runkotarkastus

kuinkahan

Tiukkaa syyniä ollut keskimäärin, tutkitaanko jokainen runkotolppa ja naula vai, jos paikanpäällä rakentaa. Kattoristikot tietenkin valmiina tehtaalta.

10

3729

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kohteissa ollut

      melko simppeli operaatio. Katotaan vaan päällisin puolin, että kantavat rakenteet, ristikot ja jäykistykset ovat asianmukaisesti tehty. Ongelmakohdat pistää heti ammattilaisen silmään...

    • Rauno Kangas

      ...tulisi tarkistaa riittävän huolellisesti, jotta kaikki löydettävissä olevat rakennusvirheet tulee löydetyksi.

      Jokaisella tarkastajalla on tietysti oma tyylinsä, mutta useimmat yrittävät ensivaikutelman avulla kohdentaa tarkemman syynäämisen niihin kohtiin, joista virheitä yleisemmin löytyy ja jotka ovat nk. sortumavaaraa aiheuttavia (esimerkiksi ristikoiden nurjahdustuet). Sitten on tietysti sellaisia virkamiesuransa illansuussa toimivia, jotka tsekkaa aina samat detaljit (olivatpa ne olennaisia tai eivät) jotka he ovat tottuneet aina katsomaan (itse olen muutamasta epäillyt, etteivät muita yksityiskohtia ymmärrä, joten tyytyvät snobbailemaan niillä vakioknopeillaan).

      Viimeeksi kun olen ollut "syynin kohteena" olin vastaavana työnjohtajana, pääsuunnittelijana ja rakennesuunnittelun kokonaisuudesta vastaavana tiukaksi mainostetussa kunnassa, oli tarkastuksen kulku jotakuinkin seuraava:
      1) Tarkastaja työmaalle ja hänelle ojennetaan hankekansio (luvat, kuvat yms. hyvässä järjestyksessä)
      2) Tarkastaja esitti kolme...neljä kysymystä allekirjoittaneelle - taisi olla ristikoiden nurjahdustuista, ristikoiden kokonaisvakavuudesta ja rungon tuulijäykisteistä (vastaaukset tietysti kuin apteekin hyllyltä kun oli puurakennesuunnittelijakin paikalla).
      3) Tarkastaja ovesta sisään - arvioivia mulkaisuja eri suuntiin - katse pysähtyi lähinnä em. kysymysten ja erityisesti niihen annettujen vastausten ja okulaarisen havaintoaineiston vertailua varten muutaman kerran
      4) Tarkastaja ulos talosta ja (valmiiksi oikeasta kohdasta avattuun) kansioon leimoja ja puumerkkejä vino pino.

      Koko prosssin kesto tasan 20 min, josta hieman yli puolet ajasta juteltiin kesälunssan hoitamisen haasteellisuudesta (siinä leimojen lyönnin välissä).

      Todennäköisesti huonot vastaukset esitettyihin kysymyksiin ja annettuja vastauksia vastaamattomat havainnot työmaalla olisivat johtaneet naulankantojen laskeskeluun ja tarkastusviranomaisen viipymiseen työmaalla pidempään - kenties olis leppoisa jutustelukin muuttunut tiukempisävyisiksi ohjeiksi korjaavista toimenpiteistä.

      Kun hoitaa hommansa kunnolla ja tekee sellaista jälkeä, että kehtaa näyttää sitä muillekin, niin tarkastukset on läpihuutojuttuja.

      Rakennetarkastuksessa on tärkeää, että:
      1) rakennekuvat on etukäteen toimitettu kuntaan
      2) ristikkosuunnitelmat on rakennesuunnittelun kokonaisuudesta vastaavan tarkistamat/kuittaamat ja että
      3) talo on jo kauempaakin katsoen tehty kuvien mukaan.

      Puuttuvat kuittaukset ja leimat on sellaisia asioita, jotka panee epäilemään, ettei talokaan ole tehty hyvin...

      • tietoa tuli

        Tarkoitus onkin toimia etukäteen toimitettujen piirustusten mukaan, saivartelun mahdollisuus, kuten entisillä autokatsastusmiehilla on kuitenkin askarruttanut, jos ei asiakkaan pärstäkerroin miellytä, tai ollut aiempaa vääntöä.


    • katsottiin

      kattoristikoiden nurjahdustuennat ja niiden riittävyydestä oli keskustelua.

      • Kva

        Mistäköhän syystä niitä nurjahdustuentoja niin katellaan? Olisiko muutaman vuoden takaisilla hallienkattoromahduksilla jotain tekemistä asian kanssa!
        Montako niitä asumiskäytössä olevien omakotitalojenkattoja onkaan romahtanut vuosien saatossa?
        Ei kai Ameriikoissa rakenneta lentokoneentörmäyksen kestäviä omakotitaloja, vai rakennetaanko?

        No leikki sikseen, ihan tarpeellisiahan ne ovat!


      • tarkastetaan
        Kva kirjoitti:

        Mistäköhän syystä niitä nurjahdustuentoja niin katellaan? Olisiko muutaman vuoden takaisilla hallienkattoromahduksilla jotain tekemistä asian kanssa!
        Montako niitä asumiskäytössä olevien omakotitalojenkattoja onkaan romahtanut vuosien saatossa?
        Ei kai Ameriikoissa rakenneta lentokoneentörmäyksen kestäviä omakotitaloja, vai rakennetaanko?

        No leikki sikseen, ihan tarpeellisiahan ne ovat!

        "Mistäköhän syystä niitä nurjahdustuentoja niin katellaan? Olisiko muutaman vuoden takaisilla hallienkattoromahduksilla jotain tekemistä asian kanssa"

        johtuu siitä ettei tarkastajilla ole suhteellisuudentajua.


      • nurjahdustuennat

        tulee kattotuolien valmistajalta nootin kera, ettei muita saa sinne laittaa, tai he eivät niistä vastaa. outoa, tai jotain en ymmärrä! on meinaan just nyt tää asia meneillään miedän työmaalla. haluttas vähän lisää laittaa, mutta kun on noi merkinnät valmistajalta!


      • tarvita mutta
        nurjahdustuennat kirjoitti:

        tulee kattotuolien valmistajalta nootin kera, ettei muita saa sinne laittaa, tai he eivät niistä vastaa. outoa, tai jotain en ymmärrä! on meinaan just nyt tää asia meneillään miedän työmaalla. haluttas vähän lisää laittaa, mutta kun on noi merkinnät valmistajalta!

        ne jotka on määrätty pitäisi olla oikein laitettu, niitä tulee helposti kinaa oman vastaavan mestarin ja timpurin kanssa sekä runkotarkastajankin mielestä ne voivat olla väärin tehty. Varsinkaan maallikolle ei oikein valkene miten ne pitää laittaa niistä tehtaan piirroksista.


    • Rakentaja Keskinen

      Meidän kohteessamme Helsingissä, rakennustarkastaja kiersi katsomassa että puut on leimattu, sokkelin vesieriste oli hitsattavaa kunnollista Icopalia, vastaavamestari on tehnyt kaikki merkinnät ja hoitanut hommansa, mistä kattotuolit tilataan ja onko toimittaja uskottava, yms. Todella tarkkaa työtä.

      Kun ajattelin asiaa tarkemmin tulin siihen johtopäätökseen, että tarkka kaveri hoitaa hommansa oikein ja huolehtii siitä, että rakentajan kumppanitkin hoitavat hommansa. Meidän projekti löytyy aika tarkasti kuvattuna osoitteesta
      http://unelmanrakentaminen.blogspot.com/

    • tarkastuksisa

      mitään pahaa ole, vaikka syynätään vähän tarkemmikin. Jos itsekin on koulutettu rakennualan ammattimies, ylensä rak. mest tai ins., niin eihän ne tarkastukset ongelmaksi muodostu. Maalikkohan ei välttämättä ymmärrä miten tärkeistä asioista on kyse, pitää tarkastusta pikkumaisena vittuiluna.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      99
      2850
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2410
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2180
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      17
      1992
    5. 167
      1828
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1826
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1787
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1726
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      133
      1529
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1304
    Aihe