Plitvicen kansallispuisto

rekisteröity nimimerkki

En löytänyt keskusteluista tietoa kyseisestä kansallispuistosta, oletteko käyneet? Kertokaa ihmeessä kokemuksia! Kuvien perusteella vaikuttaa lähes paratiisilta. Ja sitten se tärkein, millä sinne kannattaisi matkustaa Baska Vodasta? Paljonko tulee kilometrejä? -kiitos-

6

3351

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eu01

      Itse kävin 80-luvulla, joten kovin ajankohtaisia tietoja en voi antaa, mutta luontohan on siellä upea. Yleensä hotellit ja/tai paikalliset matkatoimistot myyvät valmiita matkapaketteja, kannattaa kysyä. Tässä esimerkki http://www.shuttle.hr/Etourism/Eplitvice.asp

    • Anna-Anna

      Paratiisista en tiedä, mutta kaunis paikka se on ja ehdottomasti käymisen arvoinen.

      Puisto on kauniiden järvien muodostama ketju, jossa järvien välillä on pieniä putouksia ja koskia. Turisteille rakennettu polku, joka enimmäkseen on puusta rakennettuja siltoja, mutkittelee näiden järvien ja putousten välissä. Reittivaihtoehtoja on muutamia, voi kiertää lyhyemmän reitin tai pitemmän. Itse kiertämäni reitti oli muistaakseni se keskipitkä, johon piti mennä 5 - 6 tuntia aikaa. Ei ihan riittänyt, kävelin hitaasti ja otin hurjan määrän kuvia, eli koko päivä meni. Sellaisia turkooseja järviä ei suomalainen näe missään. Reittiä ei kokonaan kävellä, järven yli mennään sähköisellä laivalla ja ainakin me tulimme loppumatkan sellaisella turistijunalla.

      Puistossa ei voi kulkea missä tahansa, puiston kulumisen estämiseksi pitää pysyä näillä rakennetuilla poluilla. Yksi tapaamani pariskunta kyllä kertoi pyöräilleensä siellä ja tulleensa jotain eri reittiä puiston alueelle, mutta yleensä turistit pääsevät sinne kahden portin kautta ja maksavat luonnollisesti pääsymaksun.

      En valitettavasti osaa neuvoa yhteyksiä. Me olimme automatkalla. Tulimme Zagrebin suunnasta. Yövyimme muutaman kilometrin päässä olevan leirintäalueen (Korana) mökissä ja jatkoimme matkaamme rannikolle. Jokaisesta turistikohteesta on varmaan sinne retkiä.

      Toinen näkemisen arvoinen luontokohde on Krkan putoukset. Ja Baska Vodaa lähempänä olisi Paklenican kansallispuisto, joka on kyllä aivan erilainen, kiipeilijöille mainio retkikohde.

      • Anna-Anna

        Sen verran piti vielä lisätä, että kävin Plitvicessä viisi vuotta sitten, samoin Krkan putouksilla. Paklenican käynnistä on kolme vuotta.


    • Henttan

      Ohessa AL:n ja TS:n artikkelit Plitvicestä (hintatiedot ovat tietenkin hieman muuttuneet). Sinne on Baska Vodasta melkoinen matka, jos aikoo tehdä vain yhden päivän reissun. Olen itse käynyt Plitvicessä kahdesti, sekä touko- että syyskuussa. Kroatialaisten mielestä maailman kaunein paikka. Omasta mielestäni paratiisi ja ehdottomasti käymisen arvoinen retkikohde.
      Päivitetyt hintatiedot ja tiedot hotelleista löytyvät Plitvicen omilta sivuilta
      www.np-plitvicka-jezera.hr

      -----------

      AAMULEHTI 30.03.2007

      ANITTA HENTTONEN

      Plitvicen putousten turkoosi sinfonia

      Kroatian järviparatiisissa soi virtaavan veden mahtava kohina

      Kroatian sisämaassa sijaitseva Plitvicen järvialue on eittämättä Euroopan hienoin luonnonnähtävyys. Sen kauneus lyö ällikällä.
      16 kristallinkirkkaan järven helminauha solisee metsäisessä laaksossa, yli kilometriin kohoavien dolomiittivuorten ja korkean kalkkikivikanjonin sylissä.
      Vesi ryöppyää porrasmaisesti yläjärvistä alajärviin jatkaen lopulta matkaansa Korana-jokeen. Järvien väri vaihtelee syvän turkoosista tummansiniseen ja vihreästä harmaaseen valon suunnasta riippuen.
      Henkeäsalpaavat karstimaisemat ovat syntyneet miljoonien vuosien aikana virtaavan veden syövyttäessä pehmeää, kalkkikivipitoista maaperää.

      Luonnon ihmemaa

      Kahdeksan kilometrin pituinen järviketju on jatkuvasti muotoaan muuttava luonnonilmiö, jonka taikasana on travertiini. Lämpimässä ja kosteassa ilmastossa levät ja sammalet yhdessä veteen liuenneen kalsiumkarbonaatin kanssa muodostavat huokoista kiveä eli travertiinia.
      Kivikerrostumat ovat luoneet vesiesteitä synnyttäen alati muotoaan muuttavia vesiputouksia. Putousten kohdalla kerrostumat lisäävät putousten niskaa, eivät kuluta sitä - kuten tavallisesti tapahtuu. Näin putousmuodostelmien läpi virtaava vesi kulkeutuu joka vuosi eri paikkaan. Joidenkin vesiputousten on mitattu kasvavan useita senttejä vuodessa.
      Plitvice valittiin vuonna 1979 Unescon luonnonperintökohteeksi.
      Maailmanperintökomitean mielestä alue on poikkeuksellisen kaunis luonnonmaisema ja erinomainen esimerkki jatkuvasti meneillään olevasta ekologisesta muutoksesta.
      Matkailija voi patikoida huikeissa maisemissa vesistöjen äärellä tai kanjonin harjalla kulkevilla poluilla. Eksymisen vaaraa ei ole, eri värein merkityt kävelypolut ja vesistöjen pitkospuusillat on hyvin viitoitettu.
      Turkoosin värisellä Kozjak-järvellä voi risteillä pienillä sähkölaivoilla.
      Puiston keskellä olevalla piknik-alueella on muutama ravintola ja pöytäryhmiä omien eväiden syöntiä varten.

      Syksyn väriloisto, kevään vesipärskeet

      Keväällä vesiputoukset ja kosket tyrskyävät mahtavina - korkein putouksista on 76 metrin Veliki. Syksyllä ruska värittää maisemaa ja viininpunaiset syklaamit kukkivat suurina mattoina. Talvisin aluetta koristaa lumipeite ja joulu-tammikuuksi järvet saavat jääkannen.
      Sankoissa pyökki- ja kuusimetsissä jolkottelee susia, villisikoja ja karhuja.
      Lintubongarin silmiteltäväksi saattaa ilmestyä jokin puiston 150 lintulajista. Kalojen lisäksi järvissä asustaa kilpikonnia, rapuja, saukkoja ja vesikäärmeitä.
      Puiston yli 700 000 vuosittaisesta vierailijasta moni käy Plitvicessä vain päiväretkellä. Se on sääli, sillä järviparatiisi on ehdottomasti kahden, kolmenkin päivän vierailun arvoinen. Iltaisin kansallispuiston hotellialuetta ympäröi taivaallinen hiljaisuus, jonka rikkoo vain vesiputousten rauhoittava kohina.


      Hyvä tietää Plitvicestä

      Päivälippu aikuiset 9,50-15 e, lapset 7-18 v. 5,50-7,50 e (vuodenajasta riippuen).
      Kahden päivän lippu aikuiset 19 e, lapset 9 e (huhti-lokakuu).
      Päivälipun hintaan sisältyy pysäköinti sekä sähkölaivojen ja reitiltä toiselle kulkevien junien käyttö.
      Avoinna ympäri vuoden 8-19.
      Aamu parasta aikaa patikoinnille, muina aikoina usein suuria turistiryhmiä.
      Kansallispuiston pinta-ala 30 000 hehtaaria, järvien osuus 2 000 hehtaaria.
      Internet-sivut www.np-plitvicka-jezera.hr, www.tzplitvice.hr

      -------------------

      TURUN SANOMAT 14.3.2007
      Laskeutuvien järvien metsä

      LEIF SUNDSTRÖM

      Plitvicen järvialue keskisessä Kroatiassa lähellä Bosnian rajaa on maan hienoimpia luonnonnähtävyyksiä Plitvice saavutti aseman UNESCOn maailman perintökohteena 1979. Alue on ajoittaisista matkailijavirroista huolimatta säilyttänyt alkuperäisen ilmeensä ja rikkaan eläimistönsä; Plitvicen alueella on enemmän lajeja kuin missään muualla Kroatiassa ja monia sellaisia, joita ei muualla maassa tapaa.

      Plitvicen alue käsittää paljon muutakin kuin järvialueen, mutta siitä puisto ennen kaikkea tunnetaan. 16 erikokoista, jonoon asettunutta järveä valuttavat vettä lävitsee milloin pieninä puroina, milloin leveämpinä jokina, milloin kohisevina koskina. Vesi virtaa järvestä toiseen, mutta maa niiden välillä ei murru, sillä se on ammoisina aikoina muodostunutta kovaa karstikiveä, joka kestää vesimassojen jatkuvan liikkeen ja kitkan.

      Järvialueeseen tutustumiseen kannattaa varata aikaa ainakin 5-6 tuntia. Kannattaa myös lähteä liikkeelle aikaisin, sillä keskipäivän jälkeen polut ruuhkautuvat, kun erilaiset ryhmät ja koululaiset pääsevät liikkeelle. On suositeltavaa mennä aluksi yläjuoksulle bussilla, joita kulkee puolen tunnin välein. Matka sisältyy puiston pääsylipun hintaan, joka on 85 kunaa, eli noin 12 euroa. Kahden päivän lippu maksaa 95 kunaa. Ylhäältä voi lähteä kävelemään alaspäin pitkin pikkuteitä ja paalusiltoja, jotka ovat hyvässä kunnossa. Parhaiten järviin tutustuu kiertämällä kahdeksikkoa niiden ympäri, mutta kiireisimmän voivat laukata pitkin jompaakumpaa sivustaa alas.

