Kausipaikkakaravaanarit ratsastavat matkailulla

Jesse.Jeesiö

Leikkimökin rakentajalla on tiukat rakentamisehdot, jos rakennat sen laillisesti ilman rakennuslupaa. Rakennuslupakäytäntö ei ole yhtenäinen kaikissa kunnissa, ja näin ollen laki ei ole samanarvoinen kaikilla Suomen kansalaisilla.

Rakennuslupakäytäntö leirintäalueilla ihmetyttää, sillä karavaanareilla on kiinteitä hökkelirakennelmia. Nämä karavaanareiden vähitellen kyhäämät hökkelirakennelmat saavat olla vuosia, jopa vuosikymmenet ilman rakennuslupaa. Kuntien rakennusviromaiset vaativat useissa kunnissa, jopa grillikatokselta, huusilta tai puutarhavajalta rakennuslupaa. Mutta samaiset kunnat voivat sallia leirintäalueilleen karavaanareiden monin verroin suurempia rakennelmia, ilman vaadittavia rakennuslupaa. Näin ollen leikkimökin, grillikatoksen tai puutarhavajan rakentaja puhumattakaan siirtolapuutarhoista, joilla on lukemattomat määräykset ja säännöt rakentamiselle ja kunnallisteknilliset vaatimukset.

Suomen rakennuslupa lainsäädäntö kaipaisi pikaista korjausta, ja valvontaviranomaiset olisi velvoitettava valvomaan kaikkia rakennelmia samanarvoisesti, kaikissa Suomen kunnissa.


Jesse Jeesiö ®

4

1156

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • totta on..

      mutta eiköhän se ole paikallisella tasolla leirintäalueen pitäjän velvollisuuskin sen verran
      seurata mitä alueella tapahtuu ettei moisia hökkeleitä rakenneta ..
      Itse en ainakaan omalla alueellani salli tuommosia ollenkaan, terassin saa kausipaikkalainen rakentaa etuteltan alle, mutta mitään muita pysyviä rakenteita ei.
      Olen jossain nähnyt mainitsemiasi kyhäelmiä, jotka ovat maisemaa pilaamassa vaunun sivulla tai jopa vaunun ympärillä, jolloin tulee mieleen etteikö olisi voinut rakentaa samantien kesämökkiä jonnekkin?

      terv eräs leirintäalueyrittäjä

      • ennen kaikkea

        Jos leirintäalunen karvaanalueet on täynnä erilaisia puutelttoja, niin ei sinne normaali matkailija halua mennä. Kuten kirjoitit niin kyhäelmät pilaa maiseman ja väkisinkin tulee mieleen, ovatko tuollaiset rakennelmat turvallisia. Kun näissä vaunuissa on kuitenkin käytössä kaasulaitteita ja se vaunu on vain tyroksia joka leimahtaa syttyessään kuin soihtu, joten luulisi myös paloviranomaisilla olevan jotain sanottavaa noihin kyhäelmiin.


    • vaanari

      Ei tuossa ole kysymys lainsäädännöstä, vaan sen noudattamatta jättämisestä.
      Etuteltta ja sen alla laverit taitavat nykylainsäädännön mukaan olla se minkä lupaa hakematta voit vaunusi viereen rakentaa, tästä en ole varma, mutta kiinteä rakennus vaatinee luvan.
      Eivät kunnat tuota salli, rakennustarkastajat eivät välttämättä ole tietoisia asiasta ja on hyvin mahdollista, että siinä vaiheessa kun rakennustarkastaja käy paikan päällä jonkun alueen oman lisä tai korjausrakennuksen takia hörskät vaaditaan purettaviksi.

      Palotarkastuksen yhteydessä voi myös tulla ongelmia jos isoja epäkohtia ilmenee.
      Kaupallinen leirintäalue on tarkemman syynin alla kun yhdistyksen pitämä ei kaupallinen ja vastuunsa kantava hallitus yhdistyksessä selvittää paikallisten viranomaisten kanssa mikä on sallittua mikä ei ja valvoo myös, että sääntöjä noudatetaan.
      Tässä on usein ongelmana se, että eniten aluetta käyttävät ja innokkaimmat yhdistysten jäsenet usein itse ovat ne jotka rikkovat noita sääntöjä, varsinkin jos he ovat olleet mukana perustamisesta asti ja pitävät aluetta omanaan.

      • Jesse.Jeesiö

        Rakennustarkastajat ja paloviranomaiset ovat karavaanareiden rakennelmia katselleet läpi sormiensa, kautta aikojen. Tästä on todisteita, jopa järjestäytyneitten karavaanareiden nettisivuilla, jossa lähes päivittäin kehuskellaan Riihimäellä sijaitsevaa puutarhaleiriä. Kyseinen alue on kyllä ajalla ja vaivalla siisti ja hyvin hoidettu, mutta rakennelmat eivät ole yleisen rakennuslupa määräysten mukaisia. Törkeimmät todisteet rakennuslupaviranomaisten ja paloviranomaiseen piittaamattomuudesta voidaan nähdä, Kilpisjärvellä sijaitsevalla leirintäalueella, niitä on esitetty jopa TV-ohjelmassa. Viranomaisten katseet ovat olleet näissäkin lähetyksissä sammutetuin lyhdyin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2803
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2380
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2160
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1944
    5. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1796
    6. 152
      1782
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1767
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1716
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      131
      1510
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1304
    Aihe