kaikkien aikojen rankinta krapulaa. Planeetan kantokyky ylitettiin (WWF:n Living Planet -raportin mukaan) vasta vuoden 1987 paikkeilla, eli aika pitkään sitä saatiin painaa fossiilien voiminkin eteenpäin ennen kuin mentiin luonnon kestokyvyn yläpuolelle.
Ei pyörässä ja tulessa ole mitään pahaa. Kyse on vain siitä, että miten ja mihin niitä käytetään.
Leveän mersumiehen liikkuva peltikuorinen sohva kuluttaa 100x määrän energiaa verrattuna naapurissa asuvan partajehurin näpsäkkään fillariin samalla matkalla. Sohvan kuljettelu ja mersumiehen sepelvaltimotaudin edistymisen buustaaminen (estämällä kaikki liikunta) on mielestäni energian väärinkäyttöä.
-ei kai sulla Horst ole mersua? Mulla on kyllä titaanista ja hiilikuidusta tehty fillari, mutta parta on aika maltillinen. :-) - Horst S.
J.-C.Aqfaq kirjoitti:
..aikuinen mies puhua tuollaista soopaa. Olet tätä palstaa seurannut jo sen aikaa, että tiedät hyvin jääkausiin liittyvien lämpötilamuutosten tapahtuvan nopeammin kuin joku silinterihatusta vedetty lukema 100 000 vuotta.
Tässä ihan muistin virkistykseksi yksi kuvaaja:
http://www.kiertorata.net/Muutos/400000vuottaCO2_temp.png
"..6000 vuotta on tosi lyhyt aika geologisesti. Kyllä Mooseksen ja Egyptin faaraoidenkin olisi pitänyt aikoinaan osata ennakoida meidän aikamme ilmastokatastrofia. Silloin asialle olisi voinut vielä tehdä jotain, vaikka unohtamalla aktiivisesti sellaiset keksinnöt kuin pyörä ja tuli."
Jahah. Mooses ja egyptin faaraot oletettavasti elelivät suunnilleen 3000 vuotta sitten, tuli on kuitenkin ollut varmasti "keksittynä" jo paljon pitemmän aikaa, veikkaisin kymmeniä tuhansia vuosia. En ihan ymmärrä, että miten nämä asiat liittyvät ilmastonmuutokseen? Pyörän keksiminen ei varsinkaan ole vaikuttanut ilmastonmuutokseen enempää kuin esimerkiksi juuri syömäni ruisleivän suolapitoisuus.
Sehän oli vasta tuolla keskiajalla Britanniassa kun "keksittiin" ensimmäistä kertaa fossiiliset polttoaineet, eli ensin kivihiili. Myöhemmin amerikan öljyvillitys ja siitä alkanut teollistuminen ja ikuisen talouskasvun evankeliumi lopullisesti käänsivät kelkan kohti hetkellistä materiaalisen hyvinvoinnin huippua ja sitä seuraavaa kaikkien aikojen rankinta krapulaa. Planeetan kantokyky ylitettiin (WWF:n Living Planet -raportin mukaan) vasta vuoden 1987 paikkeilla, eli aika pitkään sitä saatiin painaa fossiilien voiminkin eteenpäin ennen kuin mentiin luonnon kestokyvyn yläpuolelle.
Ei pyörässä ja tulessa ole mitään pahaa. Kyse on vain siitä, että miten ja mihin niitä käytetään.
Leveän mersumiehen liikkuva peltikuorinen sohva kuluttaa 100x määrän energiaa verrattuna naapurissa asuvan partajehurin näpsäkkään fillariin samalla matkalla. Sohvan kuljettelu ja mersumiehen sepelvaltimotaudin edistymisen buustaaminen (estämällä kaikki liikunta) on mielestäni energian väärinkäyttöä.
-ei kai sulla Horst ole mersua? Mulla on kyllä titaanista ja hiilikuidusta tehty fillari, mutta parta on aika maltillinen. :-)"Horst, planeetta on aika iso ja hidas systeemi meidän silmissämme."
Siis kun CO2 nousee jonain aikana, miten kauan kestää että se alkaa vaikuttamaan lämpötiloihin?
Kaikista jutuista on saanut sen kuvan, että lämpötilan nousu on välitön. Näin kai olisikin, jos lämpötilannousu ei riippuisi mistään muusta kuin ilmakehän CO2-pitoisuudesta, kuten yleisesti kuvitellaan.
Itse uskon, että ilmastomallit ovat tosi syvältä, jos ei huomioida valtameriä lämpövarastoina ja kun mittauspisteetkin ovat useimmat mantereilla, joissa ilmasto on aika toisenlainen kuin merellä.
