Kylistä

Monet Azoreilla käyneistä puhuvat saaremme väestökeskittymistä käyttäen pelkästään sanaa kylä. Saarellamme, São Miguelilla, on toki muitakin taajamia kuin kyliä. Kuten Suomessakin, kylä on myös Azoreilla perinteinen väestötaajama.

Portugalin kunnallishallinto poikkeaa suomalaisesta, siten että se sisältää pienempiä yksikköjä kuin kunta. Olen monesti käyttänyt portugalin kunta (concelho) sanan vastineena suomalaista termiä piirikunta (county), sillä kunnat täällä jakautuvat hallinnollisiín yksikköihin nimeltä freguesia, piiri.

São Miguelin saarella on kaksi kaupunkia, etelärannan Ponta Delgada ja pohjoisrannan Ribeira Grande. Vila Franca do Campo on vila, eräänlainen kaupungin esiaste, kauppala, samoin Lagoa.

Ponta Delgada käsittää 24 freguesiaa, piiriä, joista ydinkeskustan muodostavat São José, São Sebastião ja São Pedro. Ihan ydinkeskusta (matriz) käsittää pelkästään São Sebatiãonin. Sete Cidades (kaksoiskraaterijärvet) on yksi Ponta Delgadan Freguesioista, samoin Fajã de Baixo, jossa monet teistä ovat käyneet tutustumassa ananaksen viljelyyn.

Saaremme muita piirikuntia, concelhoja, Ponta Delgadan, Ribeira Granden ja Vila Franca do Campon lisäksi ovat Povoacão ja Nordeste. Furnas on Povoacãohin kuuluva freguesia; Agua d'Alto, jossa sijaitsee mm. Bahia Palace, on yksi Vila Franca do Campon freguesioista; Caloura sijaitsee naapurifreguesiassa, Agua de Paussa, joka on osa Lagoaa.

Suomenkielisen termistön käyttöä vaikeuttaa vielä se, että freguesiakin on enemmän kuin kylä, myös siihen saattaa kuulua sekä varsin urbaania aluetta että myös maaseutua.

Matkailijan kannalta saattaa olla yhdentekevää, miten hän käyttää kylä-sanaa, onhan sanan käyttö Suomessakin varsin luovaa. Jotenkin halusin kuitenkin ottaa esiin tämän terminologisen asian, kun näkee keskustelijoiden puhuvan Nordesten tai Povoacãon kylästä. Monesti matkailija on napannut termin oppailta.

Osittain kaupunkimaisesta asutuksesta huolimatta São Miguelia leimaa maatalous, etenkin maidontuotanto.

Täällä on viihtyisiä pikkutaajamia, jossa paikat ainakin ulkoisesti näyttävät olevan ihanasta rempallaan. Toki näin ei ole pelkästään vain Azoreilla, vaan myös Portugalin mantereella.

Ihaninta täällä on ihmisten ystävällisyys ja välittömyys, joka ei kuitenkaan ole mitenkään tunkeilevaa. Täällä saa olla oma itsensä, toki muut on syytä ottaa huomioon, sillä täälläkin metsä vastaa niin kuin sinne huutaa.

0

529

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

        Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
        Sinkut
        110
        8296
      2. Olet sä kyllä

        ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
        Ikävä
        39
        2529
      3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

        Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
        Maailman menoa
        121
        2253
      4. Hiljaiset hyvästit?

        Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
        Ikävä
        22
        1919
      5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

        Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
        Särkynyt sydän
        15
        1654
      6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

        Oot mikä oot ja se siitä
        Suhteet
        11
        1489
      7. Kyllä poisto toimii

        Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
        80 plus
        16
        1442
      8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

        "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
        Yhteiskunta
        14
        1389
      9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

        Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
        Ikävä
        15
        1272
      10. Kristityt "pyhät"

        Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
        Kristinusko
        12
        1183
      Aihe