AUTOLLA BALTIASSA OHJEITA

Nimetön

Viro, Latvia ja Liettua ovat nyt Euroopan unionin jäseniä, ja Baltian maita halkova tieyhteys houkuttaa autoturisteja entistä enemmän. Puskuri kulki Via Balticaa kaksi viikkoa Puolan rajalle saakka. Matkalta bongattiin moottorikansaa kiinnostavia juttuja.

      

Tallinnan satamassa tarkistetaan, että kaikki pakollinen varustus on mukana. Liikennevakuutuksesta todistava green card ei ole enää pakollinen Baltian maissa, mutta suositeltava pitää mukana. Palosammutin ja ensiapulaukku ovat pakollisia.
Promilleraja on Virossa 0. Sakkorangaistuksia liikennerikkeistä on Virossa viime aikoina kovennettu, sakot tuntuvat nyt mojovalta suomalaisenkin lompakossa. Sakko voi olla jopa 18 000 kruunua eli toista tuhatta euroa.
Poliisia pakoon on täällä turha yrittää, Viron poliisilla on viisi Subaru Impreza WRX:ää, osa sinivalkoisia, osa siviiliväreissä. Nollasta sataan 6,7 sekuntia.

Sitten varoituksen sana autovarkaista, joita Tallinnassa on poliisin arvion mukaan toista sataa. Varas iskee autoon, jossa ei ole hälytintä, ja varmimmat paikat turistin hukata autonsa ovat satama ja suurten marketien parkkipaikat.
Varas seuraa autoilijaa marketin ovesta sisään varmistaakseen, ettei tämä tule heti takaisin, ja sillä välin varkaan kumppani vie auton. Pitkää aika varkaat eivät tarvitse, riittää että turisti käy ostamassa suklaapatukan.
Poliisi neuvoo, että turistiporukasta yhden kannattaisi jäädä autoon vahtiin. Jos hälytintä ei ole tai tukevaa rattilukkoa.

Varkaiden suosikkilistan kärki on tämä: ykkönen Mercedes, kakkonen Audi, kolmonen Volkswagen. Autot puretaan osiksi, ja osia ostavat poliisin mukaan varsinkin taksikuskit.
Työkaluillaan varas saa auton auki ja liikkeelle nopeammin kuin rauhallinen turisti tekee sen avaimillaan.
Elektroninen ajonestolaitekaan ei kaikissa autoissa suojaa varkailta. Vanhempi konstaapeli Urmas Eesaru esittelee pieniä yksinkertaisia laitteita, joilla varas ohittaa ajonestolaitteen vuosituhannen lopun Audeissa ja Volkswageneissa.
Varkailla on sellainenkin laite, joka estää turista saamasta hälytintä päälle. Laite varkaan takin sisällä sotkee turistin kauko-ohjauksen, varkaan tarvitsee vain seisoskella auton lähettyvillä.
Jokaisen autoturistin kannattaa tarkistaa oma vakuutuksensa, onko varkausvakuutus voimassa Baltiassa lainkaan ja jos, niin kuinka suurella omavastuulla. Kymppitonnin autosta omavastuu saattaa olla Baltiassa varastettuna 2500 euroa, kun se Suomessa olisi vain 150.

www.vakuutusneuvonta.fi


   
Jos autoon tulee vika kesken matkan, ei paniikkia. Baltian maissa toimii kaupallinen tiepalvelu vuorokauden ympäri. Puhelinsoitto vaan päivystysnumeroon, ja apu kiitää paikalle. Tavallisimmillaan apu maksaa parikymmentä euroa.

Tallinnan vanha kaupunki on nähty moneen kertaan, etsitään vähän uusia nähtävyyksiä.


Mutta nyt jo eteenpäin ja heti koukkaus sivuun Via Balticalta, mennään Türiin.

Türissa majoitumme hotelli Veskisillaan eli Vesimyllyyn. Ei hassumpi huone, neljälläkymmenellä eurolla. Kylppärin lattialämmitys olisi saanut olla valmiiksi päällä, ja aamiaiselta puuttui pulla. Annetaan neljä tähteä.
Huvituksiakin hotellista löytyy aivan poikkeuksellisesti: keilarata ja mikroautorata.



Syödäkin pitää välillä. Baltian maiden keittiö ei ole yhtä kuuluisa kuin esimerkiksi ranskalainen keittiö – ja siihen on varmasti syynsä. Nälkään täällä ei näivety, mutta baariruoka on usein korkeintaan hääppöistä.
Pärnun Strandin pippuripihvistä annetaan kolme tähteä, tiramisusta kaksi. Perinneruokia – kuten keuhkokeittoa ja paistettuja aivoja – listalla ei onneksi ole lainkaan.




Eteenpäin, eteenpäin. Maisemat eivät ole Via Balticalla koko ajan läheskään yhtä sykähdyttäviä kuin Saulkrastin pätkällä, jossa merenranta kulkee aivan tien vieressä, mutta päällyste on sileää melkein koko ajan. Uutta asfalttia on vedetty EU:n tuella

Matka jatkuu ulos Riiasta, Jelgavan kaupunkiin.
Ennen sotia Jelgava oli kaunis kaupunki, Latvian Pariisi. Sodassa natsien pommit tuhosivat 90 prosenttia kaupungista, ja lisää pommeja tuli vuonna 1947, kun sodan voittaja teki täällä elokuvaa Stalingradista. Nyt Jelgava on ilmeeltään luvalla sanoen… hyvin asiallinen.

Neuvostoaikana kaupungin ylpeys ja leivän lähde oli autotehdas Raf. Nyt kolossi seisoo tyhjillään, eikä Rafin kevyitä kuorma-autoja ja pakettiautoja tule enää tiellä vastaan, vaikka romahduksesta on vasta toistakymmentä vuotta.


Matkamme jatkuu toiselle puolelle Riikaa, Siguldaan. Ratakelkkailu on suomalaisille outo laji, mutta täällä turisti pääsee kokeilemaan sitä alle viiden euron pääsylipulla.
Kumipyörien päälle rakennettu kesäkelkka kulkee parhaimmillaan yli yhdeksääkymppiä – melkein yhtä kovaa kuin talvikelkat. Kelkkaa ohjaa Olga Lapshova, MM-tason kelkkailija, kahden lapsen äiti.
Ensikerta yllättää kokeneen Linnanmäen kävijän, tämä ei ole possujuna. G-voima litistää selkärankaa viimeisissä kaarteissa niin, että Luoja käväisee jo mielessä.

3

2623

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Käynnyt.

      "Tallinnan satamassa tarkistetaan, että kaikki pakollinen varustus on mukana. Liikennevakuutuksesta todistava green card ei ole enää pakollinen Baltian maissa, mutta suositeltava pitää mukana. Palosammutin ja ensiapulaukku ovat pakollisia."


      Ja vitut tarkisteta,ei ole ikinä sammutinta ja laukkua tarkistettu vaikka ne onkin.

      • että.....

        pääset poliisin puheille,kyllä tarkastavat varustuksen ja sakkohan siitä tulee ellei ole kunnossa.Jos et usko kokeile!


    • varoitus

      -Siellä parkkipaikalla varkaat tyhjenti auton sisustan radiota myöten.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      274
      2860
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      215
      1850
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1522
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1290
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1198
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      256
      1133
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1042
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      973
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      79
      920
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      142
      784
    Aihe