K-vitamiinista

äaqå

Saako apteekista ihan pelkkää K-vitamiinia?
Minulle on alkanut ilmestyä mustelmia ja ajattelin, jos johtuu verenhyytimistekijästä.
Lääkäriin on aika vasta elokuussa (kesälomat), joten voisin ainakin kokeilla, auttaako asiassa.
Onko jollain vastaavaa ja onko K-vitamiini auttanut?

13

4935

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jsmmm

      Mene lääkäriin verikokeita varten.

      • äaqå

        Yritin kertoa, että meillä päin eivät nyt pääse lääkärille kuin kiireelliset tapaukset. Jonot hirmuiset ja minulla on aika varattu elokuuhun, aikaisemmin ei pääse ja yksityiselle ei ole varaa mennä.

        Voisi odotellessa kokeilla sitä K-vitamiinia, jos sitä nyt myydään apteekissa.


      • et mene
        äaqå kirjoitti:

        Yritin kertoa, että meillä päin eivät nyt pääse lääkärille kuin kiireelliset tapaukset. Jonot hirmuiset ja minulla on aika varattu elokuuhun, aikaisemmin ei pääse ja yksityiselle ei ole varaa mennä.

        Voisi odotellessa kokeilla sitä K-vitamiinia, jos sitä nyt myydään apteekissa.

        kysymään apteekista, he osaavat neuvoa


    • Lehtisalaatti
    • saa kyllä

      k-vitamiinia Konakion-merkkisenä tuotteena, hinta n. 4 euroa/10 purutablettia.

      • A ja O

        Kyseinen valmiste on synteettistä K3-vitamiinia, joka tarkoitettu pelkästään verenohennuslääkkeiden vaikutuksen testaamiseen. Sitä ei siis pidä käyttää K-vitamiinistatuksen parantamiseen.


    • terve yksilö

      Pienet verenpurkaumat (purpura) ja mustelmat syntyvät veren päästessä vuotamaan verisuonista suonta ympäröiviin kudoksiin. Verenvuoto saattaa tapahtua joskus ilman todettavaa vammaa tai hyvin pienen mekaanisen vamman seurauksena. Oireen taustalla voi olla verisuonten tai sitä ympäröivien kudosten heikkous, verisuonten tulehdukset tai muut sairaudet, joiden seurauksena verisuonten seinämät rikkouvat helposti johtaen veren vuotamiseen suonista.

      Verenvuotojen syynä voi olla myös verenhyytymisen häiriö verihiutaleiden määrän tai toiminnan häiriöstä johtuen taikka erilaisten verenhyytymiseen osallistuvien tekijöiden toiminnassa esiintyvä vajavuus. Tällöin iho-oireiden lisäksi saattaa esiintyä nivelkipuja sekä verenvuotoja myös muissa elimissä ja limakalvoilla.

      Verisuonten seinämien rikkoumisen taustalla on tavallisimmin ikääntymisen aiheuttama sidekudoksen heikkous, jolloin yleensä kyynärvarsien, kädenselkien ja säärten alueella nähdään verenpurkaumia ja mustelmia pienten vammojen seurauksena. Aina ei selvää vammaa ole edes osoitettavissakaan. Vastaavanlainen tilanne syntyy myös voimakkaan laihtumisen yhteydessä. Alaraajojen alueen verisuonissa paine voi nousta laskimoiden huonontuneen toiminnan tai sydänsairauksien yhteydessä, mikä voi johtaa verenpurkaumiin alaraajojen alueella.

      Verenhyytymishäiröiden taustalla voi olla lukuisia erilaisia yleissairauksia, kuten infektioita, maksa- ja pernasairausia. Myös lääkkeet saattavat aiheuttaa hyytymishäiröitä.


      Puutos

      K-vitamiinin puutos on harvinaista. Sen oireina ovat verenvuodot ikenissä ja limakalvoissa, haavojen hidas paraneminen, mustelmataipumus sekä ripuli. Puutosta hoidetaan menadionilla, jonka yliannostus saattaa aiheuttaa myrkytysoireita.

      Saanti

      Elintarvikkeissa K-vitamiini esiintyy fyllokinonina ja menakinonina. Lisäksi ihmisen suolistobakteerit pystyvät tuottamaan menakinonia. Suoliston bakteerit takaavat yleensä riittävän K-vitamiinin saannin, mutta verenohennuslääkitystä saavilla suoliston normaalin bakteerikannan muutos esim. antibioottikuurin yhteydessä saattaa aiheuttaa ongelmia. Tällöin mm. kasvisten riittävästä saannista tulee huolehtia päivittäin. Terveillä henkilöillä ei ole tavattu K-vitamiinin liikasaantitapauksia.

      • Lapsille on Suomessa AD- tipat koska Suomalainen vauva niitä tarvitsee. Joissain maissa annetaan myös K-vitamiini-tipat alkuvaiheessa muutaman kuukauden, jos ei mennä siihen alkupistoshoitoon( konakionampulli). esim Hollannissa on vauvan K-vitamiinitippoja.

        Koska vauva syntyy suoli steriilinä, hänellä ei ole suolistobakteerien muodostamaa menakinonimäärää K2 vitamiinia ja sen takia on globaalisti annettu K1 vitamiiniampulli, jotta koko kehon hyytymisjärjestelmä saadaan heti syntymästä hallintaan. Kestää aikansa kunnes vauvan bakteerifloora on tarpeeksi kypsää.

        Tällä tavalla saatiin maailmasta vähenemään vauvojen aivoverenvuodot.

        Mutta kun kehiteltiin K-ampullia, erehdyttiin yhdessä vaiheessa antamaan sellaista menakinonimuotoa, joka oli liian vahva xenobiootti. Annettiin miltei vain metyylinaftokinonitumaa. Vasta kun keksittiin, että K1- kasvisperäinen muoto, jossa on fytyylisivuketju,( fyllokinoni) on vaaraton, alettiin antaa näitä fytomenadioni ampulleja vauvoille( Nykyinen Konakion on tällainen).

        Kehossa nykyisinkin kun syödään kasviksia ja saadaan K1 fyllokinonia, se imeytyy aktiivisti ja kulkeutuu rasvaliukoisena kautta kehon ja lopulta palaa maksaan, mutta se oksidoituu hyvin nopeasti. Sitä ei pysty olemaan kehossa kuin noin 100ug kerrallaan ja loput koko ajan poistuvat xenobioottina kun fytyylisivuketju pilkkoutuu ja pätkiytyy ja pelkkä menadionituma alkaa olla esillä. Se on se xenobiootti, kehomyrkky.
        mutta koska keho tarvitsee VÄLTTÄMÄTTÄ tätä K1 funktiota sillä on aivan oma K1- vitamiinin säästösyteemi (salvage) siinä kun vitamiini kuitenkin toisella kädellä koko ajan hävitetään, niin toisella sitä säästetään.

        Täten yksi molekyyli ehtii säästösyklissä kiertää toista sataa kertaa ennenkuin sen on mentävä "rännistä alas" ja irrottauduttava kehon ribosomista, missä se pysyy sillä fytyyli-osallaan kiinni ( fytyyliosaltaan se luokittuu A, D ja E-vitamiinimuotoihin, vaikka fytyyli on myös kuin sen ankkuri pysyä paikoillaan, tosin sivuketjussa piilee myös eräitä antioksidanttiominaisuuksia - quenching)

        Mitä se metyylinaftokinoni tekee?
        Se on vahva redox-aine ja pirskuttaa radikaalia kiskoo yhden vedyn irti ja iymppää sijaan yhden karboksyyliryhmän, hiilidioksidista tehdyn, eräitten peptidien glutamiinihappohäntiin. Se mppää niihin gamma- hiileen ylimääräisen karboksyyliryhmän. Siis peptidi, jossa on ollut Glu hapoissa yksi negatiivinen varaus-COO- saa tähän kohtaan kaksi negatiivista varausta gamma-karboksyyli- Glu omaa kaksi COO- ryhmää. Nyt se kohta on (2-)varaukseltaan.

        Mikä sopii kohtaan mikä on varaukseltaan (2-),
        Se on jotain mikä on varaukseltaan 2 .

        Mikä on (2 ). Se on Calsium ( )ioni, aktiivi kalkki, jonka täytyy neutraloitua ehdottomasti.
        Se tarvitsee suuren määrän kohtia, joihin voi neutraloitua solussa. K1 vitamiini valmistaa neutraalin kalsiumkatteen joukolle tällaisia peptidejä.

        Kehossa on 14 eri peptidilajia, mitkä vaativat tällaisen posttranslationaalisen muokkauksen glutamaatitähteisiinsä, ja ne peptidit (VKDP) saavat Gla- ryhmiä tämän vahvan redox-aineen vaikutuksesta. (Vitamin K dependent peptides )

        Jos nyt K1-vitamiinin pitää gamma-karboksyloida syntyviä peptidejä ainakin eri 14 laatua, missä järjestyksessä se tekee sen?

