Nyt teknisen työn ideoita!

Ope

Kertokaapa hyviä ideoita metalli ja puutöihin peruskouluun! Mikä jäi omista tunneista hyvällä mieleen, siis mitkä projektit?

42

29578

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Käsi

      Kunnon kaiuttimet on tosi hyvä idea, mä tykkäsin ainakin tehä. Mun aikoina ne makso 100 mk kappale, siis ne elementit. KAikkien ei ollu pakko tehä vaan vaihtoehtona oli ilmaset mini kajarit.

    • kunniaan

      Harjoitus juttuihin voisi kuulua
      Pienimuotoista sorvaamista, valamista, niittaamista, hitsaamista, juottoa,,,
      tai työ voisi sisältää sekä puuosien, että mettallisten osien yhdistämistä ja siihen voisi liittyä vielä pienimuotoisia sähkötöitä.

      Tietenkin suunnittelua ja piirtämistä.

      Kivan valukokeilun voisi toteuttaa , jos romuloista sattuisi löytymään kirjasinmetallia, se on edullista, sulaa alhaisessa lämmössä
      ja valutapahtuman voi suorittaa koulun pajassa.
      Jos kirjasin metallia ei löydy, niin sitten tinalla, joka on noin 30 euroa kilo.
      Mallin voisi tehdä muovailuvahasta tai kipsistä.
      muotin hienosta hiekka / saviseoksesta, tai ihan hiekasta vesilasikovetteella.

      Itse kouluaikana sain kokea epämiellyttävänä metallitunneilla seikan, kun puoli vuotta oli tylsillä viiloilla hangattu raudanpalaa ja vasta kevät talvella joku hoksasi siitä tulevan vasaran.
      Sen aikaisten opettajien näkemyksen mukaan ei tarvinnut tietää mikä tuote on valmiina, kunhan teki mittojen mukaan. Kiinnostavaa ei olut tuollainen.

      Kansakoulun puutyötunneilla valmistimme kepin, jossa oli puinenpyörä ja nivelöity mekanismi, joka linkutti, kun ratasta pyöritettiin.
      Ihan mielenkiintoinen juttu ja isotöinen.
      Sitten joku luokkakavereista keksi heittää rattaansa lattialle pyörimään ja siihen sitten opettaja saapui luokkaa. Tuo hengen ja älyn jättiläinen komensi koko porukan käytävälle riviin ratas mukaan ja höyläpenkin kulmaan iski jokaisen rattaan mäsäksi.
      Aloita koko homma alusta, arvaa innostiko.
      Tietenkin puutyöpajassa ei sovi leikkiä, muta olisi voinut hoitaa asiansa toisinkin.

    • lucy

      Sellainen helposti muotoiltava metallirautalanka.sen toisesta päästä pyöräytetään (1/3 osa) ympyrä ja sidotaan kiinni varteen. ympyrän reunoille molemmin puolin liimaa ja silkkipaperi siis kummallekkin puolelle.ympyrän ylinmääräiset paperit revitään heti irti,koska jos se kuivuu niin otettaessa ne irti repiää koko homma.sitten hopealiimalla koristellaan ympyrän reunat ja tämän koristeen saa pysymään pystyssä kun pyörittää sormen ympärille spiraalin muotoon toisen pään.sitten suoraan koko koriste ja se on aivan ihana!näitä olen monelle tehnyt lahjaksi.eikä tarvi olla pallon muotoinen.voi olla sydän niin sen voi antaa ystävänpäivänä.tämän kaltaisia koristeita on joskus tiimari myynyt..

    • Ase kauppias

      Kaverini teki kaksipiippuisen puu haulikon, tuli melko hieno. Sen pystyi aukaisemaan koska siinä oli saranat. En kyllä vieläkään ymmärrä että miten hän sai piiput niin, että ne pystyi aukaisemaan, mutta vain jos aukaisi itse niin että se ei jäänyt auennut huitomalla. Mutta sen pystyi aukaisemaan vaivatta.

      • Wäinä Möinen

        Viisikielinen kannel.


      • heljät kielet

      • Ase kauppiaan veli

        Viilee tarina veli.


      • Penis

      • Kaustislainen

    • Minä olin sen verran innostunut teknisitä töistä, että toiset teki mitä opettaja käski ja minä sain sitten tehdä mitä halusin, kunhan esitin suunnitelman opettajalle ensin. Muistan kerran kun toiset tekivät jotain puunkantotelinettä tai vastaavaa ja minä halusin tehdä atraimen. No siinä kävi sitten niin että kaikki muutkin halusivat tehdä atraimen. "Viidakkoveitsenkin" olen joskus tehnyt ja muistan kun kaikki sitä himoitsivat ja päätin sitten antaa sen kaverille lahjaksi. Nuo kaksi esinettä eivät vaadi pitkäjännitteisyyttä, mitä peruskoululaisilla ei yleensäkään ole. Joku yhteisprojektikin voisi olla ihan mielenkiintoinen ja oppilaiden mieleen. Esimerkiksi joku Cross-kart auto. Osia voi yrittää hankkia yhdessä vaikka romikselta ja suunnitella sitä yhdessä. Tietysti osa osista pitää hankkia vaikka karting liikkeistä. vanhan kartingauton runkoputkia saa halvalla ja niistä voi ruveta rakentelemaan. Mitään radalle tarkoitettua ei kuitenkaan kannata rakentaa, vaan nimenomaan se jousitettu cross-kart jonka voi sitten vaikka koeajaa jossakin soramontuilla tai maastossa.

    • afeaf

      Puutöistä paras ikinä oli 6 luokalla, balsapuu lennokin kokoaminen. Tikka-1 muistaakseni. Kaikilta se ei onnistunut. Oma kassakaappi oli puutyönä hyvä, siinä oli salalokero ja koodilukko tai munalukko.

      Säädettävä painonnostopenkki olisi pitänyt tehdä kun siihen oli mahdollisuus.. Saunakauhaa ja makkaratikkua...

      • Tikka oli kova peli

        "Puutöistä paras ikinä oli 6 luokalla, balsapuu lennokin kokoaminen. Tikka-1 muistaakseni. Kaikilta se ei onnistunut."

        TIkka oli kyllä melkoisen vaativa lennokki. Onnittelut, jos sait sen rakennetuksi, ja vieläpä lentämään!

        Siinähän oli kumiakin moottorissa sen verran että jos laittoi liikaa kierrokia ja katkaisi kumin, niin runko oli hyvällä todenäköisyydellä entinen. Ja vääntöä oli moottorissa sen verran että kun se lähti, oli parasta että lähti suunnilleen yläilmoihin eikä esim. kaarroksen jälkeen tömähtänyt maahan, siinäkään tapauksessa ei juuri ollut kuin tikkuja jäljellä.


      • Anonyymi
        Tikka oli kova peli kirjoitti:

        "Puutöistä paras ikinä oli 6 luokalla, balsapuu lennokin kokoaminen. Tikka-1 muistaakseni. Kaikilta se ei onnistunut."

        TIkka oli kyllä melkoisen vaativa lennokki. Onnittelut, jos sait sen rakennetuksi, ja vieläpä lentämään!

        Siinähän oli kumiakin moottorissa sen verran että jos laittoi liikaa kierrokia ja katkaisi kumin, niin runko oli hyvällä todenäköisyydellä entinen. Ja vääntöä oli moottorissa sen verran että kun se lähti, oli parasta että lähti suunnilleen yläilmoihin eikä esim. kaarroksen jälkeen tömähtänyt maahan, siinäkään tapauksessa ei juuri ollut kuin tikkuja jäljellä.

        Kyllä, ikinä en ole yhtä fiiliksissä ja innosta kihisten mennyt kouluun kuin silloin siihen vanhaan puutyöluokkaan sitä balsapuulennokkia tekemään. Ei se kunnolla lentänyt ja kuminauhamoottori oli tosiaan lapsen käsittelyyn liiankin tehokas. Lisäksi itse rupeli oli aivan liian vaativa juttu ja isäni teki sen puusta kotona. Joillekin tosiaan aiheutui aivan päinvastaisia kokemuksia siitä touhusta.


    • kokemusta on

      tehtiii teknisen syventävässä kurssissa turbo ahdettu v8 7.2 diesel repikääs vittu siiitä!

      • ergijjhgerg

        Höh! Me tehtiin vain ladan keulalle mahtuvat V16 koneet turboilla ja NOSseilla... Lastulevystä, mutta hyvin se vääntää ja kestää.


      • Anonyymi

        ite tein 0.8 litrasen opel astran moottorin
        (NIMEN OMAA TEIN)


    • Jakkara?

      Mitenkäs olisi saunajakkara?

      Tein tuommoisen haapalaudasta apuna oikeastaan vain jiirisaha, josta käytin vain suoraakulmaa ja sitä vähän vähän vinompaa asetusta, joka määräsi jalkojen kulmat ja ylipäätään koko jutun. Päälle kaksi lautaa, joiden välissä vajaa sentti rakoa. Niiden ympärille samasta laudasta kehys ja nurkkiin em.. kehyksen alle laudat jaloiksi. Kaikki sahaukset samoilla jiirisahan asetuksella. Yhtään naulaa tai tappia ei tarvittu, laitoin kaikki kiinni polyuretaaniliimalla. Sen varran vielä hienostelin että upotin päälle lepästä raidat (tässä tosin tarvittiin yläjyrsintä). Saunakäyttöä ajatellen käsittelin parfiiniöljyllä ja hyvin on toiminut jo kuukausikaupalla.

    • teknistä käsityötä
      • ei peukalo keskellä

    • suippo

      mene kirjastoon ja lainaa rakennus kirjoja

      • puupääkky

        Taitaa olla tuo alkuperäinen kysyjä jo eläkkeellä, heh. Eipä ollut koskaan koulussa ao. oppiainetta.


      • jepjep....
        puupääkky kirjoitti:

        Taitaa olla tuo alkuperäinen kysyjä jo eläkkeellä, heh. Eipä ollut koskaan koulussa ao. oppiainetta.

        Enpä usko, että eläkkeellä. Varmaan tuolloin valmistuva tai juuri valmistunut ope. Vielä kymmenen vuoden jälkeen yli 25 vuotta töitä jäljellä. Vanhat ja kokeneet eivät kysele täällä vinkkejä. :D


    • Oonvitunrikas

      Mää tein Bugatti veyronista puuversion kiihtyy 0-100 1,6S ja ihan mukavasti kulkee Voin myydä sen 4.7Biljoonalla voin vähän ehkä hintaa laskea. Kyseinen puu-auto kulkee noin 400km/h

    • puujakkara, löylykauha, hylly

    • Otto114

      Me tehtiin raektio peli 8luokalla

      • Marekveltman

        Me tehtaeiin iso penki paino 70kc✝️😂🙈👀


      • Liankokungpochichi

        Mä tein ison lapion silä kaivon takasin kiinan iso mahan hyvä risinumijumi chingonvufhei


    • Pablo313

      Me tehtin opettajan kanssa pari kakaraa ylä astela

    • Anussaukko

      Minä tein ydinaseen ja sossutäti vei sen

    • Jaakko1500

      Tuoli tai yöpöytä

    • löylymies

      löylykauha!

    • Pekka.Puupää

      Saunajakkara olisi sopiva kohde joka kotiin. Ensin suunnittelu ja työpiirustus, sitten toteutus käytettävissä olevilla koneilla. Kansi haapalautaa, muut osat mäntyä. Jalat kahteen suuntaan viistot kaatumisvaaran estämiseksi ja alaosasta kapeammat. Alimmaksi muoviset "napit", ettei jalan ja saunan lattian väliin jäävä vesi lahota. Lopuksi pintakäsittely jollakin "saunasasulla" kannen yläpintaa lukuunottamatta. Hyvin suunniteltu ja tehty kestää vuosikymmeniä ja on muisto nuoruudesta.

    • Anonyymi

      Vieläkö on elektroniikkaa yläasteen teknisissä töissä? Meillä tehtiin 80-luvun lopulla ainakin vilkkuva ledivalo ja pari elektronista ovikelloa, toinen niistä jopa toimii edelleen tänä päivänäkin. Pitäisi perehtyä joku päivä tuohon toimimattomaan että mikä sitä vaivaa.

      Puutöissä tehtiin mm. seinäkelloja ainakin 2, tuoli, lasiaukolla ovellinen kulmakaappi, talouspaperirullateline, joskus ala-asteella pajukepeistä "hirsitalon" pienoismalli, kaikkea en enää muistakaan.

      Metallitöissä tehtiin ainakin löylykauha, makkaranpaistotikku, rikkalapio, peltinen muki, työkalulaatikko ja ainakin itse tein myös hitsausharjoitelmia migillä. Migillä olisin halunnut enemmänkin hitsailla.

    • Anonyymi

      Metallitöihin hyvä ja hyödyllinen harjoitustyö on pontikkapannu. Hyvillä piirustuksilla hyvin suunniteltuna ja hyvin valmistettuna saadaan tarpeellinen työväline vuosikymmeniksi!

    • Anonyymi

      Helvetinkone olisi sopiva projekti koululaisille, sillä saisi helvetinmoisen tuhon aikaan mutta kun se helvetin paska ei toimi... :D

    • Anonyymi

      minä en kyllä yhtään ymmärrä mitä tällä tarkoitetaan

    • Anonyymi

      Yhdessä koulussa oppityönä oli tuoli. Se olikin sitten se istuin jolla oppilas itse istui koko kouluajan.

    • Anonyymi

      "Kertokaapa hyviä ideoita metalli ja puutöihin peruskouluun! Mikä jäi omista tunneista hyvällä mieleen, siis mitkä projektit?"

      Mielikuvitusta vain peliin. Arska Tihviältähän väänsi rautalangasta henkarin ja kaverinsa Rane rakensi tyhjistä peltipurkeista kännykän. Jotakin siltä väliltä suosittelen.

    • Anonyymi

      Haloo

    • Anonyymi

      perse

    Ketjusta on poistettu 13 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1438
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1281
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1225
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1175
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1174
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1077
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1063
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      34
      1062
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1053
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1042
    Aihe