Tuloilmaputken eristäminen

Rakentaja

Onko olemassa mitään ohjetta siitä milloin tuloilmaputki pitää eristää. Itselläni on lämmöntalteenotto-järjestelmä ja luonnollisesti poistuva putkisto on eristetty huolellisesti ja kaikkien määräysten mukaan.

Ilmastointikoneen ns. primäärinen tuloilmaputki kulkee yläkerran huoneen vieressä olevassa sivutilassa ja sitä en eristänyt mitenkään, koska lämpöltilaeroa ei ole. Kysymys kuulukin, että kuuluisiko koneelta edelleen huoneisiin tulevat sekundääriset tuloilmaputket varustaa eristeellä höyrynsululla niiltä osin kuin ne kulkevat lämpimien rakenteiden sisällä. Nyt niissä on pelkästään eriste ja tuo höyrynsulku lämpimissä tiloissa (välipohjassa) puuttuu.

Mulla kulkee esim. kaksi tuloputkea välipohjassa ja kovimmlla pakkasilla (-25C) niistä saapuu huoneisiin mittausten mukaan about 16-18 asteista ilmaa (huoneen lämpötila. 23 astetta). Lämpötilaeroa on siis seitsemästä viiteen astetta ja aprikoin tässä, että alkaako home kasvaa putkien pinnalla?

Olisiko mun syytä asentaa ilmastointikoneen lämmöntalteenottokennojen jälkeen tuloilman lämmitys, jotta tuota lämpötilaeroa voisi pienentää? Henkilökohtaisesti pidän mahdottomana ajatuksena sitä, että noita putkia edes voitaisiin eristää 100% kaasutiiviiksi nykyisillä menetelmillä vaikka olisin tienyt tästä asiasta jo rakennusvaiheessa. Sähkölämmitteisessä talossa tulokanavan lämmitys on järkevämpi tapa hoitaa ko. asia kuin alkaa noilla v:n muoveilla pelleily ja aiheuttaa tuulettumaton olotila putken ja höyrynsulun välille.

-Rakentaja-

10

7279

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pessimisti

      Ohjeitahan kyllä lötyy mutta oman kokemukseni mukaan ulkoa koneelle tulevaa putkea ei tarvitse eristää niiltä osin kuin se kulkee kylmässä vintissä tai sivutiloissa. Sen sijaan niiltä osin kuin se kulkee lämpimissä tiloissa eriste ja höyrynsulku pitää olla kunnossa, muuten vettä tiivistyy pakkasilla putken pintaan. Pelkkä eriste ei riitä.

      Koneelta huoneisiin menevät tuloilmaputket ovat itselläni eristämättöminä niiltä osin kuin ne kulkevat lämpimissä huonetiloissa, seinien sisällä tai välipohjissa. Toistaiseksi en ole havainnut huurtumista. Talvella yritän pitää kosteuden alle 50 %:ssa, jolloin myös kastepiste on riittävän alhaalla.

      • Rakentaja

        Aivan, ja ton suhteellisen kosteuden pitäminen riittävän alhaalla suojaa myös esim. ulkoseinää vasten olevien keittiönkaapistojen taustoja/seinää homehtumasta. Tietenkään liian kuiva ilma ei ole hyvä, mutta jossain se kompromissi lienee.

        Näin muuten tuossa naapurissa urakoitsijan jäljilta, että se ei ollut eristänyt edes huonetilassa kulkevaa tuloilmaputkea (sama kone kuin mulla). Miten mahtaa olla lähtevien putkien eristämisen laita?


      • Anonyymi

        Jos koneelle tulevaa putkea ei eristä niin koneen pitää olla pakkasilla aina päällä.


    • _oi

      alempaa ulkoilmaa koskien:
      "Eristystä tarvitaan siltä varalta, että koje on pysäytettynä talvella, jolloin ulkoilmakanava alkaa toimia painovoimaisena poistoilmakanavana. "


      Mikäli talossa ei ole lämmöntalteenoton jälkeistä ilman lämmitystä, tuloilmakanavassa ilman lämpötila kyllä jäänee selvästi alemmas kuin 16 astetta eli ilmeisesti ilma lämpiää kanavissa.

