Koliikista

Milley

Sain tietää tuossa viikko sitten että olen raskaana ja sitä ollaan odotettukki. Lapsi on ensimmäinen minulle ja pelkään kaikenlaisia riskejä että lapselle tulee koliikki, syntyy keskosena. Mutta koliikki, kuinka suuri prosentti on että lapselle tulee koliikki? Ja mistä koliikki tulee. Sukulaiset ovat saaneet ihan terveitä tyttöjä ja poikia, minua vain pelottaa :((

Kiitos jo etukäteen! Ja hyvää syksyä :)

7

2261

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vauvallinen

      Kirjoitat: "sukulaiset ovat saaneet ihan terveitä tyttöjä ja poikia, mninua vain pelottaa"

      Koliikki ei ole mikään sairaus tai kehityshäiriö, se ei ole mikään mittari että lapsi on terve jos ei ole koliikkia tai että lapsessa on jotakin vikaa jos on koliikkia!

      Koliikiksi sanotaan kun alle 3 kk ikäinen vauva itkee vatsakipujaan yö- tai päiväkaudet. Yleensä koliikki-itku ajoittuu iltaan tai yöhön ja on jokapäiväistä, säännöllistä.

      Vanhemmille se on raskasta, koska omat yöunet jäävät mitättömiksi eikä vauvan kipua voi juurikaan helpottaa, vauvaa vaan täytyy kannella sylissä ja hyssytellä tms jotta lapsen olo vähän helpottuisi eikä hän olisi yksin kipunsa kanssa.

      Onko sinulla koskaan ollut vatsakipua? Suolisto ilmaa täynnä, kiertää ja kiertää ja pierua ei vain tule?
      Se ON kivuliasta.

      Kuulemani mukaan vyöhyketerapia auttaa koliikki-kipuun.
      Käsitykseni myös on, että pulloruokinnalla olevilla vauvoilla on enemmän ja useimmin vatsaväänteitä kuin rintaa imevillä vauvoilla, sillä pullon mukana tulee ilmaa.

      Käsittääkseni myös koliikki/vatsavaivat johtuvat siitä, että vauvan suolisto on vielä sillä tavalla kehittymätön, vauvahan ei osaa esim. pieraista vaan joskus pitää auttaa ilmat pois sieltäkin päästä.. ja esim. hikka johtuu pallean kehittymättömyydestä (koliikin = vatsa vaivan kanssa sillä ei ole mitään tekemistä tosin), ja kun vauvalle ei vielä saa kiinteää ruokaa antaa, koska vauvan suolisto ei osaa käsitellä sitä, niin itse maallikkojärjellä ajattelen, että vatsaväänteet ja -kivut johtuvat siis siitä, ettei suolisto ole vielä kehittynyt..

      Oma vauvani on n. kuukauden ikäinen. Hän on pullo-lapsi, minun rintamaitoni ei riittänyt ollenkaan.
      Hän ei ole varsinaisesti koliikki-vauva, mutta vatsaväänteitään itkee tuon tuostakin, päivittäin. Cuplatonista huolimatta. Yöt hän onneksemme on nukkunut (ja herännyt vain syömään), ainakin vielä näin.

      Vauva on aivan terve, normaali vauva. Kasvaa ja kehittyy normaalisti. Vatsaväänteet helpottuvat kunhan siirrytään aikanaan kiinteään ruokaan. Toivottavasti. Röyhtäisy on joskus hukassa, vatsakipua vaikka rupsut ja öykyt tulevatkin .. ei auta kuin kanniskella, hyssytellä. Mitään ei voi tehdä, kotihommat jäävät, oman itsensä laitaminen ym. jää. Onneksi on hyvä mies ja isä.

      Raskausaikana monet pelot tulevat odotusaikaan, synnytykseen ja tulevaan lapseen liittyen. Kirjasista saa tietoutta ja neuvolan terkkarilta voi kysyä, hölmöjä tai tyhmiä kysymyksiä ei olekaan.

      Onnea odotukselle!

      • Milley

        voi kiitos!! Kai se on normaalia että pelkää kun ensimmäinen lapsonen syntyy. En ole ennen ollut paljoa tekemisissä lasten kanssa, etenkään pienten lasten kanssa. Minäpä kyselen sitten neuvolassa jne jos tulee jotain mieltä askaruttavaa :) Vielä kerran kiitos ja onnea teille vauvan johdosta!! :))


      • :0)

        niin eli kyselit tuota prosenttimäärää niin se on joku 13,5%vauvoista joilla on koliikki.
        mun sisko sai just vaavin,sillä on koliikki ja se itkee tosi paljon,päivät ja yöt..sille vauvalle auttaa esim.jos sen kanssa jumppaa,hytkyttää,keinuttaa rattaita,pitää paljon sylissä ym..koliikkivauvoja helpottaa yleensä kaikki hytkytysliikkeet,ja ainakin se mun siskon vauva tykkää ihan hirveesti kylpee!se on ihana,vauvat on ihania:)
        hyviä odotusaikoja ja onnea äitiyden johdosta;)


    • noora

      50% todennäköisyys että ensimäiselle
      lapsellesi tulee koliikki
      yleensä ensimäiselle tulee
      mutta hommaa asiasi kuntoon
      hommaa lapsellesi kunnon yö rytmi
      käytä lastasi ammatti auttajan luona
      hän osaa käsitellä lastasi
      kysy lääkäristä minulla on kokemusta tästä
      asiasta.

      • Kati

        Juuri tuossa lueskelin tässä lasta suunnitellessa koliikista Lääkärikirja sarjasta. Siinä sanottiin mm. sitä että kun lapsella on koliikki vaivoja tulisi välttää mahdollisuuksien mukaan "päästämästä" ilmaa vatsaan. Imeväiset nielevät ilmaa juuri esim. itkiessään kovasti. Kirjassa kehottettiin röyhtäytyksen jälkeen asettamaan lapsi oikealle kyljelleen n. 10 minuutiksi, jonka jälkeen uudelleen röyhtäytys. Näin ilman määräävoi koettaa suolistossa vähentää.

        Itse en siis tiedä miten tämä toimii, kun lasta tosiaan vasta suunnittelen:)


    • Nämä tepsii!

      Eli vaivat tulevat vattasta. Hierokaa vauvelin vatsaa iltapäivisin noin 10min jaksoissa kahden tunnin välein, silleen kevyesti. Alkaa ilma poistua ja verenkierto paranee. Minulla on ollut kolme koliikki vauvaa ja toisen kohdalla aloin miettimään keinoja siihen. Tämä on ainoa joka tepsi..

    • Mari

      Uskon, että koliikkia ei ole, ainakaan niin laajalti, kuin annetaan ymmärtää. Olen ikäni hoitanut lapsia, niin vieraiden kuin omiakin ja joku viisas joskus sanoi, että lapsi itkee jos hänellä on nälkä/jano, kuuma/kylmä, tavaraa vaipassa tai jos hän on väsynyt. Tämä on hyvä nyrkkisääntö lapsen hoitoon: jos em. asiat ovat kunnossa ja lapsi kaikesta huolimatta itkee, voidaan epäillä, että hän on kipeä. Varsinkin imeväisellä on vaikeaa kontrolloida ruoan määrää, saako hän tarpeeksi rintamaitoa. Jos ei ole varma äidinmaidon riittävyydestä, ei ole häpeä tarjota varmuuden vuoksi lisämaitoa (tai soseita, jos ikä riittää).
      Unen tarvetta ja sen riittävyyttä on myös vaikea kontrolloida. Itselläni kävi kolmannen kanssa niin, että aloin jo epäillä koliikkia. Vauva oli itkuinen ja mikään ei tuntunut auttavan, kunnes tajusin, että hän oli väsynyt. Kaksi ensimmäistä lastani olivat pärjänneet paljon vähemmillä unilla ja yritin laittaa kolmannen "samaan muottiin", mutta ei onnistunut. Joku voi ihmetellä, että miksei vauva sitten nukkunut, jos kerran oli väsynyt. Jos "h-hetki" menee ohi, tulee vauvasta yliväsynyt ja itkuinen. Toivottavasti jollekin on apua näistä vinkeistä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      392
      1545
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      105
      1288
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      116
      1230
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      165
      1155
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      44
      997
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      906
    7. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      826
    8. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      91
      814
    9. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      810
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      170
      709
    Aihe