Kertokaas mullekkin!

Miisaaaa

Että mitkä on teistä hyvät syyt aloittaa kanien kasvatus? Lueskelin tuolta aikasemmin noita keskusteluja ja siellä oli kaninkasvatuksen vastustajia ja sit sellasia jotka on sitä mieltä et pitää olla pätevät syyt kasvattaa kaneja. Niin haluaisin sit kysyy että mitä ne syyt sitten on???

10

918

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • "Tuulia"

   Yksi hyvä syy kasvattamiseen voisi olla esim. terveempien yksilöiden kehitys. Siitä hyötyisi sekä kani, että tulevat omistajat.

   Halu ottaa vastuu, seurata hieman kanimäärän yleistilannetta ja kasvattaa sitä myötäillen. Hyvä kasvattaja myös katsoo tarkasti, kenelle kaninsa myy ja välittää siitä myöhemminkin, esim. ottamalla kanin mieluummin takaisin jos ostaja esim. allergian takia joutuisi siitä luopumaan.

   Vaikka kasvatuksen syytkin ovat tärkeitä, on tärkeintä kuitenkin se, että olet tarpeeksi kypsä tekemään kypsiä päätöksiä ja tehdä ne nimenomaan kanin kannalta. Täällä on eniten tainnut saada kritiikkiä sellaiset "wannabee-kasvattajat", jotka on selvästi tekemässä poikasia vain omaksi ilokseen tietämättä edes perusasioita. Eli tärkeää, että olet opiskellut, opiskellut ja opiskellut, jotta tiedät miten toimia ongelmatilanteissa.

   Ja mielestäni kasvattajalla pitäisi myös olla kokemusta kanin omistajana enemmän kun viideltä vuodelta, niin että kanin elämän perusasiat ovat hallussa. Pidempikään kokemus ei ole haitaksi, sillä itsestä ainakin tuntuu, etten monenkaan vuoden kokemuksella olisi valmis kasvattajan saappaisiin.

   Harva täälläkään oikeasti kanin kasvatusta vastustaa.
   Kritiikin ovat yleensä saaneet:
   - hetken mielijohteesta innostuneet, tyyliin "poikaset on söpöjä" kasvattajat, jotka ajattelevat, että eihän se nyt vaikeeta voi olla
   - salaa vanhemmiltaan poikasia teettävät lapset
   - sisaruksilla poikasia teettävät
   - sellaiset, jotka kyselevät jotain ihan liian perusjuttua siinä vaiheessa, kun poikaset on jo teetetty
   - pelkän rahan vuoksi kasvattavat, jolla eläimet on sivuasia
   ...eli yleensäkin sellaiset ihmiset, jotka eivät selvästi ole paneutuneet asiaan ja opiskelleet tarpeeksi, eivätkä tee sitä kanien parasta ajatellen. Todellinen eläinrakas ihminen laittaa aina kanin parhaan etusijalle, myös kasvatuksessa.

   Useasti etenkin lapsilla tämä on vielä hieman vaikeaa ajatella asioita toisen elävän olennon kannalta. Tai ajatella asioita ennakkoon. Enkä puhu vain muista lapsista, vaan tiedän sen omakohtaisestikin.. itsekään en ole lapsena halunnut antaa periksi, kun jonkun omasta mielestä kivan idean olin saanut päähäni. Näin vanhempana kaduttaa, kun en ole osannut ajatella asioita muiden kannalta. Itse kannatan siis jonkunlaista ikärajaa kasvatukseen. Se rajoittaisi myös määrää, joka tuntuu tällä hetkellä olevan liian suuri. Tuntuu, että kasvattaminen on jotenkin muotia ja on siirrytty nukkeleikeistä elävillä eläimillä leikkimiseen. Se jos mikä on eläinten kannalta sääli.

   Ytimekkäästi sanottuna hyvä kasvattaja omistaa useamman vuoden tiedolla ja kokemuksella kasvatetut aivot ja suuren sydämen, jossa paljon eläinrakkautta ja ymmärrystä.

   Isoimman arvostukseni saa ne nuoret, jotka ymmärtävät kasvatuksen olevan kohdallaan liian aikaista, opiskelevat asioita ja näyttävät esimerkkiä muillekin. Jotka uskaltavat sanoa kaverille, joka juuri kanin saatuaan päättää hankkia poikasia, että tuo ei ole viisasta. Se vaatii rohkeutta.. tavallaan olla erilainen, tämän pienimuotoisen poikasbuumin keskellä. Tälläisen nuoren toivon olevan tulevaisuudessa se kasvattaja, jolta kanimme hankimme. Silloin voisin luottaa, että kanini tulee hyvistä oloista, välittävältä ihmiseltä.

