Löytyykö shamaaneja

nykyisistä

saamelaisista?

20

896

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kieppes

      Shamaaneja ei ole ollu koskaan saamelaisissa,nimi on peräisin venäjän alkuperäiskansoilta.Mutta noitia(noaidi)on ollut vaan taitaapi kaikki rummut olla jo halaki ! ;)

      • on myös

        noita

        se on makuasia millä nimellä kukin haluaa kutsua

        ja kyllä löytyy ennusmerkkejä, tietoa saavia henkilöitä erään suvun naisjäsenillä...kulkee suvussa ja 1-2 naisella kerrallaan

        metsäsaamelaisten jälkeläisiä


      • ...:)
        on myös kirjoitti:

        noita

        se on makuasia millä nimellä kukin haluaa kutsua

        ja kyllä löytyy ennusmerkkejä, tietoa saavia henkilöitä erään suvun naisjäsenillä...kulkee suvussa ja 1-2 naisella kerrallaan

        metsäsaamelaisten jälkeläisiä

        ...:)


      • nokinokka

        rumpu on henkilökohtainen kapistus ja omistajan kuoltua rumpu lyyään halaki


    • pitää omanaan

      Jos joku olettaa, että shamanismi/ noituus on hävinnyt Lapista, erehtyy.

      Noiten jälkeläiset tekevät tänäkin päivänä voimallisia tekoja, ja enteet ja ennalta tietäminen ovat ihan jokapäiväistä elämää.

    • noaide nieida

      norjan puolelta todennäköisesti löytyy vielä saamelaisia jotka pitävät itseään noitina ja jotka tunnetaan noitina. surullista että tämä uskontomuoto tuhottiin niin tarkoin aikoinaan.löytyy paljon saamelaisia jotka ovat kiinnostuneita asiasta ja jotka tuntevat kutsumusta tähän. enää vain ei löydy ihmisiä jotka opettaisivat asiasta ja viimeisetkin vanhat tietopankit alkavat nukkua pois. totta kuitenkin on niin kuin joku tuossa edellä mainitsi että "taidot" kulkevat suvussa. niistä ei aina puhuta eikä niihin myöskään haluta uskoa sillä sehän olisi PAKANUUTTA! toivottavasti jokainen perintönsä tiedostava käyttää ja arvostaa taitojaan.

    • exopol

      On tullut monesti esille tämä että noaideista ei haluta puhua. Johtuukohan tämä enemmän siitä että vallitseva yhteiskunta ei halua ymmärtää sitä ja puhumisesta mahdollisesti seuraa vaikeuksia ja leimaamista, vai johtuuko pelkästään siitä että halutaan pitää se omassa piirissä? Voiko ei-saamelaisen ihmisen kanssa puhua näistä asioista jos molemmilta löytyy ymmärrystä ja kunnioitusta asialle? Shamanismi, mistä noaidikin juontaa juurensa on kuitenkin maapallon vanhin uskonto ja ihmiskunnan yhteinen perimä, josta löytyy pohjimmiltaan monia samanlaisia piirteitä oli se sitten Etelä-Amerikassa, Siperiassa, Koreassa tai Afrikassa. Mielestäni perusteet leimaamiselle ovat usein epärationaalisia jos on kyky ymmärtää kokonaiskuva ja viisaus mitä shamaaneilla on. Ei voida sanoa että nykyisen valtakulttuurin pelisäännöt olisivat täysin neutraaleja tuomitsemaan monia asioita mitä shamanismi edustaa.

    • vuorbi

      Jatkoa sarjaamme "asioita, jotka ei teille kuulu": shamanismi käsitteenä on kolonialistinen yleistys valtavasta määrästä uskonnollisuuden ja hengellisyyden eri muotoja ja sinänsä jo arveluttava termi. Se, että noaidevuohta ja shamanismi näyttävät olevan valaistuneille keskustelijoille ihan yksi ja sama ei kyllä anna kaksista kuvaa niistä tiedoista, minkä pohjalta tällaisia kyselyjä tehdään—ihan kuin toisen kansan perinnäistieto olisi jokin siirtomaaherrojen perusoikeus. Jos vaikka menisitte lukemaan sitä Kalevalaa tai ränkyttämään kanteletta tai jotain?

      • Buot dat gulloge..

        Sammaa mieltä.


      • Kolmekymmentäsataa

        Heh, suomalaiset on samaa kansaa kuin saamelaiset. Kieletkin melko samanlaiset. Typerää väittää siirtomaaherroiksi sukua/samaa/omaa kansaa jonka kanssa on yhdessä eletty vuosituhannet, samaan aikaan ollaan täällä asuttu kauan kuitenkin vaikka tiet hieman eronneet joissain asioissa. Suomen historiaa on muutenkin olleet kirjoittamassa ruotsalaiset jotka ovat vääristelleet kaikenlaista tietoa, hullu joka niitä tarinoita sokeasti uskoo.


    • expol

      Kiinnostaa lähinnä se mitä yhtäläisyyksiä noaideilla ja muilla vastaavanlaista hengellisyyttä harjoittavilla kulttuureilla on, sen verran kun sitä tietoa sallinee kysyä. Vuosituhansien aikana hengellisyyden harjoitus on muuttanut muotoaan monia kertoja ja sen ympärille on kasvanut monia erilaisia kulttuureja ja tulkintoja, mutta uskon että kaikilla on loppujen lopuksi sama lähde vaikka pinnallisesti katsottuna käytännöt ja käsitteet olisivatkin hyvin erilaisia. Eli uskon että kaikissa hengellisissä kulttuureissa on jotain totuutta ihmisen alkuperäisestä perimätiedosta. Kun ihmisen ruumis kuolee niin sielu, korkeampi minä tai miksi sitä haluaa kutsuakaan riisuuntuu egosta ja kulttuurista. Olen pahoillani jos termi "shamanismi" herättää negatiivisia tuntemuksia. Yritän päästä tässä ns. perimmäisten kysymysten äärelle jotka koskettavat kaikkia kulttuurisesta, etnisestä tms. taustasta riippumatta. Ei niin hirveästi kiinnosta nationalismin nimessä tekemällä tehty opus johon on sekoitettu eri heimojen tarinoita.

    • shamanskija

      Minua kiinostaisi oikea,alkuperäinen shamanismi ja sen opit.
      suvustani en tiedä,mutta tunnen vahvasti voiman,joka halajaa näiden asioiden oppiin.



      Mutta tietoa,mistä sitä voi saada?

      Mahdoton tehtävä,mutta henkinen tie löytyy etsivälle?
      Jatkan tielläni.

    • vinkki vain

      Et ainakaan suomi24:n keskustelupalstalta. Eiköhän ne ole toiset reitit, josta tällaiset opit löytyy ja etköhän itsekin tiedä mistä tieto loppujen lopuksi löytyy..

    • Että näin..

      Shamanismi sanana ei kuulu saamelaisten suuhun, suommennoksena noaidi (noita) on parempi käyttää parantajaa, jos jotain suomennosta haluaa käyttää.

      Eräänlaisia parantajia on olemassa Saamenmaassa ja useimmiten ne halutaan pitää omassa piirissä. Parantajista ei kerrota ei saamelaisilla mm. sen vuoksi, että heidän puheilleen saattaa saapua "huuhaa" ihmiset, joista ei yleensä ole ollut kuin haittaa. Toki on niitäkin ei saamelaisia, jotka ovat päässeet saamelaisen parantajan puheille, mutta he ovat osanneet käyttää tilaisuuttaan oikein, eivätkä huutele niistä pitkin kyliä. Parantajat eivät nykypäivänä toimi samoin tavoin kuin kysyjän tarkoittamana "ennenvanhaan".

      Netistä näistä on "turha" yrittää saada tietoa tai paikallisista instituutioistakaan. Etsivän täytyy vain kohdata oikeat henkilöt, joka on sattuman kauppaa ja pitkän ajan tulos.

      "Alkuperäistä shamanismia" voi yrittää selvittää alan kirjallisuudesta, mutta niiden tiedot eivät vastaa nykypäivää.

    • eiku naiku

      Mie tein aamulla voimallisen teon. Meinas vessan pönttö haljeta. Mie taian olla mahtava noita. Eiku tien varthen myymään turistile.

    • joooooooooooooooooh

      "ihan kuin toisen kansan perinnäistieto olisi jokin siirtomaaherrojen perusoikeus. Jos vaikka menisitte lukemaan sitä Kalevalaa tai ränkyttämään kanteletta tai jotain"

      Pakkohan ei ole kertoa mitään mistään. Sitten on kyllä vähän turha itkeä, että suomalaiset eivät ole kiinnostuneita, eivät tiedä mitään, eivät ole kysy mitään ja heillä on ihmeellisiä ja käsittämättömiä mielikuvia saamelaisista.

      Siirtomaaherrat voit tunkea sinne saäasdkndg ja mennä kiihkoilemaan samaan paikkaan.

    • Tiedänpä vain

      norjan puolelta todennäköisesti löytyy vielä saamelaisia jotka pitävät itseään noitina ja jotka tunnetaan noitina. surullista että tämä uskontomuoto tuhottiin niin tarkoin


      Tämä ei kylläkään ollut mikään uskontomuoto ja kyllä noitia/noaideja/shamaaneja löytyy muualtakin kuin saamelaisista.

    • hulluhumanisti

      "ihan kuin toisen kansan perinnäistieto olisi jokin siirtomaaherrojen perusoikeus. Jos vaikka menisitte lukemaan sitä Kalevalaa tai ränkyttämään kanteletta tai jotain"


      Pitää muistaa, että samalla tavallahan nämä vanhat uskonnot ja uskomukset on hävitetty muualtakin Suomesta, ei pelkästään Saamen maalta. Suomalaisiakin on sorrettu. Mutta ihmiset haluavat tietää näistä saamen noidista, tai parantajista, koska tällaiset asiat kiinnostavat, ei sillä mitään pahaa tarkoiteta.

      Minusta on myös hassua tuo, kuten täällä keskustelupalstalla on niin useasti tullu ilmi, tuollainen käsitys suomalaisista "siirtomaaherroina" ja alistajina. Kun suurin osa nykyihmisistä(ainakin minun uskoakseni) haluaa vain hyvää saamelaisille, mutta silti meitä kaikkia ikään kuin syytetään esi-isiemme "synneistä". Vaikka minunkaan esivanhempani tuskin koskaan ovat saaneet päättää mistään tuollasesta poliittisesta asiasta! he ovat eläneet ihan omissa köyhissä oloissaan Itä-Suomessa.

      Jotkut saamelaiset tuntuvat olevan koko ajan jonkinlaisella puolustuskannalla, vaikka kukaan ei olisi millään tavalla heitä vastaan "hyökännytkään". Mutta onhan se ihan ymmärrettävää etenkin historian kannalta.

      • hulhum

        Kai se on vähän niinkuin sama, että mitenkä jotkut suomalaiset suhtautuvat ruotsalaisiin. Minä itse rakasta


    • hulhum

      öh... ei ollu tarkotus mitään rakkaudentunnustuksia laittaa :D lipsahti.

      Anteeksi ihmiset.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      2970
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      26
      2079
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2034
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1852
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1221
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe