Granuloosa

Tarkkailussa

Munasarjassa oli kasvi, joka todettiin granuloosa cellulaariksi. Harvinainen kasvi, 20 tapausta vuodessa Suomessa. Onko joltain leikattu ao. kasvi?
Miten ennuste? Selvää vastausta en itse ole saanut lääkäreiltä. Vain, että etsitään puolen vuoden välein kasvainmerkkiaineita. En saa sytostaattejakaan. Tällä hetkellä koetulokset "puhtaat". Mutta netistä luin, että ao. kasvilla on huono kasvainmerkkivaste, koko vaihtelee mikroskooppisen pienestä koko vatsan täyttäviin. Itselläni oli luumun kokoinen. Ajatuttaa vain, josko etäispesäkkeitä on kuitenkin.

20

3484

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • gyne

   Kyseessä on harvinainen munasarjakasvain, joka lähtee kasvamaan munasarjan sisäkerroksista ja on hormonaalisesti aktiivinen erittäen estrogeenia. Sen takia se aiheuttaa usein oireinaan vuotohäiriöitä - joko epäsäännöllisiä/runsaita vuotoja nuoremmille naisille, postmenopausaalisille ylimääräistä vuotoa. Estrogeenierityksen takia se voi aiheuttaa jopa kohdun limakalvon liikakasvun joka taas voi johtaa kohtusyöpään menopaussi-iän ylittäneellä.

   Granuloosasolukasvaimen aggressiivisuutta on erittäin vaikea ennustaa. Uusiutuma saattaa tulla vasta kymmenien vuosien kuluttua - toisaalta ei siis ole kovin nopeakasvuinen! Kasvaimen koko ei välttämättä sano mitään. Alle 40-vuotiailla kyseiset kasvaimet käyttäytyvät kiltimmin. Levinneisyys poistohetkellä on yksi ennustetta määräävä tekijä (paras ennuste jos kasvainta oli vain toisen munasarjan sisällä). Tämä toisaalta pätee parhaiten jos potilaalle on tehty täydellinen levinneisyyskartoitus leikkauksella (mm lantion ja para-aortaalialueen imusolmukepoistot, vatsapaidan poisto = staging laparotomia). Näitä leikkauksia tehdään vain yliopistosairaalossa. Tehtiinkö sinulle tällainen leikkaus?

   Poistetusta kasvaimesta patologi voi tutkia aggressiivisuutta ennustavia tekijöitä, kuten laskea solujen mitooseja (jakautumiskuvioita), atypiaa (poikkeavuutta) tai määrittää immunohistokemialla esim. Ki-67 tai p53 (geenejä jotka kuvastavat solunjakautumista ja korjauskapasiteettia).

   Granuloosasolukasvainten seurannassa voidaan käyttää inhibiini-B merkkiainetta. Tavanomaisesti käytössä oleva munasarjasyövän merkkiaine CA12-5 ei välttämättä reagoi.

   • Tarkkailussa

    Minulle ei tehty levinneisyyskartoitusta. Munasarjat ja kohtu poistettiin tähystysleikkauksella kohdun limakalvon liikakasvun vuoksi. Kohtu oli normaali, kuten myös oikea munasarja. Vasemmasta löytyi tuo granuloosa cellulaari. Viime syksynä rasitusmagneettikuvauksen yhteydessä kuvattiin pikkulantiot, joissa ei ollut poikkeavaa. Tosin mikroskooppisen pieni, mahdollinen granuloosa niissä ei kait olisi näkynytkään. Seuraava kontrolli on tammikuussa -09. Sinnittely siis jatkuu (välilevysairaus, nesteiset limapussintulehdukset), oikea lonkka leikattu tammikuussa ja sitten tämä harvinainen granuloosa.
    Päivä kerrallaan kontrollista toiseen.


  • Epävarmuus

   HEI !
   Itseltäni leikattiin toukokuun alussa nyrkinkokoinen granuloosakasvain. Lääkärin mukaan saatiin kaikki pois, eikä tarvittu mitään hoitoja. Tänään olin kontrollilabroissa, ja tulokset kuulen kahden viikon kuluttua. Seuraavat kaksiviikkoa on pikkuisen epätietoinen olo, onko kasvain uusiutunut vai ei.
   Epätietoisuuden kanssa on opittava elämään, tekemällä jotain sellaista mielenkiintoista , ettei asia ole koko aikaa mielessä.Elämä kulkee jatkossa kontrollista kontrolliin. Itselläni ei ollut minkäänlaisia oireita kasvaimesta, mutta se tieto tuolla takaraivossa on ja pysyy.

