Tiedote! Hoito-ohje!

Gerbiilit

Hei! Ettei tarvitsisi aloittaa montaa aihetta, niin tein tässä jutun gerbiilien hoidosta, nimistä ja muusta tarpeellisesta.

HOITO-OHJE


Mikä eläin on gerbiili?

Gerbiilit ovat söpöjä, pieniä eläimiä Mongolian aavikoilta. Latinankielellä gerbiili on Meriones Unguiculatus. Gerbiili on noin 15-20 cm pitkä häntä mukaanlukien. Gerbiileistä on kehitetty useita värimuotoja, jotka kerrotaan alempana. Gerbiilin tarkat korvat kuulevat haukan siiveniskut, joten gerbiilit ovat kotonakin melko arkoja eläimiä, ja ne saattavat säikähtää esimerkiksi kovia ääniä, kuten verhojen avaamista tai soittamista. Gerbiili on kuitenkin viehättävä eläin hajuttomuutensa ansiosta. Gerbiilit ovat myös pitkäikäisiä, sillä ne elävät 3-5 vuotta.


Gerbiilin asunto

Gerbiili tarvitsee tottakai asunnon. Se on esimerkiksi suuri lasiterraario, joka on sisustettu kuivikkeelle, pahvilla, mökillä, ruokakipolla ja juomapullolla. Kaksi gerbiiliä tarvitsevat vähintään 40x30x30 cm terraarion. Tämä on ehdoton minimi, ja sen alittaminen on eläinrääkkäystä. Parempi on noin 50x40x30 cm kokoinen terraario. Voit tarkistaa sopivan terraarion laskurilla, joka löytyy tästä osoitteesta:

http://www.gerbiiliyhdistys.fi/gerbiilit/kgerbutm.php

Voit itse tarkistaa, mikä on sopiva koko. jos ei halua painavaa terraariota, voi käyttää pleksiterraarioita. Pleksi vain naarmuuntuu helpommin, ja pleksiterraarioita voi olla vaikea löytää. Jotkut suosivat muovisia dunia. Dunissa on kirkas yläosa ja värillinen alaosa. Duna on kevyt, mutta jotkut niistä ovat liian matalia ja dunia on helppo jyrsiä. Suuri duna käy kuitenkin vallan hyvin gerbiileille, jotka eivät ole jyrsimisintoisia. Myös vanhat akvaariot ovat gerbiilien asunnoiksi käteviä, joskin painavat aika paljon. Terraario sisustetaan vähintään kuivikkeella, ruokakupilla ja juomapullolla. Pesämökkikin on gerbiileillä hyvä olla. Se voi olla puusta tehty. Myös pahvilaatikot ovat hyviä pesiä. Joku saattaa antaa gerbiileille kukkaruukun pesäksi. Kynnetkin teroittuvat, kun gerbiili kaivaa ruukkua. Eläinkaupoissa on myös kookospähkinöitä, keraamimajoja sekä muovitaloja. Muovia ei kuitenkaan pidä antaa. Jos gerbiili jyrsii muovia, se voi saada vatsaansa muovinsiruja ja gerbiili saattaa kuolla. Terraarioon voi laittaa myös heinää, oksia, kiviä, käpyjä ja ekokuitua. Jos ulkoa hakee jotain, täytyy "lelut" ensin pestä tai käyttää uunissa. Gerbuille voi laittaa myös puutasoja, tunneleita, puutaloja ja muuta turvallista. Purua pitää olla ainakin 15 cm.

Gerbiilin värit

Gerbiileillä on monenlaisia värejä. Tässä on niistä joku:

-Agouti
-Black
-Honey Fox
-Pew
-Rew
-Cappuccino
-Pied
-Siamese
-Burmese
-Collared
-Lilac
-Dove
-Argente
-Argente Cream
-Yellow Fox
-Polar Fox
-Ivory Cream
-Grey Agouti
-Slate
-Patched
-DTW
-Rust Poin
-Orange Point
-Silver Point
-Smoke
-Nutmeg
-Silver Nutmeg
-Yellow Nutmeg

Kuvat väreistä Suomen Gerbiiliyhdistyksen sivuilla.

Gerbiilin ruokinta.

