Aihe

Tarvitaanko takaajia?

marianneli

Oltaisiin avomiehen kanssa kiinnostuneita ostamaan asunto. Vanhempani ei tiedä muista lainoistani, esim. opintolainasta ym. Ja kysymys onkin voidaanko me ostaa yhdessä asunto ilman takaajia? käsittääkseni valtio takaa osan ja miten se loppu? Voiko ottaa ylimääräistä lainaa sitten siinä niin että yhdistää ne muut lainat asuntolainan kanssa ? onnistuuko jos takaamme toinen toistamme? emme ole naimisissa, asutaan yhdessä. Molemmilla vakkarityö. Kiitos :)

6

2603

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Takauksista

   Yleisesti ottaen tilanne hieman vaihtelee pankeittain, mutta se on suurin piirtein näin:

   1) Asunnon vakuusarvo: 75 % (vaihtelee hieman pankeittain)

   2) Valtion osatakaus: 85 % (90 % ASP-lainassa), kuitenkin enintään 25250 euroa ja 20 % lainasta (25 % ASP-lainassa)

   3) Muuta vakuutta tai omaa rahaa: 100 %, kuitenkin vähintään 15 % lainasta (10 % ASP-lainassa)

   ASP = Asuntosäästöpalkkio

   Muuksi vakuudeksi kelpaavat käteistalletukset, rahoitusvälineet, aiemmat kiinteistöt tai asunnot, arvoesineet, ... (pitää löytyä aina 15 % muuta vakuutta, vaikka ottaisittekin lainan vain osalle ostohintaa)

   Mikäli löytyy riittävästi vakuuksia, voidaan laina myöntää jopa 100 % asunnon ostoarvosta. On mahdollista myös "ostaa" 25 % loppuosalle oman takauksen (suunnilleen panttaatte/takaatte kaiken irtaimiston) mutta tämä on usein kalliimpi kuin valtion osatakaus (tällöin ei ole myöskään alkupalkkiota valtiolle jos laina on samalla valtion korkotukilaina). Myös muut henkilöt voivat toimia takaajina tuolle 15 %, mutta ilmeisesti yritätte välttää tätä.

   On mahdollista yhdistää kaikki lainat suuremmaksi asuntolainaksi, mutta teidän tulee konsultoida tarkemmin tästä pankkia. Mikäli laina tulee liian suureksi, pankki voi katsoa ettette kykene maksamaan lyhennyksiä, jolloin he eivät halua myöntää "riskilainaa". Raja on yleensä enintään noin 25 % bruttotuloista tai noin 40-45 % nettotuloista, mutta se vaihtelee hieman tapauksittain.

  • voi yhdistää

   asuntolainaan verotuksen takia mutta joskus asuntolainan voi puhua suuremmaksi ja ostaa loppurahoilla auton.

  • takaajana

   75 kiinteistö takuuna.lopun voi ottaa omiin nimiin.eka asunto nuorella menee ilman veroa myyjä maksaa myyntikulut
   rahansiirto,vakuutus muutto maksaa.ja jos korkokaton ottaa.kannattaa laskettaa valmiiksi kun oikea osuu on laina valmis.laskettaminen ei maksa mitään.ja osuuspankki ei veloita rahan nostostakaan-vielä

  • Velkakierre

   Ostettavan asunnon vakuusarvo on yleensä 70 % hinnasta. Valtio takaa 15 prosenttia. Yksinkertaisin keino hoitaa asia on tietenkin säästää itse loput eli 15 % hinnasta ennen asunnon ostamista. Jos säästätte 30 %, ette tarvitse edes valtion takausta.

  • ota siihen

   ulkopuolista takaajaa esim.garantia

  • yksinkertaista

   Pankit tarjoavat nykyisin erilaisia vaihtoehtoja takaajien käytölle: OmaTakaus, Luottotakaus jne. nimet vaihtelee pankista riippuen.

   Usein suositaan yhdistelmää asunto 70 %, valtiontakaus 15 % ja loput 15 % joko takaajan tai tuo edellä mainittu pankin "takaus". Ilmaisiahan nämä eivät ole vaan kuluja syntyy joko kertamaksuna tai vuosimaksuna takauksen määrästä. Ja valtiontakauskin maksaa 2,5 % takaussummasta (yleensä 15 % lainasta siis).

   Mutta yksinkertaistaen siis: 100 % asuntolaina onnistuu ilman takaajia kunhan muut asiat kunnossa eli riittävät tulot eikä maksuhäiriöitä.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Suomeen julistettu poikkeustila

   Ulkonaliikkumiskielto pikapuoliin.
   Maailman menoa
   293
   7071
  2. Hallitus sekaisin kuin seinäkello, olis kuitenkin pitänyt ottaa se Nyrkki

   Yle: Toisen asteen rajoitukset saavat hallituksen rivit rakoilemaan. "Nuorisojärjestöt vaativat koronanyrkkiä: Onko tilanne kenenkään hallussa?" Ris
   Maailman menoa
   272
   5209
  3. Helsingin Itäkeskuksessa maskipakko, valvotaanko sitä?

   Itiksessä on nyt maskipakko mutta valvotaanko sitä mitenkään? https://www.itis.fi/fi/ajankohtaista/kauppakeskuksessa-maskipakko
   Maailman menoa
   226
   4008