Kärsiikö...

Lintunen

Kärsiikö lintu jos se joutuu elämään pienessä häkissä? Luonnossahan ne saavat lentää satoja kilometrejä... luulisi että ne edes joskus kaipaisivat vapautta häkeissä. Mielestäni linnut ovat ihania, mutta tarkkailen niitä mieluuummin luonnossa kuin häkissä. Mielipiteitä kiitos!

2

196

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -M-

      Enpä tosiaan jaksa uskoa että häkissä syntynyt ja kasvanut eläin pystyisi kuvittelemaan tai kaipaamaan mitään niinkin abstraktia asiaa kuin vapaus, ei sillä yksinkertaisesti ole mitään tietoa tai kokemusta asiasta. Luonnosta pyydystetyt linnut, ainakin isoimmat ja älykkäimmät voivat jo olla vähän eri juttu vaan niitähän ei lemmikiksi pidäkään ottaa.

      Jatkuvasti liian pienessä ja virikkeettömässä häkissä pidettynä lintu kyllä taatusti kärsii liikunnan ja tekemisen puutteesta. Jos häkki ei ole hyvin suuri lentohäkki pitääkin lintua lennättää säännöllisesti huoneistossa vapaana, jotta se pysyy terveenä. Asianmukaiseen hoitoon kuuluu järjestää isoimmille linnuille myös tekemistä häkkiin siksi aikaa kun linnun on siellä oleskeltava.

      Normaalille, hyvinhoidetulle lemmikkilinnulle häkki on sen oma koti ja turvapaikka, jossa sillä on aina ruokaa ja juomaa ja lepopaikka tarjolla, ei mikään ahdistava vankila, johon etenkin asiaan perehtymätön ihminen oman mielikuvituksensa ja ajatusmaailmansa turvin häkin usein rinnastaa. Linnulla on oltava oikeus olla lintu, ei mikään kummallinen höyhenikäs ihminen jolla on ihmisen ajatukset ja toiveet.

      Hyvin kuvaava on eräs tosielämän kirja, jossa kirjoittaja (Durrel) takavuosina pyydysti eläimiä luonnosta eläintarhoille. Maassa ilmaantuneiden levottomuuksien takia hän kuitenkin joutui ennen lähtöään päästämään lähes kaikki eläimet takaisin luontoon, mutta usean päivän ajan linnut ja monet muutkin eläimet sitkeästi palasivat häkkeihinsä ilmaisen aterian ja palvelun toivossa. Että se siitä suuresta vapaudenkaipuusta.

      Omat lintunikaan eivät ikinä mitenkään protestoi häkkiin laittamista vastaan tai näytä ahdistuvan sielläolosta, yhtä kyllä saa häkistä olla välillä paimentamassa pois ettei ihan koko aikaa siellä nökötä. Useimmiten kun paikalla ollaan linnut vaeltavatkin häkkiin ja sieltä pois ihan oman halunsa mukaan.

      Lämpö, suoja, ruoka ja seura on monesti eläimelle ja ihmisellekin paljon tärkeämpää kuin se että saa värjötellä taivasalla vapaudessa nälän, tautien ja petojen armoilla. Erilaistahan luonnossa on toki elää kuin lemmikkinä, mutta enpä usko että moni ihminen itse haluaisi mukavasta mutta rajoittavasta työ-koti-kauppaelämästä "vapauteen" luoliin ja luontoon asumaan ja keräilemään ruokansa sieltä mistä irti saa niin kuin "luonnollista" olisi, vaikka vastaavaa eläimille toivoo. Moni rakastettu ja vähän hemmoteltu koirakin on taatusti paljon onnellisempi ihmislaumassa talossa asuessaan sen sijaan että se nakattaisiin metsään toteuttamaan "luonnollisia vaistojaan" ja taistelemaan paikastaan laumassa ja saalistamaan hirviä.

      Eli jos lintu (tai mikä tahansa eläin) asianmukaisesti hoidetaan ja asumukset ovat suositusten mukaisia niin ei lemmikeissä pitäisi mitään epäeettistä olla, molempia osapuoliahan lemmikinpito myös hyödyttää, vaikka toki jostain joutuu luopumaankin.

      • sdfg

        Oletetaan, että sinulle syntyy lapsi, joka sijoitetaan heti syntymänsä jälkeen vankityrmään. Lapsesi elää koko elämänsä vankilassa, eikä tiedä ulkopuolisesta maailmasta muuta, kuin mitä ikkunasta sattuu näkemään. Sinulla ei varmaan ole mitään tällaista menettelyä vastaan - koska eihän lapsesi tiedä paremmasta? Vapaus on lapsellesi täysin abstrakti käsite, miten se voisi sitä kaivata? Uskot, että lapsesi saa elää täysin normaalin ja hyvän, inhimillisen, elämän?

        Kyllä täytyy syvästi vihata eläintä, jota vuosikausia pitää häkissä, ilman omaa syytään koko elämäkseen tuomittuna vankilaan. Ja vielä kutsuu lemmikiksi kidutettavaansa! Eikö teillä häkkilintujen omistajat koskaan tule huono omatunto pahuutenne takia? Häkkilinnun omistaja ja turkistarhaaja ovat molemmat moraalisesti yhtä mätiä.

        Jokaisella eläinyksilöllä pitäisi olla oikeus pyrkiä toteuttamaan omaa luonnollista elintapaansa. Ei ole olemassa eläinlajia, jonka yhdenkään yksilön luonnollinen ympäristö olisi teräshäkki.

        Hävetkää!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      123
      9726
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      50
      2847
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      170
      2634
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2059
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1816
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      15
      1637
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1547
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      15
      1505
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      11
      1449
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1336
    Aihe