Keskust..."/> Keskust..."/>

Käsitteet sekaisin

okivi

Suomi on parapsykologian takapajula. Yksi todiste siitä on tälläkin sivustolla eli parapsykologian sijainti sivuston jaotteluketjussa:

"Suomi24 > Keskustelu > Uskonnot & uskomukset > Rajatieto > Parapsykologia"

Parapsykologia on tieteenhaara, jota ovat harjoittaneet tohtori- ja professoritason tieteentekijät jo yli 120 vuotta. Sillä on oma tiedeyhteisönsä, joka julkaisee alan vertaisarvioituja aikakauslehtiä. Mitä tekemistä uskonnoilla ja uskomuksilla on tieteen kanssa, paitsi silloin kun niitä tutkitaan tieteellisin menetelmin? Ja millaisessa seurassa tämä tieteenala täällä onkaan:

"Astrologia, Ennustukset, Kummittelu, Kuuhulluus, Magia, Mitä kuoleman jälkeen?, New age, Selvänäkö & ennustaminen, Taikausko, Tarot, Ufot, Vaihtoehtoiset hoidot, Yleistä rajatiedosta"

Kummitteluilmiöt, selvänäkö ja ennalta tietäminen kuuluvat parapsykologian tutkimusalueisiin. Niihin kuuluisivat myös vaihtoehtoiset hoidot, jos niillä osoitettaisiin olevan olennaisesti parempia hoitotuloksia kuin mitä normaalista vaivan kehittymisen ennusteesta olisi odotettavissa. Myönteiset tulokset menevät useimmiten suggestiovaikutuksen ja parantajan välittämisestä aiheutuvan hyvänolon tiliin.

Myös muut luettelon alueet kuuluisivat parapsykologian piiriin, jos ne tuottaisivat selittämättömästi saatuja ja todennetusti oikeita tietoja tai selittämätöntä vaikutusta aineeseen. Mahdollista kuolemanjälkeistä olotilaa on vaikea tutkia niin, että tulokset voitaisiin luotettavasti tarkistaa paikkansa pitäviksi. Kuolemanjälkeisistä olosuhteista ja jälleensyntymästä on kyllä olemassa runsaasti aineistoa, mutta yksityiskohtien tarkistaminen on useimmiten mahdotonta. Parhaissa tapauksissa tietoja edellisistä elämistä on voitu tarkistaa ja todettu ne oikeiksi.

Parapsykologian tutkijat ovat keränneet arkistoihinsa valtaisan määrän hyvälaatuistakin aineistoa.

7

464

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Looginen Ajattelija

      >Parapsykologia on tieteenhaara, jota ovat harjoittaneet tohtori- ja professoritason tieteentekijät jo yli 120 vuotta.

      Tosiaan, tohtori- ja professoritasolla harjoitettiin parapsykologiaa tieteenä suunnilleen yli 100 vuotta sitten. Sen jälkeen tiede on tosin jo edistynyt sen verran, että ko. hömpötys on - mm. humoraaliteorian ohella - kokonaan hylätty.

      Lue esim. Jarl Fahlerin historiikki parapsykologian historiasta Suomessa. (Mutta toki asiantuntijana olet tietysti lukenutkin alan perusteokset ja sinulla on varmasti tarkan tieteellistä kritiikkiä näitä teoksia kohtaan...ehkäpä laitatkin sitä kritiikkiä vielä tänne?)

      • "Tosiaan, tohtori- ja professoritasolla harjoitettiin parapsykologiaa tieteenä suunnilleen yli 100 vuotta sitten. Sen jälkeen tiede on tosin jo edistynyt sen verran, että ko. hömpötys on - mm. humoraaliteorian ohella - kokonaan hylätty."

        Ketkä ja missä ovat kokonaan hylänneet? Säkissäkö olet elänyt? Esimerkiksi Ruotsissa on parapsykologian professuuri Lundin yliopistossa ja lisäksi kaksi tohtoritason tutkijaa, jotka tekevät tutkimusta parapsykologian alalta. Maailmassa lienee tällä hetkellä satakunta parapsykologian tutkijaa, joista ylivoimaisesti suurin osa on vähintään tohtoritasoa.
        Tutkimusta harjoitetaan kymmenissä yliopistoissa.

        "Lue esim. Jarl Fahlerin historiikki parapsykologian historiasta Suomessa."

        Fahlerin historiikki, mikä ja missä? Ettet vain tarkoittaisi skeptikko Jouko Ahon kirjaa "Parapsykologit"?


      • Näyttääpä tämä "Looginen Ajattelija" olevan yksi noista joka puolella esiintyvistä tyhjän louskuttajista, jotka asiaan menemisen tarpeen eli kysymyksiin vastaamisen sijasta poistuvat takavasemmalle häntä koipien välissä. Tullakseen sieltä taas joskus esiin entisine kujeineen, oppimatta koskaan mitään.

        Laitanpa linkin paikkaan, josta saa kohtuullisen hyvää tietoa parapsykologiasta:
        http://www.pcuf.fi/~msiivola/para2000/perus/parafaq.html

        Siellä sanotaan mm. seuraavaa:
        "Tiedotusvälineiden usein välittämistä käsityksistä huolimatta parapsykologia ei ole "kaikenlaisen paranormaalin" tai eriskummallisen tutkimista. Parapsykologia ei kajoa myöskään astrologiaan, ufoihin, lumimiehen etsintään, pakanuuteen, vampyyreihin, alkemiaan eikä noituuteen."

        Ja hiukan päivitettyä alkuperäistekstiä:
        http://www.parapsych.org/faq_file1.html
        "In spite of what the media often imply, parapsychology is not the study of "anything paranormal" or bizarre. Nor is parapsychology concerned with astrology, UFOs, searching for Bigfoot, the Loch Ness monster, paganism, Satanism, vampires, alchemy, or witchcraft."

        Käsitteiden sekaannusta ilmentää myös se, että "Ateismi" ja "Skeptismi" ovat täällä osiossa "Tiede". Onhan ateismi päivänselvästi vain vastauskonto ja skeptismi maineestaan huolimatta jotakin muuta kuin tiedettä. Tieteen tunnusmerkkinä on itsestään korjaavuus, mitä ei skeptisistä lähteistä hakemallakaan löydä.


    • Param123

      Täyttä asiaa kirjoitat, hyvä.
      Lisäisin vaan omana mielipiteenäni, että suomalaisten hellimä sana "rajatieto" on ennestään lisännyt sekaannusta - ihmisillä jotka eivät näihin asioihin ole perehtyneet ei ole käsitystä kuinka täysin kahdesta eri asiasta on kyse. On myös valitettavaa, että moni rajatiedon parissa pyörivä joko a) ei tajua tai tiedä eroa b) vaikka tietäisikin niin on haluton tekemään eron parapsykologian ja rajatiedon välille c) käyttää tieten tahtoen väärin parapsykologian termiä. On aika ihmeellistä muuten kuinka moni paljonkin aikaansa näille asioille uhraava on täydellisen kyvytön tekemään eroa näiden kahden asian välillä.
      Itse pidän koko rajatieto-sanaa täysin turhana. Pitäisi vaan reilusti puhua ensiksikin parapsykologiasta ja sitten rajatiedon sijasta pelkistä uskomuksista. Eli toisaalta on tiede nimeltä parapsykologia jossa joko a) on tutkimuskohteena henkilö, joka laboratorio-olosuhteissa suorittaa asioita jotka eivät perinteisen tieteellisen maailmankuvan mukaan olisi mahdollisia b) tutkitaan tieteellisin menetelmin tapahtumia tai ilmiöitä, jotka poikkeavat vakiintuneesta maailmankuvastamme
      Ja toisaalta on sitten uskomukset menninkäistaruineen ja taroteineen - uskomuksista kiinnostunut saa asiasta kattavan katsauksen vaikkapa rajatiedon messuilla, parapsykologian kanssa niillä ei sen sijaan ole mitään tekemistä.

      Itseänikin on ihmetyttänyt tämä esilletuomasi sekaannus, hyvä että nostit asian pöydälle! En ole kuitenkaan kovin optimisten johtuen monien uskomuspuolen (rajatiedon) täydellisestä välinpitämättömyydestä - kaupalliset intressit ovat luonnollisestikin suuri tekijä, palveluita myytäessä on luonnollisestikin fiinimpää puhua rajatiedosta kuin uskomuksesta.

      Ja todettakoon, että itse uskon tai ainakin suhtaudun avoimella mielellä moneen rajatiedon asiaan - mutta siinähän onkin kyse minun Uskostani, ei tiukoissa laboratorio-olosuhteissa todennetusta asiasta.

    • Rajatiedon harrastaja

      ...alana parapsykologia on rajatiedon osa-alue. Samaa luokittelua käytetään täälläkin, populaarista parapsykologiasta puhuttaessa. Se tulee erottaa tieteellisestä parapsykologiasta.

      • "Kirjallisuuden alana parapsykologia on rajatiedon osa-alue. Samaa luokittelua käytetään täälläkin, populaarista parapsykologiasta puhuttaessa. Se tulee erottaa tieteellisestä parapsykologiasta."

        Missäs näin on määritelty? "Populaaria parapsykologiaa" ei ole olemassakaan. Se on rajatietoa. Ja kaikki parapsykologian muut määritelmät kuin psi-ilmiöiden tieteellinen tutkimus, ne ovat väärinymmärrystä. Tämä koskee myös kaikkia luokitteluja.


      • kysymyksiä
        okivi kirjoitti:

        "Kirjallisuuden alana parapsykologia on rajatiedon osa-alue. Samaa luokittelua käytetään täälläkin, populaarista parapsykologiasta puhuttaessa. Se tulee erottaa tieteellisestä parapsykologiasta."

        Missäs näin on määritelty? "Populaaria parapsykologiaa" ei ole olemassakaan. Se on rajatietoa. Ja kaikki parapsykologian muut määritelmät kuin psi-ilmiöiden tieteellinen tutkimus, ne ovat väärinymmärrystä. Tämä koskee myös kaikkia luokitteluja.

        ..tämä viestiketju on poistettu?

        Kysymyksiä okiville:

        1) Miten määrittelisit itsenäisen tieteenalan? Täyttyvätkö nämä ehdot parapsykologian kohdalla vai pitäisikö puhua enemmänkin monitieteellisestä tutkimusalasta?

        2) Millä nimikkeellä kutsuisit rajatiedon kirjallisuuden osa-aluetta, joka käsittelee parapsykologiaa?

        3) Miten luokittelisit parapsykologiasta käytävän keskustelun täällä? Tässä ei käsitellä kovin paljon parapsykologiaa tieteenä, joten tiedeluokitus olisi huono.

        4) Millä nimellä kutsuisit harrastelijoiden tekemää parapsykologian tutkimusta? Tiedettähän se ei ainakaan ole.

        5) Minkälaisia nimikkeitä hyväksyisit näiden harrastajatutkijoiden käyttävän itsestään? Jos pitää erottautua jotenkin muista harrastajista, joka voi olla esimerkiksi alan kirjallisuuden lukemista tai seuratoimintaan osallistumista.

        6) Miten kommentoisit väitettä, että parapsykologian piirissä esiintyy pseudotiedettä tai tutkimusta, joka ei ole tieteellistä?

        Esimerkiksi suomenkielisessä wikipediassa lukee: "Parapsykologia määritellään tavallisesti tutkimusalaksi, joka tutkii ihmisten ja eläinten väitettyjä paranormaaleja kykyjä sekä tällaisiin kykyihin viittaavia kokemuksia." Toisaalta taas englanninkielisessä vastineessaan parapsykologiasta puhutaan "tieteenhaarana", joka tutkii parapsykologisia ilmiöitä "tieteellisiä metodeita" hyväksikäyttäen.

        Jos parapsykologia määritellään vain tutkimusalana, silloin siihen voidaan laskea myös harrastajatutkimus. Jos taas ei, silloin harrastajatutkimuksen kentästä pitää käyttää jotain muuta nimikettä kuten vaikkapa "parapsykologian tutkimus".

        Okivinkin lienee pakko myöntää, että parapsykologia ei ole niin yksiselitteinen käsite kuin vaikkapa fysiikka.

        Mitä tulee tämän keskustelufoorumin sisältöön, siinä näyttäisi olevan paljon kyse myös uskomuksista. Osuvampaakaan nimikettä tälle on vaikea löytää, koska tarkoitus on käsitellä parapsykologiaan liittyviä asioita, vaikka ei ainoastaan parapsykologiaa tieteenalana.


    Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      32
      6221
    2. Kela valvoo lasten tilejä.

      Tämä isoveli Kela kyttää jopa lasten yli 200,- euron rahat jotka on melko varmasti lahjaksi saatu. Se vaikuttaa perheen
      Yhteiskunta
      311
      3923
    3. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      57
      3461
    4. TTK-tähti Saana Akiola paljasti tv-ohjelmassa tapahtuneen ahdistelun

      Olisko pitänyt suunnitella ulostulo paremmin? Nyt lehdet soittelevat kaikki 8 läpi ja kuusi sanoo ettei koskenut häntä.
      Maailman menoa
      37
      3136
    5. Mitä haluaisit sanoa hänelle

      Nyt tällä hetkellä?
      Ikävä
      168
      2479
    6. Vastenmielisyys

      Kuvaa sinua parhaiten
      Ikävä
      55
      2096
    7. Elisa laskuttaa jo sähköpostilaskusta erikseen euron

      Paperilaskuista on otettu lisämaksua jo ajat sitten, mutta nyt Elisa ottaa euron siitä että lähettävät sähköisen laskun
      Maailman menoa
      126
      1980
    8. Oho! Susanna Laine kohtasi epäonnea lomareissulla Italiassa - Avaa tilannetta: "Vähän sahaavaa..."

      Ou nou! Tsemppiä kuitenkin loppulomaan Italiassa, Susanna Laine ja mahdollinen seuralainen! Lue lisää ja katso kuvat:
      Suomalaiset julkkikset
      11
      1650
    9. Mies sinä olet kaunis katsella

      Olet myös rauhallinen, tavallinen, varovainen, lämmin, poikamainen, komea, ryhdikäs, rentotyylinen, kiva, mukava... jne
      Ikävä
      44
      1621
    10. Sinulle, tahtoisin kertoa mitä

      ajattelen siitä. Ehkä olen väärässä, mutta minusta kuulostaa jonkin alulta, mutta ei kerro minkä. Se selvinnee myöhemmi
      Ikävä
      28
      1619
    Aihe