Miten estää salmonella tartunta?

Tanskanmatkaijlijat

Olemme lähdössä perheen kanssa Tanskaan pian ja mietimme, miten välttää siellä riehuva salmonella? Kun ei ole vielä ilmeisestikään selvinnyt, mistä se tauti tulee ja sairastumisia tulee jatkuvasti lisää, yli 4000 on jo sairaana. Vähän hirvittää lähteä pienten (2-4v) lasten kanssa siihen maahan nyt...joten auttakaa, miten voisimme välttää taudin?

12

4108

  Vastaukset

  • Älkää matkustako Tanskaan,jos ei ole pakko.

   • Ei moi


  • Kaikki ruoka ehdottoman kypsänä. Hedelmät ym. pullovedellä pestynä. Käsien desinfiointia ja pesua riittävästi. Siinäpä se. Ei se sieltä ilmasta hypi, joten huoletta vaan matkaan.

   • Viime vuosina Tanskassa ilmenneiden salmonellaa ei ole voinut välttää perinteisin keinoin. Osassa tapauksista liha on ollut ehdottoman kypsää ja ruuanlaitto hygienistä.
    Siipikarjan ja kananmunien suhteen on hyvä olla erityisen varovainen.
    Eli kait muutama tovi menee ilman eläintuotteita


   • ei riitä Tanskan kantaan kirjoitti:

    Viime vuosina Tanskassa ilmenneiden salmonellaa ei ole voinut välttää perinteisin keinoin. Osassa tapauksista liha on ollut ehdottoman kypsää ja ruuanlaitto hygienistä.
    Siipikarjan ja kananmunien suhteen on hyvä olla erityisen varovainen.
    Eli kait muutama tovi menee ilman eläintuotteita

    Jos ruoka on kokonaan kypsennettyä yli 60 asteeseen, niin takuuvarmasti siinä ei ole yhtään bakteeria, ei salmonellaakaan. Jos siitä kypsästä ruuasta on saanut tartunnan, niin se ei ole ollut kypsää, tai sitten se tartunta on tullut jostain muusta.


   • kuule.. kirjoitti:

    Jos ruoka on kokonaan kypsennettyä yli 60 asteeseen, niin takuuvarmasti siinä ei ole yhtään bakteeria, ei salmonellaakaan. Jos siitä kypsästä ruuasta on saanut tartunnan, niin se ei ole ollut kypsää, tai sitten se tartunta on tullut jostain muusta.

    Väite, ettei 60 asteisessa ruoassa ole yhtään bakteeria, on jonkun mikrobiologiaa opiskelemattoman huuhaata. Suurin osa tautibakteereista ei toki lisäänny yli 60 asteessa, mutta kyllä niitä elossa on.

    Mitä tulee nimenomaan salmonellaan, niin salmonellan välttämiseksi ruoka (esim. siipikarjan liha) tulee kypsentää vähintään 75 C-asteeseen. 60 astetta ei siis riitä!

    Toisekseen on tietysti tärkeää, että ruokaa kypsennyksen jälkeenkin käsitellyt henkilö on pessyt kätensä.

    Salmonellaepidemian aikaan kannattaa julkisissa vessoissa käytyään itsekin pestä kädet kunnolla. Siis pestä, ei vain huuhtaista!

    Täytyy huomata, että liha- ja munatuotteiden lisäksi vaara voi piillä myös salaateissa (joita esim. käsitelty samalla leikkuulaudalla kuin raakaa kanaa) sekä etenkin iduissa. Idätyksessä salmonellabakteerit lisääntyvät helposti.


  • Lääkäri kirjoittaa sinulle reseptin salmonellaa vastaan, lääke otetaan joka toinen päivä ( 3 pilleriä)lääke pitää ottaa ennen matkaa tietysti ja antaa sinulle 3 v suojan..aikuisille pilleri maksaa 30€/ 3 pilleriä..

  • syökää tuoretta ja kypsennettyä ruokaa ja huolehtikaa puhtaudesta.Aivan samat ohjeet toimii myös täällä Suomessa.Välttäkää kanaruokia.

  • Älä koskettele tai hiplaa paljain käsin eläinten ulosteita ja vältä niiden laittamista limakalvoille :))

  • No siis otatte rokotteen varmuudeksi muilta taudeilta,pesette käsiänne myös siellä tanskassa ja kun tulette pois,teette salmonella testin kun tulette sieltä pois. ette koske tanskassa mihinkään sellaiseen mihin ei ole pakko koskea.

  • Edellisten vinkkien lisäksi: pysykää erossa tanskalaisesta kansallisruuasta eli smörgareista eli voileivistä. Kanaa, kalkkunaa, kananmunaa, majoneesia ja tuoreita vihanneksia -kaikki käsipelillä koottuna leivän väliin. Ei hyvä. Hykerryttävän ruokamyrkytyksen voi saada myös katkaravuista, tonnikalasta ja simpukoista,jotka lämpimässä muhivat bakteereja. Varman päälle jos pelaa, niin viisainta on pysyä pastassa eri muodoissaan- kuiva raaka-aine ja taatusti valmistettuna kuuma. Lisäksi keitot. Juomavesi vain pulloista, ravintolassakin.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  • Haavisto aikoo jatkaa

   ulkoministerinä ri­ko­se­päi­lyis­tä huolimatta https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/pekka-haavisto-kommentoi-esitutkintapyyntoa-aikoo-jatkaa-ulkoministerina-rikosepailyista-huolimatta/835486/ – Tietysti (jatkan), koska en tunnista mitään rikoksia tässä tapahtuneen, Haavisto sanoi keskiviikkona toimittajille eduskunnassa.

   93
  • Vuosi Tinderissä oli järkytys

   Ei mikään ihme. Tinder on ihan syvältä. https://yle.fi/uutiset/3-11212319

   93
  • Miehellä profiili deittipalstalla/sain kiinni

   Ollaan miehen kanssa oltu yhdessä n. 20 vuotta eli lähes teini-ikäisestä saakka. Nyt sitten huomasin että miehellä on profiili deittisivustolla. Nukutaan yleensä eri sängyissä, koska mies kuorsaa. Nyt nukuttiin yhdessä ja ilmeisesti mies ei muistanut että olen hänen selän takanaan. Yöllä siis selaili deittinettiä sängyssä, eikä huomannut että minä heräsin. Siinä sitten yritin niellä suuttumuksen ja mietin mitä hittoa teen. Menin vessaan ja siltä istumalta loin itselleni profiilin. Miehen profiilia ei ollut hankala löytää kun katsoi keskellä yötä viimeksi kirjautuneita ja nimimerkin nähtyäni tiesin heti miehen profiilin. Nyt olen sitten omalla valeprofiilillä chattaillyt miehen kanssa ja urkkinut mitä hän hakee ja onko valmiina ihan oikeasti pettämään. Yritän samalla jatkaa niin kuin ei mitään....Saa nähdä mitä tästä tulee.

   111

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vuosi Tinderissä oli järkytys

   Ei mikään ihme. Tinder on ihan syvältä. https://yle.fi/uutiset/3-11212319
   Sinkut
   92
   5379
  2. Haavisto aikoo jatkaa

   ulkoministerinä ri­ko­se­päi­lyis­tä huolimatta https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/pekka-haavisto-kommentoi-esitutkintapyyntoa-aikoo-jatkaa-ulkomin
   Maailman menoa
   91
   965
  3. Maisa perhelomalla Levillä

   Mikko ilmestyi myös Leville odottamatta. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ystavanpaivana-avioitunut-maisa-torppa-koki-romanttisen-yllatyksen-per
   Kotimaiset julkkisjuorut
   59
   880