Vinkkejä kuinka opettaa koira sisäsiistiksi

apuatodellatarvitseva

niin että minulla on kohta 12 vk vanha pentu enkä meinaa saada sitä millään sisäsiistiksi. käytän ulkona usein mutta silti kakkaa ja pissaa sisälle. tietysti kehun kun tekee tarpeensa pihalle ja annan namin mutta sisälle kun tekee sanon hyi, ei tunnu auttavan.
mikä neuvoksi?

30

15272

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kiire?

      Ei kai tuon ikäisen pennun ole vielä oltava sisäsiisti?! Meillä on 9kk:n ikäinen "pentu", eikä vieläkään täysin sisäsiisti, ei osaa ollenkaan pyytää ulos.

      • kouluttakaa koiranne

        kyllä varmasti voi jo vuoden ikäisenä odottaa että koira viimeistään on täysin sisäsiisti! oli kesä tai talvi sen koiran voi viedä ihan yhtä paljon ulos tarpeilleen.. meillä oltiin jo 3 kk sisäsiisti, ei ollu papereille enää käyttöä ja uloskin osattiin pyytää.. harjotusta kehiin ja lopeta tänne kirjottelu, se mitään asiaa auta..aina heräämisen, leikin, syönnin ja unien jälkeen suoraan ULOS! ettei vaan olis laiskuutta tuokin, ei se mikään itsestäänselvyys ole että se koira jossain vaiheessa oppii tekemään ulos vaan se pitää opettaa!


      • sisäsiistit

        Kyllä vuoden ikäisellekin joku vahinko voi käydä ja harvoin 3 kk vanha edes PYSTYY pidättämään muutamaa tuntia kauempaa. Riippuu tietty koiran eli rakon koosta, mutta enpä ole juurikaan kuullut alle 4-5 kk vanhoista sisäsiisteistä pennuista. Muutamia joo, mutta ne on poikkeuksia, eikä mitään sääntöjä välttämättä. Isoimmalle osalle kestää sinne saakka kehittää se pidätyskyky ja sitten kuten joskus lapsille käy, on se puhdas vahinko.

        Sisäsiisteys ei todellakaan ole pelkkä koulutusasia, tämä myös AP:lle tiedoks!!!
        Jos koira EI PYSTY PIDÄTTÄMÄÄN ja on siis hyvin nuori eli pieni, siltä on turha sitä odottaa. Sitä toki viedään ulos, kehutaan ulos tekemisestä jne. ja se kyllä alkaa toteuttaa sitä sillä heti kun pystyy, mutta ei se vauvakaan oikeasti kurittomuuttaan vaippoihin kakkaa - vaan koska ei pysty muuhun.

        Pienenä pentuna koiraa pitää viedä todella ahkerasti ulos. Jopa kerran tunnissa, koska 8-12 viikkoinen juuri aina leikin, ruokailun, unien jne. jne. jälkeen joka välissä pissaa ja kakkaa ja sekin on totta, että joillain se pitkittynyt sisäsiisteyden opettaminen (jos ei ne enää ole vahinkoja 7-9 kk iässä vaan siis selkeästi koira ei osaa) on ihmisen laiskuutta. Se on ihan totta ettei koira voi osata jos sille ei opeta. Mutta se miksi haluan vaan sanoa sen ettei mikään opetus yksin riitä, jos kehitys on kesken, on että liian paljon ihmiset odottaa koiran olevan alle 4 kk vanhana muuta kuin VAUVA. Sillä on koirien parissa vauvakortti, eli pentuoikeudet, ja vielä sen jälkeenkin pitkälle, mutta siis se on niin vauva alle 4 kk ikäisenä, että sille voi ja pitää opettaa, mutta siltä ei voi vaatia. Koirat ei vaadi sen ikäiseltä oikeastaan mitään ja antaa sen tehdä melkein mitä vaan :) Liian usein kuvitellaan koira isommaksi kun se on ja sitten sitä aina vaan "koulutetaan" ja unohdetaan että se on alle vuoden ikäisenä pentu ja oikeasti: ei meidän ihmistenkään oleteta tietävän ja osaavan kaikkea 16 vuoden ikään mennessä! Eikä kaikki opi potalle pienenä välittömästi kun sitä pottaa näytetään :) Olemme siis helposti ihan epäreiluja koirien lapsia kohtaan.

        3 kk ei todellakaan ole siis mikään normaali ikä olla sisäsiisti eikä sitä voi kaikilta edellyttää. Enkä sano tätä siis sinun takiasi tai siis inttääkseni tms. teillä on varmasti näin ja hyvä tuuri niin, mutta muille. Että se ei todellakaan ole se, mitä voidaan odottaa. Hyvälläkin sisäsiisteyskoulutuksella saattaa silti mennä 6-7 kk. Koirissa on koirakohtaisiakin eroja ja paljon riippuu paljosta.

