Vanhojen ikkunoiden kunnostus

Marko

Minulla on vanhojen (noin 90-vuotiaiden) ikkunoiden kunnostus meneillään. Vanhat kitit ovat todella lujassa ja *%#&#¤ poistaa. Kysyisinkin (sitä silmällä pitäen, että joudun joskus uudestaan tekemään saman homman), kannattaako laittaa pellavaöljykitit uudestaan vai voisiko käyttää esim. kittilistausta ainakin muualla kuin karmin alareunassa ja pellavaöljykitin asemasta Tremcon Mono 321 -massaa?

Entiset kitit on kyllä asennettu suoraan puulle, jolloin puu on imenyt öljyn ja kitit ovat kovettuneet ja lohkeilleet. Kitithän pitäisi laittaa pohjamaalatulle alustalle.

Mono 321 -massaa kehuvat pysyväksi ja elastiseksi ja sanovat museoviraston hyväksyvän sen käytön vanhojen ikkunoiden korjauksessa.

Ja vielä viimeisenä kysymyksenä, että kauanko kestää oikein asennettu pellavaöljykitti ja em. elastinen massa Mono 321??? Talo, josta ikkunat ovat, on aika suojassa.

7

1244

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • joopa

      Ihan näin talonpoikaisjärjellä ajatellen suosittelisin sitä perinteistä pellavaöljykittiä. Sen käytöstä on pitkät kokemukset ja varmemmin ikkunasi kestävät vielä toisetkin 90 vuotta.

      Nässä uutuuksissa on semmoinen huono puoli, että kukaan ei tiedä, miten ne käyttäytyvät vuosikymmenten kuluessa. Ja sitten kun on käyttökokemusta kertynyt muutamalta vuodelta, voi tilanne olla se, että ikkunasi ovat jo pilalla.

    • maalari

      Jos kitti on todella hyvin kiinni sitä ei tarvitse välttämättä poistaa. Ja jos kerran on vanhat ikkunat kyseessä, niin kyllä se perinteinen pellavaöljykitti niihin kuuluu.

      • Marko

        Ikkunan alareunassa on tavallisesti kitit aivan irti ja yläosassa pirun tiukassa. Ja täytyy ne kitit senkin puolesta kokonaan poistaa, että ikkunoita ei ole maalattu kitin alta -> kitti kuivuu kovaksi ja irtoilee.

        Mutta laitetaan nyt sitten ne kitit, kun kerta ei muita mielipiteitä kuulunut. Kiitoksia näistä mielipiteistä.


    • Tiko

      Marko, toivottavasti vielä luet tämän viestin.

      Saat kitit helposti pois Rakennusapteekista saatavalla kittilampulla. Todella hyvä kone. Olen itse entisöinyt tähän mennessä yli 50 ikkunaa. Toiset ovat olleet 18-ruutuisia ikkunoita.

      Kittilamppu lämmittää kerrallaan noin 40 senttiä kittiä. Lämmitys kestää noin minuutin, eli kunnes nousee pientä höyryä. Sen jälkeen kitti lähtee kuin kuumalla veitsellä voita vuolisi. Kone maksaa kyllä itsensä hyvin takaisin. Itselläni on vielä jäljellä alakerran ikkunat, eli vielä yli 50 jäljellä. Ilman konetta ei olisi tullut niin nopeasti valmista.

      Rakennusapteekista kannattaa myös kysellä ikkunoiden pellavaöljykyllästyksestä ja pellavaöljymaaleista. Siis kunnon pellavaöljymaalihan ei sisällä liuottimia, eikä sitä tarvitse ohentaa eikä se haise (Allbäckin maalit). Minulla on hyvä kokemusta niistä.

      Kittiäkin saat Rakennusapteekista, ellet itse sekoittele. Älä missään tapauksessa laita millään muulla mömmöllä laseja kiinni. Huomasin hyvin silikonin vaikutuksen ikkunapuussa kun poistelin kittejä. Puu mustuu.

    • Anonyymi

      Ikkunoiden kunnostus kurssille niin ei tarvitse netistä kysymyksiinsä vastauksia metsästää!
      https://uusi.opistopalvelut.fi/pirkanopisto/fi/course/23176/

      • Anonyymi

        Parempi olisi ostaa uudet ja energiatehokkaat eikä hinkata mitään vanhoja lahopokia. Kittiä enemmän kuin puuta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Parempi olisi ostaa uudet ja energiatehokkaat eikä hinkata mitään vanhoja lahopokia. Kittiä enemmän kuin puuta.

        Jos puhutaan esimerkiksi yli 100 v vanhasta talosta niin kyllä alkuperäiset kannattaa kunnostaa jos ei aivan lahonneet ole. Tai jos on kyseessä ei talviasuttava kesämökki niin energiatehokkuudella ei ole mitään väliä. Eri asia sitten 70-luvun tai uudemman talon rapistuneet ikkunat, niillä kun ei mitään historiallista arvoa ole.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      138
      10080
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      53
      2924
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      188
      2727
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      24
      2087
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      16
      1852
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1669
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1577
    8. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1546
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1533
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1348
    Aihe