   Elämästä pitää nyt nauttia tästä hetkestä, kosak ei tiedä mitä on esim, ½ vuoden päästä.
   Tsemppiä ja jaksmista sinulle "tarkkailussa " olevalle.

  • Rouva 47

   Hei,
   multa leikattiin granuloosakasvain 14.07.08 Taysissa. Aikas iso mötti oli. Viime viikolla olin kontrollissa: arvot olivat hyvät ja seuraava kontrolli määrättiin ensi keväälle. Ei mua ainakaan huoleta yhtään. Olin varautunut vaikka millaisiin sytostaattihoitoihin ja nyt sain tiedon että ennuste on erinomainen ja "voin käytännössä unohtaa koko asian". Ehdin tässä välillä epäillä että selässäni oleva mötti oli etäispesäke, mutta lääkäri totesi sen ensi vilkaisulla tavalliseksi rasvapatiksi. Mulle on tullut sellainen käsitys että granuloosa ei helpolla tekisi etäispesäkkeitä. Nautitaan elämästä ja ollaan kiitollisia että sytostaattihoitoja ei tarvittu. Mä oon ainakin nyt kaikkein onnellisin ihminen maan päällä.

  • toivorikas

   v.99 löydettiin toisesta munas kasvain joka poist tähyst, tulos oli epämääräinen joten avoleikkaus tammik 00.Löydöksenä harvin granuloosa kasvain joka oli levinnyt vatsap joka myös poistettiin.Ennuste oli huonohko ja hoidot olivat rankat(sytost),jonka seurauksena hermot vaurioituivat käsistä ja jaloista.Tauti ei ole uusiutunut ainakaan vielä,seuranta loppui vuosi sitten joka tietysti vähän mietityttää nyt kun tarkastus olisi ajank.mutta luottav. eteenpäin

   • Tarkailussa..

    V. 2007 löydös munasarjasta. Leikkaus. Nyt pari vuotta tarkkailussa. Kirjoitit, että sinulla levinnyt vatsaonteloon. Miten nuo käsi- jne hermovauriot vaikuttavat jokapäväiseen elämään?
    Miten olet voinut? Toivon sinulle voimia. Itse edelleen pelokas ja tulevaisuutta arvuutteleva.


   • toivorikas
    Tarkailussa.. kirjoitti:

    V. 2007 löydös munasarjasta. Leikkaus. Nyt pari vuotta tarkkailussa. Kirjoitit, että sinulla levinnyt vatsaonteloon. Miten nuo käsi- jne hermovauriot vaikuttavat jokapäväiseen elämään?
    Miten olet voinut? Toivon sinulle voimia. Itse edelleen pelokas ja tulevaisuutta arvuutteleva.

    hermovauriot(polyneuropatia)vaikuttaa kaikin tavoin jokapäiväiseen elämään,pistelyä,tunnottomuutta,toisaalta yliherkkyyttä,ihan särkyä ja kaikkea mahdollista myös unihäiriöitä.Sen kanssa on vain opittava elämään,sopivasti lepoa ja liikuntaa paikallekaan ei saa jäädä se on kaikkein pahinta.Muuten olen voinut hyvin,nyt lähti marrask vuosi ilman seurantaa joka vähän askarruttaa.Voimia sinullekin!!!!


  • granu_

   mitä tarkoittaa granuloosaosatuumori jos joku gyne vastaisi ?

  • Tarkkailussa

   Hei! Osatuumorista ei tietoa. Itselläni viisi vuotta sitten leikattu granuloosasolutuumori. Tässä ollaan, viimeinen kontrolli huhtikuussa tulossa. Kaikenlaisia "krämppiä" on ollut, tuumorista johtuvia tai sitten ei. Yhtäkään tervettä päivää ei ole ollut. Viimeisin diagnoosi lisäkilpirauhasen liikatoiminta, (kilpirauhasen vajaatoiminta ollut kymmenen vuotta). Nyt arvot leikkauskriteereissä. Ylikin. Eli seuraavaksi lisäkilpirauhasen poistoon, jos se nyt sitä sitten on. Ans kattoo. Tsemppiä kanssasiskoille kuitenkin.

  • Tarkkailussa

   Lisäkilpirauhasleikkaus takana, kyseessä oli adenooma (helpotus). Pikkuhiljaa tässä mennään eteenpäin, krämppien summa on edelleen kuitenkin vakio. Keväällä taas granuloosakontrolliin. Silti - tunnelin päässä näkyy jo valoa.

