Milloin piheys menee yli?

???

Teen lehtijuttua liiallisesta piheydestä. Minua kiinnostaisi kuulla mielipiteitä ja kokemuksia siitä, milloin säästäminen ja piheys menee yli tai muuttuu suorastaan sairaalloiseksi. Vai voiko ylipäätään olla ylipihi? Entä voiko piheys haitata tai jopa pilata parisuhteen tai muita ihmissuhteita?
Jos haluat kertoa kokemuksiasi minulle henkilökohtaisesti, jolloin käytän niitä jutussani materiaalina, voit lähettää minulle sähköpostia osoitteeseen [email protected]

23

6563

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Helvata sentään

      On vanhuksia joilla on satoja tuhansia euroja tilillä, eivätkä malta hommata itselleen siivoojaa, vaan soittelevat 300 km:n päässä asuvalla tyttärelle/pojalle: Pitäisi saada ikkunat pestyä, siivota, tule ensi lauantaina pesemään/siivoamaan. Tai: Maanantaina on lääkäri. Tule viemään.

      Jo junamatka maksaa lapselle enemmän kuin kkunoiden pesu,huushollin siivous tai taksina olo.

      • Oli kerran äijä joka huusi

        ARVONTA UUSIKSI ;MINULLE SATTUI HUONO KASA.


      • Lapsenlapsi

        Mummoni on pian 80-vuotias ja vanhuus on vienyt voimia jo sen verran, että mm. siivous alkaa olla liian raskasta..

        Rahaa mummolla tosiaan on, mutta ei raaski hankkia siivoojaa, vaikka ollaan sitä hänelle monesti ehdotettu.. Kunnan järjestämä siivousapu maksaisi 21 euroa kuussa, jolla saisi siivojaan käymään kerran kuussa kuudeksi tunniksi kerrallaan.. Liian kallista mummon mukaan..

        Itse asun n. 350km:n päässä mummosta ja päätin tarjota mummolle äitienpäivälahjaksi loppuvuoden siivoukset.. Mummo oli oikein mielissään ja nyt kun minä tämän siivouksen maksan, sitä mieltä että "Eihän se nyt niin kallista oo".. Eipä vissiin.. Melkein kaksi vuotta kun toitotti ihan muuta.. :)

        Tässäpä mainio lahjaidea lapsille ja lapsenlapsille, josta on varmasti enempi iloa, kuin vaikkapa jostain maljakosta..


      • Anonyymi
        Oli kerran äijä joka huusi kirjoitti:

        ARVONTA UUSIKSI ;MINULLE SATTUI HUONO KASA.

        Kasa oli hyvä, mutta sinä olit huono tekijä


    • Sanoisin...

      Et yleensä silloin ,jos on rahaa runsaasti eikä raaskimisen puoleen osta itselleen mitään vaatteet mukaan lukien.

      Lapsena käytiin perheessä jossa oltiin niin pihejä että kun vietiin pari muovikassillista ruokaa niin niitä ei raaskittu tarjota vaan aina oli soppaa tai perunat ja kastike ja siinä oli laskettu 2 perunaa lärvi ja kastikkeet jaettiin kerralla.Leipäpaloja oli tasan yksi nuppia kohti.Kahvit aina keitettiin just ja tarkkaan sen mukaan mitä kukin sanoi juovansa ,jos olisitkin halunnut lisää niin voi voi et sanonut että joisit toisenkin kupillisen.

      Aina jouduttiin käymässä syömässä perheen kanssa ulkona kun nälissään oltiin ,mut sehän näkyi kaikessa tietenkin se saituus.

      Tottakait siinä tuli ero kun vaimolla sekos pää siihen pihtaamiseen eli pisti yksinkertaisesti "haisemaan" eli pisti rahat menemään.

      Miehen kanssa olen edelleen tekemisissä ja ihmettelee miksi on niin saita vaikka tajuaa että elämästä pitää nauttia...No nyt reissaa thaimaaseen ja tuo tyttöjä et eiköhän se siintä vähän elämisen meininkiä saa ,mut pihiys kaikessa aina loistaa...tv:tä ei raaski paljon katsoa ajaa aina pyörällä uusi auto seisoo tyhjän panttina yms.

    • makkara..

      60- luvulla maalla naapurilla oli oma tapansa säästää.
      Hän osti perjantaina kauppa-autosta lenkkimakkaran, laittoi sen muovisankoon, laski narussa kaivoon ja samalla otti sieltä ruokapöytään edellisellä viikolla ostetun samanlaisen makkaran vihertävänä ja limottuneena.
      Rahaa ja metsäomaisuutta niillä oli, mutta kyllä ne sairastikin.. mistä lie johtunut.

      >>>>>>>>>>>>>>>>>>>

      Tällainenhan on taasen oma legendansa, että säästetään jossain asiassa kymppi ja menetetään satanen. Halvat housut tai erittäin halpa auto.

      Tällainenkin sanonta on, ettei köyhän kannata halpaa ostaa.

      Useat meistä säästää ajamalla auton renkaat niin loppuun, että saavat sitten niillä sakot.

      Sellaisenkin säästäjän olen tavannut, kun talouspaperilla kuivas kätensä, niin laitto sen lappusen kuivaan ja käytti ties kuinka monesti uudestaan. Tuolla asialla vitsailtiin, että tuon jälkeen lappusen voisi käyttää vessareissulla, kuivata vielä kerran ja viimeksi sillä voi sytyttää uunin.

      60- luvulla oli, että kortonkejakin pesivät.

      Nykyaikaa on, kun jotain hankintoja ollaan tekemässä, niin kännykällä soitellaan kaikki seudun kauppaliikkeet muutamaan kertaan läpi, ennen kuin löydetään se halvin.
      Ei huomata, että puhelimen käyttökin maksaa.
      Tai autoillaan seudun kappaliikkeet ja toimitaan samoin... pensa maksaa.
      Jotkut meistä autoilee pitkästikkin pensamittarille, jossa tiedetään polttonesteen maksavan sentinkin vähemmän, kuin muualla.
      Oletettu säästö menee matkoihin.

      • elämys ja ihmetys

        Tätini keittää niin laihaa kahvia että olin pakotettu valkoiseen valheeseen, sanoin juovani vain teetä.
        Noh, sitten taasen mennessäni kylään sain teetä, kyllä, tosin se teepussi jota tarjottiin odotti minua jossain kipossa kuivuneena, sitä oli jo käytetty kuulemma kaksi päivää.
        Hän kyllä tarjoileen joskus ruokaakin, mutta, ennen ruokailua kysyy: "kuinka monta perunaa syöt."
        Ääääh.Kuitenkin hän on persoona joka usein valittaa muiden käyttäytymisistä ja tarjoiluista.

        En käy usein enää hänen luonaan,tosin mitään traumaa ei hänen nuukailunsa minulle tuottaneet.
        Olin vain salaa hyvin huvittunut.


      • Anonyymi

        Vikkulan mätäruoka vei henken Letkuperältä, mutta halpaa oli.


    • Robi
    • Pasimm

      Piheys on täysin samanlainen sairaalloinen kleptomaniaan, pyromaniaan, mustasukkaisuuteen verrattavissa oleva sairaus johon ei ole hoitomuotoa ja joka vain pahenee ihmisen vanhetessa. Sairaan pihi ihminen saa niin suuren tyydytyksen pienestäkin säästöstä että ovat sen takia valmiit pilaamaan ihmissuhteensa ja vaarantamaan jopa henkensä tai terveytensä. Länsimaissa ei vain jostakin syystä haluta oikein tunnustaa kyseistä sairautta nimeltä piheys.

    • .

      Minusta piheys on yli silloin, kun kaikessa tähdätään siihen ettei kustannuksia tule itselle.

      Kaikki toisten vanha hylkäämä kelpaa..

      esim. soitetaan toisen numeroon niin että soitto näkyy, mutta ennen kuin toinen vastaa suljetaan ja jäädään odottamaan vastasoittoa.

      Silloin kun törsätään toiselta tililtä enemmän, kuin säästetään toisella tilillä.. ESIM. tarjoustuote ja matkakulut

      Säästäväisyys on kahdenlaista
      1.) Pidetään talouden kokonais menot mahdollisemman tarkalla, ei osteta/hankita turhaa
      "Hankitaan vain se mitä ilman ei tulla toimeen."

      2.) säädellään kaikki kulutus mahdollisemman vähäiselle luonnonsuojelua silmällä pitäen.
      sähkö, vesi, liikenne (polttoaineet) tavarat ja vaatteet > käytetään loppuun eikä uusita muodin vuoksi..

      Ihan omaa luokkaansa olisi kaiken MUOVIN ja PAPERIN säästäminen
      Ei ilmaisjakelua > ei tilattuja lehtiä (lue netissä, kirjastossa)
      EI muovisia astioita huonekaluja kasseja
      Katsoa ja valita miten tuotteet ovat pakattu luontoa säästäen ja luontoystävällisesti. (ei muovia ei moneen kertaan pakattua)

    • '

      Mitä sä täällä kyselet jos et kommentteja artikkelissas hyödynnä, urpo!

    • ,viilaaja

      Pojat potkivat valokatkaisijaa koska sammuvat valot ärsyttivät, nyt on onneksi itsestään syttyviä ja sammuvia valoja.
      Entinen anoppini kysyi, tahdotteko jäätelöä, sitten hän leikkasi kaikille ohuen alle sentin paksuisen viipaleen. Sitten hän moitti vaaria, älä nyt enää laita kermaa kun on ihan valkoista, vaari suuttui niin että kaatoi kahvin viemäriin.
      Tytär puki sukkahousuja, anoppi oli vieressä kyykyssä vahtimassa, ettei hän heti niitä kynsillä riko.
      Miksi ostitte enemmän kuin yhden purukumin lapselle, mieheni suuttui niin, että lähti heti pois.

      Minä suutun jos joku nostaa äläkän pikkurahasta.

      Oma isäni käytti alushousuja kunnes niissä oli pelkkä kuminauha jäljellä. Keksin hankkia hänelle uusia ja muitakin vaatteita, hän ei raskinut pitää niitä ennenkuin lähti sairaalaan tai kaupunkiin muuten.

      Naapuri ei voinut nukkua kun unohdimme liiteriin valon.

      Olen itsekin niin pihi, että otan rikkinäisistä vaatteista napit ja usein vetoketjutkin talteen ja säästän rikkinäiset sukat kenkien kiillotukseen.

    • salarikkaat

      tunnen pariskunnan jolla rahaa 20miljoonaa euroa molemmilla mutta kiertävät kävellen kaikki kaupat , missä halvinta olisi. Ikää on jo reilusti yli 80v. ja aina samat tuulipuvut jo yli 15v. yllä. Onhan siitä tietysti se etu ettei rikkaaksi kaikki ryöstäjät arvaa, kun kjotonakin on rahaa kertanostoina 50.000 euroa.

    • Anonyymi

      Piheys on addiktio, aivan kuin huumeet, alkoholi. Mikä tahansa mihin jää koukkuun. Pihi ihminen ei ajattele sitä mitä pihistäminen tulee loppupelissä maksamaan. Ajellaan autolla tarjousten perässä ja loppupelissä kalliimmaksi tuli. Aivan sama kuin alkoholisti, se saa niin suuren tyydytyksen nousuhumalasta ettei enää ajattele milloin seinä tulee taas vastaan ja alkaa ongelmat. Pihi ihminen saa sen hetkisestä alennuksesta niin suuren tyydytyksen että tahuaa vasta jälkeenpäin että meni aikaa ja rahaa enemmän. Sillä ei ole väliä mitä maksaa kunhan saa vain sen alennuksen ja piheystyydytyksen .

      • Anonyymi

        Nevan isäntä säästi koivuntuohta ja sytytti takan tukulla viiskymppisiä


    • Anonyymi

      Appivanhempani ovat tulleet vuosi vuodelta yhä enemmän pihemmiksi, mitä olen ollut heidän kanssa tekemisissä. Olen ollut jo puolisoni kanssa yli 30 vuotta.
      He olivat töissä samassa tehtaassa, jossa puolisoni ja appiukko on juuri ollut aina oikein sairaalloisen pihi. Melkein aina olen nähnyt hänen pukeutuneen vain tehtaan lahjoittamilla paidoilla. Myös samaa vanhaa lahjaksi saatua verkkapukua edelleen mökillä ja vielä paikattua. Anopilla ei sentään ihan aina ole niitä muutamia paitoja. Myös rikki menneitä kenkiä paikataan ilmastointiteipillä ja käytetään mökillä.
      Heidän mökille meno on minulle aina vaikeaa ja ahdistavaa. Vesi kaivosta, ei sähköä kuin pienellä aurinkopaneelilla. Hyvin pieni mökki, aitta ja sauna sekä varasto. Mieletön määrä halkoja säästelty rakennusten taakse peittäen jo vanhoilla pressulla. Nyt kesällä 2022 käydessä heillä puolisoni ihmetteli ja kauhisteli halkojen määrää, että mihin hän niitä oikein säästelee, kun on just koht 80v. ja kerran viikossa saunassa ja vesipadassa lämminvesi 2-3 kertaa viikossa.
      Meidän oltua siellä muutamia päiviä, lapset halusivat joka päivä saunaan niin sen näki appiukosta, ettei tykännyt hänen halkojensa polttamista. Anoppi oli ihan mielissään tietysti lapsista. Myös meidän lähtemisenkin huomasin, että appi ei edes kunnolla tervehtinyt.
      Itse huomasin vielä monta muutakin kiristettyä piheyttä ja hirvitti: eivät käytä enää hammastahnaa, vain muutama kappale joitakin astioita ja muistakin irronnut korva liimattu!
      Ja tiedän sen jo heidän tavastaan, että 365 päivää vuodessa palanut ruskea kastike, pari perunaa, ei yhtään vihannesta, vain joskus punajuuri säilyke sekä puoliksi kuivannut ruisleipä. Välillä varmasti ostetaan jossakin tarjouksessa oleva porsaansuikaleet. Joulunakin lisätty vaan se pienin kinkku, jos sitäkään. Ja vieläkin löytyi vaikka mitä sairaalloista piheyttä. Onneksi muuttivat eläkkeelle päästyään hyvin kauas meistä lähelle mökkikuntaansa.
      Onneksi minun vanhemmilla ja puolisollanikin ihan toinen systeemi.

    • Anonyymi

      Persu

      • Anonyymi

        Kyllä appivanhempien yli mennyt sairaalloinen piheys oli jo outoa, jopa törkeää appiukon keksinnöistä. Kyllä niitä riittää.
        Aikuisen tyttäreni kanssa aina naurettiin, kun huomattiin jokin asia, missä pihistellään viimeiseen asti. Ja joitakin asioita seliteltiin kiertämällä, ettei niin voi tai näin... Kuitenkin takana paistaa suoraan, että pihistellään vaan. Syömisessäkin ja kahvissa. Enää juodaan vaan kuumaan vettä kahvin korvikkeena. Eikä laiteta hunajaa, kuten aiemmin. Voivotellaan, että joutuu heräämään yöllä vessaan. Ei sitä kahvia juoda edes aamullakaan.
        Kaikki tehdään vaan itse ja korjataan kerta toisensa jälkeen. Jopa jotain huonoilla laudoillakin tai ihan erilaisella kankaalla.
        Puolisoni sanoi myös jälkeen päin, että monet asiat olisi jo pitänyt heittää aikoja sitten pois. Niissä piilee jo vaarojakin, kun ei viitsitä korjata turvallisuuden vuoksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä appivanhempien yli mennyt sairaalloinen piheys oli jo outoa, jopa törkeää appiukon keksinnöistä. Kyllä niitä riittää.
        Aikuisen tyttäreni kanssa aina naurettiin, kun huomattiin jokin asia, missä pihistellään viimeiseen asti. Ja joitakin asioita seliteltiin kiertämällä, ettei niin voi tai näin... Kuitenkin takana paistaa suoraan, että pihistellään vaan. Syömisessäkin ja kahvissa. Enää juodaan vaan kuumaan vettä kahvin korvikkeena. Eikä laiteta hunajaa, kuten aiemmin. Voivotellaan, että joutuu heräämään yöllä vessaan. Ei sitä kahvia juoda edes aamullakaan.
        Kaikki tehdään vaan itse ja korjataan kerta toisensa jälkeen. Jopa jotain huonoilla laudoillakin tai ihan erilaisella kankaalla.
        Puolisoni sanoi myös jälkeen päin, että monet asiat olisi jo pitänyt heittää aikoja sitten pois. Niissä piilee jo vaarojakin, kun ei viitsitä korjata turvallisuuden vuoksi.

        Pihi tarjoaa kahvikupillisen sormustimesta, johon ei kahvia kaadeta piripintaan


    • Anonyymi

      piheyttä on monenlaista. a) Sellaista piheyttä että pihistää rahan kanssa ( vaikka rahaa olisikin) eikä osta itsellensä tarpeellisia lääkkeitä, terveellistä ruokaa tai uusia vaatteita. b) Toinen piheyden muoto on että kaikki kotona ja päällänsä on loppukulutettua rojua. Romuinen rikkinäinen vasara, tylsä saha, rikkinäiset silmälasit. Niillä sitten väkisinkin yrittää tehdä tuhertaa muttei saa kuin sutta ja sekundaa aikaiseksi. c) kaapit on täynnä pilaantunutta ruokaa ja tavaraa joita ei raatsi viedä kaatopaikalle. Haju on sietämätön ja tilanahtautta joka puolella.
      Liika ja vääränlainen piheys on iso terveys ja turvallisuusriski ja laskee huomattavasti elämänlaatua ja elinajanodotetta.

    • Anonyymi

      Sitten kun ab- laki ja eutanasia yhdistyvät keskenään.

    • Anonyymi

      Huomasin ennen itsessäni mökkimatkoilla (400km) että säästeliäästi ajaen auto vei 0,5 l vähemmän satasella, eli 2 euroa, mutta matka vei kauemmin, eli täytyi käydä ylimääräisellä pullakahvi/ vessatauolla, joka maksoi 10 euroo kahdelta. Eli kannattaa ajaa reippaammin. Muuten, törkeen hintaset pullakahvit nykyisin huoltoasemilla, 5-6 e.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      3010
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      26
      2089
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2034
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      91
      1863
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      71
      1573
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1232
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1221
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe