Saumojen uusiminen kylpyhuoneessa?!

Remontti-Raisa

Onnistuuko naisihmiseltä, jonka remonttikokemus perustuu lähinnä sisäseinien ja kattojen maalaamiseen, tehdä uudet saumaukset rumasti tummuneiden lattian laattojen saumojen tilalle?

Tarkoitus olisi siis poistaa vanhaa saumaa sen verran, että voisi uuden saumalaastin laittaa päälle. Pystyyko sen tekemään ilman aiempaa kokemusta ja opastajaa? Onko joku tehnyt? Mitä pitäisi ottaa huomioon hommaa tehdessä?

Toinen vaihtoehto olisi kai maalata saumat saumamaalilla, mutta haulla löysin vain haukkuja ko. aineesta...

Tai millähän hinnalla saisi "miehen" tekemään homman pk-seudulla ja mistä tekijää voisi kysellä?

Kiitos!

10

27179

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kyllä...

      sellainen homma,että veikkaan ettei monikaan ole kiinnostunut. saumaa kuitenkin pitää saada sen verran pois, että uutta saumalaastia saa riittävästi tilalle, ohut kerros ei tule pysymään, rapisee helposti pois. Hyvänä esimerkkinä, kun yhdessä kohteessa porasin reikää laattasaumaan, kas kummaa, oli joskus aikoinaan "saumattu" uudestaan suoraan vanhan päälle!

    • onnistuus yhtä

      hyvin tai huonosti kuin enemmänkin kokemusta omaavalta.

      Kerran olen moisen työn suorittanut ja en kyllä toista kertaa rupea, on nimittäin sen verran hankalaa.

      Miksikö? Koska:
      1. Mikäli kylpyhuoneessa on kosteuseristykset olemassa, tulee ehdottomasti varoa niiden rikkoutumista mistään kohtaa!

      2. Saumalaasti on aika kovaa ja sen poistaminen riittävältä syvyydeltä (kohta 1. huomioiden) on erittäin työlästä

      Pari vinkkiä kuitenkin:
      -Kokeile ensin sauman aukaisua pieneltä alalta, huomaamattomasta paikasta (jonka voit paikata jos et jaksakaan tehdä kaikkea) esim. vessanpöntön takaa tai allaskaapin alta
      -Hanki kunnon työvälineet. Muistaakseni Fein-merkkinen työstökone on parhaita saatavilla olevia, voi vuokrata tai ehkä ostaa omaksikin
      -Käy rautakaupassa rauhalliseen aikaan (arkisin ennen klo 16 tai vkoloppuna heti aamusta) ja pyydä opastus & hanki tarvittavat välineet & aineet

    • poistaminen käsipelillä

      Olen itse poistanut sauman ekalla kerralla ihan manuaalisella raapalla (siis saumanpoistoon tarkoitetulla, joita saat rautakaupasta).
      Saumaa pitää poistaa koko saumanleveydeltä mieluiten 3-4mm, jotta uusi sauma-aine siihen tarttuu.
      Varaa koko päivä siihen sauman poistoon, se on erittäin työlästä ja pölystä hommaa. Ja naarmut joita tulee laatan pintaan ovat kosmeettinen haitta, mutta ikäviä, joten vaatii tarkkuutta.

      Jos ole tekemässä ensimmäistä kertaa niin hanki toi manuaalinen raappa ja kokeile ensin sillä pieni alue/sauma. Jos hankit koneen tuota varten niin, kuten aikaisemmissa keskusteluissa oli mainittu niin ole erittäin varovainen sen vesieristeen kanssa, koneen käyttö vaatii varovaisuutta.
      Huono/halpa pölyimuri helpottaa tota puhdistusta.

      Sauma-aineen ohjeet on luettava tarkkaan, pyydä opastusta rautakaupasta. Jos olet epävarma niin rouhi vain pieni osa saumaa pois ja tee sauma-ainetta vähän vaikka jugurttipurkkiin ja opettele sillä sauma-aine pitää olla just sopivaa.
      Muista hankkia myös laattapesusieni, jolla puhdistetaan laatat. Liika pesu saattaa tehdä värivirheitä saumaan. Tarvii lisäksi hiertimien, jotta voi levittää sauma-aineen.
      Sekoitus porakone vispilällä, jotta tulee tasalaatuista.

    • Remontti-Raisa

      Kuulosti vaan sen verran työläältä, että enpä taida itse hommaan ruveta! Täytyy kysellä jotain tekijää tai tyytyä nykyiseen tilanteeseen...

    • Saumari

      Kyllä onnistuu. Saumaa ei tarvitse eikä pidäkkään kokonaan ottaa auki. Se vesieristys kun menee rikki helposti ja sitten tulee isompia kosteusvahinkoja, jotka aina maksaa. Saumaraudalla itse kaapisin osan saumalaastista pois. On työlästä tiedetään, urakkaporukassakin on tullut oltua takavuosina ja oma työni oli juuri pääosin laattojen saumausta, joita muutamia tuhansia neliöitä tuli saumattua silloin. VTT:n vedeneristys-sertifikaattikin oli tuolloin suoritettuna.

      Eli imuroi kaikki irtoava aines ja pöly saumoista ja lattialta ennen uuden saumauksen aloittamista. Tarvitset kumilastan saumaamista varten, pari erikokoista sientä, joilla pyyhit laatoista pois tuota saumauslaastia. Käytä vain hieman kosteaa sientä pyyhkiessä. Älä aja lisää vettä kuivuvaan saumaan. Sieni pudistetaan aina heti pyyhkimisen jälkeen vesiastiassa, puristetaan mahd.kuivaksi. Sienellä voi myös muotoilla sauman paremman näköiseksi. Jos saumalaastia lähtee liian aikaisin putsaamaan saumasta, lähtee siitä myös väri pois, eli tumma saumalaasti voikin olla ihan vaaleaa silloin. Näitä näkee pilvin pimein, tuollaisia saumauksia.

      Näitäkin ennen pitäisi silikoni myös poistaa lattian ja seinän rajasta. Suositus silikonien vaihtamiseksi vaihtelee 3-5 vuoden välein. Tuo riippuu sitten ihan olosuhteista, miten kauan kestää siellä. Homeeen suoja-aineet kun häviää sieltä viimeistää 5-vuoden kuluttua saumauksesta. Silloin silikoni on jo menettänyt elastisuutensa ja alkaa halkeilla ja homeilla myös. Työ vaatii siis äärimmäistä huolellisuutta joka vaiheessa. Silikonin poistamiseen nurkista löytyy myös ihan oma työkalu. Huolellisuutta ei voi liikaa korostaa missään työvaiheessa.

    • saumojen_uusiminen
    • höyryputsarilla.lähtee

      Saumat voi pestä joko höyryputsarilla tai jopa painepesurilla.
      Itse yritin kaikkia mahdollisia harjoja ja kemikaaleja tummuneiden klinkkerilaattasaumojen putsaamiseen ja lopulta kokeilin painepesuria.
      Lika lähti kertavedolla.
      Alakerran vessan lattiassa ei ole kaivoa, joten kokeilin lattiasaumojen puhdistamiseen höyryputsaria sen pienellä pyöreällä suutinpäällä.
      Lika lähti silläkin, mutta vaati neljä-viisi vetoa aina yhtä klinkkeriä kohti. Eli suht hidasta, mutta lopputulos oli erinomainen.

      Jos lattiassa on paljon kopoa eli se ei ole joka paikasta kunnolla kiinni, niin en suosittelisi painepesuria. Eli ettei se irrottaisi laattoja. Liekö mahdollista.

      Lainasin omaa höyryputsaria (Kärcher SC 2) naapurillekin ja hänkin oli pesutulokseen tyytyväinen.

      • Anonyymi

        Ei tulis mieleenkää painepesurilla. Tulee kosteusvaurio.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Itsellänikin saumojen uusiminen mielessä,kiitos vinkeistä.Mutta tohon silikonin poistoon oon kokeillu keittiössä mökillä PRF: n Label off citrus cleaneria. Aiemmin poistin sillä hinta ym liimalappuja. Suihkuti n ja annoin hetken vaikuttaa ,irtosi nauhana. Samoin vessan lavuaarin vierestä kotona( uudempi silikoni),joka samoin irtosi helposti.Tampereella ainakin Verkkokauppa myy.Suosittelen silikonin poistoon,koska aiemmat kokemukset terällä hinkkaamisesta vahvasti muistissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2530
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      85
      1940
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1479
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1018
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      66
      893
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      871
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      850
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      51
      826
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      755
    Aihe