      60% hyöyruhteella ollaan nolla asteen tuntumassa ja 80% n 10 asteen seutuvilla. Noissa pintälämpötiloissa kondensoitumista tapahtuu kuivallakin sisäilmalla.

      Laittaisin ilman muuta ilman jälkilämmityksen asian korjaamiseksi. Tällöin eristyksestä ei tarvitse murehtia.
      Jos kanavan pintalämpötila nostetaan jälkilämmityksellä esim 16 asteeseen, kondensoitumista ei tapahdu, jos huoneilma ( 23) suhteellinen kosteus alittaa 65 %.

      En aivan ymmärrä, miksi koneessa ei ole jälkilämmitystä. Sellaista kojetta ei Suomessa pitäisi asentaa, koska sisäänpuhalluslämpötila ei varmasti ole riittävän korkea edes sisäänpuhalluslämpötilaksi puhumattakaan tuosta kondensointikysymyksestä.

      • Rakentaja

        Tein noi mittaukset silloin, kun yläkerta ei ollut vielä valmis (kylmillään) ja yhdessä kohtaa metrin pätkällä ilmastointiputken mutkassa väliuikaiseristeenä oli meikäläisen talvitakki paljaan kohdan päälle heitettynä. (Viime vuonna talvi tuli hieman äkkiä ja vain takki jäi yläkertaan odottamaan suven tuloa..)

        Valmistaja lupaa koneelle muistaakseni yli 80% hyötysuhteen ja ainakin tuossa kohdassa näyttävät pitävän sanansa. Toki kennot pitää sulattaa kovimmilla pakkasilla parin viikon välein, mutta muuten näyttäisi wörkkivän suht' hyvin.

        Sen jälkilämmityksen voisi varmaan asentaa tuohonkin koneeseen, mutta aivan turhaan en sitä viitsisi tehdä. Meillä on kattolämmitys ja tuleva raitis ilma sekoittuu ainakin nykykokemuksen mukaan ihan kivasti.

        Anyway toi sun 16/23 HR65 antoikin vastauksen mun kysymykseen ja taidan odottaa ainakin yhden talven ja teen vielä muutamia mittauksia huoneiden välillä nähdäkseni kuinka paljon ilma lämpiää/jäähtyy putkistossa edetessään. Ihan kastepisteen liki lämpötilaa ei saa päästää, mutta toisaalta noi kovimmat pakkaset täällä etelässä eivät kestä kovinkaan kauan. Ongelma ei siis liene mistään vakavammasta päästä?


    • putkessa

      jälkilämmitys. Eíkös se muutenkin lisäisi asumismukavuutta?

    • Jocu

      Samat kosteudet kulkevat putken ulkopinnoilla höyrysuluista ja eristyksistä riippumatta. Ei pidä sotkea muovia joka paikkaan.
      Eli, ei missään nimessä mitään höyrysulkuja. Eihän ilmanvaihtoputki helposti ruostu, mutta..
      Se jälkilämmityskin on jälkeenpäin vaikea asennettava. Jatka vanhaan malliin.

      • Ilmanvaihtokanavat ruostuvat useimmiten silloin, kun kanavassa ei liiku riittävästi ilma. Tällöin huonosti eristetyt kanavat pääsevät kondensoimaan kanavan sisään.

        Ilmiö johtuu siitä, että kosteus kohtaa kylmän ilman kanavan sisässä, jonne pisarointi muodostuu. Tätä leikkiä, kun kestää muutamia vuosia, vanhat kanavat ja katto materiaalit joutuvat varhaiseläkkeelle.


    • Ano Muumi

      Jos sulla on sisällä niin kosteaa, että 16 asteiseen putkeen alkaa kondensoitumaan kosteutta, niin ongelmia on taatusti havaittavissa jo muuallakin... ikkunat hikoilisivat pakkasilla yms.

    • Anonyymi

      Luulisi että nykyään sähkölämmitteisessä talossa on ilmalämpöpumppu. Kun sillä lämmittää niin sähköä menee vain n. kolmasosa sähköpatteriin verrattuna.
      Lisäksi kesällä voi jäähdyttää halvalla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1498
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1032
    3. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      38
      771
    4. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      771
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      707
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      700
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      37
      666
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      71
      634
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      304
      609
    Aihe