  • Tarpeellinen

   Hei ! Olen tässä lueskellut näitä vastauksia koskien tätä granuloosa.tuumoria. Itsellä tehtiin 2007 leikkaus jossa poistettiin niinikään imusolmukkeet,vatsapaita,kohtu ja munasarjat. Kaikki mennyt jotenkin omalla painolla. Ikäviä tuntemuksia on olleet vaihdevuosioireet.
   Minulla ollut säännölliset kontrollit puolen vuoden välein. Sitten oli ensimmäinen vuosikontrolli ja arvo oli noussut. Se on nyt noussut koko ajan ja vastausta ei osata kertoa. Minulle on tehty varjoainekuvauksia ja nyt viimeisessä yksi imusolmuke hiukan suurentunut. Nyt on hiukan epämääräinen olo kun ei tietoa mitä tuleman pitää. Olen kyllä jatkanut elämää miettimättä tätä päivittäin.
   Onko teillä kellään ollut samanmoista? Onko teidän inhibiini-arvot olet mitä luokkaa ?

   • ture

    heippa ! minä kanssa tässä aloin lukea näitä samoja asioita kun tuntuu niin,ettei ymmärrä yhtään mitään.Ensimmäinen leikkaus oli -99 silloin olin tosi ymmälläni kaikista asioista ja leikkauskin tuli kahdessa viikossa toteamisesta.leikkauksen jälkeen minulle ilmoitettiin,että on munasarjasyöpä ja,että hoidot aloitetaan niin pian kun vaan.Sain nipun esitteitä ja kotiin.Maanantaina,kun ensimmäinen hoito olisi pitänyt alkaa tiistaina sain soiton kotiin,yleensä leikkaavan lääkärin ja patologin arvio on sama,mutta sain luvan kuulua siihen 1% ja sanottiin,että kasvain oli hyvänlaatuinen.Eikä mitään hoitoja tarvittu.Kontrolleissa kävin 5 vuotta.Elämä jatkui kunnes 2013 tuli nivusiin kipeä kohta joka ei parantunut ja siitä terveyskeskuksen kautta ultraan ja CT-kuvauksiin ja paksuneulanäyte kertoi,että vatsanpeitteissäni oli lähes kymmenkunta granuloosa tuumorin metastaasia.Leikkaus tehtiin 5.9 2013 ja silloin todettiin,että maksaa oli tullu etäpesäke ja pikkulantiossa oli myös ja sain kovan 4 kk kuurin ja samalla näitä hermovaurioita käsiin ja jalkoihin.Jotka kyllä ovat aikahyvin parantuneet.Inhibiini arvot on ollu kokoajan vähän koholla,tietenkin sen tuumorin takia joka jäi sinne pikkulantioon.Nyt olin tarkistuksessa ja lääkärini sanoi,että otetaan varmuuden vuoksi CT-kuva vaikka mitään oireita ei olekkaan,ja yllätys,siellä olikin kasvanut uusi metastaasi ja se maksan metastaasi oli alkanu kasvaa.Onneksi sain lähetteen Turun yliopistolliseen sairaalaan ja olenkin siellä jo käynyt poliklinikka käynnillä.Nyt vaan odotan 27.4 on taas leikkaus,mutta olen turvallisella mielellä,kaikki menee hyvin niinkuin se on määrätty meneväksi,jokainen aamu on lahja ja päivä eletään täysillä tästä sairaudesta riippumatta.Toivon kaikille hyvää kevättä ja muistakaa nauttia jokaisesta päivästä <3


   • RepoT

    Hei, mielenkiinnolla luin ketjua, kun lopulta tämän löysin. 2013 leikattu granuloosasolukasvain, puolen kilon mötikkä, joka oli kietoutunut munasarjan ympärille ja suurimmaksi osaksi piileskeli vatsaontelossa. Lopulta repi munasarjan irti, rikkoen myös itsensä ja meinasi viedä rajun sisäisen verenvuodon vuoksi hengen.
    Inhibiini oli ennen leikkausta yli 600. Toisessa leikkauksessa poistettiin kohtu ja vatsanpeitteet. Arvo kolmen vuoden aikana ollut matala, alle 30. Kunnes loppuvuodesta nousi 125, joka selittyi jäljelle jääneen munasarjan yliaktiiviisuudesta. Tuolloin magneettikuvattiin koko keho ja ei löytynyt pesäkkeitä.
    Kyseisen "taudin" harvinaisuuden takia, olisi enemmän kuin kiva jutella kohtalotovereiden kanssa? Etsikää facesta ryhmä nimeltä Granuloosasolukasvain tukiryhmä. Olisi enemmän kuin mukava keskustella kokemuksista suljetussa ryhmässä?


