Metsän/maan osto

oskari

Omistan noin 4 ha osuuden eteläpohjalaisesta 50 ha:n metsäyhtymästä, johon kuuluvat myös veljeni ja äitini sisarukset. Nyt suunnittelemme yhtymän purkamista.
Mietin, kannattaako minun ostaa vai myydä osuuteni yhtymästä ja minkä osan siitä; metsää/taimikkoa, suota vai hiekkapohjaista joutomaata. Metsäkeskus on määrittänyt kuvioiden puuston arvot, mutta osa alueesta on suota ja hiekkapohjaista maata. Hiekka-alueen naapurit ovat myyneet laajoja alueita maa-ainesta, ja mietinkin, kannattaisiko minun suunnitella kyseisen hiekka-alueen ostamista ja sen myymistä eteenpäin. Ilmeisesti tähän tarvitaan kunnalta maa-aineslupa. Mutta mistä saisin arvion maa-aineksen laadusta, arvosta ja määrästä ostopäätöksen tueksi? Onko hiekalla ylipäänsä arvoa?
Entä, kannattaako harkita suopohjaisen, halvan ”joutomaan” ostamista yhtymästä? Vieläkö suota voi vuokrata energiayhtiöille, esim. Vapolle?

5

3346

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • enää viidenkymmenen

      hehtaarin siparetta ruveta pilkkomaan persesilmän kokoisiin pläntteihin. Se on melkein rikos.

      Ostat koko palstan ja hyödynnät hiekat(jos on) myöhemmin. Suolla kasvaa parhaassa tapauksessa hyviä hilloja, yleensä niillä ei muuta arvoa ole.

      Think big!

    • minä vaan

      "Omistan noin 4 ha osuuden eteläpohjalaisesta 50 ha:n metsäyhtymästä"
      "metsää/taimikkoa, suota vai hiekkapohjaista joutomaata"

      Jos nyt oikein ymmärrän sanomasi, omistat noin 8 % kiinteistöstä. Se ei suinkaan tarkoita 4 ha pinta-alaa, vaan osuutta kiinteistön arvosta ja (jos niin sovitaan) päätäntävallasta. Jos koko kiinteistön arvo olisi vaikkapa 100 000 euroa, osuutesi olisi noin 8000 euroa. Tällä summalla saa reilun hehtaarin metsää tai 10(???) ha suota. Jos se hiekkamaa on todella joutomaata, sen arvo lienee lähellä suon arvoa.

      MUTTA jos maanottoon on mahdollisuus (hiekka tai turve), se nostaa maan arvoa huomattavasti. Eli sinun on aivan turha kuvitella saavasi hiekkakumpua 500 e/ha ja sitten myyväsi siitä miljoonan edestä hiekkaa. Tai jos näin sattuisi käymään, luulen että sisaruksesi eivät puhu sinulle enää. Koskaan.

      Noin muuten, tuon kokoista länttiä ei kannata ruveta pilkkomaan. Ainut mitä voisi ajatella, on tonttien erottaminen sisaruksille, jos siinä on sijainnin kannalta mitään järkeä. Silloin kauppahinta ei nouse niin suureksi.

      • oskari

        Niinpä tietysti, omistan tuon osuuden kiinteistöstä. Mutta mikä onkaan kiinteistön eli metsäyhtymän kokonaisarvo. Metsästä on olemassa kuvioarviot, mutta vastaavat arviot saisi myös maasta (hiekka, turve, muu). Käsittääkseni ne joka tapauksessa tarvitaan yhtymää purettaessa. Vai onko ainut tapa hakea ratkaisua oikeusteitse?


      • minä vaan
        oskari kirjoitti:

        Niinpä tietysti, omistan tuon osuuden kiinteistöstä. Mutta mikä onkaan kiinteistön eli metsäyhtymän kokonaisarvo. Metsästä on olemassa kuvioarviot, mutta vastaavat arviot saisi myös maasta (hiekka, turve, muu). Käsittääkseni ne joka tapauksessa tarvitaan yhtymää purettaessa. Vai onko ainut tapa hakea ratkaisua oikeusteitse?

        Helpoiten arvon saa selville, kun teettää arvion puolueettomalla alaan erikoistuneella kiinteistönvälittäjällä, mhy:llä tms. taholla. Verottajakin hyväksyy nämä arviot yleensä sellaisenaan.

        Arvon määrityksessä yleensä huomioidaan, mitä varten se tulee, joten sukupolvenvaihdoskauppaa varten päädytään usein aivan erilaiseen arvioon kuin vieraalle myydessä. Odotusarvolisät ja kokonaisarvonkorjaukset yms. ovat aina tapauskohtaisia. Teidän tapauksessa tärkeintä lienee, että kaikki yhtymän jäsenet ovat tyytyväisiä arvion perusteisiin.


    • Anonyymi

      Muista, että suolla on korkea ekologinen arvo (CO2 offset). Turpeen myynti/poltto on pahempaa kuin ruskohiilen polttaminen. Siksi haluan ostaa suon - CO2-kompensaatioksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      160
      6765
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      36
      4027
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      2045
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1989
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1829
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1656
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1573
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1558
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1535
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      36
      1398
    Aihe