Petsi + Sellakka

Jukka

Mahtaisiko täällä olla joku joka osaa vastata seuraavaan:

elikkä, 'entisöin' tuossa vuosi sitten pöydän. Otin vanhat maalit ja suojaaineet pois --> laitoin tilalle petsin sellakan. Aluperin oli vielä tarkoitus laittaa päälle huonekalulakka, se kuitenkin unohtui kiireessä. Pöytä on nyt ollut käytössä kevään ja siihen on tullut pari veden aiheuttamaa läikää. (tiedän, että se on sellakan ominaisuus) Omaa tyhmyyttäni etten laittanut sitä lakkaa ajoissa...

Mutta osaako kukaan sanoa voiko sitä korjata siistiksi jotenkin helposti? Esim. laittaa tuoretta sellakkaa päälle? Tuleeko siisti jälki? Vai onko ainut keino aloittaa koko työ alusta?

Kiitoksia etukäteen!

6

2910

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • v-j 75

   Hei!
   Jos vesi (kosteus) on imeytynyt jo lakkakerrosten väliin, niin sitä ei kovin helposti itse saa korjattua. Tuore sellakka ei auta jos kosteusvaurio on vaalea, ainoa vaihtoehto mitä voit kokeilla "helposti" on petsilakka, mutta siitäkään ei välttämättä tule kovin kaunista.
   Jos haluat kauniin pinnan, kannattaa melkeimpä viedä ammattilaiselle tai aloittaa itse alusta.

  • tsokkis

   Jos vaurio on sellakassa (vaalennut lakkakalvo), onnistuu elvytys helposti vetämällä uusi sellakkakerros päälle. Jos fläkki on petsissä saakka, vaatii korjaus enemmän työtä. Toisaalta "rinkulat" voi nähdä myös pikanttina tehokeinona!

   • meppuFIU

    kaataa sinollia vaalean renkaan kohdalle ja tuikata sen sinollin tuleen ja heti sammuttaa puhaltamalla niin vaalea kohta muuttuu kirkaaksi. mutta ekana kannattaa koklata pelkällä sinolilla eli spriillä kevyein vedoin että ei lakka sulaa.


   • meppuFIU
    meppuFIU kirjoitti:

    kaataa sinollia vaalean renkaan kohdalle ja tuikata sen sinollin tuleen ja heti sammuttaa puhaltamalla niin vaalea kohta muuttuu kirkaaksi. mutta ekana kannattaa koklata pelkällä sinolilla eli spriillä kevyein vedoin että ei lakka sulaa.

    oikestaan tuli sammuu tietty itse kun aine haituu/palaa pois.;-)


  • Anonyymi

   1. Hinkkaa pahimmat pinttymät huonekalun pinnasta 0000-teräsvillalla ja huonekalujen puhdistusöljyllä. Pyyhi pinta puuvillarätillä ja toista puhdistusöljykäsittely tarvittaessa. Jos pintojen väri pysyy tasaisena eikä naamuja ole, ei esinettä välttämättä tämän lisäksi tarvitse enää pintakäsitellä esimerkiksi vahalla.
   2. Pyyhi vaaleaa renkulaa varovasti tärpätillä puunsyiden suuntaisesti. Jos jälki ei häivy, kokeile tupakantuhkan ja oliiviöljyn seoksella. Tehokkain keino on puhdistus valmiilla renkulanpoistoaineella, ring removerilla. Neutraloi pinta käsittelyn jälkeen nahkealla rätillä pariin kertaan pyyhkimällä. Sävytä puhdistettu kohta tarvittaessa muun pinnan väriseksi esimerkiksi oikeansävyisellä vesivärillä tai petsillä. Pinnasta saattaa tulla herkkä muun muassa kuumille astioille, joten huonekalu on hyvä vahata tai lakata renkulanpoistoaineella käsittelemisen jälkeen.
   3. Vaalenna palanutta kohtaa hankaamalla sitä tupakantuhkan ja oliiviöljyn seoksella sekä 0000-teräsvillalla. Jälkeä voi hangata kevyesti myös 240-hiomapaperilla. Neutraloi pinta nahkealla rätillä pyyhkimällä. Sävytä puhdistettu kohta tarvittaessa muun pinnan väriseksi esimerkiksi oikeansävyisellä vesivärillä tai petsillä.
   4. Maalaa halutessasi jotkut kohdat huonekalusta pariin kertaan, vaikkapa laatikoiden vedinkohdat. Suojaa maalattavien kohtien ympäristö maalarinteipillä. Irroita maalarinteipit maalikerrosten välillä ja poista mahdolliset maalitahrat tuoreeltaan.
   5. Vahaa kalusteen maalaamattomat kohdat. Levitä 0000-teräsvillalla vahaa tasainen, ohut kerros. Anna levätä puolisen tuntia ja kiillota kuivalla, nukkaamattomalla puuvillaräsyllä. Mitä enemmän hankaat, sitä kiiltävämpi pinnasta tulee. Mikäli kiilto ei ole tasainen, toista vahaus. Värillinen vaha tasoittaa esineen pienet värierot ja peittää ohuet naarmut.

  • Anonyymi

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martinan kisa (asialliset kommentit)

   Yksi, ikuinen umpityperien ketjujen aloittaja.. voidaanko tehdä joka kerta ilmoitus moderaattorille.. josko katoais bittiavaruuteen.. Mutta siis: uinn
   Kotimaiset julkkisjuorut
   545
   4393
  2. En haluaisi uskoa että miehet ajattelee vain munallaan,

   mutta taas sain olla väärässä. Eli.. törmäsin männäviikolla puolituttuun mieheen työmatkalla. Hän kertoi, että viettäisi juhannusta minun kotikaupun
   Sinkut
   554
   3805
  3. Somalisulhanen syö Sara Siepin suosiota

   Ei kelvannut Sara Sieppi enää kummankaan iltapäivälehden juhannustytöksi. muutenkin tykkäysmäärät näyttävät laskeneen ja ilmeisesti myös Saran seuraa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   196
   3421
  4. STEFULLA OLI KOVA IKÄVÄ SOFIAA!

   Lennätti naisen Hankoon koko juhannuksen ajan ! Tosi rakkautta ilmassa. Taisi tulla kihlat ja häitä vietetään !
   Kotimaiset julkkisjuorut
   82
   1664
  5. Martina kisan kärjessä

   Kisa on käynnissä. Käsipohjauinti vetää kisaajien kädet hapoille. Martinan ranne on jo kivulias.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   189
   1554
  6. 65
   1448
  7. Yhden viestin päässä

   Voisit juuri tälläkin hetkellä olla tässä vieressäni. Silittelisin ja paijaisin sinut puhki.
   Ikävä
   56
   1112
  8. Tuletteko/tulitteko ikävöimäsi

   Kanssa hyvin juttuun? Ymmärsittekö toisianne? Sovitteko yhteen?
   Ikävä
   90
   959
  9. Abortti on kiellettävä Suomessakin

   Feministinen ajatus raskaudesta, ja sen keskeyttämisestä, jota Suomessa usein tarjoillaan ainoana mahdollisena, on kummallinen. Argumentti, jonka muka
   Maailman menoa
   515
   941
  10. Kyllä jään aina miettii

   Miks tää meni näin.. En ymmärrä sua.
   Ikävä
   55
   898
  Aihe