ABC työpaikkana

jonnnna22

onko kokemuksia millaista työskennellä ABC-huoltamolla, etenkin keittiössä? Millaiset työajat, tekeekö kaikki myös yövuoroja? Onko tarpeeksi ihmisiä töissä?

8

5984

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • DGH

      Tässä muutama vastaus..

      Keittiössä tehdään paljon joko valmiita ruokia lämmittämällä tai puolivalmisteista. Kaikkeen on tarkat ohjeet, joita ei saa muutella, jottei katteet mene. Ymmärrä se, että ketjun tavoite on tuottaa voittoa ja se tarkoittaa mm. sitä, että katteet pysyvät kohdillaan. Et saa siis laittaa ylimääräistä tomaatinsiivua vaikka kuinka mieli tekisi. Annos luvataan asiakkaalle 15 minuutissa, joten voit kuvitella, millaista helvettiä on kuunnella selkäsi takana vittuilua, jos annoksesi myöhästyy. Syynä tähän muun muassa sitä annosta edeltävät 45 annosta, jotka ovat keittiön ruuhkauttaneet.

      Keittiöt ovat suurimmaksi osaksi nykyaikaisia, ja tämä johtuu siitä, että kallispalkkaisen työntekijän ei tarvitse norkoilla paikoillaan ruoanvalmistuksessa, vaan uunit hoitavat homman valmiilla ohjelmilla.

      Omavalvontaa korostetaan, mutta voit kuvitella, miten se voisi koskaan toimia, kun ketju vaatii kovia teholukemia ja osuuskauppa myös? Paperilla aina selitetään, että ihmisiä on kyllä tarpeeksi töissä, mutta älä luule, että siellä pystyt rauhassa tauoilla istumaan. Sinun on osattava kaikki, eikä pelkästään keittiön puoli.

      Yövuoroja tehdään 24h auki olevilla asemilla, ja yleensä johtoporrasta lukuun ottamatta kaikki tekevät yövuoroja. Niitä voi olla useampi peräkkäin. Varaudu myös siihen, että olet töissä jouluaattona, juhannuksena, synttärinäsi.. on muuten melko surullinen fiilis, kun katsot jouluaattoiltana ulos hämärtyvään iltaan, tietäen, että perheesi istuu jouluaterialle, saunoo, availee lahjoja.. rentoutuu. Sinä sen sijaan peset paskaista pihviparilaa, myyt harvoille asiakkaille seissyttä kahvia, tyhjentelet roskiksia ja kuuntelet kännisen rekkakuskin tilitystä siitä, miten tänäkään jouluna hän ei päässyt lastansa näkemään. Tai uutenavuotena näet raketit työpaikkasi ikkunasta ja aamuyön tunnit kuluvat paimentaessa kännisiä lapsia ja huhkiessa hullun lailla pizzaa ja burgeria vääntäen.

      Aamuvuoro voi olla 6-14, iltavuoro 14-22 ja yöhuki 22-06, sekä kaikkea siltä väliltä. Vuorosi voi venyä pitkäänkin, jos annat sen venyä, sillä et ikinä voi ennustaa päivän kulkua. Jos lähdet, jätät työkaverisi pulaan. Jos jäät, sinulta tullaan vaatimaan joustavuutta jatkossakin. Vuorot voivat vaihdella 4-10 tunnin mittaisina.

      Sinun on osattava tehdä monta asiaa samanaikaisesti. Kun pihvisi paistuu, käyt juoksemassa kahvikassalla ja teet pari lottokuponkia. Käyt heittää ranskalaiset paistumaan, ja juokset pakkaseen hakemaan äkkiä tyhjiin vetolaatikkoihin tavaraa. Asiakkaat tuhahtelevat ja hakkaavat kolikoita tiskiin, koska kukaan ei jouda heitä palvelemaan. Annoksen tehtyäsi kiikutat sen juoksujalkaa pöytään, jossa asiakas muuttaakin mieltään ja ottaakin annoksensa ranskalaisten sijasta muusilla.

      Hän voi tehdä niin ihan vapaasti, ja sinä juokset äkkiä hakemaan muusia.. jota ei ole enää. Olet juuri aloittanut vuoron, etkä ole päässyt tarkistamaan laatikoita, vaan olet joutunut hyppäämään suoraan parilan ääreen. Aamuvuoro häippäsi jättäen paskan taakseen. Valitse: käytkö sanomassa asiakkaalle, että se on loppu ja saat haukut, vai teetkö pikamuusia mikrossa ja saat siitäkin haukut, kun annoksen uudelleentekeminen kestää niiiiin kauan?

      Kun ymmärtää, ettei kukaan yritys oikeasti tee asioita toisten hyväksi, vaan pohjimmainen syy on tuottaa voittoa, niin siihen hektiseen hulluuteen saattaa suhtautua kohtuullisen hyvin. Vapaapäiviä voi olla useampi peräkkäin, mutta yleensä takana tai edessä on todella pitkä työputki. Viikonloppuisin tehdään tulosta, jolloin harvemmin saat vapaata. Arkipäiville ne vapaat yleensä sijoittuu. On hyvä, jos paikassa on aito viikonloppuvapaalista, joka kiertää ja pitää paikkaansa.

      Jokaista asiakasta on kohdeltava hyvin, vaikka hän viskaisi rahat lattialle noukittavaksesi (tätä tapahtuu vähän väliä) tai levittää ketsupin pitkin pöytää ja silppuaa vielä pinkan lautasliinoja siihen päälle. S-korttia on kysyttävä joka kassatapahtuman yhteydessä, ja siihen kyllä tympiintyy.

      Toisaalta, ABC tarjoaa paljon vakipaikkoja, joten onhan sekin ilon aihe...?

      Vastaan lisäkysymyksiin mielelläni. En halua mollata S-ryhmää, mutta kerron vain tosiasiat..

      • köökkerska

        ..naulan tuohon arkkuun, nimittäin PASKA palkkaus!!! Kaiken muun hyvän lisäksi ei noista iltalisistä NIIN paljoa tienaa, että ne korvaisisvat menetetyn ajan esim. perheen kanssa..
        Oli nimittäin hyvä kirjoitus, tuli niin tuttuja vastaan, tosin jo vuosien takaa. Meno on senkun mennyt hurjemmaksi.
        Voin vielä tarkentaa kysyjälle, että sama meininki on muillakin kejuilla, ei se vaihtamalla parane.


      • aloitttaaja

        joo, tuollaista sen arvelinkin olevan.. Hain abc:lle, mutta en päässyt ( onneksi?). Tuollaistahan se on melkein kaikissa s-ryhmän paikoissa ( muista ei ole kokemuksia).Kai sitä pitäisi osata suhtautua työhön työnä, eikä stressata liikaa..


      • ...

        Toi teksti kuulosti tutulta, itsekin jo muutaman vuoden ollut abc:n keittiöllä. Mutta meiän absilla semmonen hyvä juttu että meillä vaki yököt, eli yövuoroja vaan heidän lomilla/sairaslomilla :)


      • Sananen
        ... kirjoitti:

        Toi teksti kuulosti tutulta, itsekin jo muutaman vuoden ollut abc:n keittiöllä. Mutta meiän absilla semmonen hyvä juttu että meillä vaki yököt, eli yövuoroja vaan heidän lomilla/sairaslomilla :)

        Terve!

        Kaikki edellä mainitut asiat ovat TÄYSIN totta! Yhtään ei ole liioiteltu saatika muuteltu totuutta. En suosittele, paikka jossa teet rahaa, niskalimassa, kuuntelet haukkuja (niin päälliköiltä kuin asiakkailtakin).
        Opiskelijoita ainakin kyseisissä piireissä vedätetään kuusnolla.
        Kannattaa siis hakea jotain ihan muuta.....


    • lintiiii

      Hmm... tää keskustelu on jo vanha, mutta työn kuuluukin olla henkisesti ja fyysisesti raskasta! Minun mielestäni on hienompaa iloita niistä penneistä silloin kun tietää ainakin huhkineensa ittensä melkein burn outin partaalle. Lisäksi vaihtelevuus on parempaa. Ok on ihan jees istua tavaratalon ruokakaupan tiskillä, mutta siellä sä teet vaan sitä kassahihnatyötä!! Ei kauheen mielekästä. Yleensä samat nirppanokka-asiakkaat, joille ei kelpaa mikään.

    • Poropeukaloinen

      Täällä taas uusi kommentoija vuosien tauton jälkeen! Ite oon välivuotta viettävä ''opiskelija'' ja ollut nyt pari kuukautta töissä abc:lla. Ite oon ainakin tähän mennessä tykännyt olla ja työporukka on enimmäkseen tosi mukavaa. Vaikeita asiakkaitakaan ei vielä omalla kohdallani ole tullut vastaan.

      Ainut mikä mua on vaivannut on se, että en taida olla tarpeeksi pätevä tuohon työhön. työ vaatii erittäin hyvää keskittymiskykyä ja työmuistia, mitä kumpaakaan minulta ei oikein löydy, ja sen takia pieniä (ja joskus vähän isompiakin) virheitä tulee tehtyä oikeastaan päivittäin.

      Jotkut kollegat ovat päästäneet minut perehdytyksen aikana aika helpolla, mutta se on kostaantunut jälkeenpäin. Nyt eräs korkeatasoisempi työntekijä raivoaa minulle, kun en osaa kaikkea, vaikka asiat olisi pitänyt olla mulla hallinnassa jo aikoja sitten. Hän on kyllä siinä ihan oikeassa, ja se on aiheuttanut paljon stressiä ja riittämättömyyden tunnetta. Tuntuu, että minun pitäisi suosiolla irtisanoa itseni, etten olisi enää vaivoiksi muille ja ettei työnantaja joudu turhaan käyttämään rahojansa minun palkkaamiseen.

      • Anonyymi

        Etköhän sinäkin opi. Poropeukalo, muutut rautaiseksi ässäksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      90
      4140
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      4022
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      609
      3874
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      19
      2667
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      78
      2455
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      127
      2052
    7. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      339
      2051
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      190
      1920
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1579
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1412
    Aihe