Gerbiileille voi antaa ruuaksi jyrsijän siemensekoitusta. Gerbiilin on tietysti saatava muutakin syötävää. Tässä lista mitä gerbiileille saa antaa:

Perusruoka

Perusruokana gerbiilillä pitää aina olla saatavilla joko hyvälaatuista jyväseosta tai Altromin hiiri-/rottapellettiä. Tuoreruokaa (kurkkua, porkkanaa, omenaa jne.) kannattaa antaa usein sekä kerran viikossa myös eläinperäistä ruokaa (maustamaton paistettu tai keitetty jauheliha, koiran tai kissan kuivamuona, jauhomadot, vauvanruokaa, jossa lihaa jne.). Altromin pelletit sisältävät proteiinia kalajauhon muodossa. Gerbiileille voi myös antaa veteen keitettyä puuroa, johon voi halutessaan sekoittaa marjoja tai vauvojen hedelmäsosetta. Gerbiileillä tulee olla aina tarjolla puhdasta raikasta vettä, mieluiten pullossa, koska kupissa vesi sotkeentuu helposti.

Sallittuja lisäruokia

ananas (säilyke omassa mehussa tai tuore hedelmä, voi olla hampaille pahaksi eli vain vähän ja harvoin)
ananaskirsikka
apila
appelsiini
auringonkukan versot
banaani
basilika
carambola
herneet ja herneen versot (pienissä määrin ettei tule vatsavaivoja)
hunaja (puuroon sekoitettuna muutama tippa)
jogurtti (maustamaton luonnonjogurtti, ei sokerillista maustettua. Mieluiten vähälaktoosista)
juusto (pieni nokare kerralla silloin tällöin, koska on suolaista ja rasvaista)
karpalo
karviaismarja
kermaviili (maustamaton, mieluiten vähälaktoosinen)
kesäkurpitsa
kiivi (kokeile varovasti pienenä määränä, joillekin on tullut ripulia)
kirsikka (tuore, ei sokeriliemessä)
klementiini
kukkakaali (vain pieni pala, ettei tule vatsavaivoja)
kurkku
lakka/hilla/muurain
leipä (mieluiten kuivattu ruisleipä; vain pieni pala noin kerran viikossa, koska leipä on suolaista)
luumu
maissi
maitohorsma
maitotuotteet (maustamattomat, laktoosittomat, sokerittomat, vähärasvaiset)
makaroni (keitetty, suolaton, jäähdytetty; silloin tällöin voi antaa vähän keittämättömänä hampaiden kuluttamiseksi)
mandariini
mansikka ja mansikan lehdet
manteli (rasvaista kuten pähkinätkin eli vain vähän herkkupalana)
melonit ilman kuorta
mustaherukka
mustikanvarvut mustikoineen
nektariini
nokkonen (kuivattuna)
omena (ulkomainen kuorittuna, myös kuivatut käyvät)
paprika
parsakaali (vain vähän, ettei tule vatsavaivoja)
persikka
peruna (keitettynä tai muusina, muusissa ei saa olla paljon suolaa)
persilja
porkkana (myös naatit)
punajuuri (tuore, ei säilötty)
punaherukka
puolukanvarvut puolukoineen
puuro (veteen keitetty, suolaton ja jäähdytetty)
pähkinät (kohtuudella, koska ovat rasvaisia; ei saa antaa suolattuja eikä muuten maustettuja)
päärynä
raejuusto (mieluiten vähälaktoosinen)
ratamonlehdet
riisi (keitetty, suolaton ja jäähdytetty)
riisikakut (lähinnä herkkuina, sis. jonkin verran suolaa)
ruokaöljy (pari tippaa puuron seassa)
rusinat (ne ovat kuivatettuja viinirypäleitä)
salaatti
satsuma
sinimailasen idut
tilli
tomaatti
vadelma ja vadelmapensaan lehdet
vauvojen hedelmä- ja lihasoseet
vesimeloni ilman kuorta
viili
viinirypäleet
voikukka

Herkkuja

Hyvää herkkua ovat vauvojen hedelmäsoseet. Herkkupaloina voi myös tarjota suolaamattomia pähkinöitä, auringonkukansiemeniä ja kurpitsansiemeniä muutaman kappaleen päivässä, ellei niitä ole kovin paljon siemensekoituksessa. Jos siemensekoituksessa on paljon pähkinöitä ja auringonkukansiemeniä, niistä voi nyppiä osan pois ja tarjota niitä erikseen herkkupaloina. Yleensä tarvetta nyppimiseen ei ole, jos siemensekoitus on hyvälaatuista, eivätkä gerbiilit ole liian lihavia. Monet gerbiilit pitävät myös undulaatinsiemenistä, joita tullaan popsimaan kämmeneltä. Sopiva määrä lienee noin teelusikallinen kahdelle gerbiilille kerran-pari viikossa.

