Sauvasirkat

Tuleva sauvasirkkaomistaja

Hei. Olen hankkimassa pari sauvasirkkaa ja minulla olisi pari kysymystä.

1. Minkälainen terraario pitäisi olla?

2. Mitä terraarioon pitää laittaa?

3. Mitä ne syövät?

4. Minkälainen on niiden uloste? Ovatko ne sisäsiistejä?

5. Kauan ne elävät?

6. Voiko niitä käsitellä?

7. Monta sirkkaa kannattaa ottaa?

8. Pariutuvatko ne nopeasti?

9. Tarvitaanko siihen uros ja naaras?

10. Lisääntyvätkö ne räjähdysmaisesti? Täyttyykö asunto sirkoista? Onko niille vaikea löytää koti?

11. Onnistuuko kasvatus?

12. Miten paljon ne maksavat?

13. Miten niitä hoidetaan?

Kiitos vastuksista!

19

12187

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Keggis

   Oletan, että olet hankkimassa yleisimpiä ruskosauvasirkkoja (carausius morosus), joten vastaan kysymyksiisi niiden hoidon perusteella. Suurin osa näistä ohjeista sopii myös muiden sauvasirkkojen hoitoon.

   1. terraario määräytyy sauvasirkkojen määrän perusteella - 20 l faunaan voit hankkia jo nelisen sauvasirkkaa, 50 litraiseen kymmenen jne.

   2. Terraarion pohjamateriaaliksi sopii hyvin talouspaperi - se on helppo vaihtaa ja siitä erottaa ulosteet ja munat helposti. Tärkein sisustus ovat oksat - muuta et välttämättä edes tarvitse.

   3. Ruskosauvasirkat syövät kasvien lehtiä. Lähes kaikkia myrkyttömien kasvien lehtiä voi tarjota. Mieluisinta ruokaa kuitenkin tuntuvat olevan Rubus - suvun kasvien lehdet: karhunvatukka, vadelma, suomuurain (lakka, hilla), lillukka, ja tuoksuvatukka. Myös orapihlajan, koivun ja tammen lehdet maistuvat monille sirkoille. Talviaikaan sirkat ruokitaan salaatinlehdillä ja ohueksi leikatuilla kurkunsiivuilla. Voit myös pakastaa kesällä lehtiä talven varalle, tai kasvattaa ruokakasveja itse.
   Jotta ruokalehdet pysyvät kauemman tuoreena, suositeltavaa on laittaa terraarioon koko oksa lehtineen päivineen.

   4. Sauvasirkan uloste on pienen pieni ruskea/musta "pitkula" Ne erottaa munista siitä, että munat ovat usein hiukan vaaleamman ruskeita, ovaalinmuotoisia ja niiden toisessa päässä on vaalea kohta, josta sirkat tulevat ulos aikanaan.
   Sauvasirkat, kuten muutkaan hyönteiset, eivät periaatteessa ole sisäsiistejä - eivät ne kuitenkaan ulosta niin hirveästi, ettetkö voisi niitä kädelläsi ja lattialla pitää.

   5. Ruskosauvasirkka elää n. 0,5 - 1,5 vuotta. Vuosi on jo saavutus sauvasirkalle.

   6. Voi. Niitä käsitellessa täytyy kuitenkin olla kärsivällinen ja varovainen, sillä ne voivat pudottaa raajojaan. Raajat tosin kasvavat takaisin pikku hiljaa.

   7. Ota niin monta kuin mielesi tekee ja terraarioosi sopii - itse aloitin kuitenkin kahdella sirkalla.

   8. Sauvasirkat eivät pariudu, mutta sukukypsyyden näkee punertavista jalkojen tyvestä - silloin munia voi odottaa.

   9. Ei tarvita. Koiraat ovat erittäin harvinaisia, niitä esiintyy vain n. yksi tuhannesta. Ja tällöinkin koiraat ovat yleensä lisääntymiskyvyttömiä. Ruskosauvasirkka onkin partenogeneettinen, eli naaras munii munia, joista kuoriutuu poikasia ilman hedelmöitystäkin.

