Mikä on sakokaivo

sakosako

Olen ostelemassa taloa ja löysinkin netistä monta mielenkiintoista. Mutta tää viemäröinti vähän ihmetyttää. mikä SAKOKAIVO on ?

16

13830

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • on kaivo

      joka on talon seinustalla ja siihen johdetaan talon jätevedet. Ja raskaampi jäte painuu pohjalle ja neste johdetaan avo-ojiin. Sakokaivo tyhjennetän ajoittain loka-autolla. Näin yleensä, variaatioita lienee monia.

      • kiinteän aineksen erottelu

        Usein "sakokaivoja" eli saostuskaivoja on 2-3 peräkkäin. Saostuskaivossa vettä painavampi aines painuu kaivon pohjalle ja vettä kevyempi aines jää pintaan ja siirtyy seuraavaan kaivoon. Isompi paska jää ensimmäiseen, pikkukakka toiseen ja kolmannessa ei enää olekaan sattumia juuri lainkaan. Viimeisestä saostuskaivosta viemärivesi siirtyy sitten putkea pitkin joko ojaan tai muualle.

        Saostuskaivot tyhjennetään imuautolla tarpeen mukaan.
        Ovat yleensä betonirengaskaivoja, tavallisessa OK-talossa D=100 cm, toinen ja kolmas kaivo voivat olla pienempiä.
        Nykyään saostuskaivot eivät kelpaa ainoaksi jätevedenpuhdistusmenetelmäksi. Ennen kelpas.


    • rahanmenoa

      koska uudet määräykset tietää sakokaivon omistajille rahanmenoa.

      • ohitus.

        Meillä talo oli liitetty kunnan viemäriverkostoon, mutta silti sakokaivot olivat vielä käytössä. Sakokaivojen ohitus maksoi 850 euroa.


    • Sadevesikaivo

      Onko sakokaivo sama asia kuin sadevesikaivo?

      • insss33

        Ei!


    • ylläpidettyä

      Esimerkillisen onnistunut 10-vuotta vanhan ketjun nosto!

    • ddrcccpddrcccp

      Maahanimeytys tai maasuodattamo on ollut ihan samankainen sakokaivoineen jo ainakin 60-luvulta lähtien. Samat piirustukset on saanut kunnasta jo siitä lähtien kun suomessa vesiklosetteja alettu tehrä.

      Betoniset sakokaivot kestävät yli 50 vuotta. Imeytys ja maasuodatuskenttiä uusitaan useammin.

      Koko kakkalaki ollut suurta kusetusta.

      • 67689454

        No ei todellakaan ole ollut. Eikä kelpaisi alkuunkaan esim. asumassani etelä- Suomalaisessa kunnassa. Sakokaivojen lisäksi on edellytetty jo pitkään erillinen suodatinjärjestelmä ennen kuin jätevedet on voitu ohjata maastoon, mikään maapohjaan levitetty ja levinnyt suodatus ei ole riittänyt. Siis joku 60- lukulainen maasuodattamo ei ole aikoihin kelvannut uusiin taloihin! Näissä vaadittavissa suodatinjärjestelmissä on muutaman käyttövuoden jälkeen vaihdettavia osia, eikä ole mitenkään halpa tämäkään systeemi. Parasta on, kun on voinut nyt liittyä kunnallistekniikkaan, ja jätevedetkin menevät isoihin moderneihin puhdistuskäsittelyihin.


      • normi_kepulointia

        No haloo. Paskalaki on vain yksi surullinen esimerkki kepulien/pöpilän juosten pissatuista lakimuutoksista.

        Noilla perinteisillä sakokaivoilla on kuitenkin *harvaan asutuilla* alueilla pärjätty sen 50 vuotta ilman suurempia ongelmia, joten ei niihin olisi tarvinnut puuttua. Eikä pitänytkään! Ns. paskalaki oli tarkoitettu suojaamaan herkimpiä vesistöjä, mutta kun laki valmisteltiin huonosti, niin hupsista, tulikin kaikki, kuivan maan mökkejä myöten, sen piiriin. No, tekevälle sattuu, muttei haittaa, kun laskut maksaa Joku Muu. Kumman kiltisti on Pöpilän kannattajat tämän nielleet...

        Mitään "turhaa" taustatyötä ei tehty eli ei selvitetty, miten hyvin tai huonosti ne perinteiset ratkaisut toimivat, voisiko niitä pienellä viilauksella tehostaa ja miten pelittää uudetkaan, etenkin siinä hankalassa tilanteessa, että kuormitus vaihtelee kovin. Ei tämä ongelma riivaa pelkästään kesämökkejä, vaan samaan kasaan menee myös koulut (kesän kiinni). Osa myydyistä uusista puhdistinratkaisuistakin oli vissiin ihan susia tai ainakin ao. kohteeseen huonosti sopivia.

        Tietenkään mitään virheitä ei voitu rehdisti myöntää, vaan sanktioilla uhkailtiin ja alkuun annettiin helpotuksia vain eläkeikäisille asukkaille. Sitten hiljalleen tätä vesitettiin, annettiin jatkoaikaa ja lopulta helpotuksia etenkin etäällä vesistöistä sijaitseville rakennuksille. Mahtaa olla tatti otsassa niillä, jotka kuuliaisesti hankkivat itselleen kalliit systeemit ja pari vuotta myöhemmin tulikin tieto, että aprillia! Onneksi yhteen asiaan voi tässä maassa luottaa - Kepu pettää aina!

        Luonnollisesti paskalain laatijat ovat itse olleet siitä hyötymässä (kytköksiä puhdistinvalmistajiin), mikä selittää sen, ettei ollut kiirettä valuvikaa korjata. Siis sitä, että hupsista, laki koskikin moninkymmenkertaista määrää kiinteistöjä kuin mitä oli alkuperäisenä tavoitteena.

        BTW, haja-asutusalueilla ei aina niin juhlaa sen keskitetyn puhdistamonkaan kanssa. Viemäröinti jos on mallia sekavesi eli ei ole erillisiä jäte- ja sadevesiviemäreitä (haja-asutusalueiden yleinen ratkaisu), niin kevään sulamisvedet ja rankkasateet saavat verkoston ylikuormittumaan ja tällöin on pakko turvautua ohijuoksutukseen = osa paskavesistä johdetaan puhdistamon ohitse suoraan jokeen/järveen. Tuttu tilanne mm. Vantaanjoessa, jonka yläjuoksulle säännöllisen epäsäännöllisesti pukataan vessavedet.


      • Anonyymi

        Täysi kusetus:Vapaa-ajantalossa oleskelee yksi henkilö 4viikkoa vuodessa.päästöt ovat vuodessa 1,8kg orgaaninen aine kolmen saostuskaivon kautta,fosfori .kokonais fosfori n.0,7kg vuodessa. kokonais typpi n,0,5kgvuodessa.Siis joku asia pielessä pahoin katsoo sitä millä silmällä tahansa.Onko järki tallella päättäjillä?Samaan aikaan tuupataan mökin naapuripelloille 15 kuution tankeilla lietelantaa sumeilematta tämä ei tietenkään saastuta mitään ja lisäksi ennen määrättyä syntymä aikaa syntyneet vapautettu kaivojen teosta.Tasa arvoista kansalaisen tasa arvo käytökseen.


    • cppddrcpddrddr

      En ole koskaan nähny piirustusta missä pelkät sakokaivot suoralla purulla. Aina niissä on se suodatuskenttä tai imeytyskenttä ollut perässä.

      Ja myös käytännössä tunnolliset suomalaiset on kuvien mukaan näin rakentanut. Virkamiehiltä lienee lurahtanu jossain vaiheessa housuun kun alkoivat muuta väittämään. Totuuden vierestä.

      Ja ihan samat piirustukset saat kunnasta nytkin mukaan jos uutta omakotitaloa viemäriverkon ulkopuolelle alat pykätä.

      Ainoa muutos on että ranta-alueella nyt vaaditaan umpikaivo wc vesille. Panopuhdistamo ei ole sallittu ranta-alueella monessa kunnassa.

      • purku_vesistöön

        > En ole koskaan nähny piirustusta missä pelkät sakokaivot suoralla purulla. Aina niissä on se suodatuskenttä tai imeytyskenttä ollut perässä.

        Sakokaivoja löytyy yllättäen myös vanhoilta kaupunkialueilta, Helsingissä 20-50 -luvulla rak .taloissa, sekä pien- että kerrostaloissa tullut vastaan. Ao. paikossa saattaa edelleen olla käytössä alkuperäinen sekavesiviemäröinti, vaikka uudemmat alueet ovat erillisviemäreillä toteutetut.

        Ilmeinen syy sakokaivojen käytölle kunnallistekniikan alueella on se, että jätevedet ovat silloin joskus menneet suoraan mereen. Melko lailla käsittelemättöminä, koska sakokaivohan ei itsessään kummoinen puhdistin ole, vaan homman viimeistelee, jos viimeistelee, maaperän mikrobit.


      • cpppedelddrddr

        Sakokaivo on maapuhdistamon osa. Näköjään puhuvat nykyään saostussäiliöstä.

        Jos teet uuden maapuhdistamon siihen voi tehdä sakokaivot betonista tai ostaa muovipömpelin. Nämä on niitä toiselta nimeltä saostussäiliöitä.

        Jos talossa 3-osaiset sakakokaivot niin ne on nykyäänkin lainmukaiset. Jos siellä on purkuputki se on maasuodattamolla varustettu. Jos ei löydy se on maahanimeytys syteemi.

        Suomalaiset on kyllä tunnollisesti tehny nämä piirutusten mukaan. Turha virkamiesten muuta väittää.

        Olen myös nähny kivestä ladottuja sakokaivoja 40-50 luvulta edelleen käytössä. Niiden perässä on maahanimeytyskenttä.

        'http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Rakentaminen/Rakennushanke/Talotekniset_jarjestelmat_LVI/Kiinteiston_jatevesien_kasittely/Syventavaa_tietoa/Puhdistamosivusto_jatevesien_kasittelymenetelmista/Kaikkien_jatevesien_kasittely/Jatevesien_maaperakasittely/Maahanimeytys/Maahanimeytys(8287)'


    • Trewq

      Raja-arvot fosforipäästöjen kohdalta ovat ainakin aivan naurettavia, koska vaikka nurmikkoa voi lannoittaa fosforilannoitteilla ilman mitään rajoituksia.

    • vaihtamallaparanee

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      139
      2013
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1918
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1868
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1660
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1468
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1170
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1158
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe