Kanan munan haudonta

kotikonstein

Miten saa yhden kananmunan haudottua kotikonstein? Haudonta konetta ei viitsisi yhden munan takia ostaa. sain yhdelta maatilalta tuoreen kananmunan ja sovimme että yritän kasvattaa siitä kanan ja palautan sen sitten takaisin maatilalle. Hautuuko se jos laittaa kankaan sisään ja pöytälampun sitä päin osoittamaan tai laittaa lämminvesipullon siihen munan viereen?

36

18824

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ------
    • kanafarmari

      Kotikonstein saa haudottua. Tarvitaan vain kaksi pesuvatia, hehkulamppu, ja jonkinlainen ritilä. Toisen vadin pohjaan leikataan reikä (n. 15cm halkaisija). Reijättömän vadin pohjalle lasketaan n. 1 cm vettä. Vedenpäälle ritilä, jonka päällä kananmunat haudotaan. (Tarkennus: Munat eivät saa koskettaa vettä.). Vadit laitetaan suuaukot vastakkain ja hehkulamppu laitetaan toisen vadin reikään. Hehkulampun korkeutta säätämällä saadaan säädettyä lämpötila sopivaksi (37.8 astetta).

      Haudontakonetta kannattaa pitää päällä vuorokauden ennen kun aloittaa haudonnan. Vuorokauden koekäytön aikana säädetään lämpötila sopivaksi.

      Kananmunat voidaan laittaa haudontaritilälle. Munia käännetään 2-3krt/pv. Käännön yhteydessä munat sumutetaan märiksi suihkepullolla. Haudonta kestää 21 vuorokautta. Kolmena viimeisenä vuorokautena munien väliin tulee asettaa kostutettuja superlon paloja, jotta kosteusprosentti nousee.

      Tipuja alkaa kuoriutua 21 vuorokauden jälkeen haudonnan aloittamisesta. Haudontaa kannattaa jatkaa aina 24päivälle saakka, jotta hitaimmatkin kehittyjät pääsevät munista ulos :)

      Tiput siirretään keinoemon alle (lämpölamppu esim) 24h kuoriutumisen jälkeen.

      • Anonyymi

        Minkä lämpöstä veden pitää olla vadissa ja entäs siinä suihke pullossa? Onko väliä? Nopeeta apuu! Ja toimiiko jos ei oo superlon paloja?


    • tipotip

      näinkin: Karvahattuun vaikka lampaanvilloja ja villalankoja ja 60- 100 w lamppu yläpuolelle että lämpö tuntuu. Ei saa polttaa, kun kokeilet kädellä munan tasolla.
      Kääntele munaa mutaman kerran päivässä.
      Tuttava mies "hautoi" näin ankanpoikasen.
      Olethan varmistunut siitä että muna on varmasti hedelmöittynyt? Ts. onko havaintoja siitä että kukko on noussut kanan selkään?

      • Anonyymi

        Itselläni on vieraan linnun muna jonka löysimme ruovikon joukosta ja siellä oli alkio jonka pitäisi kuoriutua 14 vrk päästä mulla on siinä lamppu 110-120 v ja lankaa ja villaa ja lämmin vesi pussi mittari näyttää 36,9 c riittääkö se?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Itselläni on vieraan linnun muna jonka löysimme ruovikon joukosta ja siellä oli alkio jonka pitäisi kuoriutua 14 vrk päästä mulla on siinä lamppu 110-120 v ja lankaa ja villaa ja lämmin vesi pussi mittari näyttää 36,9 c riittääkö se?

        36 astetta ei riitä pitää olla vähintään 37 astetta ja jos se nousee yli 39 asteen niin se on kuollut ja jos se laskee alle 35 asteen niin se myös kuolee joten kannnattqa pitää siinä 37 asteessa


    • kananmuna

      Liskon munien haudonnasta apua:) Laita munat eläinkaupasta ostettavaan liskojen munien haudontaan tarkoitettuun vermiculiittiin jota on vähän sumutettu kosteutta säilyttämään. Alustaksi voi laittaa mustan muovisen ison kaupasta grillilihojen mukana tuleva muovi ja siihen vermiculiitti. Munat muotoutuu siihen hyvin ja helppo käännellä. Sitten rottinkikoriin ja munien päälle villakangasta, paloja ja lämpömittarilla valmistat lämpötilan. Ei liian kuumaa vaan noin 38 tasainen lämpötila. Varo palamista kääntele munia joka päivä.