Meri myös tasoittaa muutoksia ajallisesti, koska valtavan lämpövaraston muutokset eivät ole äkillisiä. Sen näkee keväällä rannikoilla sisämaata hitaampana kesän tulona.
Kulkupeli: itse fillaroin kesäkuukaudet työmatkat = 120 km viikossa (touko-syys). Muulloin käytän bussia.
- En luota!
Olikohan hiljattain julkaistu Nasan tutkimus niin siinä oli että on hiilidioksidia 387 ppm ja lukema on korkeimmillaan 650 000 vuoteen.
Kun julkaistut luvut noin heittelee niin kuka niihin voi uskoa, ei kukaan. Hihasta vedettyä hommaa koko soosi.- amatöör
Ja sullakin on äänioikeus. Tulevaisuutta ei ole.
- Sam.
Löytyy kirjoitti:
GW uskovaisten lehti, kuten näistäkin Tiede lehden otsikoista näkee. Puolueettomuutta ei nimeksikään:
---------------------------------------------
Aiheeseen liittyviä uutisia
- Ilmastonmuutos riuduttaa Afrikkaa
- Ilmastonmuutos lisännyt astmaa
- Ilmastonmuutos voimistaa otsonikatoa
- Lehmän henkäys kiihdyttää ilmastonmuutosta
- Pohjoismaat tutkimaan ilmastonmuutosta - koulunpenkki
Sam. kirjoitti:
GW uskovaisten lehti, kuten näistäkin Tiede lehden otsikoista näkee. Puolueettomuutta ei nimeksikään:
---------------------------------------------
Aiheeseen liittyviä uutisia
- Ilmastonmuutos riuduttaa Afrikkaa
- Ilmastonmuutos lisännyt astmaa
- Ilmastonmuutos voimistaa otsonikatoa
- Lehmän henkäys kiihdyttää ilmastonmuutosta
- Pohjoismaat tutkimaan ilmastonmuutostaPuolueettomuutta? Tarkoitatko puolueettomuudella samaa kuin krationistit (kun he vaativat molempia "näkökulmia" esitettäväksi koska evoluutioteoriahan on VAIN teoria)?
Anti-AGW-liikkeen edustajat tuntuvat kerta toisensa jälkeen käyttävän samoja taktiikoita kuin kreationistit.
- exjuntti
Olisipa mukava nähdä tuon porauksen käyrä graafisena. Sitä en ole onnistunutverkosta vielä löytämään.
Vastaava Vostok aseman jääkaira näytteet antoi historia tiedon. Jossa lämpötila oli noussut ensin ja sitten vasta CO2. Miten metaani käyttäytyy lämpötilan nousun suhteen tällä käyrällä. Metaanin muutokset ajoitettuna lämpötilaan.
Lisäksi pölypitoisuus joka Vostok näytteissä nousi ensi sitten seurasi lämpö ja lopulta CO2.
Pelkkä vertailu pitoisuuksista on turhaa. Pitoisuudet pitää asettaa aikajanalle ja seurata muutosten suhteita toisiinsa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Uskallanko vielä kaivata sinua?
Siitä on niin kauan aikaa. Harmi, kun kaikki meni niin kuin meni. Elämässä oli aika raskasta silloin, ja näen sen sinun4510986T:ltä J-miehelle
Se kaunein jäi välillämme kokematta Sen olisin halunnut kokea. Miten olisit pitänyt mua hyvänä. Sen yhden kerran. Se oli362861Missä meetwursti on keksitty?
Tapasin hiljattain erikoisen rouvan Prisman leikkelehyllyjen välissä pälyilemässä. Kun tulin kohdalle, rouva alkoi raivo282016- 1411835
Miksi kirjoittelet sinkut-palstalla?
Olet sinkku? Kaipaat jutteluseuraa? Täällä on kivoja keskusteluja? Tapaat mielenkiintoisia ihmisiä? Joku muu syy?1971279Miten se pihvi pitää oikeaoppisesti paistaa?
Törmäsin erikoiseen episodiin eräässä ABC-ravintolassa. Pysähdyin kahvikupilliselle ja kohta ravintolan toisesta nurkast161260- 741203
- 991056
- 601048
Finnairin lento myöhästyi PS:n kansanedustajan häiriköinnin vuoksi:
Poliisi poisti koneesta Ensimmäisen kauden kansanedustaja ja everstiluutnantti evp. Tomi Immonen häiriköi Finnairin lenn2061040