  • Tarpeellinen

   Olet kyllä joutunut koville,mutta elämänasenteesi on ihailtavaa ja se onkin yksi tärkein asia.
   Minua kiinnostaa se sinun vatsanpeitteissä olleet pesäkkeet. Tuntuivatko ne ulospäin ? Oliko se niin että ne näkyivät UÄ:ssä ?
   Pidetään sinulle peukkuja että toivut nopeasti leikkauksesta että saat nauttia keväästä hetimiten.

  • RepoT

   Hei, tein tuki-ja keskusteluryhmän faceen, nimellä Granuloosasolukasvain tukiryhmä . Tervetuloa mukaan keskustelemaan kohtalotoverit 💖

  • Tarpeellinen

   Hei ! Yritin hakea face.b. En saanut sillä hakusanalla aukeamaan.
   Saisinko siis neuvon.
   Olisi paljon puhuttavaa.🌥

   • matule

    Empä löytänyt minäkään kyseistä ryhmää facesta. Tänään sain tiedon, että rupturoitunut kystä oli granuloosasolutuumori. 2 vkoa sitten oik munasarja poistettiin kun oli revennyt. Nyt sain siis tiedon tuumorista ja tänään otettiin verikokeet ja huomenna meen vartalon ct tutkimukseen. En oikein tiedä millä mielellä tässä olisi...


  • tarpeellinen

   Hei kaikki kohtalokamut, olen kovasti yrittänyt sinne tukiryhmään facessa. En ole onnistunut. Vieläkö se on toiminnassa vai voitaisiinko yrittää uutta ryhmää.
   Jos joku olisi parempi vetämään ryhmää , niin minä ainakin olisin mukana.

  • RepoT

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Linnanjuhlat: Tiina Kaukasen asu aivan kauhea lankaviritelmä

   Ja loukkaus arvokkaita juhlia, maata, veteraaneja, Salea ja muita juhlijoita kohtaan. Siis miten joku kehtaa alittaa riman niin pahasti, koska voisi t
   Maailman menoa
   207
   1591
  2. Olet mielenkiintonen ja kiehtova. Erikoinen epänormaali ihminen

   Siksi kiinnostava. Hyvää yötä. Saan kai sanoa ystäväni? Saanhan ?
   Ikävä
   50
   1370
  3. Oho! Dannyyn liitetty Helmi Loukasmäki poseeraa sensuellissa pitsiasussa! Some kuumana: "Merenneito"

   Onko tämä sitten Suomineito vai merenneito? Helmi Loukasmäki tuli julkisuuteen Dannyn assistenttina. Nuori nainen on totuttu näkemään somessa varsin
   Kotimaiset julkkisjuorut
   41
   1244
  4. Mikä nyt on

   Ihmisiä katoaa, ruumiita löytyy. Suntista löytynyt ruumis...
   Kokkola
   77
   1204
  5. Nyt mies ryhdistäydytään

   molemmat IRL. Jos molemmilla on tunteita. Ei heitetä niitä roskiin. Hyvää yötä.
   Ikävä
   124
   1169
  6. Haapaveden hiippari

   Jokos sen kylillä pyörivät hiipparin henkilöllisyys on selvinny joka tuijottelee ikkunoista ja tulee yöllä taloihin sisälle?
   Haapavesi
   27
   965
  7. Nyt on irvokas kuva Sannasta

   Sanna Marinille lämmin vastaan­otto Albaniassa suomen itsenäisyyspäivänä https://is.mediadelivery.fi/img/658/c0b897a1f79adf3fb623b0485bdec65f.jpg.web
   Maailman menoa
   253
   884
  8. Ano Turtiaisen kättely huipentaa Linnan juhlat!

   Koska kaikki kansanedustajat on aina kutsuttu Linnan juhlin, siellä tulee pian näkymään myös Ano Turtiaisen mahtava urheilijanvartalo! Ei ole epäilys
   Maailman menoa
   108
   779
  9. Mulle kyllä riittäisi

   🥰 kun ekaksi vaan pitäisit kädestä kiinni 🤝 ja katselisit silmiin. 👀
   Ikävä
   43
   752
  10. Pitäisikö metsänomistajien siirtyä tuottamaan polttopuuta?

   Metsänomistajat saavat tätä nykyä kuitupuusta niin vähäisen hinnan että verrattuna polttopuuhun he tiensivat paremmin. Onhan polttopuulla talvella jo
   Maailman menoa
   67
   663
  Aihe