riittaako BA?

greygoose

heips kaikille,

Olen tullut sellaiseen vaiheeseen elamassani etta opiskelu on alkanut hieman tympia. Olen nyt opiskellut yliopistossa pari vuotta, tosin vaan vuoden tata samaa ainetta joten kandiin olisi viela toiset pari vuotta jaljella. Mulle toi kaksi vuotta riittaisi ihan hyvin. En nimittain jaksaisi opiskella enaa yhtaan. Olen miettinyt tata edestakaisin enka ole oikeastaan tullut mihinkaan tulokseen, joten ajattelinpa kokeilla jos taalta loytaisi vastauksen. Eli, kysymys kuuluu, riittaako kandi mihinkaan? saako pelkalla kandi-tutkinnolla hyvan tyon? Tyoelamassa olen ahkera, pirtea ja oma-aloitteinen ja kokemustakin on eri aloilta. Voisihan sen maisterin suorittaa myohemminkin, mutta onko se jarkevaa? Ideaali olisi suorittaa tuo kandi, olla parisen vuotta hyvassa duunissa, ehka kauemminkin, ja sitten suorittaa maisteri jos tuntuu etta sille olisi tarve... Mahdollisesti jattaa kokonaan suorittamattakin jos ilmenee etta ilman sita parjaa varsin hyvin...

Ai niin, paaaineeni on englannin kieli ja kirjallisuus. Sivuaineena ruotsi. Olen myos opiskellut muutaman opintopisteen verran kasvatustiedetta ja kaannostiedetta. Tuo viimeinen kiinnostaisi suuresti urana.

Please, kertokaa omista kokemuksistanne ja muutenkin mielipiteistanne. Asiallisesti, kiitos. :)

6

1257

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aika huonot mahikset kandilla

      Monille aloille Suomen koulutusjärjestelmässä kandi tuli vasta vuoden 2005 tutkinnonuudistuksen myötä ja muillakin aloilla se sitä ennen oli vapaaehtoinen välivaihe, jonka monet skippasivat. Esimerkiksi tekniikan kandidaatti on tällainen vasta 2005 tullut DI-tutkinnon välivaihe, jonka työelämärelevanssi on todella vähäinen. Humanististen tieteiden tai luonnontieteiden kandin on voinut ottaa ulos myös aiemmin, mutta juurikaan merkitystä työllistymisen kannalta niillä ei ole ollut. Ainoa merkitys lienee se, että joissakin julkisen sektorin tehtävissä (esim. opettajan sijaisena) kandin paperit omaava on saattanut saada enemmän palkkaa kuin vastaavan määrän opintoja suorittanut, mutta paperit ottamatta jättänyt.

      Suomessa kandilla on ainakin toistaiseksi vähän kesken jääneen maku, koska ns. akateeminen perustutkinto meillä on (toisin kuin monessa muussa Euroopan maassa) maisteri eikä kandi.

      Paljon riippuu siis alasta ja minkälaisia työtehtäviä tavoittelet. Monesti maisterin tutkintokaan ei itsessään riitä hyvän työpaikan saantiin, vaan juuri ahkeruutta, pirteyttä ja oma-aloitteisuutta sekä ennen kaikkea suhteita arvostetaan kovasti.

      • suh

        Siis alleviivaan suhteita ja niiden tärkeyttä.


    • monet ihmiset

      ovat työssä ilman mitään akateemista tutkintoa, jopa ilman mitään tutkintoa. Mikäpä estää sinua kokeilemasta, jos vaikka löytäisit hyvän homman, varmimmin yksityiseltä sektorilta. Eihän kaikkien tarvitse olla ns. akateemisissa työtehtävissä. Esimerkiksi varastotyöntekijöitä, putkiasentajia ja autonkuljettajia tarvitaan nykyään työmarkkinoilla, ja koulutus niihin on lyhyehkö.
      On kuitenkin niin, että ilman tutkintoa olevia palkataan harvemmin vakituisiin töihin, ja kun väkeä vähennetään, he lähtevät ensimmäisenä.
      Olet aloittanut ilmeisesti opintosi vuoden 2005 jälkeen. Muistathan, että opintoaikasi on rajattu?
      Ehdotan, että tähtäät nyt aluksi siihen kandin tutkintoon ja mietit sitten, jatkatko vai et. Suoraan sanottuna, kun sinulla on kandin paperit, on pahin jo ohi - ellei gradua katsota sellaiseksi.
      Oikein käy kateeksi, kun huomasin, mikä on pääaineesi. Se kiinnostaisi minua kovasti, mutta enpä taida päästä sitä opiskelemaan. Kävin kyllä tasokokeessa, mutta meni huonosti.
      On ihan luonnollista, että opiskelu joskus tympii. Silloin tarvitaan sisua - jos sitä on.
      Enpä usko, että kukaan meistä uskaltaa suositella sinulle opintojen keskeyttämistä. Mutta tee nyt kesällä töitä ja mieti, mitä elämältä haluat.