    • Helmi08

      Kun kananmunia kääntelle, pitääkö niihin sumuttaa vettä? Tarvitsisin pikaista apua!!

      • Anonyymi

        Tarvii😊


    • vittu et down

      tyhmyyys :DDD

    • Hämillään

      Heippa. Olen vasta alkaja haudonnassa, Avasin tänään 4 vrk haudonnassa olleen munan. Ja se näytti noi 2 min keitetysltä munalta ja keltuainen oli harmaan ruskea jossa himmeitä juovia. OLISIKO SIITÄ NYT TULLU TIPU? Neuvoja sphen. [email protected] olis kiva saada tietoa

      • qqqqqqqqqqqqqq

        Ankan ja muiden vesilintujen munia pitää sumuttaa. Vaan kanankin munat tarvitsevat kosteutta. Haudottaviin kananmuniin kannattaa laittaa nuolimerkki vaikka lyijykynällä, että osaa kääntää oikein, siis ees taas, ei aina samaan suuntaan. Yölläkin on hyvä kääntää pari kertaa.
        Jos hankkii muutaman maatiaiskanan ja kukon, niin haudonta sujuu lunnonmukaisesti.


      • Anonyymi

        No joo


    • tipunen1

      Oisko jotain hyviä keinoja hautoo ku en viittis ostaa hautomakonetta ja mulla on joku ehkä 60 watin lämpölamppu ja käännän ehkä 2 kertaa päivässä ja aina käännön yhteydessä suihkutan vähän jotain käden lämpöstä vettä nii riittääks se vai pitääks tehä jotain toisin :D

      • qqqqqqqqqqqqqq

        Älä suihkuta vedellä kananmunia. Pieni vesiastia kananmunien viereen, ajan kanssa haihtuu ja pitää ilman kosteana. Käännä nelisen kertaa päivässä, yöllä pari kertaa. Ympäri ei pidä kääntää, siteet katkeavat. Lämpömittari on tietenkin tarpeen. Lampunvaloa vasten katsomalla voi seurata, jos kehitystä tapahtuu.


    • joku90001

      onnistuu myös näin laita kuppiin vettä (kuumaa) ja siihen pieni kuppi laita muna kuppiin japyyhe päälle ja lamppu osoittaman pyyhettä :)

      • Anonyymi

        Pitääkö kääntää🤣


    • alfa

      onnistuiko se haudonta?

    • make8511

      mitä ne tipuset sit syö?

      • b.,

        jyviä.


      • qqqqqqqqqqqqq

        Pikku tipuille voi antaa kananmunan keltuaista. Poikasrehua myydään maatalouskaupoissa. Tiput tarvitsevat tietenkin puhdasta vettä, myös undulaatin siemenruokaa voi antaa.


      • qqqqqqqqqqqqq
        qqqqqqqqqqqqq kirjoitti:

        Pikku tipuille voi antaa kananmunan keltuaista. Poikasrehua myydään maatalouskaupoissa. Tiput tarvitsevat tietenkin puhdasta vettä, myös undulaatin siemenruokaa voi antaa.

        Pikku tipuille voi keittää täysjyväviljahiutaleista puuroa, ilman suolaa. Myös keitettyä kalaa, mukana vaarattomiksi hienonnetut ruodot, voi toisinaan antaa. Vaihtoehtoisesti kissan sardiinejä, myydään pienissä säilykepurkeissa. Mitään sellaista kissanruokaa ei pidä antaa johon on lisätty kuparia tai tauriinia. Pikku tipuillakin pitää olla jatkuvasti tarjolla pienirakeista soraa. Keitettyjä luita voi myös nuijia tai muuten hienontaa tipuille sopivaan muotoon.


      • Anonyymi

        minä veikkaisin että tiput syövät esim:leivän muruja, siemeniä.


