free-toimittajan palkkioista

aloitteleva free

Kiitollisena kuulen kokemuksia ja mielipiteitä.

Toimeksiantaja, jonka kanssa olen aloittamassa yhteistyötä, sanoo että alan vakiintuneen tavan mukaisesti palkkio maksetaan kun jutun sisältävä lehti on ilmestynyt.

Free-journalistien liiton sivuilla nimenomaan neuvotaan, että sellaiseen ei kannata ryhtyä. Syynä se, että silloin on itse tehnyt täyden työn jutun eteen, mutta korvausta voi joutua odottamaan mahdollisesti epämääräisen ajan, jos juttu ylipäänsä päätyy julkaistavaksi.

Ymmärrän tuon, koska tässä minunkin tapauksessani toimeksiantaja pyytää minua kirjoittamaan juttuja, joiden julkaisu venyy joulukuulle, ellei jopa ensi vuoden keväälle. Siihen asti siis odottelisin rahojani tehdystä työstä tietämättä milloin korvaukseni saan - vai saanko.

Epäilyttää kuitenkin asiasta alkaa vääntämään, koska en vielä tunne tapoja.

Mikä siis on todellisuudessa alan vakiintunut käytäntö? Miten olette asiat hoitaneet?

Kiitän neuvoistanne! =)    

4

1320

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mutta ei tyypillistäkään

      On kumpaakin tyyliä, mutta yleisempää ja reilumpaa on kyllä maksaa siinä vaiheessa kun juttu on toimitettu toimeksiantajalle ts. tuote vaihtaa omistajaa.

      Itse yleensä laskutan vakkaritoimeksiantajilta aina kuun lopussa sen kuun aikana toimeksiantajalle toimitetut jutut (huom ei siinä kuussa julkaistut vaan ne, joiden deadline oli kuukauden aikana) yhdellä laskulla. Muille laitan laskun siinä vaiheessa kun juttu on lähtenyt toimeksiantajalle ja olen saanut kuittauksen sen olevan ok. Silloin ne yleensä menevät seuraavan kalenterikuukauden alussa maksuun.

      Kuulostele mitä toimeksiantajasi olisi mieltä jos laskuttaisit heti. Tuo odotusaika on mielestäni vähän turhan pitkä ja ylipäätään aika outoa vaatia kirjoittamaan juttuja tuollaisella aikataululla ja epävarmalla palkkiolla. Silloin voit sanoa, että deadlinenkin pitää olla vasta puolen vuoden päästä. Tai muotoile ainakin sellainen maili, jossa sovit milloin maksu tulee, ts. että sinulla on kättä pidempää ja jotain sopimukseen verrattavaa (-> tilaus sopimus hinnasta maksupäivästä) ettet vahingossakaan jää tyhjin käsin asian venyessä.

      • huonoja kokemuksia

        Voitko vihjata, kuka työnantajasi on? Toimittajakaverillani on todella huonoja kokemuksia kahdesta tietystä kustantajasta, jotka lupasivat maksaa ilmestymisen jälkeen palkat ja lopulta rahat sai vasta palkkaturvasta....


    • aika yleistä

      Monesti varsinkin verokortilla kirjoittavana freenä joutuu odottelemaan rahojaan siihen asti, kun juttu on julkaistu. Joskus minulle on käynyt niinkin, että juttua ei syystä tai toisesta julkaista koskaan enkä sen puoleen saa rahojanikaan.

      Tämä on yleistä free-korttilaisella, joka neuvottelematta ottaa vastaan sen summan, joka satutaan maksamaan ja suostuu siihen, että se maksetaan asiakas maksaa sen sitten, kun häntä huvittaa.

      Nyt kun teen hommia toiminimellä, lähetän laskun asiakkaalleni siinä vaiheessa, kun olen lähettänyt jutun ja asiakas on sen hyväksynyt. Laskussa on tietty eräpäivä ja rahat maksetaan siihen mennessä riippumatta siitä, milloin juttu on julkaistu. Minä en siinä vaiheessa enää piittaa, vaikka juttu jäisi kokonaan julkaisematta. Minä olen tehnyt työni, ja siitä työstä minä olen laskuttanut.

      Kliseinen vertaus kuuluu, että ei tukkukauppiaskaan odottele vähittäiskauppiaalta maksua siihen saakka, että tämä saa myytyä sapuskat loppukuluttajalle.

      Jos joku asiakas vielä kivenkovaan väittää, että rahat tulevat vasta sitten, kun juttu on julkaistu, yhteistyöni hänen kanssaan loppuu todennäköisesti siihen. Onhan noita lehtiä Suomessa. Useimmat niistä pelaavat ihan reilua peliä, kunhan itse tekee työnsä hyvin ja hallitsee myös sen neuvottelupuolen.

      Osaamaton free joutuu monesti tyytymään vähän "osaamattomampaan" palkkiopolitiikkaankin.

    • jll

      Ei sinun tarvitse kirjoittaa. Myy sille kuka maksaa heti eniten. Jos et pysty siihen on työsi taso ojankaivajaluokkaa, ja niille maksetaan silloin kun vesi virtaa ojaa pitkin, tai ei koskaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      92
      1703
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      174
      1330
    3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1118
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      105
      1118
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      956
    6. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      46
      905
    7. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      68
      891
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      65
      850
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      773
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      758
    Aihe