Avioehto ja velka

miten tämä menee

Olen tässä jo jonkun aikaa miettinyt avioehtoa, vaikka loppujen lopuksi en tiedä mihin sillä voi vaikuttaa mihin ei.
Elikkäs olemme olleet jo naimisissa 10 vuotta ja miehelläni oma yritys (toiminimi), jossa jonkun verran velkaa. Talon olemme rakentaneet ja se molempien nimissä vaikka mieheni lähinnä maksaa siitä lainalyhennykset, koska itse olen nyt kotona. Autot ovat mieheni nimissä.
Vanhemmillani on metsää ja osakkeita ja huvila, jotka kylläkin vielä heidän omistuksessa.

Nyt olenkin miettynyt että jos ero tulee miten nämä kaikki menee? Tuleeko myös minulle osa mieheni yrityksen veloista ja jos vanhempani ovat kerenneet antamaan jo perintöä onko siinä osallisena myös mieheni? Mitenkäs talo, vaikka mieheni on lainalyhennykset lähestulkoon maksanut.
Nyt olenkin miettinyt olisiko tuosta avioehdosta hyötyä ja minkälaista. Lähinnä hirvittää nuo yrityksen velat.

2

681

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • -----

   Erossa tai kuolemassa tehdään ositus. Siinä lasketaan erikseen kummankin puolison netto-omaisuus. Ts varat miinus velat. Sitten rikkaamman kasasta siirretään köyhemmälle, niin että läjät ovat yhtäsuuret.

   Eli siis miehesi omistaa autoja ja puolikkaan talosta ja hänellä on vielä velkaa. Jos tämä läjä on vähemmän arvokas kuin sinun omaisuutesi, niin joutuisit erossa maksamaan tasinkoa. Jos olisit jo saanut lisäksi perintöä, niin joutuisit maksamaan tasinkoa vielä enemmän.

  • ... aihe on kovin laaja, varmasti tähänkin löytyy paljon lisättävää.

   Yllä olet lukenut aivan asiaa. Koska sinua huoletti yhtiön (eli miehesi) velat lisää niistä. Ilman avioehtoa velkansa tosiaan alentavat hänen nettovarallisuuttaan ja pahimmassa tapauksessa se (omaisuus miinus velat) on vähemmän kuin mitä sinulla on ... silloin joudutkin maksamaan avioerossa tasinkoa miehellesi. Onneksesi kuitenkin negatiivinen nettovarallisuus tulkitaan nollaksi... eli pahimmillaankin joutuisit vain jakamaan nettovarallisuutesi. Velkavastuuseen tämä ei vaikuta, velat ovat ja pysyvät sillä kuka tai ketkä sen ottanut (ja taannut)

   Vanhempiesei antama ennakkoperintö ei vaikuta kuvioon PAITSI että se korottaa SINUN nettovarallisuuttasi, ja vaikuttaa siihen tasinkoon. Et vieläkään joudu miehesi veloista vastuuseen, kunhat et takaa niitä tai muuten laita nimeäsi lainapapereihin.

   Miehesi ei ole "osallinen" perintöösi mitenkään ... paitsi .... noh, lue yltä...
   Eikä ole sinullakaan, elleivät ne ole sinun omaisuuttasi. Vanhempasi voivat vaikka tänään myydä kaiken ja lähteä vuosiksi Pattajalle ;-)

   Ellei teillä ole avioehtoa, ja sinä omistat talosta puolet (sen voi tarkistaa lainhuudoista), niin sinun se on avioeron osituksessakin. Ja vaikka et omistaisikaan, korottaa se miehesi nettovarallisuutta (ja vaikuttaa siihen tasinkoon). Käytännössä yli 2 vuotta kestäneessä avioliitossa hän ei voi vedota siihen, että on maksanut lyhennykset eli ei joutuisi maksamaan tasinkoa ... koska lain mukaan puolisoilla on elatusvelvollisuus toisistaan ... jota on siis harjoittanut sinun ollessasi kotona.

   Jos teette nyt avioehdon (joka on mahdollista vaikka olette avioliitossa), tasinkoa ei makseta aviopuolisolle avioerossa tai varakkaamman kuollessa leskelle kuolinpesästä. Avioehdolla rajataan vain ja ainoastaan avio-oikeutta toisen varallisuuteen.

   Avioehdon tosin voi laatia koskemaan vain avioeroa tai jotakin tiettyä omaisuuserää (kuten firmaa tai peintötilaa).

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Puhut olevasi hyvä ja kiltti ihminen

   Mutta todellisuudessa oletkin itsekeskeinen ja omahyväinen. Kaiken pitää pyöriä sinun ympärilläsi, kuten esimerkiksi tää
   Ikävä
   151
   1630
  2. Kimmo Kivelä mikä pösilö.

   Kirkkoherra kehtaa kitistä saamastaan kunniamerkistä. Onpa törkee äijä. Ei niin pientä ojaa että meidän kirkkoherralla
   Kiuruvesi
   18
   1136
  3. Olisin halunnut...

   Olisin halunnut jutella kaikki asiat selväksi. Olen joskus kirjoittanut tänne huonossa mielentilassa ja todella ajattele
   Ikävä
   88
   1080
  4. Nainen kaunokainen

   Mitä teet tänään illalla?
   Ikävä
   42
   1047
  5. Kulta miten menee

   Mitä tunnet nyt.
   Ikävä
   66
   881
  6. Paljonko sinulla nainen on velkaa tai säästöjä?

   Sitä tässä mietin jatkoa ajatellen.
   Ikävä
   107
   846
  7. No jos sulla on muitakin ottajia

   niin siitäpä sitten vaan. Ehkä niitä on sitte helpompi lähestyä! Eikait tämmöistä vaikeaa ujoa tapausta hittovie kannata
   Ikävä
   45
   798
  8. Palasina edelleen ja paras pala hukassa loppuun asti

   💞 Mä et ketään viereeni kaipaa Itselleni toistelen et kaikki hyvin on En tahdo et kukaan Perääni soittaa Helpompi on o
   Ikävä
   113
   784
  9. Tänään on mun viimeinen päivä kanssas Sun

   Tänään on mun viimeinen päivä Kanssas sun, täydellinen Ennenkuin mun mentävä on Kaihtimien välistä valo Tunkeutuu uniisi
   Ikävä
   183
   778
  10. Nyt faktoja tiskiin mies

   Kerro kaikki syyt miksi en kiinnosta. Arvaan jo joitain, mutta haluan kuulla ne sinulta.
   Ikävä
   68
   761
  Aihe