        Ap olisi ottanut koiran todella tietämättä koirista MITÄÄN. Koiraa ei toruta tarpeiden tekemisestä koskaan, vaan viedään niin paljon pihalle ja kehutaan siellä, että ne tarpeet tulee sinne. 12 viikkoinen on ihan täysi nöösi ja vauva. jne. Toivottavasti semmoisia omistajia ei ole, ainakaan kovin paljon.


    • suotta

      hoppuile!!! Se on ihan vauva vielä.Ja pidätyskyky vielä ihan nolla, samoin rakon koko. Joku viisas sanoi joskus että koiralta vois vaatia täydellistä sisäsiisteyttä vasta joskus puolen vuoden jälkeen jos sittenkään..
      Omani kyllä ovat onneksi oppineet nopeasti, mutta kaikki olivat kesäpentuja ja oli rajaton pääsy ulos koko ajan. Mutta kyllä se siitä

    • hyvä tulee

      Pentu on tosiaan ihan pieni vielä, eikä ulostaminen ole vielä täysin sen omassa kontrollissa. Suosittelisin kuitenkin, että tee mahdollisimman vähän numeroa näistä rutiineista. Älä esim. osoita harmiasi koiralle, kun joudut jälleen kerran siivoamaan lattioita. Ole mahdollisimman neutraali, niin koira ei opi yhdistämään tunnereaktioitasi asiaan, mistä on jatkon kannalta etua.

      Ulkona voit mielestäni kiittää jos tahdot, mutta käsittääkseni sisäsiisteys on normaaliin koiraan sisäänrakennettu ominaisuus, joka alkaa toimia kun koira on valmis. Eläinhän ei yleensäkään tahri omaa pesäänsä; esim. hamsteri pitää mökkinsä siistinä pissoista, eikä sitä kukaan opeta. Kehitystä edesautetaan viemällä pentua ulos ja jälleen kerran ulos.

      • Patricia ;)

        Pakko sanoa tähän hamsteri jutttuun että; meillä on hamsu ja paskoo omaa taloon ja asuu siellä mutta kuset tekee ulkopuolelle ;D


    • *tassu*

      Vie koira AINA ulos, kun: 1)Lopettaa leikkimisen, 2)On juuri syönyt 3) Herää uniltaan.
      AINA ja heti!!

      Seuraa pari päivää kellosta, millainen "tarve väli" pennulla noin suurinpiirtein muuten on.

      Vahinkoja sattuu varmasti, koska pentu on vielä niin pieni, mutta omalla viitseliäisyydellä on tosi tärkeä rooli. Itsellä oli ensimmäinen 6- kuisena, toinen 4 -kuisena ja kolmas 6 -kuisena täysin sisäsiistit koirat.

    • Minnilyllerö

      Tiedän miltä tuntuu opettaa koiraa
      mutta tulosta ei synny.
      Kauanko olet koiraa opettanut?
      Jos olet kuukausi sitten aloittanut opetuksen,
      vielä voi kestää ja varmasti kestääkin ennenkun koira alkaa
      edes puolia hommasta tajuta...

      Mutta tosiaan sanomalehtiä ja muita
      papereita vaan,niin että koira voi niiden päälle
      pissiä..(:
      Ja itse ainakin vilkkaan pentuni kanssa toimin
      rauhallisesti,varmasti ja innoittavasti.
      Jos pentu tekee oikeaan paikkaan,
      innosta koiraa niin et se tajuu
      et se onki hyvä juttu.
      Ja jos pissit menee väärälle paikkaa
      ei riitä että sanoo vain hyi,
      vaan tomerasti tuot koiran rikospaikalle
      ja näytät pissiä ja kysyt "mikäs toi on??!!
      kukas sen on tehny!?Tuhma poika tai tyttö"
      Se ainaki meillä tepsi(:

      • -liri tuli-

        Taitaakin nyt olla omistaja itse. Eihän tuon ikäinen vielä osaa säädellä rakkonsa/suolensa toimintaa. Jatka harjoituksia. Omakotitalossa missä nopeasti pääsee pihalle, voi joku onnistua jo 20-viikkoisen saamaan sisäsiistiksi, mutta kerrostalossa se on vaan yleensä pitempi prosessi. Kärsivällisyyttä nyt vaan.


      • htjajjiedshg
        -liri tuli- kirjoitti:

        Taitaakin nyt olla omistaja itse. Eihän tuon ikäinen vielä osaa säädellä rakkonsa/suolensa toimintaa. Jatka harjoituksia. Omakotitalossa missä nopeasti pääsee pihalle, voi joku onnistua jo 20-viikkoisen saamaan sisäsiistiksi, mutta kerrostalossa se on vaan yleensä pitempi prosessi. Kärsivällisyyttä nyt vaan.

        toivottavasti koira on jo sisäsiisti ku on noin vanha viesti. jos ei ole mene heti kirjastoon ja lainaa koirankorjauskirja


    • Fräyh, fräyh

      Koiramme pidätteli pissan ja kakan useita tunteja ja kotia tullessa virtasi vasta, oppi sisäsiisteyden vasta 2-vuotiaana. Oli rankkaa siivota 50.kiloisen koiran jätökset, virtsamääräkään ei ollut pientä.
      Kuitenkin ihan oma meidän kulta *tutteli*

    • jmfgk,hgl

      Eiköhän toikin pentu ole jo sisäsiisti kun sillä ikää on tänäpäivänä 2,5 vuotta.

    • ...

      meillä on 7kk koiran pentu joka ei osaa vieläkään pyytää ulos. kun käytän sitä ulkona. se kusee ja sitten tullaan sisälle ja se kusee matolle..??!!.... vanhempi koira kyllä oppi todella nuorena sisäsiistiks.. neuvoja??????????

      • canis.familiaris

        Onko sama paikka, mihin merkkaa? Oletko kokeillut ottaa sitä mattoa määräajaksi pois?


    • Kevättä odotellessa

      Meillä 14 viikkoinen narttu-pentu ja kuukauden verran ollaan käyty ulkona noin 4-6krt päivässä ja vain yhden kerran kakkasi ulos pari viikkoa sitten. Pentu pidättelee hyvin. Vaikka painaa vain reilun kilon niin välillä ihmettelen että miten se voi pissata liki puoli desiä kerrallaan. On todella vaikea arvioida milloin sillä olisi niin kova hätä että tekisi hätänsä ulos.

      Toinen ongelma on sen ulkoilu. Ovesta koira ei tule ulos vaan yleensä kannamme sen noin 30-50m ovelta ja jonka se juoksee kauheaa vauhtia takaisin. Vaikka tiedän että reitillä on varmasti toisten koirien hajuja niin pentu ei jää niitä haistelemaan, saati tekemään itse tarpeensa. Ulkona on vielä tähän aikaan vuodesta kylmä ja vaikka pennulla on päällä villatakki (oman keskipitkän turkkinsa lisäksi), niin raasu vapisee ja tärisee alle minuutin. Mietin monesti onko tässä ulkoiluttamisessa mitään järkeä, kun pentua saisi kiskoa nelitassujarrutuksella ulos. Kuitenkin tuntuu että joka puolelta sanotaan että sisäsiisteyskasvatus pitää alkaa heti. Tekisi mieli vähentää ulkoilutuksia ja odottaa kevättä...

    • oppii se

      Sinusta se tuon ikäisen sisäsiisteys on kiinni, turha sanoa koiralle hyi, vai haluatko että oppii salaa tekemään tarpeensa ? Vie ulos tiuhaan, siis heti unien päälle, kesken riehumisleikkien tulee pissa ja leikin päälle. Meillä on saman ikäinen ja on sisäsiisti, opetettu alusta asti ulos ja tietää ettei sisään mennä ennenkuin on pissat tehty.

    • jeejajee

      meillä koira ollut aikoinaan täysin sisäsiisti. tämän jälkeen jäin melkein vuodeksi sairauslomalle ja olin koiran kanssa kotona. töihin palatessani (josta melkein jo vuosi nyt) koira ei ole oppinut enää sisäsiistiksi. pissii ja kakkii sisään parhaimillaan 4h jälkeen. koira nyt 2,5v.

      • canis.familiaris

        Mielen ilmaus koiralta.


    • toyvillis1

      Meille on tulossa toyvillakoira 5kk:n päästä, ja kun jossain lukee että toyvillakoirat eivät opi sisä siisteiksi ollenkaan..niin voisiko joku jolla on toyvillakoira, tai jolla on kokemusta toyvillakoirista niin kertoa että pitääkö tämä paikkansa?



      Suuri kiitos vastaajille!

    • I pad

      Apua! Me ollaan kokeiltu melkein noit kaikki tapoi eikä koira oo vieleläkää sisäsiisti.

    • :-(

      Meillä taas vanhemmat on sitä mieltä et meidä vähä yli vuoden vanha pentu pitää lopettaa koska lattia alkaa nousta kun jatkuvasti pissaa sisälle.. aivan naurettavaa !!!!! Eiksnii ?:o

    • olisko ihan neuvoja

      Niin kysymyshän oli kuinka opettaa koira sisäsiistikkejä, lähinnä omia onnistuksi. Ei tainut hirveesti tulla vinmisia tai pettymyksiä. Ei näistä palstoista ole mitään apua, jos joku haluaa oikeesti hyviä neuvoja :-(

    • Eläinnrakasss<333

      Joo tää on jo vanha keskustelu mut on tästä sit seuraaville kuitenki hyötyy eli laita sanomalehtiä lattialle ainkun koira pissaa siihen niin kehut, vähitellen alat ottamaan niitä pois eli vähentämään ja ota vaikka sanomalehti ulos ja kun koira pissaa siihen kehut... Jossain vaiheessa otat sanomalehdet pois ja sit kun koira pissaa ulos (ilman sanomalehtee) niin annat namin ja kehut paljon:) Meidän koira ainaki oppi täl taval (saksanpaimenkoira)

    • Malttionvalttia

      Ei jumalauta... Ensinnäkin, pentua ei saa IKINÄ moittia tarpeiden teosta sisälle. Siivoa jäljet antamatta minkäänlaista huomiota pennulle. Ulkona ja lehdelle tehtynä taas paljon kehuja ja ehkä palkkionami.

      Koiranpennulta voi odottaa täydellistä sisäsiisteyttä vasta 6 kuukauden ikäisenä. Jos pentu ei ole vieläkään sisäsiisti silloin, vika on SINUN ei pennun.

      Tässä nyt kuitenkin vinkkejä koiran opettamiseen sisäsiistiksi:

      1. Vie pentua mahdollisimman usein ulos. Aikuiselle koiralle ehdoton minimi on kolme kertaa päivässä joten mieti paljonko pennun pitää päästä ulos jos haluat että tarpeet tehdään ulos ainakin omistajien ollessa kotona. Koira pentu voi virtsata neljä kertaa tunnin sisään ja ulostaa noin neljä kertaa päivässä.

      2. Ja ulos tosiaan ehdottomasti ainakin unien ja ruokailun jälkeen. Myös hyvä viedä leikin jälkeen tai jos pentu näyttää etsivän paikkaa.

      3. Älä puuhaa pennun kanssa mitään pihalla ennenkuin se on tehnyt asiansa.

      4. Ulkona ollaan niin kauan kunnes pentu on asiansa tehnyt!

      Itselläni on 9 viikkoinen pentu ja se osaa jo nyt pyytää pihalle. Etsii paikkaa ja valittaa surkeasti. Tekee myöskin asiansa sanomalehdelle hienosti. Toki vahinkoja vielä sattuu, mutta se on ihan ymmärrettävää.

      Eli nyt kaikille malttia tässä asiassa. Tämä olisi pitänyt tiedostaa ennen koiranpennun hankkimista. Lisätietoja ja ohjeita löytyy paljon netistä, esimerkiksi pedigreen sivuilta. Lisäksi suosittelen tekemään koiranomistajan peruskurssin testin netissä (ilmainen), löytyy googlettamalla kyllä.

      • joopastajoojajoo

        Rauhoitu. Aloittajan koira taitaa olla kohta siirtymässä paremmille paskannusmaille, kun avauksesta on jo yli kahdeksan vuotta.

        Kirjoitat pitkälti asiaa, mutta namilässäyskehumisesta olen eri mieltä. Koiraa kehutaan/ palkitaan vain silloin milloin se tekee pyynnöstä/ käskystä jotakin. Paskominen, syöminen, juominen, hengittäminen, jne. ovat rutiineja, joista ei pidä riemastua. Ja sanomalehdet unohtaisin heti jos asumismuotona ei ole kerrostalokolhoosin ylimmät kerrokset.

        Ajallisesti on meilläkin menty, kuten teillä. Kahdeksanviikkoinen tekee tarpeensa minne sattuu, kymmenviikkoinen älyää jo jotakin ja viisitoista viikkoinen jo yllättävän paljon. Mutta skarppausta, puoliunettomia öitä ja pomppausvalmiutta kalsarillaan ulos se vaatii kuten sanoitkin. 5-6 kuukautta on hyvä tavoite sille sisäsiisteydelle.


    • PENNUTONPENTUJA

      Ylipäätään voi ihmetellä miksi ihmiset ei malta odottaa :D

    • ulosvain

      Aika tekee tehtävänsä, kunhan vie tarpeeksi usein ulos.

      • tyh56u56u56u

        Lakatkaa nostelemasta näitä melkeen 10v vanhoja triidejä ylös..


    • Etälamautin

      Voi kuule, siinä kestää vielä kauan ennen kuin voit sanoa koiraasi täysin sisäsiistiksi, ei tuon ikänen osaa ollenkaan pidätellä. Jatka samaan malliin niin kyllä se siitä sitten.

    • Anonyymi

      Kyllä koiran saa sisäsiistiksi aika nopeasti jos omistajalla on virtaa ja halua sitä opettaa..
      Meidän koira istuu ovella ja ulisee kun haluaa ulos ja ikää on 4kk ..tosin harjoittelu on omakotitalossa huomattavasti helpompaa kuin kerrostalossa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4643
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2269
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1794
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      32
      1461
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe