Rakennustekniikan opisto, Helsinki

jänskättää

Onko kukaan käynyt kyseistä koulua? Haluaisin tietää, millaista opiskelu rakennuspiirtäjäksi on ja opiskeleeko siellä paljon nuoria?

20

2103

Vastaukset

 • Koulutuksessa on jonkin verran nuoria, mutta myös hieman vanhempia (oppisopimus opiskelijoita). Itse kävin koulutuksen.. ja suoraan sanottuna se oli pettymys! En suosittele. Paljolti heidän opettamansa tieto oli vanhentunutta ja luvatut lukukausimaksuun kuuluvat kirjat olivat vain vanhoja monisteläjiä. Opettajat eivät saapuneet tunneillensa ajallaan ja tuntuivat opettavan aiheesta ilman mitään suunnitelmaa. Ekskursioita luvattiin paljon, mutta vain pari toteutettiin. Autocad opetus oli erittäin huonoa ja suppeaa.

  • Aikoinaan, kun itse kävin, suurinosa oli suoraan lukiosta tulleita. Alle 30v oli kaikki. Mutta, kuten sanottu, tästä on aikaa ja systeemi kaikenkaikkiaan muuttunut varmaan paljon. Itse kyllä olin ihan tyyvyväinen siihen mitä opiskelu minulle antoi. Onhan se nopea sysäys jatko-opiskeluun lähteville.


  • todella hyvä ponnahduslauta uralle aikoville, Ins Rahtu on ammattikainen ja erinomainen opettaja ,kävin silloin piirtäjä/Betonilaboranttikurssin. Kaikki ihmiset olivat iältään 20-28v.Terv. Ilpolle Riihimäeltä
   OK


 • Laitoin sähköpostilla hakupaperien tilauksen viikko sitten, eikä ole papereita näkynyt.
  Harmittaa jos täältä monen sadan kilometrin päästä lähtee, ja on kuvatunkaltaista opetusta tarjolla...
  Olen itse 26-vuotias...

  • Raton sivuilla luki hakemisessta näin: "Tilaa hakupaperit toimistostamme puh. 09 - 640 385 ja 040 - 7615 626 tai tule
   hakemaan ne henkilökohtaisesti." Ei ollut mitään sähköpostiosoitetta, mistä sellaisen sait?


 • Vaikka olisikin vanhentunutta opetusta, niin sinne silti menen.. ei tässä muutakaan tekemistä vuodeksi olisi. Vihkosessa kyllä kuitenkin lukee: "Nyt uudistettu ohjelma perustuu vuodesta 1967 lähtien toteutettuun rakennuspiirtäjäkurssiin".. Mitä tuo "nyt" sitten tarkoittaakaan.. 20 v sitten vai tosissaan nyt. Itse olen 19-vuotias.

  • Kuka sinne opistoon on menossakaan, niin olisi kiva kuullta minkälaista se opetus nyt sitten on. Voisi itse miettiä sitä sitten ensi vuonna tai pystyisi informoimaan ainakin muita. Kiitos!


 • Opetusmetodeissa on paljon paljon parannettavaa..opettavat paljon sellaista mitä piirtäjä ei tarvitse työssään. Rehtori on insinööri ja tykästynyt kovasti kaikenlaiseen matemaattiseen opiskeluun..joka onkin tarpeen insinööreille! Itse olen piirtäjänä töissä enkä ko. oppeja tarvitse lainkaan. Sen sijaan olisin tarvinnut autocad opetusta enemmän..koulussa ei ollut edes tietokoneita kaikille..heillä ei ole sähköpostia tai internettiä..vain n. 30vuotta vanhoja kirjoja ja suuret lukukausimaksut..maksujen eräpäivän jälkeen opettajat katoavat aina ulkomaille...

  • Olisi itsellä nyt ajankohtaista. Kaipaisin tuoreita kokemuksia Ratossa opiskelleilta. Opetuksen taso, ajankohtaisuus, mikä oli hyvää ja mikä huonoa?


 • Hei! Minuakin kiinnostaisi kovasti tietää kyseisestä opistosta, ajankohtaista tietoa mielellään...

 • kiinnostavia juttuja, ässä koulu ja hyvät opet. ilpo vähän jännä tyyppi.

 • Nimerkin "suuttunut & huijattu" taakse kätketty solvaa nimettyä henkilöä. Jos joku oikeasti haluaa tutustua Ratoon niin tervetuloa toimistoon Lönnrotinkadulle.

  46 vuoden aikana Raton on käynyt noin 7 000 opiskelijaa, jotka ovat olleet tyytyväisiä opetukseen.

  Joka vuosi meillä on opiskelijoina myös ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita, toissavuonna jopa arkkitehtiprofessori. Emme ole kuulleet heiltä vastaavaa krittiikkiä

  Raton käyneitä löydät useimmista arkkitehti- ja insinööritoimistoista.
  Myös heiltä voit saada oikeata tietoa.

  Ilpo Rahtu

 • Vähä epäilyttää että täällä keskustelussa on jo vuonna 2009 todettu että opetuksessa on paljon parannettavaa? Harkitsin koulua mutta en taida sinne uskaltautua tätä luettuani... Mitä tuo "maksujen eräpäivän jälkeen opettajat katoavat aina ulkomaille" sitten oikein meinaa??..... Eikö silloin ole opetusta vai mitä...

 • Mä olen opiskellut Ratossa 2004-2005. Kirjat ei olleet mitään kauhean moderneja, tietokoneita ei riittänyt kaikille eikä CADin versio ollut kovin uusi.

  Mulle itselleni koulutuksesta suurin hyöty oli CAD-opetus. Koulun käymisestä on sen osalta ollut hyötyä jatko-opinnoissa (insinööri ja maisemasuunnittelu) ja työnhaussa. Työtä hakiessa on muutenkin ollut ihan hyvä, että olen koko koulun käynyt.

  Meillä suurin osa oli vuoden-parin sisään ylioppilaaksi kirjoittaneita, mutta mukana oli tyyliin 5 kpl 40-50-vuotiaita. Monet jatkoi tästä muualle opiskelemaan alalla, mutta sitten taas tosi monet vaihtoi alaa. Jotkut on saaneet töitä ihan pelkästään tälläkin tutkinnolla, jotkut taas ei. Jatko-opintoihin valmistautumisena tämä on mun mielestä ok.

  Mä olin ihan kohtuullisen tyytyväinen tähän kouluun, mutta meilläkin tosi monet ei olleet tyytyväisiä. Totta kai parempikin laatu olis voinut olla opetuksessa.... Osa aineista oli aika turhia, mutta se nyt sitten taas riippuu omasta kiinnostuksesta ja mihin meinaa jatkaa. Mä olisin halunnut sieltä enempi yhdyskuntarakentamiseen liittyvää, mutta sitä ei saanut kunnolla opiskeltua (kaavoitus oli oikeastaan ainoa silloin).

 • Kävin ko koulun labrapuolen ´70 - ´80 - lukujen taitteessa ja muistan, että tahti oli kova ja luentojen aikataulutukset olivat mitä olivat. Jo tuolloin huomasin työelämään alalle siirryttyäni, että oppi oli vanhentunutta tussauksineen kaikkineen, eikä esim AB-näytteitä käsitelty juuri lainkaan. Eräässä tentissä tosin kysyttiin, mikä on seulojen koko alhaalta ylöspäin - tärkeä juttu.
  Maanmittausta oli sen sijaan alituiseen ja ulkoilla sai - vaikka siis labraksi luettiin...
  kaiken huvittavinta oli pari excursiota - toinen konttorikalusteita esittelevään "messuun" ( ah niitä riippukansioita) ja toinen erääseen tietojenkäsittelyyn keskittyneeseen laitokseen, josta ei muuta muista, kuin että sana "microfilm2 tuli esitelmöijän suusta sen tuhannen kertaa mahdollisimman amerikkalaisittan mongerrettuna.
  Tuolta ajalta opin tänä päivänäkin paljon tarkkailemani asian - puitteet, jargonia ja vierasperäisten sanojen käyttö suurieleisesti ei takaa mitään - varsinkaan lopputulosta.
  Meidän kurssin ihmiset puhuivat rahankeruukurssista, jotta "opettajat" saivat omat opintonsa maksetuiksi.
  Ai niin - tenttejä oli usein vasta ilta-kahdeksalta Otahallissa...

 • Itse kävin koulun n.9v sitten ja sittemmin toimin myös noin vuoden Archicad opettajana kyseisessä laitoksessa. Mielestäni koulu oli kaikinpuolin floppi. Paljon turhaa tietoa turhista asioista, erittäin vanhaa materiaalia, vanhentuneita tekniikoita. Ekskursioita (tietenkin maksuttomia) vaikkapa laattapisteeseen, johon nyt kuka tahansa voi kävellä ja vaatia samaa opastusta.
  Opetusrakennuksessa oli myös meneillään omana opintoaikanani putkiremontti tai joku vastaava, jolloin meteli ja pöly ja rakennustelineet häiritsivät opetusta. Varmaan saivat vuokran ilmaiseksi niin pysyttiin sielä, vaikka joillain oppilailla oli terveydellistä häiriötä. Puhetta tietenkin oli opintojen siirtämisestä toiseen paikkaan, mutta YLLÄTTÄEN tätä ei tapahtunut.
  Siirryin puolen vuoden jälkeen oppisopimukselle koska yksinkertaisesti ei ollut mitään järkeä istua sielä. Sisustuskurssilla piirrettiin koulun omistajalle uutta keittiötä :D Säästö se on sekin!
  Hinta on hulppea ja opetus vanhentunutta ja surkeaa. Paljon turhia kursseja ja aina lupaillaan että tulee jotain hienompaa myöhemmin, mutta ei tule.
  Myöhemmin opettajana tiedustelin koko luokalta jatkoaikeita. Todella monet olivat halukkaita jatkamaan sisustuksen tai arkkitehtuurin parissa.
  Alleviivaan että Autocad on insinööriohjelma! Ja Archicad arkkitehdeille. Jos menet RATO:n eväillä oikeaan Arkkitehtioimistoon, pääset ehkä keittämään kahvia jos sitäkään. Muuhun sinusta ei ole.
  Yritin saada läpi Archicadin opetusta koko vuodeksi, jotta oppilaat saisivat parhaimman hyödyn ks. ohjelmasta ja edes yhden asian joka avustaisi heitä jatkossa, minulle ilmoitettiin tylysti että KAIKKI haluavat INSINÖÖREIKSI!!! vaikka olin tällöin 10min sitten tehnyt gallupin luokassa jossa kukaan ei halunnut insinööriksi.
  Ongelmana tässäkin oli varmaan raha. Minun palkkani siis, joka oli hulppeasti pienempi kuin Autocad opettajalla vaikka olin MAD:illa käynyt koulutuksen.
  Neuvottelin silloin MAD:in kanssa opiskelijalisenssit ja hoidin kaiken. En tiedä mistä sitten oli kiinni, muuta kun kaavoihin kangistuneesta rahanahneesta asenteesta.
  Tämä koulu pyörii ainoastaan voitto-periaattella omistajan suuntaan, oppilaiden hyöty ei ole kenenkään prioriteettina. Rahat pois ja pihalle. Voin sanoa arkkitehtitoimistossa pitkään työskennelleenä että ks. koulusta ei ole ollut päivääkään minulle hyötyä.
  Myös oppisopimuskoulutus oli täyttä soopaa.
  En tiedä jos joku arvostaa tämän ikälopun koulun papereita, mutta meidän toimistossa käännytetään ovella, ja varmaan ainakin kun joku tulee räpeltämään autocadilla ja jollain kivikautisella maanmittausviivaimellea tuohon kynnykselle niin tervemenoa. Voi kai sitä betonia vaikka sitten mittailla jossain pihalla yksinään ja leikkiä arkkitehtiä?
  Älkää hyvät ihmiset laittako rahojanne tähän huijaukseen.
  Ainiin, ja tarun loppu oli kun palkat oli myöhässä ja niitä vaadin lakimiehen avuin niin sain potkut. Sen pituinen se.

  • Komppaan sinua täysin!!!


  • Meidän porukasta useampi päätyi insinööriksi ja niille autocad on ihan järkevä ohjelma. Mä itse työskentelen nykyään suunnitteluavustajana tällä koulutuksella vakituisesti kaupungin hommissa enkä nyt mitenkään usko, että olisin poikkeus tai erityisen onnekas. Meillä ohjelmana on microstation ja autocadin osaamisella pääsin siinä aikanaan alkuun jo kesätöissä.

   Muilta osin ylempi kommentti on faktaa eli kannattaa miettiä omia tavoitteita eikä mennä kouluun liian kovin odotuksin.


 • Tosiaan ei kannata odottaa liikaa. Ite olen myös insinööri, mutta eipä tuon koulun ansiosta. Abivuoden jälkeen oli silloin vaihtoehto.

 • Onko koulu nykyisin lopetettu vai mikä on tilanne? Kotisivut eivät toimi ja vanhassa toimipaikassa ei ole enää koulun mainoksia.

Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Maisa menee naimisiin

  Seiska julkaisi että Maisa menee sittenkin naimisiin. Maisalla olisi nyt vauva ja olisi Jm kanssa naimisissa jos ei keskenmenoa olisi tullut . Olisiko
  117
  4973
 2. KORONAVIRUS: 11 milj. asukkaan Wuhan eristetty!

  Kiina on keskeyttänyt Wuhanin kaupungista lähtevän liikenteen. Wuhanin epäillään olevan uuden tappavan koroaviruksen alkulähde. WHO:n mukaan 11 miljo
  Maailman menoa
  124
  716
 3. Mistä Trumpia syytetään?

  Kertokaas nyt tällaiselle politiikasta tietämättömälle se. Onko se tehnyt Ukrainan presidentin kanssa jonkun salaisen sopimuksen missä Ukraina tuhotaa
  Maailman menoa
  80
  545
 4. Martinan virheelliset ravitsemusneuvot

  Tänään antaa vinkkejä sitruunavedestä, jonka teksti "lainattu" mtv3-sivulta, jossa sentään on mainittu lähde(toisin kun Martinalla) Toisekseen sitruun
  38
  504
 5. Näytit väsyneeltä tänään

  Väsyneeltä, totiselta, kiireiseltä ja hiljaiselta. Näytät siltä, että kukaan ei pidä sinusta huolta En tiedä edes nimeäsi. Ehkä minun ei ole tarkoit
  Ikävä
  20
  469