      Järvialueen keskiosissa on Kozjak-järvi, jonka rannalta on venekuljetus lähelle hotellialuetta tai sitten alajuoksulle päin. Mikäli on lähtenyt ylhäältä liikkeelle, on suositeltavaa ottaa venekyyti (sisältyy hintaan) ja mennä lähelle Kozjakin toiselle puolen. Sieltä voi jatkaa edelleen kävelyä kohti alajuoksua, jonka maisemat ovat avarammat ja jossa sijaitsee alueen suurin putous Veliki Slap. Voi myös mennä suoraan alajuoksun suurille putouksille, mutta suuruus ei tässä yhteydessä tarkoita paremmuutta. Toki alajuoksulla on hienot maisemat, mutta jos sinulla on kiire ja pitää valita jompikumpi, niin mene yläjuoksulle. Senkin putoukset ovat komeita, mutta samalla siellä on paljon pienipiirteistä kauneutta, jota alajuoksulla on vähemmän.

      Plitvicen kansallispuisto sijaitsee 128 kilometriä Zagrebista ja noin 200 kilometriä Splitistä. Paras kulkuväline puistoon menemiseen on henkilöauto, joka mahdollistaa pysähtymisen kauniiden reittien varrelle. Mikäli autoa ei ole, on suositeltavaa ostaa joltakin matkatoimistolta järjestetty matka. Plitviceen kulkee kyllä busseja, mutta varsinkin sesonkiaikana paikan saaminen on epävarmaa.

      Järvien vieressä on muutama hotelli ja hiukan kauempana lisää hotelleja sekä pari leirintäaluetta. Ne ovat usein täynnä, joten ennakkovaraus on tarpeen. Hotellien lisäksi on paljon yksityismajoitusta kuten kaikkialla Kroatiassa. Siitä ilmoitetaan teiden varsilla sobe-zimmer-rooms-kylteillä. Majoitus tavallisen kroaatin yläkerrassa saattaa hyvinkin vetää vertoja hotellille ja maksaa vain murto-osan hotellihuoneen hinnasta.

    • rekisteröity nimimerkki

      Kiitokset! Tulipa kattava tietopaketti, josta on paljon hyötyä. 6.9 lähdetään ihka ensimmäista kertaa katsastamaan millainen paikka Kroatia on, kaunista vaikuttaisi olevan muuallakin kuin vain ko. kansallispuiston alueella =) Saas nähdä... Olisin kiinnostunut myös paikallisesta ruokakulttuurista, mitä kannattaa ehdottomasti maistaa?

      • Gorbo

        Moi
        Oltiin viime kesänä kyseisessä puistossa ja oli näkemisen/kokemisen arvoinen. Lippu yhdelle päivälle oli muistaakseni 100 paikallista eli 14 egeä. Hauska näky oli ihan pinnassa lilluvat "pummikalat" jotka söivät mitä tahansa turistit niille heittivätkin. Tämä oli tietenkin kiellettyä. Kalat chillailivat ihan pinnassa ja kun jotain tippui veteen kävi kauhea kuhina... Oltiin ite Senj -nimisessä paikassa 3 yötä ja sieltä oli vuoren yli ihan leppoisa matka ajaa autolla puistoon päiväksi ja illaksi takaisin. Senj on muutenkin kiva pikkupaikka hengähtää. Vaikuttava näky oli myös pommitusten aikaansaannokset, kivoja kuoppia puiston alueella. Balkanin sota alkoi sieltä ja oli havaittavissa historian havinaa, kun lähdettiin pohjoispuolelta kiertämään "oikoreittiä" takaisin. Kiva kärrytie, jossa ei oikein päässyt kääntymään ympäri ja kummallakin puolella miinoista varoittavia pääkallokylttejä. Pienet kiven kolinat säikäyttelivät kivasti. Elikä, ei kannata kartasta uskoa "oikoreittejä" kartasta. Suosittelen silti vuokraamaan auton, niin ei ole riippuvainen kuljetuksista plus pystyy käydä sobejen ovilla kolkuttelemassa yösijaa. Kroatiassa jengi puhuu enemmän saksaa kun englantia, mikä on pidemmän päälle ärsyttävää. Ilmastosta vielä sen verran, että rannikolla suhteessa korkeammalle sisämaahan esim k.o puistoon lämpötilaero on joku 10 astetta. Jos sulla on jotain kysyttävää, vastailen mielelläni, oli nimittäin tosi hyvä maa reissata


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      68
      4783
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      15
      2290
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1816
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1536
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      32
      1481
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1328
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1247
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. 23
      1102
    10. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1091
    Aihe