        En voi tietysti asettaa tähän K1 vitamiinin prioriteettia, vaan nyt täytyy laittaa tähän tieteen prioriteetti, missä järjestyksessä IHMINEN keksi, että K1 vitamiini tarvitaan johonkin peptidiin posttranslationaaliseen modifikaatioon. Saattaa olla että silloin ykkösenä olisi ihmisen 15.ksi keksimä, tai jokin jota ei vielä ole keksitty. Niitä keksitään koko ajan lisää, eikä voi sanoa, että kaiken terveyden avaimet ovat ihmiskunnan täydessä hallinanssa, mitä rheologiaan tulee.

        Siis aluksi keksittiin että koagulaatiotekijät vaaitva K vitamiinia.
        protrombiini fII, fVII, FIX, FX, fXI. Sen onkin tärkeää elämänkin alussa.

        Siten keksittiin antikoagulaatiotekijät;ainakin S proteiini ja C-proteiini,

        Sitten keksittiin luun muodostustekiä osteokalsiiniOC ainakin.

        Sitten keksittiin luun sorvaaja anti-aterogeeninen tekijä matrixproteiini, joka vastustaa esim suonten sisäpinnan kalkkeutumisia.

        Siten keksittiin kalvon proliinipitoisia Gla- proteiineja ja transmembraanisia Gla- proteiineja yhteensä neljä- ainakin.

        Sitten keksittiin eräs hermonkasvutekijä gas6 joka vaikuttaa hermon säilyvyyden tai apoptoosin valintaan. Se on vähän S-proteiinin kaltainenkin.

        Lisäksi huomattiin, että K-vitamiini tarvittiin rikkiaineenvaihdunnan puolella transsulfuraasi- ja arylsulfataasi entsyymille koentsyyminä ainakin.

        Tietysti yksi peptidi Z löydetiin testiksestäkin.
        Siis K1 vitamiinin piti ehtiä vaikuttaa kautta kehon mitä moninaisimmin eikä se voi varastoitua.
        K2, jota bakteerit tuottava, omaa oman vaikutusalueensa, ja K1 ja K2 alue eivät kata toisiaan täysin. Esim. Aivot halua K1 muotoa ja tekevät aivojen sisällä MK4 muodon, mutta eivät ota sitä muotoa. Tämä on "mieto muoto".
        Siten mitä tulee baktereihin stafylokokki on oikea K2 vitmaiinitehdas. Se tekee enemmän MK K2 sortteja kuin mikään muu.
        Siis puolustautuminen K2- aluevaikutusta vastaan voi tulla vain käyttämällä runsaasti K1 alueen K vitamiinia, siis käyttämällä kasvisravintoa. Täsää vielä tulee kuitua, jolloin "vaatimattomammat bakteerit" floorassa menestyvät, sellaiset jotka tekevät vain vähän ubikinonia tai jotakuta menakinonia ja voivat taistella noita jättiprodusentteja vastaan.

        Miten tämä ihmiskunnassa alunperin ratkaistiin? käskettiin ihmisiä syödä kaikenlaista viheriää kasvia (jotka antavat K1- vitamiinia ja öljyjä) ja siemeniä ( E- vtiamiineja, fytiinia , fosfaattia).

        K1 vitamiini on NIIN yleinen luonnossa ja vihreässä ravinnossa ja öljyissä, että siitä tuskin tulee puute, muuta kuin malnutritiossa, jos mikään ei imeydy ja kaupunkiasukkaan köyhyydessä, jos ei ole rahaa ruokaan tai jos ostaa aivan jotain "epäluonnollista". K1 vitamiinipitoiset ruoat eivät ole kalliimasta päästä.

        Malnutritiopotilaille onkin tehty Konakion tabletti, jossa on tosi iso määrä K1 vitamiinia suklaassa sokerikuoren sisällä, jotta sen saa rasvateihin, imuteihin ja systeemiverenkiertoon, jonne se kuuluu.

        10 mg konakionia antaa 10 000 ug, mikä on suuri annos, sillä jo 10 ug riittää pitämään veren hyytyvänä, vaikka vähintäin ug/ painokiloa kohtaan riittänee kehon muihinkin K1 vitamiinin tarpeisiin, tosin ei luutumisiin.
        Jos nyt halua vielä rakentaa luuta, pitäisi syödä vihanneksi ainakin niin paljon ,että k1 muotoa olisi sanut 250 ug päivässä. muta jos ihna haluaa estää skolioosin muodostumisen, pitää ottaa huomioon koko ravinto, sen menakinonienkin pitoisuus (MK-n) eri K2 vitamiinit, jotka imeytyvät passiivisti. Niitä tulee animaalisista lähteistä,kalan ja papujen, maidon ym fermentaatioista bakteerituotteena, esim soijan fermentaatiosta (natto, japanin kansallisruoka). Jos menakinoneista käsin saa jotain ehkä 1000 ug on luusto hyvässä jamassa.

        Jotkut urheilijat käyttävät kyllä 10 mg Konakion tabletteja luuston vahvistukseen. Astronautit suojaavat luustoaan hajoamasta näillä Konakion valmisteilla tietääkseni.

        Mutta niitten merkitys on lähinnä auttaa vaikeassa malabsorptiossa kaikkien K1-vitamiinifunktioitten ennallistamista.

        Vaikeassa malabsortpitossa kyllä veri hajoaa ja tulee mustelmia ja suonet pirstoilee. mutta muitakin syitä on sellaiseen kuin vain imeytymisen vaje, ja ne tulee selvittää: leukemia, trombosyyttisairaudet, ym.

        Sitä paitsi koska K1 vitamiinin ydintuma on xenobiootti: jos sitä ottaa veritaudissa, joka ei ole selvitetty, se voi lisää tuhota verta.

        On hyytymishäiriöitä, joissa EI ole puute k1 vitamiinista ja se on silloin vahinkotekijä.


        K1 vitamiini erikseen on täsmä lääke ja lääkärin pitäisi olla määräyksen takana, jos se tulee listalääkkeeksi.

        AEK vitamiineja esiintyy kimpassa kasvisöljyissä.
        Ne tasapainottavat toistensa vaikutusta. A E ja D vastavaikuttavat tavallaan K1 vitamiinin hyytymisvaikutukseen mutta toisaalta K1 vitamiinin plastisiin ominaisuuksiin kohdistuat muut vaikutukset ovat synkroniset tähän A E D K järjestelmään kuodosuusiutumisessa ja varsinkin luuston vetreydessä


    • Tosi törkeetä

      Valitettavasti kyseisen keskustelun jälkeen K-vitamiini on poistettu apteekkien hyllyllyiltä jostakin käsittämätömästä syystä. K-vitamiini on ollut vapaasti apteekeissa myynnissä ainakin edelliset 30 vuotta eikä myrkytyksiä tai väärinkäytöksiä ole ilmantunut tai tiedossa. K-vitamiinia on voinut osta myös esim. koiralle äkillisiin rotanmyrkytystapauksiin ensiavuksi. Vitamiinia on myyty 10kpl purkeissa. Ulkomailla tuote on edelleen vapaana mynnissä lähes kakissa maissa, tosin usin 3kpl pakkauksissa. Meillä ei tuotetta ole enää edes reseptilääkkenä tapltteina saatavana, ainoastaan ruiskeena, jot seikkaa ei varmaankaikki läkäritkään ole huomanneet. Tuttavani on huolissaan, kun hän on saanut hammaslääkäriltä ohjeet nauttia k-vitamiinia ennen hampaanpoistoa, runsaan verenvuodon estämiseksi. Miten nyt toimitaan?
      hammaslääkärien vastanotot ovat usein meilläpäin ainakin vanhoissa kerrostaloissa, yläkerroksissa , joissa on vanhanaikaiset hissit

      • Huolissaan oleva

        Tässä apteekkarin lausunto kyseisesä vitamiinista:

        K-vitamiinia tarvitaan veren hyytymistekijöiden tuotantoon. K-vitamiinia saadaan ruuasta, mutta sitä tuottavat myös suoliston bakteerit, mikä riittää normaalitilanteessa tyydyttämään vitamiinitarpeen.  Eräät lääkkeet, kuten ns. verenohennuslääke varfariini estävät K-vitamiinin vaikutuksia elimistössä. Maksan K-vitamiinivarastot riittävät noin kuukaudeksi. Puutos voi aiheuttaa verenvuotoalttiutta, mustelmia ja nenäverenvuotoja. Parhaita lähteitä ovat tummanvihreät vihannekset, kuten pinaatti, parsakaali sekä maksaruuat. K-vitamiini ei aikuiselle ole suurinakaan annoksina haitallista.
        Yliopiston Apteekki
        Proviisori Marianne Lehtovaara


    • TiinaTu
    • Nyt terveellisesti!
    • poiupiu

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1295
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1217
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1135
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      53
      828
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      75
      741
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      682
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      671
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      659
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      646
    Aihe