    • lissha

      Missä maassa sen pitäisi riittää? :)

      Ulkomailla BA riittää, harva edes vaivautuu tekemään MA:ta tai tekee sen vasta oltuaan pari vuotta työelämässä. Mulla on BA käännöstieteessä ja olen hyvässä koulutusta vastaavassa duunissa kaukana Suomesta. Tosin opiskelu kiinnostaa, joten MA:n teko olisi jo suunnitelmissa, vaikka valmistuinkin vasta vuosi sitten. En nyt viitsi mainita, missä maassa olen, mutta täällä maisteri on joskus jopa ylikoulutettu ja oudoksuttu, toki myös maisteria arvostavia työnantajia riittää.

      Suomessa vähän tuppaa olemaan niin, että maisteri pitäisi olla, vaikka mielestäni kaikkien ei tarvitsisi sitä olla. Moneen paperinpyöritysduuniin riittäisi pelkkä kandi. Eiköhän ne fiksut ja pätevät saa töitä, oli paperi mikä hyvänsä, sen näkee sitten, kun kokeilee. En toisaalta itse tulisi Suomeen ilman MA:ta, vaikkei ulkomaalaista MA:ta ihan suoraan hyväksytäkään, koska minulta puuttuu virkamiesruotsi...

      • greygoose

        Kiitos viestistasi! Tosi helpottavaa kuulla etta BA:llakin parjaa, varsinkin ulkomailla. Mulla on nimenomaan tahtaimessa muut maat kuin Suomi joten se mita kirjoitit tosiaan piristi paljon!! :) Iso-Britannia kiinnostaa talla hetkella eniten mutta myos Austraalia, Hong Kong ja muut Eurooppalaiset maat... Jotenkin olin saanutkin sellaisen kuvan etta BA riittaisi varsin hyvin ulkomailla mutta on kuitenkin ihanan helpottavaa saada vahvistus asiasta. :)

        Mita kielia muuten opiskelit? Tyoskenteletko siis nyt kaantajana? Miten sait nykyisen tyopaikkasi? Mista yliopistiosta valmistuit? Jaiko sulta opinnot kesken vai oliko alkuperainen suunnitelma suorittaa ainoastaan kandi? Missa maassa olet toissa? Hirveesti kysymyksia... Olen oikeasti kiinnostunut vastauksista :)


      • lissha
        greygoose kirjoitti:

        Kiitos viestistasi! Tosi helpottavaa kuulla etta BA:llakin parjaa, varsinkin ulkomailla. Mulla on nimenomaan tahtaimessa muut maat kuin Suomi joten se mita kirjoitit tosiaan piristi paljon!! :) Iso-Britannia kiinnostaa talla hetkella eniten mutta myos Austraalia, Hong Kong ja muut Eurooppalaiset maat... Jotenkin olin saanutkin sellaisen kuvan etta BA riittaisi varsin hyvin ulkomailla mutta on kuitenkin ihanan helpottavaa saada vahvistus asiasta. :)

        Mita kielia muuten opiskelit? Tyoskenteletko siis nyt kaantajana? Miten sait nykyisen tyopaikkasi? Mista yliopistiosta valmistuit? Jaiko sulta opinnot kesken vai oliko alkuperainen suunnitelma suorittaa ainoastaan kandi? Missa maassa olet toissa? Hirveesti kysymyksia... Olen oikeasti kiinnostunut vastauksista :)

        En taida kertoa opiskelumaata enkä nykyistä asuinmaata, sillä niistä varmasti joku tunnistaa :) Euroopan maassa opiskelin, olin myös vaihto-opiskelijana, joten kaksi Euroopan maata tuli koluttua läpi. Nyt olen Euroopan ulkopuolella.

        Opiskelin englantia, ranskaa ja maan omaa kieltä, käänsin siis näistä maan kielelle. Käännöstieteen maisteri on vielä suht harvinainen monissa maissa, esim. omassa yliopistossa sitä ei ollut, joten opinnot oli pakko jättää kandiin, toki muutama postgraduation-opintokokonaisuus olisi ollut tarjolla, mutten niitä halunnut tehdä. Osa samaan aikaan valmistuneista lähti tekemään käännöstieteen MA:ta toiseen yliopistoon ja suurin osa siirtyi työelämään. Itsekin halusin kokeilla työnhakua ja olla töissä ennen mahdollisia jatko-opintoja, sillä maisterinhan voi tehdä joltain toiselta alalta, enkä halunnut tehdä MA:ta suoraan ilman työkokemusta.

        Mielestän olisi hyvä nähdä hieman työelämää, jotta osaisi valita oikein jatko-opintonsa, sillä sitten vasta tietää, kannattaako jatkaa saman alan opiskelua, valita MA joltain toiselta alalta, vaiko jättää koko MA tekemättä. Riippuu ihan alasta, onko MA:sta hyötyä, olen tässä tutkinut käännöstieteen MA-opintojen kursseja monessa yliopistossa ja mielestäni ne ovat aika pitkälti samaa, mitä kandin aikana tuli opiskeltua. Se tietysti johtuu siitä, että täällä harvalla lienee käännöstieteen opintoja takana, joten käännöstieteen teoria on käytävä läpi opintojen alussa. Melko tylsää sellaiselle, joka ne on jo kerran opiskellut, siksi ajattelin tehdä MA:n hieman eri alalta, pysyttelen kuitenkin humanistisen alan opinnoissa. En osaa vielä sanoa, että parantaako MA työmahdollisuuksiani tai saako sen jälkeen parempaa palkkaa, sen näkee vasta sitten. Pääsyy jatko-opiskelulle on lähinnä kontaktien luominen eikä niinkään se tutkintoläpyskä. Tosin, jos joskus palaan Suomeen (tai muualle Eurooppaan), niin ehkä siitä on suorempaa hyötyä kuin täällä.

        Sain töitä head hunter-välityksen kautta ja kävi aika säkä, kun sain vakituisen kääntäjän paikan ilman kokemusta ja vieraan maan tutkinnolla. Käännän kahden vieraan kielen välillä ja olen ollut tuolla töissä viitisen kuukautta, eli kai ne haluavat pitää mut siellä...:D


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Metsäkoneen kuljettaja huuteli tutkijalle

      "voisit kyllä ottaa rintaliivit pois ennen kuin tulet minulle juttelemaan, hän sanoo." https://yle.fi/a/74-20106446 On
      Suomussalmi
      704
      9669
    2. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      399
      4148
    3. Kaikki ei vieläkään usko luontokatoon.

      Suomussalmen Hukkajoella foliohattu metsäkoneen kuljettaja tuhosi tuhansia harvinaisia jokihelmisimpukoita eli raakkuja
      Kajaani
      88
      2872
    4. Sano vain suoraan, että nyt riittää

      ettei kiinnosta. Sano, että lopeta! En ihmettelisi, jos olet saanut tarpeeksesi ja toivot minun ymmärtävän lopettaa. Eh
      Ikävä
      43
      2825
    5. Ohhoh! Ex-pääministeri Sanna Marinin Joni-rakas paljasti ilouutisen: "Tässä kuussa..."

      Sanna Marin on ollut naimisissa Markus Räikkösen kanssa. Nyt hänen seurassaan on usein julkkishiusmuotoilija Joni Willb
      Kotimaiset julkkisjuorut
      55
      2604
    6. Mari Rantanen asettaa sairaan lapsen edun oman uransa edelle - (tekikö Marin samaa)

      Noin toimii kunnon vastuuntuntoinen äiti, mutta siitäkin nämä mt-ongelmaiset vasemmistolaiset häntä täällä haukkuvat. "
      Maailman menoa
      197
      2587
    7. Mitä ajattelet aina

      Kun hän tulee näköpiiriin?
      Ikävä
      152
      1813
    8. Luokatonta toimintaa

      Tyrmistyttävää toimintaa Stora Enson korjuu yrittäjältä Hukkajoella. Täyttä piittaamattomuutta laeista ja luontoarvoista
      Suomussalmi
      69
      1657
    9. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      14
      1600
    10. Maailmankuulu homopingviini on kuollut

      Minä niin toivoin että pariskunta olisi saatu kunniavieraiksi ensi kesän Prideen. 💔 "Maailmankuulu homopingviini on k
      Lapua
      6
      1413
    Aihe