    • make8511

      vielä niistä munien kääntelystä haudonnan aikana. eli jos laitan munan vatiin ja kynällä merkki päälle, niin käännänkö merkin alas päin ja takas 2-4 kertaa vuorokaudessa?

      • qqqqqqqqqqqqq

        Laita myös toiselle puolelle munaa merkki ja sitten nuolet niin että ovat toisiaan kohti. Näin tiedät suunnan, käytä lyijykynää. Munaa ei pidä kääntää ympäri. Itse kääntäisin vähintään kuusi kertaa. Aivovaurio tiput ovat kovat paikka.


    • Maajussipussi

      Hauska viestiketju.

      Toivottavasti kanat ei lue tätä. Niille voi tulla paha mieli, kun homma ei nähtävästi onnistukaan ilman monimutkaistamista.

      • kananen

        Trollikin jo heräsi...


    • MoltsianMika

      Miksi kääntää? Meillä 23 munaa haudottiin kääntelemättä. 19 tipua. 2 kuoli. Hyvä prosentti. 0 kääntöä.

    • Kisukana

      Koklaa pannuhuoneessa jossain astiassa. Itse aion kokeilla.

    • muna-anne

      mulla on jo lämpölamppu kuumenemassa täälä.. aion myös koklaa.kukko on paneskellut kaikkia kanoja,mutta jostain syystä nääkän ei haudo vaikka ovat viimesyksynä syntyneit eikä ole olleet tuotantokanoin koskaaan.tulivat mulle n.viikko sitten. niin.jos munia kääntelee,pitääkö ne kääntää siis niin ettei "kärkeä" kääntele ylösalaisin vai onko suunnalla väliä?kieritelläänkö siis sivuttain vaan vai... :?

    • muna-anne

      ei näist kyllä ketään tule.aivan turhaa hommaa oli. 22 päivää haudottu,käännelty neljästi,vahdittu lämpöä jnejne.. hoh,haisee mätämuna :D

    • haudottaja

      Muna-annelle:
      Varmin tapa on joko käyttää hautomakonetta tai antaa kanan itse hautoa. Hyvin hautovat kanat on vaan harvassa ne. Maatiaiskanat hautovat käsitykseni mukaan vielä aika hyvin, monta pesuetta olen nähnyt maatiaisen hautovan. Hybridikanan olen tavannut ainakin yhden tapauksen jossa kana hautoi varsin ahkeraan ja pitkään salapesää joka vahingossa tuli kerättyä ja kana vieläpä peräänkuulutti munia. Tuttavan kokemusten perusteella nekin hybridikanat jotka hautoo ei välttämättä ole kärsivällisiä ja jättävät haudonnan kesken.
      Rotukanoja on kehuttu parhaimmiksi, joku silkkikana tms. on varmaan pätevä ja sille voi laittaa alle muitakin munia, ainakin väitetään että jos munia on pariton määrä ei kana huomaa että pesään on lisätty.
      Kanahan muuten kerää jonkun aikaa pesään munia ennen kun aloittaa haudonnan omatoimisesti. Siis sikäli kannattaa olla kärsivällinen ja antaa tietyn kanan munia rauhassa omaan pesäänsä.

    • Juupajuu

      Täytyykö sen lampun olla hehlamppu? Käykö halogeenilamppu tai energiansäästölamppu?

    • vuonnayksijakaksi

      Tuttuni vei lokinpesään onnistu,pojat vei aikonaan harakan pesään .Siinäolivain kova vahtiminen kun kuoriutuivat piti hakee pois etteivät tipu alas ja kuole.Kaikenlaista aikoinaan kokeiltiin.

    • Siis mä kasvatan kuutta kahden tipun toivossa ja siis mä pistin munat laatikkoon niiden alle lämpöpussin ja sen päälle kiedoin pyyhkeen ja munat sit siihen sitten vielä lämpöpussit päälle ja kosteuta aina vähän n:tunnin välein.
      Toivottavasti autto🐣🐤🐥

    • Anonyymi

      montako astetta veden pitää olla

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      66
      6382
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4106
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      265
      2529
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1990
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1498
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      96
      1348
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1097
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1080
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1026
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1001
    Aihe