Yksi ystäväni

sanoi haltianimekseen

Lúthien Elensar...tarkoittaako se jotain vai..onko vain keksitty nimi?

7

1156

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jumpon

      Onko sulla useita sekopää ystävää.

      • ei paljoa

        mutta näitä värikkäitä löytyy ja tämä yksi JRR fani.. :)...mikäs vika siinä on, en minä valittanut ystävästäni.


    • kuin

      tuon ekan sanan...Lúthien=Charm ja se on Sindaria. Elensar ei sano mitään mutta Ellen on tähti..joten josko siitä jotain apua?

    • elessar olisi näin

      jalokivi

      Kuuluisa vihreä kivi, joka on upotettu hopeiseen pantaan. Todennäköisesti Elessareja oli kaksi, ainakin tarinoita on kaksi.

      Ensimmäisen tarinan mukaan Elessar valmistettiin Ensimmäisellä ajalla Gondolinissa. Joidenkin tarinoiden mukaan sen valmisti haltia nimeltä Enerdhil, mutta todennäköisemmin sen valmisti tuolloin Celebrimbor.

      Elessar näytti sisältävän valoa hieman Silmarilien tapaan ja joka sen läpi katsoi maailmaa näki sen tahrattomana ja nuorena.

      Gondolinin tuhosta Elessarin pelasti Idril, joka antoi sen pojalleen Eärendilille. Tämä taas toi Elessarin meren yli Siunatuille Rannoille.

      Erinäisten vaiheiden kautta Elessar joutui Númenorin uskollisille ja lopulta Isildurille. Isildurin mukana Elessar, kuten Suurin Sormuskin katosivat.

      Koska Elendilin suvulle katsottiin kuuluvan Elessar, valmistivat haltiat uuden, joskin paljon ensimmäistä heikomman ja se tuli lopulta Galadrielin säilytettäväksi. Galadrielin tuli antaa se ihmiselle, jolla olisi sama nimi.

      Kun Sormuksen Saattue kulki Kultaisen Metsän läpi, antoi Galadriel Elessarin Aragorn Arathornin pojalle Isildurin perilliselle.

      Tätä Elessaria Aragorn käytti kruunajaisissaan ja se säilyi käyttö Elessarina kaikkina tulevina vuosina, vaikka alkuperäinen Elessar löytyi Sormuksen Sodan jälkeen Orthancin tornin salakammiosta. Ilman kääpiö Gimliä tuo kammio olisi jäänyt ikuisesti kadoksiin. Saruman oli löytänyt omilla Sormuksen etsintä retkillään Elessarin, joka mitä todennäköisimmin oli yhä Isildurin ruumiin yllä.

      Isildurin aseenkantaja kertoi, että kun Isildur oli yrittänyt paeta örkkien väijytystä laittamalla Suurimman Sormuksen sormeensa jäi Elessarin valo näkymään ja örkit pystyivät havaitsemaan Isildurin sen vuoksi, mutta niin hirveä oli Elessarin valo, joka sai voimaa Suurimmasta Sormuksesta, ettei yksikään örkki uskaltanut estää Isildurin pakoa.

      Muita nimiä: Eärendilin Kivi, Haltiakivi

      --Jawetus 25. lokakuuta 2005 kello 13:20:03 (EEST)
      (2) Arnorin ja Gondorin kuningas

      Kerrotaan että Olórin (eli Mithrandir eli Gandalf) meni kerran Kolmannella Ajalla Keski-Maahan saavuttuaan Galadrielin luo Lórieniin lahja vei hänelle Elessarin lahjana Yavannalta.

      Elessarin ansiosta Lórien muuttui entistä kauniimmaksi, mutta Olórin ennusti, että kerran tulisi mies jonka nimi oli Elessar ja jolle Galadrielin oli annettava jalokivi (KTK 342-343).

      Toisen tarinan mukaan Celebrimbor teki Elessarin Keski-Maassa ja antoi sen Galadrielille. Kun Galadriel sai yhden Kolmesta Sormuksesta, Nenyan, ei hän enää tuntenut tarvitsevansa Elessaria, vaan antoi sen tyttärelleen Celebríanille, jolta sen sai Arwen (KTK 344-345).

      Lopuksi Galadriel antoi Elessarin Aragornille kun Sormuksen Saattue oli vieraana Lórienissa. Samalla Galadriel antoi Aragornille nimen Elessar, Elendilin huoneen Haltiakivi, joka oli ennustettu hänelle hänen syntyesssään (TSH I/2.8., s. *** / 331 / 497-498).

      Pelennorin kenttien taistelun jälkeen Aragorn tuli Minas Tirithiin iltahämärissä parantamaan Éowynin ja Faramirin sekä Meriadoc Rankkibukin Mustan Hengityksen aiheuttamista vammoista. Kun sana Aragornin tulosta ja hänen töistään levisi, talooon tuli paljon kaupungin asukkaita pyytämään, että hän parantaisi heidän sukulaisensa tai ystävänsä, jotka olivat piirityksen aikana haavoittuneet tai kärsivät Mustan Varjon pimeydestä.