   10. Ruskosauvasirkka lisääntyy varsin paljon sukukypsyyden saavutettuaan, mutta munat on helppo heittää vessanpönttöön tai murskata, jos ei halua niitä pitää. Asuntosi ei täyty sirkoista jollet niin halua. sauvasirkkoja voit kaupitella/antaa ilmaiseksi netissä tai tarjota eläinkauppoihin. Kovin montaa munaa ei kannata kerralla antaa kuoritua, ettei niitä sitten ole liikaa. Jotkut kasvattajat/omistavat antavat/myyvät poikaset jo munavaiheessa.

   11. Kyllä onnistuu, kuten edellisessä vastauksessa jo varmaan tuli ilmi.

   12. Ruskosauvasirkkoja annetaan ilmaiseksi, eivätkä ne maksa ainakaan 5 euroa enempää. Keskihinta eläinkaupoissa on 2 - 5 euroa.

   13. Ruskosauvasirkat ruokitaan joka/joka toinen päivä ja terraariota sumutetaan päivittäin vedellä, jotta ne saavat juodakseen. Pohjapaperi vaihdetaan muutaman päivän välein ja kun se on likainen. Siinä se.

   • Keggis

    ... lisäisin vielä, että terraarion korkeus pitää olla väh. pari kolme kertaa sauvasirkan pituus, sillä ne luovat nahkansa roikuuessaan oksasta.


  • 1. Minkälainen terraario pitäisi olla?
   - Terraarioksi käy mikä tahansa läpinäkyvä laatikko, purkki tai rasia, joka on riittävän iso. Myös eläinkaupoista ostettavat muoviset ja lasiset terraariot käyvät. Terraarion ilmanvaihto pitää järjestää lajin vaatiman ilmankosteuden mukaan.

   2. Mitä terraarioon pitää laittaa?
   - Terraarioon pitää laittaa lasipurkki ja siihen oikeanlaisia ruokaoksia, joissa tuoreita ja hyväkuntoisia lehtiä. Terraarion pohjalle olisi hyvä myös laittaa jokin alusta. Pohjamateriaaliksi käy esimerkiksi talouspaperi, kangas, sanomalehti, turve, hiekka tai vermikuliitti. Itse suosin sanomalehteä ja talouspaperia. Turve on hyvä alhaisen ilmankosteuden terraarioissa, mutta sitä kosteammissa se homehtuu. Terraarioon on suositeltavaa laittaa myös tukevia oksia. Halutessaan terraariota voi sisutaa myös kivillä ja kannoilla, mutta niistä ei ole sirkoille minkäänlaista hyötyä.

   3. Mitä ne syövät?
   - Kummitussirkat (joihin lukeutuu kummitussirka, sauvasirkat ja vaeltavat lehdet) syövät kasvien lehtiä. Jokaisella lajilla on omanlaiset mieltymykset, mutta monet lajit syövät samoja kasveja. Näitä ovat esimerkiksi vadelma, tammi, pihlaja, orapihlaja, leppä ja ruusu. Muutamat lajit suostuvat syömään myös ruokakauppojen salaatteja ja yrttejä sekä kukkakauppojen kasveja.

   4. Minkälainen on niiden uloste? Ovatko ne sisäsiistejä?
   - Kummitussirkan uloste on kuiva pitkulainen papana. Sen koko riippuu lajista.
   - Kummitussirkat eivät ole sisäsiistejä, joten jos ne päästää huoneeseen vapaaksi, ne tiputtelevat kikkareita ympäri huonetta.

   5. Kauan ne elävät?
   - Elinikä riippuu lajista, hoidonlaadusta ja sukupuolesta. Pitkäikäisimmät lajit elävät jopa yli vuoden, lyhytikäisimmät koiraat vain puolisen vuotta. Yleisesti ottaen naaraat elävät pidempään kuin koiraat.

   6. Voiko niitä käsitellä?
   - Voi, mutta sitä ei kannata tehdä turhanpäiten. Kummitussirkkojen jalat vahingoittuvat kovakouraisessa käsittelyssä ja ne todennäköisesti myös stressaantuvat siitä. Joillain lajeilla on lisäksi myrkkyä ja/tai teräviä piikkejä, joilla ne puolustautuvat.

   7. Monta sirkkaa kannattaa ottaa?
   - Niin monta kuin uskoo jaksavansa hoitaa ja kuinka monta on mahdollista asuttaa. Isot lajit vievät terraarionsa kanssa paljon tilaa. Sirkkojen puolesta lauman koolla ei ole mitään merkitystä, vaan ne viihtyvät hyvin myös yksin.

   8. Pariutuvatko ne nopeasti?
   - Muutaman päivän sisällä siitä, kun molemmat ovat aikuisia.

   9. Tarvitaanko siihen uros ja naaras?
   - Ei kaikilla lajeilla. Osa lajeista pystyy lisääntymään myös partenogeneesillä, osa vain sukupuolisesti, jotkin jopa molemmin tavoin.

   10. Lisääntyvätkö ne räjähdysmaisesti? Täyttyykö asunto sirkoista? Onko niille vaikea löytää koti?
   - Poikasten kuoriutumista on helppo kontrolloida tuhoamalla ylimääräiset munat pakastamalla, keittämällä tai rikkomalla. Näin ollen, ne eivät lisäänny räjähdysmäisesti kuten kotilot, jos pitää huolen, että munat eivät loju terraariossa liian kauan.
   - Poikasille löytyy koteja välillä helposti, joskus taas ei niin millään. Siksi poikasia kannattaa hautoa vain sen verran kuin niitä itselle maksimissaan mahtuu.

   11. Onnistuuko kasvatus?
   - Riippuu lajista. Toiset lajit lisääntyvät erittäin helposti, joillain lajeilla se voi olla vähän haasteellisempaa. Yleisesti ottaen se onnistuu hyvin, jos huolehtii, että munat eivät homehdu haudonnan aikana ja että kuoriutuneet poikaset saavat oikeanlaista ruokaa ja riittävästi kosteutta.

   12. Miten paljon ne maksavat?
   - Useimmat harrastajat ainoastaan lahjoittavat poikasia ja munia yleisen periaateen mukaisesti. Eläinkaupat veloittavat niistä 2-5€. Eurycantha calcarata ja Extatosoma tiaratum saattavat olla kalliimpiakin.

   13. Miten niitä hoidetaan?
   - Hoitotoimiin kuuluu päivittäinen sumutus. Muutaman päivän välein terraarionn tulee myös lisätä ruokaa ja lasipurkkiin vettä. Silloin tällöin olisi hyvä vaihtaa vesi kokonaan. Terraarion siivouksen voi suorittaa silloin kun terraario alkaa näyttää likaiselta. Joka kerta ei tarvitse pestä koko terraariota, vaan pelkkä pohjanmateriaalin vaihto riittää. Jos terraariota pestessä joutuu käyttämään pesuainetta, se tulee huuhdella huolellisesti pois, ettei sitä joudu sirkkojen elimistöön.

   Kiitos vastuksista!
   - Oli ilo auttaa. :)


   • Tii.nu kirjoitti:

    Kannattaa rekisteröityä kummitussirkkaharrastajien foorumille. Minut löytää sieltä nimellä Tiinu.

    http://www.createphpbb.com/kummitussirkatf/

    Kehotan sinua lukemaan kokonaan Suomen parhaat sirkkasivut: http://www.sirkat.net . Sinulla ei pitäisi olla mitään kysyttävää enää sen sivuston lukemisen jälkeen. :)


  • sirittäjä

   Itselläni on tällä hetkellä 4 sauvasirkkaa: Nini, Nani, Noni ja Neni. Ne ovat ihania sirkkoja! Tässä vastauksia kysymyksiisi omalta kokemukseltani:
   1. Meidän sirkat asuu 30 cm. korkeassa terraariossa joka on pituudeltaan(vaakasuunnassa) n. 40 cm.
   2. Terraarion pohjalle voi pistää talouspaperia, joka on helppo vaihtaa eikä "haise" kuten turve..
   3. Sirkat syövät monipuolisesti kasvinlehtiä. Voit antaa esim. salaattia, koivun, karhun-
   vatukan ja vadelman lehtiä.
   4. Sirkan uloste on mustaa ja aika pitkulaista.
   Ei haise.
   5. Kaksi edellistä sirkkaani eli vain puolisen vuotta =(
   6. Sauvasirkkaa voi käsitellä varovasti ja äkkinäisiä liikkeitä kannattaa välttää. Pelästyessään/ärsyyntyessään sirkka voi pistää jalallaan, jonka pää on neulanterävä.
   7. Sirkkoja voi ottaa joko yksin, pareittain tai isossa ryhmässä.
   8. Sirkat eivät pariudu kuten joku edellisistä vastaajista vastasikin... =)´
   9. Sirkkanaaras voi tuottaa munia ilman koirasta.
   10.Ei lisäänny räjähdysmäisesti. Kun terraarion tiiviydestä pitää huolen, ei asunto täyty sirkoista. Yleensä sirkoille löytyy koti helposti.
   11. Onnistuu.
   12. Omat sirkkani maksoivat eläinkaupasta vain muutaman euron. Onneksi =)
   13. Talouspaperi/turve vaihdetaan kun siltä alkaa näyttää (sotkeutuu kakkaan ja muuhun.)

   Hyvä päätös hankkia sauvasirkka, aivan ihania
   otuksia! =0

  • nunninen

   montako munaa ne munii???

  • ronya2

   4 per päivä:)

  • SauvistenOmistaja

   Ruoka: salaatti ja kurkun siivut.
   Terraaroon oksia.
   Sumuttele niiden terraariota 2 kertaa päivässä.
   Niitä voi käsitellä.
   Yöeläimiä.
   Ne lisääntyy ilman toista osapuolta.
   Ne elävät korkeintaan 2 vuotta.yleensä 1vs.
   Halpoja,50 sentistä 10 euroon.

   • Kuikula

    Käykö terraarioksi eläinkaupan 16 litrainen faunaboksi, jonka korkeus on 24 cm?


  • vastaaja123

   2 kysymyksen vastaus on myrkyttömiä lehtiä

  • kummitussirkka

   minulla on kummitussirkkoja ne tykkää vuorenkilvistä mun edellinen sirkka lisäänty vuosi sitte neitseellisesti ja terraario o täynnä poikasii iines on niistä mun suosikki hankin myös sauvasirkkoja tulevaisuudessa minusta kummitussirkat on hauskoja lemmikkejä

  • SirkkaLemmikkinä

   Moi kaikki itelläni oli sauvasirkka, mutta kuoli vuosi sitten. Sanon vaan, että sain sen ilmaiseksi Botaniasta (perhospuutarha). Ja kaikki tiedot sauvasirkan hoidosta sain sirkat.net sivustolta :D

  • Sirkka4

   3.Kaikenlaisia lehtiä
   5.Suunnilleen 12kuukautta
   6.Sauvasirkat on helppo otta kädelle mutta vaikea saada pois:D
   7. 2-4 tai enemmän
   8.Aika nopeasti
   9.Jos on esm pelkkä naaras niin poikasista tulee naaraan kaksoisolentoja eli 100% myös naaraita
   10.Jotku sauvasirkka naaras lajis tekee jopa 1000 munaa, jos "käy" tuuri niin tulee esm 100 niin ei se ole helppoa eikä VÄLTTÄMÄTTÄ vaikeaakaan
   12.Monet antavat ilmaiseksi mutta suurin hinta on yleensä noin 5e

  • Anonyymi

   Minullakin on kysymys. Pian sen jälkeen kun sain sauvasirkkani kotiin, se menetti kaikki raajansa. Se ei pysty liikkumaan, joten mistä tiedän onko sillä nälkä tai jano?

   • Anonyymi

    Et oikein mistään. Sirkan alla ja edessä kannattaa pitää ruokaa jatkuvasti. Minusta tuntuu, että jalattoman sirkan elämä ei ole elämisen arvoista.


  • Anonyymi

   Kirjoitan aika myöhään tänne keskusteluun mutta olisi kuitenkin yksi kysymys.
   Mitä jos lähtee reissuun/matkalle päiviksi tai jopa viikoksi? Mitä silloin sirkoille kannattaa tehdä? Olisiko tietoa kauan ne selviävät yhdellä runsaalla veden suihkutuksella ja kunnon määrällä ruokaa? Mitä kannattaisi tehdä? Vai onko mitään tehtävissä.

   • Anonyymi

    Samaan kysymykseen tulin etsimään vastausta. Voiko niille jättää, esim pieniä vesikulhoja matkan ajaksi? Osaavatko käydä juomassa niistä? Ruukkusalaatti terraariossa riittää meillä viikon verran, mutta tuo veden saanti matkan ajan mietityttää.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Samaan kysymykseen tulin etsimään vastausta. Voiko niille jättää, esim pieniä vesikulhoja matkan ajaksi? Osaavatko käydä juomassa niistä? Ruukkusalaatti terraariossa riittää meillä viikon verran, mutta tuo veden saanti matkan ajan mietityttää.

    En ole kunnon asiantuntia ja samaan kysymykseen etsin vastausta, mutta vesikulhoa älä jätä. Sirkat hukkuu tosi helposti.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sähköpotkulautaonnettomuus

   Nyt sitten sattui ja pahasti! Uutisen mukaan 3 alle 15-vuotiasta olisi ollut samalla sähköpotkulaudalla liikkeellä. T
   Vantaa
   278
   3530
  2. Nainen, viime yönä ajattelin sinua ja itkin

   On vain niin ikävä, enkä tunteilleni mitään voi. Olisit minun iloni, olisit minun päiväni ja aurinkoni, mutta nyt olet p
   Ikävä
   73
   2280
  3. No nainen...

   Mitkä on fiilikset nykyään?
   Ikävä
   114
   1590
  4. Ole rohkeampi kuin koskaan

   ja kerro tähän suoraan kaivattusi nimi
   Ikävä
   77
   1458
  5. Skuuttikakarat itse syypäitä onnettomuuteen - Yle syytti autolijaa

   Tulokulma uutisissa oli se että – vaikkakin peitellysti – autoilija olisi ollut jotenkin yksin syypää tapahtuneeseen onn
   Maailman menoa
   314
   1397
  6. ABC Kuinka monta samaa kirjainta yhteensä

   ..yhteensä teillä on etu ja sukunimissänne? Uskallatko laittaa ne kirjaimet? Hyvä aika tunnistaa ja tavata se oma kaiva
   Ikävä
   99
   1279
  7. Oulussa puukotettu lasta

   Onko perussuomalaiset huolissaan julkisten tilojen turvallisuudesta. Miten sisäministeri Rantanen suhtautuu lapsiin kohd
   Perussuomalaiset
   364
   1277
  8. Mitä asiaa tai ominaisuutta kaipaat eniten

   Ikäväsi kohteessa?
   Ikävä
   66
   1268
  9. Mitä et sietäisi kumppaniltasi

   Onko jokin asia tai asioita joista et haluaisi joustaa tai riita tulee eli haluat tehdä sen itse tai omia
   Sinkut
   77
   1204
  10. Mitä tekisit jos

   täällä ois viesti sulle, otsikossa sun etunimi ? Ja viestissä sanotaan "minä rakastan sua" ja allekirjoituksena kaiva
   Ikävä
   84
   1090
  Aihe