  • Luppainen

   Kasvattajan täytyy olla pätevä kanien kanssa, hänellä täytyy olla paaljon tietoa ja käytännön kokemusta kaneista. Uusille omistajille on osattava antaa neuvoja. Hänellä on oltava hyvät ja virikkeelliset tilat poikueelle/poikueille. Kaneja on myös jaksettava hoitaa ja totuttaa käsittelyyn, oli miten kiire tahansa. Kasvattajan olisi syytä tietää mistä saa kodit kasvattamilleen poikasille, tietää miten niistä voi ilmoitella, ja jos joku poikanen ei mene kaupaksi, on sille löydyttävä jonkinlainen paikka tai sijoituskoti. Kasvattajilla on usein päämäärä teettää hienoja, mukavia pupuja. Kasvattamastaan rodusta täytyy siis löytyä tietoa, kuten rakenteesta ja väriyhdistelmistä, sillä sekarotuisia, kodittomia pupuja löytyy jo ihan tarpeeksi. Lisäksi on oltava kaneja joita jalostukseen voi käyttää, hyväluonteisia ja mielellään näyttelyissä/kanihypyssä käyneitä (ja menestyneitä). Yleensä suositaan Suomen kaniyhdistyksen virallisia kasvattajia. Hyvä kasvattaja tuntee vastuunsa ja pitää huolta, että kasvatit pääsevät hyviin koteihin, eivätkä minne tahansa.

   Siinä joitakin syitä mietittäviksi:)

   • puppana

    tästä viestistä. Olen itse 30v. 3lapsen äiti ja harrastellut kanien(luppisten) kanssa teinistä asti, joten käsittelijänä melko tottunut. Itsellä nyt uudet kanit(toinen rekattu toinen löytö, mut kaunis ja terve) joilla ajatellut teettää poikasia. 3kotia mahdollisille poikasille olisi jo tiedossa, mutta etsin nyt vielä enemmän tietoa kasvatuksesta. Olisi kiva toimia kasvattajana ja toivon, että tietäisin vielä enemmän siitä ennenkuin ryhdyn toimeen. Itselle kuitenkin tuntuu vieraalle kaikenlainen sofistikoitunut toiminta kanien kanssa. kanitusyhdistys tuntuu jopa pelottavalta, kun siitä lukee sivuilta. Toisaalta kaipaan kai vielä neuvoja, jotta varmistuisin olevani oikealla asialla.. hmm.. siis kaiketi kanikasvattajille soittelemaan ja sitä kautta homma tutuksi. :)


  • tania78

   Syyt ovat tietysti kiinnostus kaneista ja niiden hyvinvoinnista ! Kasvattajat tekevät paljon muutakin kuin astuttavat kaneja...
   En usko, että kukaan on vastustanut järkevää kasvatusta, jonka tavoitteet ovat korkealla !
   (vastustus on ollut "kotikasvattajia" vastaan )

   Tietoa tietysti pitää olla..
   Kaniyhdistys järjestää kasvattajakursseja muuta kaneihin liityvää, joten sinne vain jos asia mietityttää tai kiinnostaa ! =)

   • minäpä kysyin tuota

    Tietysti jos aikaa löytyy kursseille niin siitä vaan mutta paljon helpompaa on mennä vaikka ihan kirjastoon ja lukea kyseistä kirjallisuutta. Itse olen kasvattanut aikaisemmin kissoja eli tietämystä eläinpennuista löytyy. Vaikka kissojen kasvatus on hieman erinlaista niin on siinä paljon samojakin asioita. Voi sitä ilman kurssejakin paneutua kasvattamiseen vaikka ei siinä mitään pahaa ole. Itselläni on vasta 5v kokemus kasvattamisesta. Mutta nuorempana olen paljon hoidellut ystävien ja oli meillä jossain vaiheessa omiakin kaneja.

    Niin mun syyt miksi haluan kasvattaa kaneja..
    On saada terveitä yksilöitä maailmalle. Molemmat kanit ovat kotoisin ruotsista.

    Koti kasvatusta voi harrastaa jos osaa asiansa ja ihan siinä missä oikeat kasvattajat voi kotikasvattaja myös opiskella alaa kirjojen ja netinkin kautta.


   • "Tuulia"
    minäpä kysyin tuota kirjoitti:

    Tietysti jos aikaa löytyy kursseille niin siitä vaan mutta paljon helpompaa on mennä vaikka ihan kirjastoon ja lukea kyseistä kirjallisuutta. Itse olen kasvattanut aikaisemmin kissoja eli tietämystä eläinpennuista löytyy. Vaikka kissojen kasvatus on hieman erinlaista niin on siinä paljon samojakin asioita. Voi sitä ilman kurssejakin paneutua kasvattamiseen vaikka ei siinä mitään pahaa ole. Itselläni on vasta 5v kokemus kasvattamisesta. Mutta nuorempana olen paljon hoidellut ystävien ja oli meillä jossain vaiheessa omiakin kaneja.

    Niin mun syyt miksi haluan kasvattaa kaneja..
    On saada terveitä yksilöitä maailmalle. Molemmat kanit ovat kotoisin ruotsista.

    Koti kasvatusta voi harrastaa jos osaa asiansa ja ihan siinä missä oikeat kasvattajat voi kotikasvattaja myös opiskella alaa kirjojen ja netinkin kautta.

    Onko liian utelevaa kysyä minkä ikäinen olet?

    Ja kun mielenkiinto heräsi, niin millaisia kissoja olet aiemmin kasvattanut? Jotain tietyn rotuisia?

    Kani ja kissa on tietysti ihan eri asia, joten kyllä kanikokemuksesi tuntuu melko vähäiseltä kasvattajaksi aloittamiseen. Vai käsitinkö väärin.. milloin olit nuo omat kanisi hankkinut? Olen vain henkilökohtaisesti sitä mieltä, että eläimen elintavat ja ominaisuudet pitäisi ensin opiskella omistamalla kani ihan lemmikkinä.. törmätä mahdollisiin sairauksiin ja oppia yleensäkään tuntemaan merkit mistä lukea kuinka kani voi.

    On mielestäni myös erittäin tärkeää, että kaninkasvattaja osaa erottaa sukupuolet hyvin. Liian usein tulee yllätyspoikueita sen vuoksi, että tietämätön kasvattaja on myynyt muka kaksi tyttöä ja toinen huomataankin pojaksi, kun häkissä vilistää sisarusten tekemää jälkikasvua.

    Mielenkiinnosta olisi myös kiva tietää myös miten olet päätynyt juuri näihin kahteen pupuun, jos haluat kasvattaa terveempiä yksilöitä? Ja mitä tiedät niiden taustoista ja genetiikasta?

    Minusta olisi mahtavaa, jos tuollaiset kasvattaja-kurssit tulisi pakollisiksi kasvattajaksi haluaville. Silloin vältyttäisiin niiltä, jotka väittävät jo osaavansa, vaikka ovatkin tosiasiassa lukaisseet ympäripyöreästi jotain netistä ja väittävät osaavansa. Kunnes sitte poikaset syntyvät ja ollaan täällä kyselemässä jos minkälaista perusasiaa.

    En nyt tuolla viitannut sinuun.
    Mutta tosiaan, jos olisin sinä, hankkisin ensin kyllä yhdet kanit ihan vain lemmikiksi ja tutustuihin niihin rauhassa. Käsittelyä, hyvinvoinnin tai sairauden tuntomerkkejä (ovat todella hyviä peittämään kaiken) ja imuroiden samalla lisää tietoutta kanin poikasista ja genetiikasta.


   • miss2398
    "Tuulia" kirjoitti:

    Onko liian utelevaa kysyä minkä ikäinen olet?

    Ja kun mielenkiinto heräsi, niin millaisia kissoja olet aiemmin kasvattanut? Jotain tietyn rotuisia?

    Kani ja kissa on tietysti ihan eri asia, joten kyllä kanikokemuksesi tuntuu melko vähäiseltä kasvattajaksi aloittamiseen. Vai käsitinkö väärin.. milloin olit nuo omat kanisi hankkinut? Olen vain henkilökohtaisesti sitä mieltä, että eläimen elintavat ja ominaisuudet pitäisi ensin opiskella omistamalla kani ihan lemmikkinä.. törmätä mahdollisiin sairauksiin ja oppia yleensäkään tuntemaan merkit mistä lukea kuinka kani voi.

    On mielestäni myös erittäin tärkeää, että kaninkasvattaja osaa erottaa sukupuolet hyvin. Liian usein tulee yllätyspoikueita sen vuoksi, että tietämätön kasvattaja on myynyt muka kaksi tyttöä ja toinen huomataankin pojaksi, kun häkissä vilistää sisarusten tekemää jälkikasvua.

    Mielenkiinnosta olisi myös kiva tietää myös miten olet päätynyt juuri näihin kahteen pupuun, jos haluat kasvattaa terveempiä yksilöitä? Ja mitä tiedät niiden taustoista ja genetiikasta?

    Minusta olisi mahtavaa, jos tuollaiset kasvattaja-kurssit tulisi pakollisiksi kasvattajaksi haluaville. Silloin vältyttäisiin niiltä, jotka väittävät jo osaavansa, vaikka ovatkin tosiasiassa lukaisseet ympäripyöreästi jotain netistä ja väittävät osaavansa. Kunnes sitte poikaset syntyvät ja ollaan täällä kyselemässä jos minkälaista perusasiaa.

    En nyt tuolla viitannut sinuun.
    Mutta tosiaan, jos olisin sinä, hankkisin ensin kyllä yhdet kanit ihan vain lemmikiksi ja tutustuihin niihin rauhassa. Käsittelyä, hyvinvoinnin tai sairauden tuntomerkkejä (ovat todella hyviä peittämään kaiken) ja imuroiden samalla lisää tietoutta kanin poikasista ja genetiikasta.

    vaikka lähden syksyllä opiskelemaan eläintenhoitajaksi ja minulla on 3 kania (ennen neljä) ollut 5 vuoden ajan (ja koira 8 vuotta) ja olen kiinnostunut eläinten hyvin voinnista ja hoidosta, en alkaisi kasvattamaan eläimiä. Haaveenani on työskennellä joskus löytöeläinkodissa tms. eläimiä joudutaan jatkuvasti lopettamaan tolkuttomasti. kasvattajiakin on mielestäni liikaa, vaikka se todella auttaisikin eläinten kehityksessä terveempää ja ns. "parempaa" (en löytänyt parempaa sanaa..) eläintä kohti.


   • LISÄÄ!!!
    miss2398 kirjoitti:

    vaikka lähden syksyllä opiskelemaan eläintenhoitajaksi ja minulla on 3 kania (ennen neljä) ollut 5 vuoden ajan (ja koira 8 vuotta) ja olen kiinnostunut eläinten hyvin voinnista ja hoidosta, en alkaisi kasvattamaan eläimiä. Haaveenani on työskennellä joskus löytöeläinkodissa tms. eläimiä joudutaan jatkuvasti lopettamaan tolkuttomasti. kasvattajiakin on mielestäni liikaa, vaikka se todella auttaisikin eläinten kehityksessä terveempää ja ns. "parempaa" (en löytänyt parempaa sanaa..) eläintä kohti.

    Iso lämmin halaus sinulle "miss2398" kaikkien eläinten puolesta.
    Maailma olisi hyvä paikka, jos sinunlaisia olisi enemmän!


   • puppana

    tietää. KIITTI.


  • Anonyymi

   Jos haaveilee tai on aloittamassa kanien kasvatusta niin suosittelen ihan ensimmäiseksi valitsemaan itselleen sopivimman rodun, asettamaan itselleen kasvatukselle tavoitteita (miksi kasvatat? mitä haluat kasvatukselta? miksi juuri valitsemasi rotu on se the juttu?) näihin kysymyksiin kun itse osaat vastata niin voit mennä SKY:n kasvattajakurssille. Ilman kasvattajakurssia en suosittele kasvatusta aloittamaan, koska silloin vain ns. tehtailet pupunpoikasia, koska sinulla ei ole tarkkoja tavoitteita yms. kasvatukselle.

   Nimim. Kanin kasvatusta takana useampi kymmen vuosi

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

   Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
   Maailman menoa
   180
   1345
  2. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

   Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
   Maailman menoa
   311
   1050
  3. Jokohan se viimein myöntäisi

   Vai onko vielä jotain epäselvyyttä sen asian suhteen?
   Ikävä
   144
   1014
  4. RIP Lauri Paavola

   Kansalaisaktivisti ja freelance-journalisti Lauri Paavola on kuollut vain 31-vuotiaana. Hän tuli tunnetuksi hyvin kärjek
   Maailman menoa
   23
   987
  5. En pidä sinusta, en kirjoita viestejäni sinulle.

   Yritä nyt ymmärtää. En koskaan tule kiinnostumaan sinusta. Jätä minut rauhaan täällä.
   Ikävä
   96
   882
  6. Upea, kaunis ja menestynyt Martina menee onnellisesti naimisiin

   Mitäs palstan vihaajamönkeröt tähän? Kiehuttaako? Kaikki vain eivät ole kauniita ja menestyviä kuten Martina.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   226
   848
  7. Tiedätkö näen

   sinun pelisi hyvin kirkkaasti.
   Ikävä
   59
   835
  8. Asuntojen reaalihinnat alimmillaan 20 vuoteen

   Sääliksi käy niitä jotka pari vuotta sitten maksoivat itsensä kipeäksi. Kohta pankki ottaa asunnon haltuunsa ja huutok
   Maailman menoa
   84
   818
  9. Nyt olis hyvä hetki tavata ja jutella

   Entinen parisuhde on paketoitu, ja nyt olisin vapaa mies sinun käyttöösi. Vieläkö tahdot mua? Aikaa on mennyt liikaa, mu
   Ikävä
   51
   768
  10. Ehdin aamulla

   ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
   Ikävä
   122
   762
  Aihe