      Aragorn noudatti saamaansa kutsua ja yhdessä Elrondin poikien kanssa ahkeroi yöhön saakka. Niin hän sai Minas Tirithin asukkailta nimen Haltiakivi (eli quenyaksi Elessar) kaulallaan kantamansa jalokiven mukaan. Ja sillä nimellä hänet kruunattiin Gondorin ja Arnorin yhdistyneen valtakunnan kuninkaaksi Sormuksen Sodan päätyttyä. (TSH III/5.8., s. *** / 758 / 174).
      Nimestä

      Elessar 'Haltiakivi' on quenyankielinen nimi, kuten Tolkien mainitsee Tarun Sormusten Herrasta liitteen F alaviitteessä. Sindarinkielinen käännös Edhelharn esiintyy ns. Kuninkaan Kirjeessä. Helge Fauskangerin mukaan nimi täytynee myöhäisessä quenyassa tulkita kirjaimellisesti 'Tähtikiveksi'. Kyse olisi tällöin 'haltiaa' ja 'tähteä' tarkoittavien sanojen sekaantumisesta ihmisten käyttäessä haltiakieliä, mistä nimen Elendil sanotaan olevan esimerkki. Nimen keksimisen aikaan tällaista selitystä ei vielä tarvittu, vaan nimessä oli luultavasti ajateltu esiintyvän haltioihin viittaava ELED-. Etymologiesissa tämä on nimen Elendil ja kaiketi myös nimen Elesser (Eleðser) oikea etymologia.

      Tarina Aragornille ennustetun nimen ja vihreän haltiajalokiven yhteydestä sai alkunsa TSH:n luvun "Jäähyväiset Lórienille" kirjoittamisen aikana. Jo aiemmin Elfstone oli ollut eräs nimistä, joita Tolkien harkitsi samoojahahmolleen, mutta silloin nimeen ei vielä liittynyt erikoisempaa merkitystä. Kun vihreän jalokiven sisältävä koru esiintyy ensimmäistä kertaa tekstissä, se on Galadrielin läksiäislahja Gimlille. Lahjan innoittamana Gimli keksii "kunnianimen" Elfstone, jota ilmeisesti tultaisiin käyttämään hänen suvussaan (tämä käsikirjoituksen kohta on osin lukukelvoton). Kohtauksen seuraavissa versioissa Elfstonesta on tullut jälleen Aragornin nimi, ja hän saa lahjaksi jalokiven, koska se Galadrielin mukaan sopii hänen nimeensä. Seuraavaksi kohtaus muuttui jo melko lähelle lopullista muotoa, sillä nyt Aragorn saa nimen Elfstone vasta lahjan antamisen hetkellä, ja myös haltiakielinen muoto Elessar (aiemmin Eldamir) esiintyy ensimmäistä kertaa.

      Huom. Hobitit käyttivät Elessarin westroninkielistä muotoa etunimenä. Se esiintyy Tarussa Sormusten Herrasta käännettynä (muinais)englantilaiseen muotoon Elfstan.



      tämä oli kopioitu wikipediasta kun en jaksanut ruveta kirjoittamaan,but who cares

      ja lúthienin merkitykseen sait jo selityksen

      no auttoiko?
      ja ainiin muistaakseni elessaria käytettiin myös aragornista(joo tiiän on taidot ruosteessa ,en oo lukenu tarua varmaan puoleen vuoteen)

    • viisaista viisain

      Sormusten Herra -mytologiassa on hahmo nimeltään Luthien Tinuviel. Tinuviel = Iltatähti = Evening star, joka alkuperäistekstissä esiintyy muistaakseni muodossa "Evenstar". Kenties tätä ystäväsi tarkoitti.

      • jawetus

        Viisastelen vähän sanoista, suokaa anteeksi.

        Tinúviel (Sindaria) on sananmukaisesti "daughter of the starry twilight" eli "Satakieli", ei siis Iltatähti.

        Undómiel (Quenya) on "Evening Star", iltatähti. Undómë, tarkoittaa iltahämärää ja él tarkoittaa tähteä. Él Esiintyy myös sanassa Élessar.

        Alkupeäisessä viestissä nimenä on varmaankin ollut Elessar, tähtikivi, joka tunnetaan siis myös Haltiakivenä.

        Lúthien on Sindaria. Hän on Tolkienin taruston merkittävin naispuoleinen sankaritar, puolijumala, joka valitsi ihmisten kohtalon miehensä Berenin takia.

        Upea tarina, joka jokaisen pitäisi lukea. Mielestäni ehjin Tolkienin tarinoiden joukossa ja myöskin vanhin.


    • 12321

      On kauan siitä kun luin Tolkienia, mutta muistaakseni
      kirjassa 'Silmarillion', joka kertoo 'Sormusten Herran' ja 'Hobitin' maailman luomisesta ja varhaishistoriasta, on tarina nimeltä 'Beren ja Luthien'.

      Jos en väärin muista oli Beren ihminen ja Luthien
      haltia, joka luopui haltiolle ominaisesta kuolemattomuudesta avioituessaan kuolevaisen Berenin kanssa. Samanlaisen päätöksen teki sitten haltianeito Arwen paljon myöhemmin, avioituessaan Aragornin kanssa, mikä taas kuuluu Sormusten Herran tarinaan .

      Ja eikö se ollut Arwen, jota kutsuttiin Arwen iltatähdeksi?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8116
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2492
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2223
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      18
      1876
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1634
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1469
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1435
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1379
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1262
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1143
    Aihe