vähän huolettaa ruoka..

lähtö lähellä

Eli mitä uskaltaa syödä bulgariassa, on nimittäin unohtunut hepatiitti rokotus ottaa ja sitä kun suosittelevat nykyään sinne ja tautikin kun on sitten elinikäinen..?

14

2829

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • shopska

      Ei siellä nyt suurta huolta ruoan suhteen ole.
      Jos on kovin kuuma kotomaassakin osaat miettiä
      mitä syöt.Itse vältän irtojäätelön syömistä,samoin
      majoneesia.Katson,että esim.grillattu kana on kypsää
      jne.ei paniikkia.
      Hepatiitin voit saada Suomessakin.

    • -s-

      Onhan se rokote aina eräänlainen varotoimi, mutta omasta mielestäni Bulgariassa kyllä voi syödä melkeinpä mitä vaan sairastumatta.
      Meidän perhe oli viime elokuussa Bulgariassa ja 5 vuotiaalle pojallamme ei ollut rokotetta. Tarkoitus oli kyllä ottaa, mutta se sitten vaan jäi kaiken muun kiireen keskellä. Poika söi kaikkea mahdollista, eikä minkäänlaista tautia saanut.

      Itselläni puolestaan kokemus muutaman vuoden takaa kun hankin hepatiitti rokotteen ja niinpä sitä vaan rokotteesta huolimatta sain a-hepatiitin jostain ruoasta Marokossa. Mutta ei se a-hepatiitti mikään elinikäinen ole :). Ne hepatiitit, jotka ovat elinikäisiä tarttuvat jostain ihan muusta kuin ruoasta/juomasta.

      • gammakaksi

        Jos olet sairastunut A-hepat.on rokotus joko
        jäänyt tehostamatta tai olet rokotuttanut niin
        lähellä matkaa,että vasta-aineita ei ole ehtinyt
        muodostua ja olet saanut tartunnan.
        Silloinhan perheenjäsenesi on suojattu rokotuksella
        tai gammaglobuliinilla.
        Ja jos todella olet A-hepat.sairastanut ei sinua
        rokoteta ja jos et usko immuniteettiin niin senhän
        voi aina verikokeella tarkistaa.
        Enpä Bulgariassa ihan huoletta söisi esim.mansikoita,tai muitakaan marjoja tai hedelmiä
        joita ei voi kuoria tai ovat valmiiksi kuorittuja.


      • bulgtoo

        KTL kirjoittaa seuraavaa:

        "Vuonna 2007 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 17 hepatiitti A -tapausta mikä oli vähemmän kuin koskaan aikaisemmin. Tartunnoista seitsemän oli saatu ulkomailla, kuusi Suomessa, ja neljän tapauksen tartuntamaata ei ilmoitettu. Kaksi kotimaista tapausta oli saanut tartunnan lähiomaiselta, joka oli sairastunut ulkomaanmatkan jälkeen."
        Kansanterveyslaitos suosittelee rokotteen ottamista riskialueille kuten Afrikkaan, Keski- ja Etelä-Amerikkaan, Aasiaan (lukuunottamatta Japania), Itä-Euroopan maihin sekä Välimeren etelä- ja itäpuolisiin maihin matkustaville.

        Omituista että sairastit A-hepatiitin rokotuksen jälkeen...
        KTL: "Rokote suositellaan otettavaksi kaksi viikkoa ennen matkaa, mutta vielä matkalle lähtöpäivänäkin otettu rokote riittää antamaan tarvittavan suojan".

        vältettäviä ruokia ovat:
        Lehtisalaatit (saatettu pesty likaisilla veisillä)
        Jääkuutiot juomissa
        erilaiset vihannekset raakoina
        Osterit
        Irtojäätelö
        Kana jossa mahdollisesti raakaa lihaa.


    • niin hysteriaa

      vuodesta toiseen samat uunojutut.
      Ottakaa toinen matkalaukku täynnä evästä ja vettä Suomesta tai jättäkää koko Bulgarianmatka väliin !

    • balkantan

      Totta ja ei... Oma kokemus: Useita 1 - 2 viikon matkoja perheen kanssa Bylgariann vv 1999-2007, Albena, Nessebar, Varna, Kultahietikko. Ensimmäisellä reissulla lapset 3- ja 8-vuotiaita. Myös lasten kavereita ollut mukana.Olemme aina syöneet koko perhe hotellien aamiaspöydistä, eri ravintoloissa ja kahviloissa. Lapset ovat pitäneet aina Shopska-salaatista ja siinähän on tuoreita kasviksia, joskus myös salaatinlehtiä. Syömme mielellämme bulgarialaisen keittiön ruokia, pataruokia, kuten kavarma (voidaan tehdä eri lihalaaduista tai kanasta) tai gjuvets-nimistä pataruokaatai hyviä keittoja. Nämä ovat kunnolla lämmitettyjä ja yleensä aina tosi herkullisia. Myös kalaruokia olemme syöneet ja joitakin äyriäisruokia, ilman mitään vaivoja. Omaksikin hämmästyksekseni emme näillä perhematkoilla ole koskaan saaneet edes tavallista turistiripulia.Olemme syöneet myös retkikaupungeissamme esim. Dobritsissa ja Silistrassa ja Varnan ravintoloissa. Lapset ovat ostaneet jäätelöannoksia rantabaareista ja omissa juomissakin on toisinaan ollut jääpaloja. Myös ihania marjoja ja hedelmiä olemme ostaneet rannalle mukaan katumyyjiltä.

      Ennen reissua noin viikon ja reissun aikana syömme maitohappobakteereja. Pesemme käsiä ahkerasti ja viime reissuilla olemme aina ennen ruokailua käyttäneet käsihuuhdetta. Pyrimme syömään ravintoloissa, vältämme pikaruokapaikkoja (sic!) ja kioskeja. Itse syön aina myös bulgarialaista maustamatonta jogurttia ja pitäydymme pullovedessä, myös hammaspesussa.Ja nautimme sopivasti, ei liikaa, paikallisia juomia, kuten Mastikaa ja Pliska-konjakkia, niin eiköhän vatsakin pysy vauhdissa.

      Vuonna 1988 ystävieni kanssa Sofiassa käydessäni sain ruokamyrkytyksen, jossa olikin sitten, hmm, hieman kovemmat oireet. Muu seurue ei sairastunut silloinkaan. Olen toki matkustanut muuallakin Euroopassa, enkä ole vatsatautia saanut. Mutta, kuten edellisestä esimerkistä huomaamme, ainahan kaikki on mahdollista.

      Bulgaria on hyvä ruokamaa, kokeile rohkeasti paikallista ruokaa, muuten jää jotakin olennaista kokematta.

      Hyvää ja herkullista lomaa.

      • balkantan

        Joo ton A-hepatiitin toki voi saada , aika harvinaista se kyllä on ja toki rokotuksen voi ottaa. A-hepatiitti tarttuu ruoan ja saastuneen veden välityksellä. Se ei jää ihmiseen pysyvästi, mutta voi hankalimmillaan olla kurja tauti sairastaa, lievimmillään sitä ei juuri huomaa sairastaneensa. Se toinen ja komas on sitten B- ja C-, jotka menevät sisään ihmiseen eri puuhissa, kuin syödesä ja juodessa, ovat siis veritartuntoja ja niitä sitten vältetäänkin eri tavalla. A ja B-tiittiin on rokotukset, C-hen ei tietääkseni ole.


    • bulgarianjogurttia

      se, jos mikä pitää vatsan kunnossa. Meikäläiseen makuun se voi olla hieman liian hapahkoa, siihen voi laittaa makua taittamaan pikkuisen tarjolla olevia hilloja sekaan, myös murot ja myslit sopivat !

      Maitohappotabuista on hyötyä vain vauvoille, joilla on ruon imeytymisongelmia. Ne on siihen kehitetty alunperin, kunnes keksittiin, että niillä voi lyödä rahoiksi. Ihan sama vaikka söisi perunajauhoa.

      • 123

        maitohappobakteerit tasoittavat vieraita bakteereja, tietosi on väärä. Eli ottakaa niitä jo ennen matkaa ja matkalla, aikuisille on kapseleita ja vauvoille jauheena vellin/maidon sekaan.


    • ............

      Itse viitenä vuotena peräkkäin käyneenä ja elokuussa kuudes kerta... Olemme syöneet kaikkea mahdollista mm. rantakadulta kojusta pikaruokia ja siihen paljon majoneesia. Emme ole sairastuneet kertaakaan.

      • kylmälaitteita

        älkää kuitenkaan sitä riskiä ottako, että vatsataudin hankitte lomanne pilaamaan :)


      • tojuha

        Sama juttu kaikkea syöty näillä 4 lomareissulla eikä mitään häikkää,elokuussa mennään viidennen kerran ja katsotaan jos nyt lopulta löytyisi näitä bulgarian mollaajien huutamia juttuja,neljällä ensikerralla ei ole ollut mitään ongelmia kyseisessä maassa.Joten jos joku on tulossa 28.8 albeenaan niin siellä tavataan.


      • Pertti Jojensuusta
        tojuha kirjoitti:

        Sama juttu kaikkea syöty näillä 4 lomareissulla eikä mitään häikkää,elokuussa mennään viidennen kerran ja katsotaan jos nyt lopulta löytyisi näitä bulgarian mollaajien huutamia juttuja,neljällä ensikerralla ei ole ollut mitään ongelmia kyseisessä maassa.Joten jos joku on tulossa 28.8 albeenaan niin siellä tavataan.

        Innoissamme odotamme taas uutta reissua ja hyviä ruokia !
        Meidän mielestä valikoimat ja tuoreus on hyvää luokkaa.
        Erilaisia salaatteja on kymmenittäin ja lämpimiä vihannesruokia.
        Erikoisesti ihastuin sirene (feta) juustolla täytettyihin paahdettuihin paprikoihin, niitten nimi oli vähän vaikea, mutta jotain sinne suuntaan kuin "piperki pjyrek".
        Grilliliha on superhyvää. Söimme paljon possunsisäfilettä vartaana ja kanakin oli maukasta, jotenkin ihan eri makuista kuin Suomessa grillattuna. Pekoniin käärityt kanavartaat oli ah, niin hyviä !
        Lihavihannespata eli kavarma oli täyteläistä ja aromikasta.
        Se ei ollut paljoakaan maustettua, mutta yrttejä oli ja savipadassa pitkään haudutettu. Oikein hyvää. Lisukkeet piti ja sai tilata erikseen, oli monenlaista perunaa, vihanneksia eri lailla laitettuna, riisiä sellaisenaan tai sienillä ja monta muuta lisukevaihtoehtoa.

        Pihvit ja leikkeet ei olleet niin meidän makuun, meistä grilliruoka oli parasta, mitä lihaan tulee. Salaatit ja vihannesruoat kylkeen oli ihan "kymppi". Paikallista olutta tai viiniä päälle, mmm, vielä 6 viikkoa pitää odottaa kuola poskissa valuen.
        Aurinko, meri ja loma tuo tietenkin kaikkeen oman ihanan tuulahduksensa. On niin hyvä mieli, ei arki rassaa !

        Pizzaa ja pastaa kokeilime kerran. Pettymys, mutta ei haittaa yhtään, niitä voi syödä kotonakin.

        Jälkkäreitä ei kannata jättää väliin, kakkupalat ja jäätelöannokset ovat yli-ihania !
        Tyttöystävän mielestä, itse otin drinkin, tai irish-coffeen.


    • voit syödä huoletta !!

      unohtakaa ennakkoluuloisuutenne !! johtuuko se siitä että missään ette ole ennen olleet ettekä syöneet kuin atria maksalaatikkoa tai äidin lihapullia ??

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      134
      10022
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      53
      2914
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      183
      2715
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      24
      2087
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      16
      1852
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1669
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      17
      1570
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      17
      1530
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      13
      1528
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1348
    Aihe