Avioehto ja velka

miten tämä menee

Olen tässä jo jonkun aikaa miettinyt avioehtoa, vaikka loppujen lopuksi en tiedä mihin sillä voi vaikuttaa mihin ei.
Elikkäs olemme olleet jo naimisissa 10 vuotta ja miehelläni oma yritys (toiminimi), jossa jonkun verran velkaa. Talon olemme rakentaneet ja se molempien nimissä vaikka mieheni lähinnä maksaa siitä lainalyhennykset, koska itse olen nyt kotona. Autot ovat mieheni nimissä.
Vanhemmillani on metsää ja osakkeita ja huvila, jotka kylläkin vielä heidän omistuksessa.

Nyt olenkin miettynyt että jos ero tulee miten nämä kaikki menee? Tuleeko myös minulle osa mieheni yrityksen veloista ja jos vanhempani ovat kerenneet antamaan jo perintöä onko siinä osallisena myös mieheni? Mitenkäs talo, vaikka mieheni on lainalyhennykset lähestulkoon maksanut.
Nyt olenkin miettinyt olisiko tuosta avioehdosta hyötyä ja minkälaista. Lähinnä hirvittää nuo yrityksen velat.

2

706

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -----

      Erossa tai kuolemassa tehdään ositus. Siinä lasketaan erikseen kummankin puolison netto-omaisuus. Ts varat miinus velat. Sitten rikkaamman kasasta siirretään köyhemmälle, niin että läjät ovat yhtäsuuret.

      Eli siis miehesi omistaa autoja ja puolikkaan talosta ja hänellä on vielä velkaa. Jos tämä läjä on vähemmän arvokas kuin sinun omaisuutesi, niin joutuisit erossa maksamaan tasinkoa. Jos olisit jo saanut lisäksi perintöä, niin joutuisit maksamaan tasinkoa vielä enemmän.

    • ... aihe on kovin laaja, varmasti tähänkin löytyy paljon lisättävää.

      Yllä olet lukenut aivan asiaa. Koska sinua huoletti yhtiön (eli miehesi) velat lisää niistä. Ilman avioehtoa velkansa tosiaan alentavat hänen nettovarallisuuttaan ja pahimmassa tapauksessa se (omaisuus miinus velat) on vähemmän kuin mitä sinulla on ... silloin joudutkin maksamaan avioerossa tasinkoa miehellesi. Onneksesi kuitenkin negatiivinen nettovarallisuus tulkitaan nollaksi... eli pahimmillaankin joutuisit vain jakamaan nettovarallisuutesi. Velkavastuuseen tämä ei vaikuta, velat ovat ja pysyvät sillä kuka tai ketkä sen ottanut (ja taannut)

      Vanhempiesei antama ennakkoperintö ei vaikuta kuvioon PAITSI että se korottaa SINUN nettovarallisuuttasi, ja vaikuttaa siihen tasinkoon. Et vieläkään joudu miehesi veloista vastuuseen, kunhat et takaa niitä tai muuten laita nimeäsi lainapapereihin.

      Miehesi ei ole "osallinen" perintöösi mitenkään ... paitsi .... noh, lue yltä...
      Eikä ole sinullakaan, elleivät ne ole sinun omaisuuttasi. Vanhempasi voivat vaikka tänään myydä kaiken ja lähteä vuosiksi Pattajalle ;-)

      Ellei teillä ole avioehtoa, ja sinä omistat talosta puolet (sen voi tarkistaa lainhuudoista), niin sinun se on avioeron osituksessakin. Ja vaikka et omistaisikaan, korottaa se miehesi nettovarallisuutta (ja vaikuttaa siihen tasinkoon). Käytännössä yli 2 vuotta kestäneessä avioliitossa hän ei voi vedota siihen, että on maksanut lyhennykset eli ei joutuisi maksamaan tasinkoa ... koska lain mukaan puolisoilla on elatusvelvollisuus toisistaan ... jota on siis harjoittanut sinun ollessasi kotona.

      Jos teette nyt avioehdon (joka on mahdollista vaikka olette avioliitossa), tasinkoa ei makseta aviopuolisolle avioerossa tai varakkaamman kuollessa leskelle kuolinpesästä. Avioehdolla rajataan vain ja ainoastaan avio-oikeutta toisen varallisuuteen.

      Avioehdon tosin voi laatia koskemaan vain avioeroa tai jotakin tiettyä omaisuuserää (kuten firmaa tai peintötilaa).

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1204
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1036
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      967
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      714
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      670
    Aihe