Muuta

Vitamiinia ja kalkkia kannattaa antaa kuureina varsinkin kantaville ja nuorille eläimille. Heinä on hyvä virike ja naposteltava gerbiileille.

Ei suositeltavat tai rajoitettavat ruoat

Gerbiileille ei saa antaa mitään liian rasvaista, suolaista, sokeroitua tai maustettua ruokaa. Ihmisten valmisruuat (lihapullat, makkarat, leikkeleet yms.) ovat kovin suolaisia, jotkut maustettuja ja useat myös rasvaisia. Niitä ei saa antaa gerbiileille, vaikka ne söisivätkin, jos vahingossa saavat käpäliinsä. Parempia proteiininlähteitä gerbiileille ovat perusruokinnassa mainitut lihatuotteet. Myös esim. raakaa jauhelihaa voi antaa hiukan.

Muroissa ja mysleissä on paljon sokeria ja usein myös suolaa, joten ne eivät ole gerbileille sopivaa ruokaa. Nykyään on joitakin muroja ja myslejä, joissa ei ole sokeria eikä suolaa ja niitä voi antaa vähän herkkupaloina. Myöskään sipsejä, popcornia tai karkkia ei saa antaa gerbiileille. Etikkasäilykkeetkin (suolakurkku, säilykepunajuuret yms.) ovat gerbiileiltä kiellettyjä.

Myös leivissä on paljon suolaa ja siksi niitä ei saa antaa paljon. Näkkileivät ja hapankorput ovat usein suolaisimpia: niissä on jopa 1,5% suolaa. Voimakassuolaiseksi merkitään leipä, jossa on suolaa 1,3%. Parasta on huoneenlämmössä kovaksi kuivattu vähäsuolainen ruisleipä ja sitä voi antaa pienen palan esimerkiksi kerran viikossa hampaiden kuluttamiseksi. Tavallinen näkkileipä ei edes ole kovin kovaa, vaan murenee käsissä helposti.

Gerbiileille ei myöskään saa antaa kuumaa ruokaa, kuten juuri keitettyä puuroa. Ruoan pitää antaa jäähtyä haaleaksi tai huoneenlämpöiseksi. Liian kylmääkään ruokaa ei saa antaa ja esim. pakasteherneet on sulatettava huolellisesti ennen gerbiileille antamista.

Kiellettyjä ovat ainakin nämä:

einekset (pitsat, laatikot, hampurilaiset, lihapiirakat yms.)
etikkasäilykkeet (suolakurkku, säilykepunajuuret jne.)
karkit (sokeria)
leikkeleet (paljon suolaa)
lihapullat (suolaa, mausteita)
makkarat (suolaa, rasvaa)
murot (paitsi sokeroimaton ja suolaton pieninä määrinä)
myslit (paitsi sokeroimaton ja suolaton pieninä määrinä)
popcornit (kattilassa tehtyjä voi antaa yhden ennen suolaamista)
raparperi
sipsit (suolaa, rasvaa, ehkä mausteita)
suklaa (rasvaa)
suolakivi (tarpeeton)

Omaa järkeä saa ja pitää käyttää, kun miettii mitä syöttää gerbiileille.
Kaikki, mikä on myrkyllistä tai epäterveellistä ihmisille, on myrkyllistä tai epäterveellistä myös gerbiileille.

Gerbiilin hoito

Gerbiilin olisi päästettävä juoksemaan lattialle pari kertaa viikossa. Silloin lattialta pitää poistaa sähköjohdot ja myrkylliset huonekasvit. Jos ei ole turvallista juoksutuspaikkaa, voi gerbiilit päästää puuhalaatikkoon. Päivittäin gerbiiliä kannattaa käsitellä. Gerbiiliä voi ottaa kiinni hännän tyvestä, muttei koskaan päästä, sillä häntä saattaa irrota. Gerbiiliä voi myös tarttua vatsan alta ja nostaa kädelle. Katso päivittäin onko ruokaa, ja vaihda vesi. Siivoa terraario 2-4 viikon välein. Terraarion voi pestä rätillä tai kylpyhuoneessa suihkun alla. Laita gerbiileille pari kertaa viikossa chinchillan kylpyhiekkaa astiassa.

Nimiehdotuksia

Pumpuli, Laku, Salmiakki, Rusina, Manteli, Suklaa, Nekku, Karamelli, Pilvi, Nöpö, Neppari, Tuuli, Hipsu, Hippu, Töppö, Nappi, Nessu, Vili, Tiksu, Vikkelä, Hassu, Tähti, Lumi, Kipi, Rousku.

Tee kukkaruukkun reikä!

Poraa porakoneella noin puolen sentin välein pieniä reikiä, jotka muodostavat oviaukon. Iske vasaralla, niin reikä on valmis! Harjoittelussa saattaa mennä muutama ruukku.

Rakenna seikkailulabyrintti!

Kerää vessa, tai talouspaperirullan hylsyjä. Kun niitä on tarpeeksi, leikkaa rulliin reikiä ja yhdistä niitä. Teippaa osat yhteen. Liitä mukaan myös pahvilaatikoita, ja anna gerbiilien meuskata labyrintissä kun ne jaloittelevat.

KÄY NÄILLÄ SIVUILLA:

http://www.gerbiili.info/foorumi/index.php

http://www.gerbiili.net/

http://www.gerbiiliyhdistys.fi/

19

1365

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • LOOOOLL!

      LOL!

      • gerbiilit

        Mikä viesti toi oli??


    • Cimma

      nääkin tekstit kopioinut?

      Gerbiili.infosta ei saa kopioida mitään tekstiä!

      • nimeä vailla

        Minusta oli vaan hyvä, että hoito-ohjeet tulivat esille, jotta ihmiset saavat oikeaa tietoa. Kyllä noita tekstejä saa kopsata muuttamatta niitä erityisesti ja ilmoittaen mistä ne on otettu. Alhaallahan oli linkit, joista voi käydä etsimässä kyseiset hoito-ohjeet, jos välttämättä haluaa ;)


      • Gerbiilit

        Oon nuo kaikki hoitoohjeet kirjottanu ite. Niitä samoja ei pitäs löytyä mistään.


      • -sissi-
        Gerbiilit kirjoitti:

        Oon nuo kaikki hoitoohjeet kirjottanu ite. Niitä samoja ei pitäs löytyä mistään.

        Ruokintaohje on pöllitty suoraan gerbiili.infosta eli se siitä.


      • gerbiilit
        -sissi- kirjoitti:

        Ruokintaohje on pöllitty suoraan gerbiili.infosta eli se siitä.

        Muuten en oo suorakopioinu vaan kirjottanu saman tänne. Kävin yhellä gerbiilisivulla ja sielläkin oli tuo ihan sama ohje.


      • -sissi-
        gerbiilit kirjoitti:

        Muuten en oo suorakopioinu vaan kirjottanu saman tänne. Kävin yhellä gerbiilisivulla ja sielläkin oli tuo ihan sama ohje.

        Kuitenkin tuossa mainitsit, että olet itse kirjoittanut. Se, että joku -muukin_ on kopioinut, ei oikeuta sinua toimimaan samalla tavoin ja vielä väittämään itse kirjoittamaksesi.


      • gerbiilit
        -sissi- kirjoitti:

        Kuitenkin tuossa mainitsit, että olet itse kirjoittanut. Se, että joku -muukin_ on kopioinut, ei oikeuta sinua toimimaan samalla tavoin ja vielä väittämään itse kirjoittamaksesi.

        Se gerbiilisivu oli ite kirjottanu sen jutun muka, ja sitten se oli gerbiili.infoon kopioitu. Ja mielestäni siellä ei lue että kopioiminen kielletty. Ja eihän se silloin haittaa, jos saman kirjottaa tänne, eli ei suorakopioi. Taisi tulla vähän virheitäkin. Joten pitääkö tästä enää väittää??


      • -.-.-
        gerbiilit kirjoitti:

        Se gerbiilisivu oli ite kirjottanu sen jutun muka, ja sitten se oli gerbiili.infoon kopioitu. Ja mielestäni siellä ei lue että kopioiminen kielletty. Ja eihän se silloin haittaa, jos saman kirjottaa tänne, eli ei suorakopioi. Taisi tulla vähän virheitäkin. Joten pitääkö tästä enää väittää??

        Se on ihan sama asia idiootti -.-"

        Kirjoitat sen saman jutun vaan. Ihan sama asia ku suorakopsimine tyhmää!


      • Gerbiilit
        -.-.- kirjoitti:

        Se on ihan sama asia idiootti -.-"

        Kirjoitat sen saman jutun vaan. Ihan sama asia ku suorakopsimine tyhmää!

        Muuten tartteeko tästä asiasta enää jankuttaa, kun se on nyt selvä!!?? Tein sen hoitoohjeen siksi että siitä ois jotain hyötyä, en tehnyt sitä tappelemista varten!!


      • -sissi-
        Gerbiilit kirjoitti:

        Muuten tartteeko tästä asiasta enää jankuttaa, kun se on nyt selvä!!?? Tein sen hoitoohjeen siksi että siitä ois jotain hyötyä, en tehnyt sitä tappelemista varten!!

        ....


      • Gebu80
        -.-.- kirjoitti:

        Se on ihan sama asia idiootti -.-"

        Kirjoitat sen saman jutun vaan. Ihan sama asia ku suorakopsimine tyhmää!

        Ihme kopiointifriikkejä taas liikkeellä.. Mitä väliä sillä on vaikka olisikin täysin sama teksti? Eiköhän se ole tärkeintä että ihmiset saavat oikeaa tietoa gerbiilien hoidosta!
        Mielestäni tämä oli hyvä kirjoitus, ja kun kirjoittaja oli nähnyt niin paljon vaivaakin.


    • LÖYTYY
      • gerbiilit

        Tuon sivun minä laitoin juuri ohjeeseen! Ja muuten, tuohan on oikeaa tietoa, eikö niin. Mutta jos haluat mielistellä, niin siitä vaan. Mutta please älkää haukkuko tuota ohjetta kun sen tekemiseen meni tosi paljon aikaa!


      • jos siin kerra
        gerbiilit kirjoitti:

        Tuon sivun minä laitoin juuri ohjeeseen! Ja muuten, tuohan on oikeaa tietoa, eikö niin. Mutta jos haluat mielistellä, niin siitä vaan. Mutta please älkää haukkuko tuota ohjetta kun sen tekemiseen meni tosi paljon aikaa!

        meni nii kauan aikaa, ja kaikki haukkuu sitä!


      • gerbiilit
        jos siin kerra kirjoitti:

        meni nii kauan aikaa, ja kaikki haukkuu sitä!

        Mistä tiesin että muut haukkuu sitä? Tein sen siksi että aiheita ei tartteis tehdä niin paljon.


      • ;);)
        gerbiilit kirjoitti:

        Mistä tiesin että muut haukkuu sitä? Tein sen siksi että aiheita ei tartteis tehdä niin paljon.

        Älkää vetäkö aina palkokasveja nenään, vaikka sehän tällä palstalla on oikein ominaispiirre. Tuskin nyt kukaan gerbiiliyhdistyksessäkään pahakseen laittaa, että tänne kopioidaan hoito-ohje. Täällä alkaa jutut muutenkin olemaan sellaisia "Apua tarvitaan, gerbiilini nakertaa pahvia, onkohan se sairas"-juttuja niin hyvä vaan, jos joku lukisi ensin jonkun hoito-ohjeen.

        Kirjoittaja on varmasti oppinut, ettei tee noin toiste ja se siitä. Aina kun kopioi tekstiä, muista mainita lainaus. On laitonta kopioida toisen tekstiä ilman mainittua lainausta tai lupaa. Mutta myös hyvät tavat täytyy muistaa ja asiasta huomautetaan ensin, eikä tarvitse heti päälle hyökätä. Ensin tutkitaan ja sitten vasta hutkitaan. Vähän voisi miettiä, mitä TOISELLE IHMISELLE kirjoittelee julkisesti.. Kaikille nyt on käynyt selväksi, mistä ohje on lainattu vai onko mukinoita?


    • Anonyymi

      Älkää tapelko!!!😡 Ton hoito-ohjeen kirjottaja näki paljon vaivaa kirjottaa toi viesti...Ei se kirjottanu sitä sen takia, että te alatte tapella, vaan siks että ihmiset voivat lukee sitä ohjetta! PS. älkää tapelko..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      59
      3087
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      545
      2942
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      37
      2135
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      1962
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1805
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      304
      1771
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1522
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      99
      1257
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1208
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1162
    Aihe